Наистина ли "освободена" украинка се отказва от украинското си гражданство, като си къса паспорта

Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в TikTok. На клипа русокосата жена с никнейм nata.mana4detok къса тържествено украинския си паспорт - страница по страница, след което взема руския си документ за самоличност и го притиска щастливо до гърдите си. Всичко това под звуците на руския химн в рокверсията на "Любе" и с надпис, гласящ: "Скоро във всички украински градове". Заради тази публикация профилът ѝ в социалната мрежа беше закрит.

В България унищожаващата паспорта си жена с никнейм nata.mana4detok беше представена от проруски настроени потребители на Фейсбук като героиня-русофилка, която се отказва от украинското си гражданство. Публикациите с коментар: "Това правят жителите на териториите, освободени от укробандеровщината" са събрали множество харесвания и коментари, като: "Дано повече младежи в Украйна се осъзнаят и извършат това действие!".

Ето и скрийншот на самата публикация:


Твърдение: "Освободена" от руските войски жителка на Украйна се отказва от украинското си гражданство, като разкъсва паспорта си

Още от стопкадъра на видеото е забележимо, че снимката от паспорта е на тъмнокоса жена, докато авторката на видеоклипа е русокоса. Качеството на записа е недостатъчно добро и не може да се разбере със сигурност дали това е снимка на друг човек или на госпожата, която къса паспорта, но с тъмна коса. Усилията на Екипа за проверка на факти на БНР да установи самоличността на жената удариха на камък, когато TikTok закри профила ѝ заради това видео.

Но дори и след като беше блокирано в TikTok, видеото продължи да се разпространява. Потребители на платформата го качиха от своите профили, но като собствено видео, в споделен екран. В едната половина е късащата паспорта си украинка, а в другата -  видеокоментар на действията на nata.mana4detok. Част от видеокоментарите са иронични. Някои са просто гримаси в реакция на ставащото. Момиче къса руски паспорт в синхрон с жената, а една креативна хубавица се тъпче с хамбургер (тук), докато на съседния екран госпожата с многозначителна гримаса си унищожава документа за самоличност. Има и положителни видеокоментари – как правят сърчица с ръце или пращат въздушни целувки и т.н.

Късащата паспорта се появи и в Инстаграм и Фейсбук, където събра както похвали, така и закани. Единствената информация за нея е профилната ѝ снимка от руския интернет-портал Яндекс, където се представя като "Натали" - "мамочка сыночка и трех лапочек дочек" (майка на син и три дъщерички) – информацията съвпада и с профилното ѝ име в TikTok nata.mana4detok, като nata е от първото ѝ име, а последната част "4detok" е от руски и означава 4 деца. От снимката в Яндекс става ясно и градът, в който живее многодетната майка – Мариупол.

Това, което не споменават разпространителите на българския пост, е че дамата къса паспорта, който важи като личен документ за територията на Украйна, но не и международния си паспорт, благодарение на който би могла да пътува в чужбина.

От 4 декември 2018 задграничният паспорт дава възможност на всички украински граждани да пътуват във 128 държави и територии, което класира украинския международен паспорт на 41 място по свобода на придвижването.

Още нещо омаловажава жеста на Натали - в Украйна от 6 г. са въведени лични карти, също като нашите.

На 10 юли 2015 г. украинското правителство оповестява решението на Верховната Рада, с което за гражданите на Украйна се премахват книжните паспорти и се въвеждат пластмасови лични карти. Законът влиза в сила от 1 ноември 2016 г. Не е незаконно гражданите да се легитимират с книжните си паспорти и част от по-възрастните в страната все още са с паспорти. По закон пълнолетните са длъжни да преиздадат личните си документи на всеки 10 г. 

А от 23 август 2021 г. Украйна е първата страна в света, която въведе дигиталните паспорти. Чрез приложението Diia украинците могат да се идентифицират с помощта на мобилните си телефони.

Заключение

Твърдението че потребителката в TikTok nata.mana4detok се отказва от украинското си гражданство, е ПОДВЕЖДАЩО. Жената къса неясно чий ВЪТРЕШЕН украински паспорт, но от 2016 г. в Украйна са въведени личните карти за идентификация, а от 2021 г. в страната важат и дигиталните паспорти. Тоест, унищожаването на документа, дори да е неин, не я лишава нито от украинско гражданство, нито от възможност да се идентифицира - с лична карта или цифров паспорт, нито от привилегията да пътува в 128 държави по света с помощта на международния си украински паспорт. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жозеп Борел не е казвал, че "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу ценностите на ЕС"

Разпространявани активно във Фейсбук публикации от български информационни сайтове цитират върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел да казва, че поддържането на "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу европейските ценности". "Изправени сме пред избора между свободата и комфорта. Говорихме много..

публикувано на 24.11.22 в 09:00
Илюстрация: Алами/Ройтерс

Продаден ли е българският химн "Мила Родино"?

Едно твърдение отпреди години, че българското правителство е продало правата за излъчване на националния химн на Република България – "Мила Родино", за 25 години напред за 7 млн. долара и за всяко изпълнение се дължат авторски права на чужди компании, отново "възкръсна" във Фейсбук. Това твърдение се разпространяваше упорито през 2020 г. от..

публикувано на 19.11.22 в 06:00
Облигация от държавен заем в злато на Княжество България от 1907 г., предложена на онлайн търг през ноември 2022 г.

Не, България не е дала заем на Франция от 145 милиона златни лева през 1907 г.

През последните седмици все по-голяма популярност в социалните мрежи набира публикация, в която се твърди, че през 1907 г. България е дала заем на Франция в размер на 145 милиона златни лева за срок от 60 години. Всъщност текстът, който се тиражира наред със снимка на документа, който "доказва" предоставянето на заема, не е нов. Той има хиляди..

публикувано на 14.11.22 в 06:00

Путин не е коментирал решението на българския парламент за военна помощ за Украйна

Според споделян над 1000 пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) руският президент Владимир Путин е коментирал решението на Народното събрание в София  за оказване на военна помощ на Украйна. "Имам да казвам толкова много , но нямам толкова време за това накратко бих искал да коментирам тяхното решение относно това да предоставят оръжие на..

публикувано на 11.11.22 в 06:00

Спира ли Италия военната помощ за Украйна?

В дните, в които Народното събрание обсъждаше и одобри в парламентарните комисии и пленарната зала решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, в най-малко пет сайта (виж примери  тук и тук ) беше публикувано твърдението, че новото правителство на Италия, оглавявано от Джорджа Мелони, замразява изпращането на поредния пакет военна помощ..

публикувано на 09.11.22 в 06:00

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“. Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в..

публикувано на 06.10.22 в 07:05

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00