Псевдонаучна публикация твърди, че вируси не съществуват, само екзозоми

Снимка: CDC/Фред Мърфи, Силвия Уитфийлд

В началото на месеца една наукообразна публикация набра доста споделяния във Фейсбук. Става дума за следното:

„Човешката клетка излъчва екзозоми, когато е подложена на някакъв стрес: химически, термичен, йонизираща радиация, 5G, други високочестотни вълни, при натравяне с нано-частици и т.н. Както носът отделя секрет, очите отделят съзли и т.н. когато са раздразнени, така и човешката клетка отделя екзозоми, когато има някакъв дразнител.

Екзозомите са малки фрагменти ЧОВЕШКО, а не "вирусно" ДНК. На снимките на електронната микроскопия се наблюдават САМО и ЕДИНСТВЕНО екзозоми. Никой все още не е виждал "вирус". Нито под микроскоп, нито по друг начин.

Това е причината "учените" да казват, че "вируса" имал променлив геном. НЯМА ГЕНОМ! Това са парченца човешко ДНК, а не "вирус".

Поствам оригиналната снимка на Lancet, с която се опитват да убедят хората, че това е "вирус". Не, не е "вирус". Екзозом е. Проверете...

(Правописът е запазен – бел. ред.)

Само в един от Фейсбук профилите публикацията има близо 280 споделяния, като коментарите са в смисъл:

"Няма никакви "вируси". Болестите се провокират от бактерии и стрес. Самият мозък "заповядва" на клетките да изпълняват действия, за да се предпазят от стрес, и излъчваните фрагменти погрешно се интерпретират като "вируси". Вируси НЯМА и никога не е имало! Нито вирус на грип, нито на СПИН, нито онко-вируси!"

ТВЪРДЕНИЕ: Никой все още не е виждал вирус. Нито под микроскоп, нито по друг начин. Сп. Lancet са публикували фалшива снимка на вирус, а това е всъщност изображение на екзозом

Започваме с второто твърдение. Екипът на БНР откри при обратно търсене на изображения с Tineye оригиналната снимка от публикацията във Фейсбук. Снимката е обществено достъпна в Библиотеката за изображения в областта на общественото здраве на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията-CDC (тук). Като автори на снимката са посочени Фред Мърфи и Силвия Уитфийлд.

В описанието на кадъра се посочва, че това е снимка с трансмисионен електронен микроскоп на секция от тъкан, съдържаща вириони* на вариолата (едрата шарка). Във вътрешността на тези организми има структура с формата на дъмбел, която представлява ядрото на вируса, съдържащо неговата ДНК. Тази ДНК създава механизма, с който вирусът се репликира в приемната клетка. 

* Вирион е извънклетъчната форма на вируса, която не е активна

Да видим сега какво е екзозом?

Илюстрация: nurexone.com

В тялото има, най-лаически казано, миниатюрни мехурчета, наречени екзозоми, които се придвижват между клетките и чрез течностите, като кръв, урина и слюнка, пренасят генетичен материал и протеини, като с това играят важна роля в клетъчната комуникация.

Доц д-р Георги Чалдъков пише:

"Ектозомите и екзозомите са сравнително най-проучваните екстрацелуларни везикули (извънклетъчни мехурчета – бел. ред.). След като се отделят от клетките, те циркулират в кръвта, гръбначно-мозъчната течност, урината и другите телесни течности, включително в bronchoalveolar lavage fluid. Съответно, проследяването им в тези течности се нарича „течни биопсии“.“ Със статията може да се запознаете тук.

Д-р Чалдъков от 1970 г. работи в Лаборатория по електронна микроскопия, по-късно наречена Лаборатория по клетъчна биология, към Катедрата по анатомия и хистология на Медицински университет - Варна. Главен редактор е на Biomedical Reviews и автор на първия български учебник по клетъчна биология на английски.

Екзозомите имат голяма роля в диагностиката.

