Наистина ли в горещото време с маска се разболяваме по-бързо?

Снимка: БГНЕС

С увеличаването на заболелите от Covid-19 в страната и бързото разпространение на заразата в поредната вълна се породиха нови конспиративни теории или се събудиха стари. В публикация, разпространена в различни Фейсбук групи, се цитира проф. Андрей Чорбанов - директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН да призовава хората да не носят маски, тъй като са вредни за здравето им. В публикацията се твърди, че в горещото време предпазните маски могат да бъдат пагубни. И че е по-добре хората да бъдат глобени в градския транспорт, отколкото да се разболеят.

В статията е използвана снимка с логото на Нова с внушението, че именно там е казано твърдението.

Твърдение: Носенето на маска в жегата е пагубно, разболяваш се по-бързо

Екипът за проверка на факти на БНР се свърза с проф. Андрей Чорбанов, за да разбере дали наистина е изразил това мнение. Той категорично отрече да е казвал подобно нещо.

"Не, не, такова нещо точно не съм казал. Не би следвало човек да призовава хората да правят неща, които в този момент биха били незаконни, що се отнася до правилата. Става дума за Правилника за прилагане на Закона за здравето, който беше приет преди няколко месеца в Народното събрание. Там би следвало, този Правилник да упоменава точно в какви случаи се слагат маски и в какви случаи се слагат ограничения", каза проф. Чорбанов. Той уточни, че лично той е против носенето на маска, защото, според него те не предпазват.

Какво показват фактите за защитните маски?

Потърсихме пулмолога д-р Александър Симидчиев, който обясни, че защитните маски основно се използват, за да се създаде бариера между дихателните пътища и околната среда, с цел респираторни капкови инфекции или аерозолни инфекции да се намалят.

"Хирургичните маски намаляват такива инфекции от хирурзите или стоматолозите към пациентите, т.е. те са с абсолютно доказан ефект в тези случаи. Няма значение в коя част на годината се ползват, защото хирурзите не спират да носят маски през лятото, защото е по-горещо. Притеснение, че маските могат да навредят определено са неоснователни, няма доказателства в тази посока", каза д-р Симидчев.

Александър Симидчиев

По думите му хирургичните маски намаляват с 20% предаването на заразата, а маските FFP2 и FFP3 намаляват предаването на инфекцията до 45-50% в едната или в другата посока.

"Когато и двете страни ги носят, т.е. и човекът, който би могъл да зарази, и човекът, който може да бъде заразен, се акумулира този защитен процент и с хирургични маски те стават 40% - по 20% от всяка една от страните, а когато се носят маски FFP2 и FFP3 стигат по 45% от двете страни или 90% общо намаляване вероятността от заразяване, така че те са ефективно средство за контрол на епидемията. Много лесни са за употреба и не носят рискове, дори при горещо време", добави д-р Александър Симидчиев.

От началото на пандемията са направени редица изследвания, които доказват ефикасността на маските. Изследване, направено от учените от института “Макс Планк” в Гьотинген, от екипа на германския физик Еберхард Боденшац доказва, че при носене на маски FFP2 или FFP3, рискът от заразяване се сваля дори под 1%. Ако лицето е ваксинирано, рискът е още по-нисък, дори в затворено помещение. Важно условие е маската да е поставена правилно – да покрива плътно устата и носа. Без маска и без спазване на дистанция, рискът от заразяване е почти 100% в затворено помещение, се казва в изследването.

Заключение

Твърдението, че защитните маски са пагубни в горещото време и с тях се разболяваш по-бързо, е НЕВЯРНО. При носене на плътна маска FFTP2 и FFTP3 рискът от заразяване на закрито е минимален. Без маска в закрито помещение рискът от инфектиране с Covid-19 е почти 100%

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дизайн на монетата: Friziodesign.it

Не е вярно, че БНБ предлага "стъпкан лъв" в дизайна на евромонетите

Фалшива новина разбуни духовете във Фейсбук в последната седмица - в социалната мрежа и няколко сайта се появи недействителен идеен проект на бъдещата българска монета от 2 евро. Изображението представлява гръб на монета, на която има войн на кон, а под копитата му - паднал лъв.  Изображението (горе) бе представено като предложение на Българската..

публикувано на 07.02.23 в 06:00

Ще има ли банкнота с лика на Меси в Аржентина?

