Наистина ли "освободена" украинка се отказва от украинското си гражданство, като си къса паспорта

Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в TikTok. На клипа русокосата жена с никнейм nata.mana4detok къса тържествено украинския си паспорт - страница по страница, след което взема руския си документ за самоличност и го притиска щастливо до гърдите си. Всичко това под звуците на руския химн в рокверсията на "Любе" и с надпис, гласящ: "Скоро във всички украински градове". Заради тази публикация профилът ѝ в социалната мрежа беше закрит.

В България унищожаващата паспорта си жена с никнейм nata.mana4detok беше представена от проруски настроени потребители на Фейсбук като героиня-русофилка, която се отказва от украинското си гражданство. Публикациите с коментар: "Това правят жителите на териториите, освободени от укробандеровщината" са събрали множество харесвания и коментари, като: "Дано повече младежи в Украйна се осъзнаят и извършат това действие!".

Ето и скрийншот на самата публикация:


Твърдение: "Освободена" от руските войски жителка на Украйна се отказва от украинското си гражданство, като разкъсва паспорта си

Още от стопкадъра на видеото е забележимо, че снимката от паспорта е на тъмнокоса жена, докато авторката на видеоклипа е русокоса. Качеството на записа е недостатъчно добро и не може да се разбере със сигурност дали това е снимка на друг човек или на госпожата, която къса паспорта, но с тъмна коса. Усилията на Екипа за проверка на факти на БНР да установи самоличността на жената удариха на камък, когато TikTok закри профила ѝ заради това видео.

Но дори и след като беше блокирано в TikTok, видеото продължи да се разпространява. Потребители на платформата го качиха от своите профили, но като собствено видео, в споделен екран. В едната половина е късащата паспорта си украинка, а в другата -  видеокоментар на действията на nata.mana4detok. Част от видеокоментарите са иронични. Някои са просто гримаси в реакция на ставащото. Момиче къса руски паспорт в синхрон с жената, а една креативна хубавица се тъпче с хамбургер (тук), докато на съседния екран госпожата с многозначителна гримаса си унищожава документа за самоличност. Има и положителни видеокоментари – как правят сърчица с ръце или пращат въздушни целувки и т.н.

Късащата паспорта се появи и в Инстаграм и Фейсбук, където събра както похвали, така и закани. Единствената информация за нея е профилната ѝ снимка от руския интернет-портал Яндекс, където се представя като "Натали" - "мамочка сыночка и трех лапочек дочек" (майка на син и три дъщерички) – информацията съвпада и с профилното ѝ име в TikTok nata.mana4detok, като nata е от първото ѝ име, а последната част "4detok" е от руски и означава 4 деца. От снимката в Яндекс става ясно и градът, в който живее многодетната майка – Мариупол.

Това, което не споменават разпространителите на българския пост, е че дамата къса паспорта, който важи като личен документ за територията на Украйна, но не и международния си паспорт, благодарение на който би могла да пътува в чужбина.

От 4 декември 2018 задграничният паспорт дава възможност на всички украински граждани да пътуват във 128 държави и територии, което класира украинския международен паспорт на 41 място по свобода на придвижването.

Още нещо омаловажава жеста на Натали - в Украйна от 6 г. са въведени лични карти, също като нашите.

На 10 юли 2015 г. украинското правителство оповестява решението на Верховната Рада, с което за гражданите на Украйна се премахват книжните паспорти и се въвеждат пластмасови лични карти. Законът влиза в сила от 1 ноември 2016 г. Не е незаконно гражданите да се легитимират с книжните си паспорти и част от по-възрастните в страната все още са с паспорти. По закон пълнолетните са длъжни да преиздадат личните си документи на всеки 10 г. 

А от 23 август 2021 г. Украйна е първата страна в света, която въведе дигиталните паспорти. Чрез приложението Diia украинците могат да се идентифицират с помощта на мобилните си телефони.

Заключение

Твърдението че потребителката в TikTok nata.mana4detok се отказва от украинското си гражданство, е ПОДВЕЖДАЩО. Жената къса неясно чий ВЪТРЕШЕН украински паспорт, но от 2016 г. в Украйна са въведени личните карти за идентификация, а от 2021 г. в страната важат и дигиталните паспорти. Тоест, унищожаването на документа, дори да е неин, не я лишава нито от украинско гражданство, нито от възможност да се идентифицира - с лична карта или цифров паспорт, нито от привилегията да пътува в 128 държави по света с помощта на международния си украински паспорт. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00

Готви ли се НАТО да нападне Русия?

Темата за евентуално нападение на НАТО над Русия стана все по-коментирана през последния месец. Повод се превърна започналото в края на януари учение "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще продължи до края на май.  Българският сайт  lupa.bg тълкува учението като подготовка за нападение над Русия и съобщава в заглавие от..

публикувано на 26.02.24 в 06:00

Не е вярно, че президентът Радев рекламира криптоплатформа

Сайт, имитиращ интернет страницата на телевизия бТВ, е публикувал текст с фалшиво интервю от предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Неин гост уж е президентът Румен Радев, представен и като предприемач и филантроп, който "натрупал богатство от нова програма за автоматична търговия с криптовалута", се твърди в публикацията (виж..

публикувано на 22.02.24 в 06:00

Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март. "Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и..

публикувано на 19.02.24 в 06:00