Псевдонаучна публикация твърди, че вируси не съществуват, само екзозоми

Снимка: CDC/Фред Мърфи, Силвия Уитфийлд

В началото на месеца една наукообразна публикация набра доста споделяния във Фейсбук. Става дума за следното:

„Човешката клетка излъчва екзозоми, когато е подложена на някакъв стрес: химически, термичен, йонизираща радиация, 5G, други високочестотни вълни, при натравяне с нано-частици и т.н. Както носът отделя секрет, очите отделят съзли и т.н. когато са раздразнени, така и човешката клетка отделя екзозоми, когато има някакъв дразнител.

Екзозомите са малки фрагменти ЧОВЕШКО, а не "вирусно" ДНК. На снимките на електронната микроскопия се наблюдават САМО и ЕДИНСТВЕНО екзозоми. Никой все още не е виждал "вирус". Нито под микроскоп, нито по друг начин.

Това е причината "учените" да казват, че "вируса" имал променлив геном. НЯМА ГЕНОМ! Това са парченца човешко ДНК, а не "вирус".

Поствам оригиналната снимка на Lancet, с която се опитват да убедят хората, че това е "вирус". Не, не е "вирус". Екзозом е. Проверете...

(Правописът е запазен – бел. ред.)

Само в един от Фейсбук профилите публикацията има близо 280 споделяния, като коментарите са в смисъл:

"Няма никакви "вируси". Болестите се провокират от бактерии и стрес. Самият мозък "заповядва" на клетките да изпълняват действия, за да се предпазят от стрес, и излъчваните фрагменти погрешно се интерпретират като "вируси". Вируси НЯМА и никога не е имало! Нито вирус на грип, нито на СПИН, нито онко-вируси!"

ТВЪРДЕНИЕ: Никой все още не е виждал вирус. Нито под микроскоп, нито по друг начин. Сп. Lancet са публикували фалшива снимка на вирус, а това е всъщност изображение на екзозом

Започваме с второто твърдение. Екипът на БНР откри при обратно търсене на изображения с Tineye оригиналната снимка от публикацията във Фейсбук. Снимката е обществено достъпна в Библиотеката за изображения в областта на общественото здраве на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията-CDC (тук). Като автори на снимката са посочени Фред Мърфи и Силвия Уитфийлд.

В описанието на кадъра се посочва, че това е снимка с трансмисионен електронен микроскоп на секция от тъкан, съдържаща вириони* на вариолата (едрата шарка). Във вътрешността на тези организми има структура с формата на дъмбел, която представлява ядрото на вируса, съдържащо неговата ДНК. Тази ДНК създава механизма, с който вирусът се репликира в приемната клетка. 

* Вирион е извънклетъчната форма на вируса, която не е активна

Да видим сега какво е екзозом?

Илюстрация: nurexone.com

В тялото има, най-лаически казано, миниатюрни мехурчета, наречени екзозоми, които се придвижват между клетките и чрез течностите, като кръв, урина и слюнка, пренасят генетичен материал и протеини, като с това играят важна роля в клетъчната комуникация.

Доц д-р Георги Чалдъков пише:

"Ектозомите и екзозомите са сравнително най-проучваните екстрацелуларни везикули (извънклетъчни мехурчета – бел. ред.). След като се отделят от клетките, те циркулират в кръвта, гръбначно-мозъчната течност, урината и другите телесни течности, включително в bronchoalveolar lavage fluid. Съответно, проследяването им в тези течности се нарича „течни биопсии“.“ Със статията може да се запознаете тук.

Д-р Чалдъков от 1970 г. работи в Лаборатория по електронна микроскопия, по-късно наречена Лаборатория по клетъчна биология, към Катедрата по анатомия и хистология на Медицински университет - Варна. Главен редактор е на Biomedical Reviews и автор на първия български учебник по клетъчна биология на английски.

Екзозомите имат голяма роля в диагностиката.

"Обичаме да мислим за екзозомите като за транспортната система Federal Express на тялото", казва Джеймс Маккълоу, главен изпълнителен директор на компанията Exosome Diagnostics, която е разработила тест за улавяне на екзозоми и анализиране на съдържащата се в тях РНК. По този начин учените откриват мутации, които показват наличието на злокачествени клетки. През 2014 г. създават тест за рак на простатата, който се идентифицира чрез изолиране на екзозоми в урината. Exosome Diagnostics работят по откриването на мутации в кръвта, свидетелстващи за рак на мозъка и провеждат клинични проучвания за откриване на ХИВ и хепатит В и С с помощта на екзозоми, изолирани от урината.