През декември 2022 г. редица български медии твърдят, че Лионел Меси ще се появи на нова специална аржентинска банкнота. BTV Спорт съобщава на сайта и на профила си във Фейсбук, че "Банка слага лика на Меси на банкнота от 1000 песо", с което държавата иска да му се отплати за радостта от титлата на Световното първенство по футбол в Катар. В статията..

публикувано на 04.02.23 в 06:00

Тази снимка не е на украинче на име Марк

В публикация във Фейсбук се твърди, че момчето от снимката е 8-годишният Марк от Украйна, като внушението е, че външният му вид е резултат от войната в Украйна. Снимката е споделена от стотици потребители с един и същ текст, който гласи: „Украинчето Марк е само на 8 г! "Не ме е страх да умра! Аз съм много послушен и помагам на мама и знам, че ако..

публикувано на 02.02.23 в 06:00

Вярно ли е, че знак върху храните предупреждава за опасност от промяна на пола на мъжете?

В публикация, споделена хиляди пъти от потребители във Фейсбук, се твърди, че веществото Атразин, превръща младите мъже в жени. Само един от постовете е споделен над 1600 пъти и в него пише: „Не купувайте храните на които има логото на Rainforest Alliance. Атразин е хербицид и се използва усилено при отглеждането на какао и кафе. Точно по тая причина..

публикувано на 31.01.23 в 06:00
Останките от взривената лимузина на Алфред Херхаузен, Бад Хомбург, 30 ноември 1989 г.

Убитият шеф на "Дойче банк" Алфред Херхаузен не е бил противник на еврото

Споделян стотици пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) невярно твърди, че бившият председател на "Дойче банк" Алфред Херхаузен е бил противник на еврото и подкрепял запазване на марката. "Това е Алфред Херхаузен! Това е директора на Дойче Банк през 1989 година! Бил е противник на Еврото и за запзване на немската марка! Убит е на 30..

публикувано на 23.01.23 в 06:00

Сравнява ли сп. "Тайм" Зеленски с Хитлер?

Обявяването на украинския президент Володимир Зеленски за "Личност на годината" от американското списание "Тайм" предизвика разнопосочни коментари във Facebook. Редица потребители припомниха, че признанието "Личност на годината" е отредено и на Адолф Хитлер през 1938 г.  Публикации със същото внушение има и в два сайта ( тук и тук ). Изглежда,..

публикувано на 20.01.23 в 06:00

Не е вярно, че Европейският съюз ще се разпадне до пролетта

В началото на месец септември няколко български сайта публикуваха информация, свързана с разпадането на Европейския съюз, което според автора - историка Анастасия Гешева, ще се случи до пролетта.  Ето и цитат от началните ѝ думи: "ЕС ще се разпадне много бързо оттук нататък, според мен няма да изкара до пролетта. Процесите вътре в съюза, както в..

публикувано на 10.01.23 в 06:00

Стъпквано ли е знамето на т.нар. ДНР в Европейския парламент?

Публикация във Фейсбук, който е споделена над 500 пъти, твърди, че в Европейския парламент си изтриват обувките и тъпчат с крака знамето на ДНР. ДНР е абревиатура на самообявилата се Донецка народна република на територията на Украйна, която Русия обяви, че анексира след непризнат и нелегитимен референдум през септември 2022 г. Постът е придружен от..

публикувано на 30.12.22 в 06:00
Генерал Сергей Суровикин

Твърди ли "Нюзуик", че ген. Суровикин ще бъде пред портите на Киев през февруари?

Преводна публикация в българска медия (може да бъде прочетена тук ) набира популярност в канал   в YouTube, където е дословно прочетена без обяснения за какво точно става въпрос. И е изгледана десетки хиляди пъти, след като е споделена над 100 пъти от потребители във Фейсбук, както и в различни групи в социалната мрежа. Публикацията е на..

публикувано на 28.12.22 в 06:00

Наистина ли се подготвят промени в имунизационния календар на децата?

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че се подготвят промени, които касаят най-вече децата в България. В поста се казва, че "нашите деца вече ще имат допълнителни имунизации: задължителни и препоръчителни /препоръчителните в бъдеще също ще станат задължителни/". Като нови са посочени ваксините  - варицелна, менингококова, хепатит..

публикувано на 27.12.22 в 06:00