Няма корица на списание Vogue с Хитлер и Ева Браун

Фотосесията на украинския президент Володимир Зеленски и съпругата му Олена Зеленска за известното модно списание Vogue предизвика разнопосочни коментари и доведе до различни критични отзиви, поставяйки въпроса дали е етично да се прави в момент, когато хиляди украински войници умират по бойните полета, а стотици градове са бомбардирани от руските сили.

В средите на подкрепящите инвазията на Русия в Украйна циркулира колаж, съпоставящ кадър от фотосесията на Зеленски и съпругата му и черно-бяла снимка на Адолф Хитлер и неговата съпруга Ева Браун.

Твърдение: През 1939 г. Хитлер и Ева Браун са снимани за корицата на сп. Vogue, подобно на фотосесията на украинския президент Зеленски и жена му Олена

Вероятната цел на подобна съпоставка е подкрепа за руските обвинения към Зеленски и властта в Украйна в нацизъм и за мотива за започване на войната - "денацификация", сочен от Кремъл, като една от целите на руската инвазия. Твърдение, което трудно намира почва, най-малкото заради еврейския произход на самия Зеленски.

Къде се разпространява?

В една от публикациите, които споделят изображението, се казва: "Две сатанински двойки станаха първи страници на Vogue. Нима убиването на собствения си народ е толкова меритократично? (бел.авт. – меритокрация – политическа система, при която властта се възлага на индивиди въз основа на талант, усилия и постижения, а не на богатство или социален статус). Те трябва безкрайно да се срамуват". Профилът, който според описанието е базиран в Неапол, Италия, публикува и споделя всекидневно постове с антиукраинско и проруско съдържание. Също така в текста на поста имената на Ева Браун, Володимир Зеленски и Олена Зеленска са изписани грешно. Правилното изписване на имената е Eva Braun, Volodymyr Zelenskyy и Olena Zelenska.


Друг италиански профил споделя снимката в Туитър с текст: "Това не е случайност. Мислили ли сте някога, че руският "касапин" може да се окаже прав? Съветският съюз (Русия) имаше решаваща роля в поражението на нацизма повече от САЩ. Трябва да се познава миналото, за да се съди. Зеленски във Vogue напомня на Хитлер." 

И този потребител бълва всекидневно огромно количество подобно съдържание. Самият той споделя снимката от пост на бразилска журналистка. Текстът е един и същ.


Сериозно разпространение има в руските мрежи, поддържащи и разпространяващи официалните позиции на Кремъл.

Ето един пример за това:


Руски потребител, който публикува всекидневно огромно количество проруско и антиукраинско съдържание, пуска въпросната снимка в Telegram с текст към нея "Американците, виждам, не могат да се спрат" очевидно с препратка към сп. Vogue. Постът е видян над 80 хил. пъти, а въпросният потребител има над 101 хил. последователи.

НЯМА подобна снимка в архива на Vogue

В постовете се твърди, че въпросната снимка е била корица на "Vogue" през 1939 г. 

На официалната страница на списанието има публикуван подробен архив на кориците през годините. В раздела с корици от 1939 г. няма подобна снимка.

Снимката е манипулирана и не е от 1939 г.

По-задълбочена проверка на снимката показва, че всъщност тя е фотомонтаж. Оригиналното из