Наистина ли в горещото време с маска се разболяваме по-бързо?

Снимка: БГНЕС

С увеличаването на заболелите от Covid-19 в страната и бързото разпространение на заразата в поредната вълна се породиха нови конспиративни теории или се събудиха стари. В публикация, разпространена в различни Фейсбук групи, се цитира проф. Андрей Чорбанов - директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН да призовава хората да не носят маски, тъй като са вредни за здравето им. В публикацията се твърди, че в горещото време предпазните маски могат да бъдат пагубни. И че е по-добре хората да бъдат глобени в градския транспорт, отколкото да се разболеят.

В статията е използвана снимка с логото на Нова с внушението, че именно там е казано твърдението.

Твърдение: Носенето на маска в жегата е пагубно, разболяваш се по-бързо

Екипът за проверка на факти на БНР се свърза с проф. Андрей Чорбанов, за да разбере дали наистина е изразил това мнение. Той категорично отрече да е казвал подобно нещо.

"Не, не, такова нещо точно не съм казал. Не би следвало човек да призовава хората да правят неща, които в този момент биха били незаконни, що се отнася до правилата. Става дума за Правилника за прилагане на Закона за здравето, който беше приет преди няколко месеца в Народното събрание. Там би следвало, този Правилник да упоменава точно в какви случаи се слагат маски и в какви случаи се слагат ограничения", каза проф. Чорбанов. Той уточни, че лично той е против носенето на маска, защото, според него те не предпазват.

Какво показват фактите за защитните маски?

Потърсихме пулмолога д-р Александър Симидчиев, който обясни, че защитните маски основно се използват, за да се създаде бариера между дихателните пътища и околната среда, с цел респираторни капкови инфекции или аерозолни инфекции да се намалят.

"Хирургичните маски намаляват такива инфекции от хирурзите или стоматолозите към пациентите, т.е. те са с абсолютно доказан ефект в тези случаи. Няма значение в коя част на годината се ползват, защото хирурзите не спират да носят маски през лятото, защото е по-горещо. Притеснение, че маските могат да навредят определено са неоснователни, няма доказателства в тази посока", каза д-р Симидчев.

Александър Симидчиев

По думите му хирургичните маски намаляват с 20% предаването на заразата, а маските FFP2 и FFP3 намаляват предаването на инфекцията до 45-50% в едната или в другата посока.

"Когато и двете страни ги носят, т.е. и човекът, който би могъл да зарази, и човекът, който може да бъде заразен, се акумулира този защитен процент и с хирургични маски те стават 40% - по 20% от всяка една от страните, а когато се носят маски FFP2 и FFP3 стигат по 45% от двете страни или 90% общо намаляване вероятността от заразяване, така че те са ефективно средство за контрол на епидемията. Много лесни са за употреба и не носят рискове, дори при горещо време", добави д-р Александър Симидчиев.

От началото на пандемията са направени редица изследвания, които доказват ефикасността на маските. Изследване, направено от учените от института “Макс Планк” в Гьотинген, от екипа на германския физик Еберхард Боденшац доказва, че при носене на маски FFP2 или FFP3, рискът от заразяване се сваля дори под 1%. Ако лицето е ваксинирано, рискът е още по-нисък, дори в затворено помещение. Важно условие е маската да е поставена правилно – да покрива плътно устата и носа. Без маска и без спазване на дистанция, рискът от заразяване е почти 100% в затворено помещение, се казва в изследването.

Заключение

Твърдението, че защитните маски са пагубни в горещото време и с тях се разболяваш по-бързо, е НЕВЯРНО. При носене на плътна маска FFTP2 и FFTP3 рискът от заразяване на закрито е минимален. Без маска в закрито помещение рискът от инфектиране с Covid-19 е почти 100%

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“. Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в..

публикувано на 06.10.22 в 07:05

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00

Не е вярно, че библиотеката в Дрезден ще гори книги от руски автори, за да се отоплява

В публикация, споделена стотици пъти в различни социални платформи като Фейсбук и Туитър, се казва, че библиотеката в Дрезден моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата. Публикацията е под формата на писмо, с логото на SLUB ( Sächsische Landesbibliothek - Staats- und..

публикувано на 15.09.22 в 07:00

Наистина ли пускат нова лека кола "Лада" за 7000 лева?

Западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна доведоха до различни икономически и социални изменения. След започването на войната на 24 февруари редица водещи чужди компании напуснаха и продължават да се изтеглят от територията на Русия. Това се случи и с повечето големи автомобилни производители, които спряха дейността си на..

публикувано на 12.09.22 в 07:00

Не е вярно, че фирма на Ангел Кунчев е взелa 30 милиона лева за маски

След увеличаването на случаите на коронавирус, което беше регистрирано през месец юли, в групи в социалната мрежа Фейсбук стана популярно твърдението, че повишаването на регистрираните случаи на Covid-19 е режисирано с цел финансово облагодетелстване на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според постовете и коментарите към тях..

публикувано на 05.09.22 в 07:00

Псевдонаучна публикация твърди, че вируси не съществуват, само екзозоми

В началото на месеца една наукообразна публикация набра доста споделяния във Фейсбук. Става дума за следното: „Човешката клетка излъчва екзозоми, когато е подложена на някакъв стрес: химически, термичен, йонизираща радиация, 5G, други високочестотни вълни, при натравяне с нано-частици и т.н. Както носът отделя секрет, очите отделят съзли и т.н. когато..

публикувано на 02.09.22 в 07:00

Наистина ли "освободена" украинка се отказва от украинското си гражданство, като си къса паспорта

Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в TikTok. На клипа русокосата жена с никнейм nata.mana4detok къса тържествено украинския си паспорт - страница по страница, след което взема руския си документ за самоличност и го притиска щастливо до гърдите си. Всичко това под звуците на руския химн в рокверсията на "Любе" и с надпис, гласящ:..

публикувано на 25.08.22 в 07:00