Друга компания, Caris Life Sciences, търси протеини по повърхността на екзозомите, които също са свързани с определени тумори. Отново през 2014 г. те пък откриват кръвен тест за рак на гърдата. А неотдавна бе съобщено, че учени са разработили лещи, които могат да се използват за откриване на екзозоми в сълзите и съответно за диагностика на рак и някои други заболявания.

Дотук става ясно, че в екзозомите, макар и малко сложни за обяснение за нас, лаиците, са отдавна познати на науката и дори и несвикнал с терминологията рационален читател може да разбере, че в разглежданата Фейсбук публикация има нещо дълбоко неточно.

Предлагаме ви синтезирана извадка от проучването на Радху Калури и Валери Льоблу, озаглавено „Биология, функции и биомедицински приложения на екзозомите“ (The biology, function, and biomedical applications of exosomes), изследването може да се прочете на английски тук.

Всички клетки, прокариоти и еукариоти, освобождават извънклетъчни везикули (ИВ) като част от нормалната си физиология и по време на придобити аномалии. Екзозомите са вид извънклетъчни везикули със среден диаметър ~100 нанометра, те произхождат от ендозомите (вътреклетъчни органели). В зависимост от произхода на клетката, ИВ, включително екзозомите, могат да съдържат много съставки на клетката, включително ДНК, РНК, липиди, метаболити и цитозолни и повърхностни клетъчни протеини, по които може да се разбере какъв е клетъчният произход на конкретните екзозоми.

Физиологичната цел на генерирането на екзозоми остава до голяма степен неизвестна и се нуждае от изследване. Една от предполагаемите роли е, че екзозомите вероятно премахват излишните и/или ненужните съставки от клетките, за да поддържат клетъчната хомеостаза. Предполага се че те имат роля в регулирането на междуклетъчната комуникация.

Тъй като се съдържат във всички биологични течности, а съставът им е лесно достъпен за анализиране, при различни заболявания екзозомите са прозорец към променените клетъчни или тъканни състояния, а откриването им в биологичните течности потенциално предлага диагностична информация. Също така това че преминават от клетка в клетка и пренасят информация може да бъдат използвано за разработване на екзозомно-базирани терапии.

Екзозомите могат да бъдат проектирани така, че да доставят различни терапевтични товари, включително къси интерфериращи РНК, химиотерапевтични агенти и имунни модулатори, с възможност за насочване на товара им към желаната цел.

Изводите, които се налагат след изчитането на материалите, са:

1. Може да се каже че човешката клетка излъчва екзозоми, но не само ако е под стрес, а през цялото време.  

2. Екзозомите пренасят генетичен материал, но не са нито човешко, нито вирусно ДНК.

3. Това на снимката определено е вирус, а не "парченца ДНК". Разбрахме, че така изглежда вирусът на вариолата.

4. Не е вярно, че никой никога не е виждал вирус. Микроскопски изображения на най-различни вируси могат да се разгледат в различните научни издания, при това след най-обикновено търсене в гугъл (вижте тук).

Изследователите Синтия Голдсмит (вдясно) и д-р Руселис Мартинес (вляво) които използват електронен микроскоп, за да изследват клетъчна култура, заразена с вируса на вариола - причинителя на едра шарка.

Ето още няколко вируса, заснети от Синтия Голдсмит (на снимката вдясно). 

Така изглежда причинителят на херпеса.

Вирус на херпеса

А ето и снимка на вириони на Тежкия остър респираторен синдром, който е от семейството на коронавирусите, какъвто и Covid-19. Името коронавирус идва от факта, че под микроскоп всеки вирион (някои от тях са посочени с черни стрелки) е обграден от колона или ореол. Вирион е извънклетъчната форма на вируса, която не е активна.

Снимка на тъкан от изолирана култура показва няколко вириона, причиняващи Тежък остър респираторен синдром (SARS). Някои от тях са посочени със стрелки Снимка: CDC/ С. Голдсмит, Т. Ксяжек

Вирусът на еболата се отличава с продълговатата си форма.

Снимка: CDC/ Синтия Голдсмит, Пиер Ролин

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че никой не е виждал вирус, дори под микроскоп, е НЕВЯРНО. Разбира се, че вируси са наблюдавани Това е неоспорим научен факт. Учените виждат вирусите за първи път през 30-те години на миналия век. Тогава е изобретен електронният микроскоп. А още през 1915 г. английският бактериолог Фредерик Творт открива бактериофагите - вирусите, които атакуват бактериите.

