Наистина ли "освободена" украинка се отказва от украинското си гражданство, като си къса паспорта

Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в TikTok. На клипа русокосата жена с никнейм nata.mana4detok къса тържествено украинския си паспорт - страница по страница, след което взема руския си документ за самоличност и го притиска щастливо до гърдите си. Всичко това под звуците на руския химн в рокверсията на "Любе" и с надпис, гласящ: "Скоро във всички украински градове". Заради тази публикация профилът ѝ в социалната мрежа беше закрит.

В България унищожаващата паспорта си жена с никнейм nata.mana4detok беше представена от проруски настроени потребители на Фейсбук като героиня-русофилка, която се отказва от украинското си гражданство. Публикациите с коментар: "Това правят жителите на териториите, освободени от укробандеровщината" са събрали множество харесвания и коментари, като: "Дано повече младежи в Украйна се осъзнаят и извършат това действие!".

Ето и скрийншот на самата публикация:


Твърдение: "Освободена" от руските войски жителка на Украйна се отказва от украинското си гражданство, като разкъсва паспорта си

Още от стопкадъра на видеото е забележимо, че снимката от паспорта е на тъмнокоса жена, докато авторката на видеоклипа е русокоса. Качеството на записа е недостатъчно добро и не може да се разбере със сигурност дали това е снимка на друг човек или на госпожата, която къса паспорта, но с тъмна коса. Усилията на Екипа за проверка на факти на БНР да установи самоличността на жената удариха на камък, когато TikTok закри профила ѝ заради това видео.

Но дори и след като беше блокирано в TikTok, видеото продължи да се разпространява. Потребители на платформата го качиха от своите профили, но като собствено видео, в споделен екран. В едната половина е късащата паспорта си украинка, а в другата -  видеокоментар на действията на nata.mana4detok. Част от видеокоментарите са иронични. Някои са просто гримаси в реакция на ставащото. Момиче къса руски паспорт в синхрон с жената, а една креативна хубавица се тъпче с хамбургер (тук), докато на съседния екран госпожата с многозначителна гримаса си унищожава документа за самоличност. Има и положителни видеокоментари – как правят сърчица с ръце или пращат въздушни целувки и т.н.

Късащата паспорта се появи и в Инстаграм и Фейсбук, където събра както похвали, така и закани. Единствената информация за нея е профилната ѝ снимка от руския интернет-портал Яндекс, където се представя като "Натали" - "мамочка сыночка и трех лапочек дочек" (майка на син и три дъщерички) – информацията съвпада и с профилното ѝ име в TikTok nata.mana4detok, като nata е от първото ѝ име, а последната част "4detok" е от руски и означава 4 деца. От снимката в Яндекс става ясно и градът, в който живее многодетната майка – Мариупол.

Това, което не споменават разпространителите на българския пост, е че дамата къса паспорта, който важи като личен документ за територията на Украйна, но не и международния си паспорт, благодарение на който би могла да пътува в чужбина.

От 4 декември 2018 задграничният паспорт дава възможност на всички украински граждани да пътуват във 128 държави и територии, което класира украинския международен паспорт на 41 място по свобода на придвижването.

Още нещо омаловажава жеста на Натали - в Украйна от 6 г. са въведени лични карти, също като нашите.

На 10 юли 2015 г. украинското правителство оповестява решението на Верховната Рада, с което за гражданите на Украйна се премахват книжните паспорти и се въвеждат пластмасови лични карти. Законът влиза в сила от 1 ноември 2016 г. Не е незаконно гражданите да се легитимират с книжните си паспорти и част от по-възрастните в страната все още са с паспорти. По закон пълнолетните са длъжни да преиздадат личните си документи на всеки 10 г. 

А от 23 август 2021 г. Украйна е първата страна в света, която въведе дигиталните паспорти. Чрез приложението Diia украинците могат да се идентифицират с помощта на мобилните си телефони.