"Обичаме да мислим за екзозомите като за транспортната система Federal Express на тялото", казва Джеймс Маккълоу, главен изпълнителен директор на компанията Exosome Diagnostics, която е разработила тест за улавяне на екзозоми и анализиране на съдържащата се в тях РНК. По този начин учените откриват мутации, които показват наличието на злокачествени клетки. През 2014 г. създават тест за рак на простатата, който се идентифицира чрез изолиране на екзозоми в урината. Exosome Diagnostics работят по откриването на мутации в кръвта, свидетелстващи за рак на мозъка и провеждат клинични проучвания за откриване на ХИВ и хепатит В и С с помощта на екзозоми, изолирани от урината.

Друга компания, Caris Life Sciences, търси протеини по повърхността на екзозомите, които също са свързани с определени тумори. Отново през 2014 г. те пък откриват кръвен тест за рак на гърдата. А неотдавна бе съобщено, че учени са разработили лещи, които могат да се използват за откриване на екзозоми в сълзите и съответно за диагностика на рак и някои други заболявания.

Дотук става ясно, че в екзозомите, макар и малко сложни за обяснение за нас, лаиците, са отдавна познати на науката и дори и несвикнал с терминологията рационален читател може да разбере, че в разглежданата Фейсбук публикация има нещо дълбоко неточно.

Предлагаме ви синтезирана извадка от проучването на Радху Калури и Валери Льоблу, озаглавено „Биология, функции и биомедицински приложения на екзозомите“ (The biology, function, and biomedical applications of exosomes), изследването може да се прочете на английски тук.

Всички клетки, прокариоти и еукариоти, освобождават извънклетъчни везикули (ИВ) като част от нормалната си физиология и по време на придобити аномалии. Екзозомите са вид извънклетъчни везикули със среден диаметър ~100 нанометра, те произхождат от ендозомите (вътреклетъчни органели). В зависимост от произхода на клетката, ИВ, включително екзозомите, могат да съдържат много съставки на клетката, включително ДНК, РНК, липиди, метаболити и цитозолни и повърхностни клетъчни протеини, по които може да се разбере какъв е клетъчният произход на конкретните екзозоми.

Физиологичната цел на генерирането на екзозоми остава до голяма степен неизвестна и се нуждае от изследване. Една от предполагаемите роли е, че екзозомите вероятно премахват излишните и/или ненужните съставки от клетките, за да поддържат клетъчната хомеостаза. Предполага се че те имат роля в регулирането на междуклетъчната комуникация.

Тъй като се съдържат във всички биологични течности, а съставът им е лесно достъпен за анализиране, при различни заболявания екзозомите са прозорец към променените клетъчни или тъканни състояния, а откриването им в биологичните течности потенциално предлага диагностична информация. Също така това че преминават от клетка в клетка и пренасят информация може да бъдат използвано за разработване на екзозомно-базирани терапии.

Екзозомите могат да бъдат проектирани така, че да доставят различни терапевтични товари, включително къси интерфериращи РНК, химиотерапевтични агенти и имунни модулатори, с възможност за насочване на товара им към желаната цел.

Изводите, които се налагат след изчитането на материалите, са:

1. Може да се каже че човешката клетка излъчва екзозоми, но не само ако е под стрес, а през цялото време.  

2. Екзозомите пренасят генетичен материал, но не са нито човешко, нито вирусно ДНК.

3. Това на снимката определено е вирус, а не "парченца ДНК". Разбрахме, че така изглежда вирусът на вариолата.

4. Не е вярно, че никой никога не е виждал вирус. Микроскопски изображения на най-различни вируси могат да се разгледат в различните научни издания, при това след най-обикновено търсене в гугъл (вижте тук).

Изследователите Синтия Голдсмит (вдясно) и д-р Руселис Мартинес (вляво) които използват електронен микроскоп, за да изследват клетъчна култура, заразена с вируса на вариола - причинителя на едра шарка.