Също НЕВЯРНО е второто твърдение - че сп. Lancet се опитва да подведе читателя, като тенденциозно представя снимка, на която има екзозоми, но твърди че са вируси. Снимката наистина е на вирус - това е трансмисионна електронна микроскопия на тъканен разрез, съдържащ вируса на вариола с автори Фред Мърфи и Силвия Уитфийлд.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

МО изпраща повиквателни на запасни, няма обявена мобилизация

Темата за мобилизация в Българската армия, каквато няма, за пореден път разбуни духовете във Facebook.  Миналата седмицата снимка на документ - повиквателна заповед, бързо се разпространи в социалната мрежа. Към нея е приложен разказ на получателя ѝ, който е озадачен от получената заповед, въпреки че, по думите му, не е част от редиците на..

публикувано на 04.10.23 в 06:00
Пресконференция на Виктор Янукович в Москва, 2 март 2013 г.

Виктор Янукович не е отхвърлял "договор за присъединяване на Украйна към ЕС и НАТО"

Бившият украински президент Виктор Янукович (на поста от 25 февруари 2010 до 22 февруари 2014 г.) не е отхвърлял през 2013 г. "договор за присъединяване на Украйна към Европейския съюз и НАТО", както се твърди в препубликуван хиляди пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу).  Твърдение: Виктор Янукович е отхвърлил договор за..

публикувано на 02.10.23 в 06:00
Матеуш Моравецки

Полша не е призовавала Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна

Полша не е призовавала страните от Източна Европа да прекратят оръжейните доставки за Украйна, както се твърди в споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация. Публикацията е от сайт, който е без посочен собственик, редакция или адрес, и в нея не се уточнява кой именно представител на полските власти е отправил "призива към Източна Европа"...

публикувано на 23.09.23 в 06:00

Не е вярно, че НАТО и ХААРП стоят зад скорошните опустошителни наводнения

Безпрецедентните наводнения в Европа и в Либия през този месец провокираха разпространението на редица конспиративни теории.  НАТО не искат плажуващи и нарочно са предизвикали наводнението в Царево , се твърди в публикация, споделена многократно във Фейсбук. В друг текст , споделен стотици пъти, се казва, че американската система..

публикувано на 19.09.23 в 06:00

Има ли план за контрол над българите с помощта на цифровото евро?

В публикация в социалната мрежа Фейсбук, която има близо 3 хиляди споделяния, се твърди, че на 22.06.2023 г. министърът на финансите Асен Василев е заявил пред Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум, че България ще приеме дигиталното евро. Според автора на поста Асен Василев е казал пред "Клаук Шваб"..

публикувано на 11.09.23 в 06:00
Демонстрации на бойна техника в гарнизон Казанлък, 6 май 2021 г.

Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна. Според статията, която може да бъде прочетена  тук , информацията идва от украинската национална телевизия. От публикацията става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем,..

публикувано на 23.08.23 в 06:00

Искал ли е ЕС да забрани българския розов домат?

В българското обществено пространство периодично се появяват твърдения, че Европейският съюз ще забрани някой традиционен продукт, смятан за символ на „българщината“. През годините се разпространяваха такива митове за ракията, шкембе чорбата, розовия домат. Не беше подминат и дюнерът, който е популярна улична храна в много държави в Европа. Едно от..

публикувано на 16.08.23 в 06:00

Устремилa ли се е Франция към Фрекзит?

Споделена над 2800 пъти публикация във Фейсбук внушава, че Франция се насочила към Фрезкит (по аналогия с Брекзит - британското напускане на Европейския съюз – б.р.). "Началото на края - Франция иска Фрекзит. Френският народ вече иска да излиза от корумпирания и прогнил ЕС, но това не пречи на България да се натиска за еврозона и за..

публикувано на 10.08.23 в 06:00

Крият ли властите в Гърция умишлени палежи с дронове?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук уличава неизвестни в умишлени палежи на горите в Гърция. С предупреждение "Извънредно" и множество удивителни авторът пише: "Гърция днес. Нищо от това не се показва по телевизорите! Това е само началото!!! Умишлени палежи с дронове и 48 градуса скоро." Твърдение: Властите крият, че умишлени палежи с..

публикувано на 07.08.23 в 06:00

Не, това изображение не показва дали сте под стрес

През последния месец във Facebook отново се разпространява изображение, за което се твърди, че е създадено от японски невролог и показва състоянието на наблюдаващия го - спокойно или под напрежение. Изображението е споделяно от много потребители и различни страници още от 2020 г. Намират се и статии в сайтове от 2018 г., в които се твърди, че..

публикувано на 01.08.23 в 06:00