Заключение

Твърдението че потребителката в TikTok nata.mana4detok се отказва от украинското си гражданство, е ПОДВЕЖДАЩО. Жената къса неясно чий ВЪТРЕШЕН украински паспорт, но от 2016 г. в Украйна са въведени личните карти за идентификация, а от 2021 г. в страната важат и дигиталните паспорти. Тоест, унищожаването на документа, дори да е неин, не я лишава нито от украинско гражданство, нито от възможност да се идентифицира - с лична карта или цифров паспорт, нито от привилегията да пътува в 128 държави по света с помощта на международния си украински паспорт. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

МО изпраща повиквателни на запасни, няма обявена мобилизация

Темата за мобилизация в Българската армия, каквато няма, за пореден път разбуни духовете във Facebook.  Миналата седмицата снимка на документ - повиквателна заповед, бързо се разпространи в социалната мрежа. Към нея е приложен разказ на получателя ѝ, който е озадачен от получената заповед, въпреки че, по думите му, не е част от редиците на..

публикувано на 04.10.23 в 06:00
Пресконференция на Виктор Янукович в Москва, 2 март 2013 г.

Виктор Янукович не е отхвърлял "договор за присъединяване на Украйна към ЕС и НАТО"

Бившият украински президент Виктор Янукович (на поста от 25 февруари 2010 до 22 февруари 2014 г.) не е отхвърлял през 2013 г. "договор за присъединяване на Украйна към Европейския съюз и НАТО", както се твърди в препубликуван хиляди пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу).  Твърдение: Виктор Янукович е отхвърлил договор за..

публикувано на 02.10.23 в 06:00
Матеуш Моравецки

Полша не е призовавала Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна

Полша не е призовавала страните от Източна Европа да прекратят оръжейните доставки за Украйна, както се твърди в споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация. Публикацията е от сайт, който е без посочен собственик, редакция или адрес, и в нея не се уточнява кой именно представител на полските власти е отправил "призива към Източна Европа"...

публикувано на 23.09.23 в 06:00

Не е вярно, че НАТО и ХААРП стоят зад скорошните опустошителни наводнения

Безпрецедентните наводнения в Европа и в Либия през този месец провокираха разпространението на редица конспиративни теории.  НАТО не искат плажуващи и нарочно са предизвикали наводнението в Царево , се твърди в публикация, споделена многократно във Фейсбук. В друг текст , споделен стотици пъти, се казва, че американската система..

публикувано на 19.09.23 в 06:00

Има ли план за контрол над българите с помощта на цифровото евро?

В публикация в социалната мрежа Фейсбук, която има близо 3 хиляди споделяния, се твърди, че на 22.06.2023 г. министърът на финансите Асен Василев е заявил пред Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум, че България ще приеме дигиталното евро. Според автора на поста Асен Василев е казал пред "Клаук Шваб"..

публикувано на 11.09.23 в 06:00
Демонстрации на бойна техника в гарнизон Казанлък, 6 май 2021 г.

Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна. Според статията, която може да бъде прочетена  тук , информацията идва от украинската национална телевизия. От публикацията става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем,..

публикувано на 23.08.23 в 06:00

Искал ли е ЕС да забрани българския розов домат?

В българското обществено пространство периодично се появяват твърдения, че Европейският съюз ще забрани някой традиционен продукт, смятан за символ на „българщината“. През годините се разпространяваха такива митове за ракията, шкембе чорбата, розовия домат. Не беше подминат и дюнерът, който е популярна улична храна в много държави в Европа. Едно от..

публикувано на 16.08.23 в 06:00

Устремилa ли се е Франция към Фрекзит?

Споделена над 2800 пъти публикация във Фейсбук внушава, че Франция се насочила към Фрезкит (по аналогия с Брекзит - британското напускане на Европейския съюз – б.р.). "Началото на края - Франция иска Фрекзит. Френският народ вече иска да излиза от корумпирания и прогнил ЕС, но това не пречи на България да се натиска за еврозона и за..

публикувано на 10.08.23 в 06:00

Крият ли властите в Гърция умишлени палежи с дронове?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук уличава неизвестни в умишлени палежи на горите в Гърция. С предупреждение "Извънредно" и множество удивителни авторът пише: "Гърция днес. Нищо от това не се показва по телевизорите! Това е само началото!!! Умишлени палежи с дронове и 48 градуса скоро." Твърдение: Властите крият, че умишлени палежи с..

публикувано на 07.08.23 в 06:00

Не, това изображение не показва дали сте под стрес

През последния месец във Facebook отново се разпространява изображение, за което се твърди, че е създадено от японски невролог и показва състоянието на наблюдаващия го - спокойно или под напрежение. Изображението е споделяно от много потребители и различни страници още от 2020 г. Намират се и статии в сайтове от 2018 г., в които се твърди, че..

публикувано на 01.08.23 в 06:00