Ето още няколко вируса, заснети от Синтия Голдсмит (на снимката вдясно). 

Така изглежда причинителят на херпеса.

Вирус на херпеса

А ето и снимка на вириони на Тежкия остър респираторен синдром, който е от семейството на коронавирусите, какъвто и Covid-19. Името коронавирус идва от факта, че под микроскоп всеки вирион (някои от тях са посочени с черни стрелки) е обграден от колона или ореол. Вирион е извънклетъчната форма на вируса, която не е активна.

Снимка на тъкан от изолирана култура показва няколко вириона, причиняващи Тежък остър респираторен синдром (SARS). Някои от тях са посочени със стрелки Снимка: CDC/ С. Голдсмит, Т. Ксяжек

Вирусът на еболата се отличава с продълговатата си форма.

Снимка: CDC/ Синтия Голдсмит, Пиер Ролин

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че никой не е виждал вирус, дори под микроскоп, е НЕВЯРНО. Разбира се, че вируси са наблюдавани Това е неоспорим научен факт. Учените виждат вирусите за първи път през 30-те години на миналия век. Тогава е изобретен електронният микроскоп. А още през 1915 г. английският бактериолог Фредерик Творт открива бактериофагите - вирусите, които атакуват бактериите.

Също НЕВЯРНО е второто твърдение - че сп. Lancet се опитва да подведе читателя, като тенденциозно представя снимка, на която има екзозоми, но твърди че са вируси. Снимката наистина е на вирус - това е трансмисионна електронна микроскопия на тъканен разрез, съдържащ вируса на вариола с автори Фред Мърфи и Силвия Уитфийлд.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жозеп Борел не е казвал, че "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу ценностите на ЕС"

Разпространявани активно във Фейсбук публикации от български информационни сайтове цитират върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел да казва, че поддържането на "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу европейските ценности". "Изправени сме пред избора между свободата и комфорта. Говорихме много..

публикувано на 24.11.22 в 09:00
Илюстрация: Алами/Ройтерс

Продаден ли е българският химн "Мила Родино"?

Едно твърдение отпреди години, че българското правителство е продало правата за излъчване на националния химн на Република България – "Мила Родино", за 25 години напред за 7 млн. долара и за всяко изпълнение се дължат авторски права на чужди компании, отново "възкръсна" във Фейсбук. Това твърдение се разпространяваше упорито през 2020 г. от..

публикувано на 19.11.22 в 06:00
Облигация от държавен заем в злато на Княжество България от 1907 г., предложена на онлайн търг през ноември 2022 г.

Не, България не е дала заем на Франция от 145 милиона златни лева през 1907 г.

През последните седмици все по-голяма популярност в социалните мрежи набира публикация, в която се твърди, че през 1907 г. България е дала заем на Франция в размер на 145 милиона златни лева за срок от 60 години. Всъщност текстът, който се тиражира наред със снимка на документа, който "доказва" предоставянето на заема, не е нов. Той има хиляди..

публикувано на 14.11.22 в 06:00

Путин не е коментирал решението на българския парламент за военна помощ за Украйна

Според споделян над 1000 пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) руският президент Владимир Путин е коментирал решението на Народното събрание в София  за оказване на военна помощ на Украйна. "Имам да казвам толкова много , но нямам толкова време за това накратко бих искал да коментирам тяхното решение относно това да предоставят оръжие на..

публикувано на 11.11.22 в 06:00

Спира ли Италия военната помощ за Украйна?

В дните, в които Народното събрание обсъждаше и одобри в парламентарните комисии и пленарната зала решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, в най-малко пет сайта (виж примери  тук и тук ) беше публикувано твърдението, че новото правителство на Италия, оглавявано от Джорджа Мелони, замразява изпращането на поредния пакет военна помощ..

публикувано на 09.11.22 в 06:00

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“. Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в..

публикувано на 06.10.22 в 07:05

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00