Псевдонаучна публикация твърди, че вируси не съществуват, само екзозоми

Снимка: CDC/Фред Мърфи, Силвия Уитфийлд

В началото на месеца една наукообразна публикация набра доста споделяния във Фейсбук. Става дума за следното:

„Човешката клетка излъчва екзозоми, когато е подложена на някакъв стрес: химически, термичен, йонизираща радиация, 5G, други високочестотни вълни, при натравяне с нано-частици и т.н. Както носът отделя секрет, очите отделят съзли и т.н. когато са раздразнени, така и човешката клетка отделя екзозоми, когато има някакъв дразнител.

Екзозомите са малки фрагменти ЧОВЕШКО, а не "вирусно" ДНК. На снимките на електронната микроскопия се наблюдават САМО и ЕДИНСТВЕНО екзозоми. Никой все още не е виждал "вирус". Нито под микроскоп, нито по друг начин.

Това е причината "учените" да казват, че "вируса" имал променлив геном. НЯМА ГЕНОМ! Това са парченца човешко ДНК, а не "вирус".

Поствам оригиналната снимка на Lancet, с която се опитват да убедят хората, че това е "вирус". Не, не е "вирус". Екзозом е. Проверете...

(Правописът е запазен – бел. ред.)

Само в един от Фейсбук профилите публикацията има близо 280 споделяния, като коментарите са в смисъл:

"Няма никакви "вируси". Болестите се провокират от бактерии и стрес. Самият мозък "заповядва" на клетките да изпълняват действия, за да се предпазят от стрес, и излъчваните фрагменти погрешно се интерпретират като "вируси". Вируси НЯМА и никога не е имало! Нито вирус на грип, нито на СПИН, нито онко-вируси!"

ТВЪРДЕНИЕ: Никой все още не е виждал вирус. Нито под микроскоп, нито по друг начин. Сп. Lancet са публикували фалшива снимка на вирус, а това е всъщност изображение на екзозом

Започваме с второто твърдение. Екипът на БНР откри при обратно търсене на изображения с Tineye оригиналната снимка от публикацията във Фейсбук. Снимката е обществено достъпна в Библиотеката за изображения в областта на общественото здраве на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията-CDC (тук). Като автори на снимката са посочени Фред Мърфи и Силвия Уитфийлд.

В описанието на кадъра се посочва, че това е снимка с трансмисионен електронен микроскоп на секция от тъкан, съдържаща вириони* на вариолата (едрата шарка). Във вътрешността на тези организми има структура с формата на дъмбел, която представлява ядрото на вируса, съдържащо неговата ДНК. Тази ДНК създава механизма, с който вирусът се репликира в приемната клетка. 

* Вирион е извънклетъчната форма на вируса, която не е активна

Да видим сега какво е екзозом?

Илюстрация: nurexone.com

В тялото има, най-лаически казано, миниатюрни мехурчета, наречени екзозоми, които се придвижват между клетките и чрез течностите, като кръв, урина и слюнка, пренасят генетичен материал и протеини, като с това играят важна роля в клетъчната комуникация.

Доц д-р Георги Чалдъков пише:

"Ектозомите и екзозомите са сравнително най-проучваните екстрацелуларни везикули (извънклетъчни мехурчета – бел. ред.). След като се отделят от клетките, те циркулират в кръвта, гръбначно-мозъчната течност, урината и другите телесни течности, включително в bronchoalveolar lavage fluid. Съответно, проследяването им в тези течности се нарича „течни биопсии“.“ Със статията може да се запознаете тук.

Д-р Чалдъков от 1970 г. работи в Лаборатория по електронна микроскопия, по-късно наречена Лаборатория по клетъчна биология, към Катедрата по анатомия и хистология на Медицински университет - Варна. Главен редактор е на Biomedical Reviews и автор на първия български учебник по клетъчна биология на английски.

Екзозомите имат голяма роля в диагностиката.

"Обичаме да мислим за екзозомите като за транспортната система Federal Express на тялото", казва Джеймс Маккълоу, главен изпълнителен директор на компанията Exosome Diagnostics, която е разработила тест за улавяне на екзозоми и анализиране на съдържащата се в тях РНК. По този начин учените откриват мутации, които показват наличието на злокачествени клетки. През 2014 г. създават тест за рак на простатата, който се идентифицира чрез изолиране на екзозоми в урината. Exosome Diagnostics работят по откриването на мутации в кръвта, свидетелстващи за рак на мозъка и провеждат клинични проучвания за откриване на ХИВ и хепатит В и С с помощта на екзозоми, изолирани от урината.

Друга компания, Caris Life Sciences, търси протеини по повърхността на екзозомите, които също са свързани с определени тумори. Отново през 2014 г. те пък откриват кръвен тест за рак на гърдата. А неотдавна бе съобщено, че учени са разработили лещи, които могат да се използват за откриване на екзозоми в сълзите и съответно за диагностика на рак и някои други заболявания.

Дотук става ясно, че в екзозомите, макар и малко сложни за обяснение за нас, лаиците, са отдавна познати на науката и дори и несвикнал с терминологията рационален читател може да разбере, че в разглежданата Фейсбук публикация има нещо дълбоко неточно.

Предлагаме ви синтезирана извадка от проучването на Радху Калури и Валери Льоблу, озаглавено „Биология, функции и биомедицински приложения на екзозомите“ (The biology, function, and biomedical applications of exosomes), изследването може да се прочете на английски тук.

Всички клетки, прокариоти и еукариоти, освобождават извънклетъчни везикули (ИВ) като част от нормалната си физиология и по време на придобити аномалии. Екзозомите са вид извънклетъчни везикули със среден диаметър ~100 нанометра, те произхождат от ендозомите (вътреклетъчни органели). В зависимост от произхода на клетката, ИВ, включително екзозомите, могат да съдържат много съставки на клетката, включително ДНК, РНК, липиди, метаболити и цитозолни и повърхностни клетъчни протеини, по които може да се разбере какъв е клетъчният произход на конкретните екзозоми.

Физиологичната цел на генерирането на екзозоми остава до голяма степен неизвестна и се нуждае от изследване. Една от предполагаемите роли е, че екзозомите вероятно премахват излишните и/или ненужните съставки от клетките, за да поддържат клетъчната хомеостаза. Предполага се че те имат роля в регулирането на междуклетъчната комуникация.

Тъй като се съдържат във всички биологични течности, а съставът им е лесно достъпен за анализиране, при различни заболявания екзозомите са прозорец към променените клетъчни или тъканни състояния, а откриването им в биологичните течности потенциално предлага диагностична информация. Също така това че преминават от клетка в клетка и пренасят информация може да бъдат използвано за разработване на екзозомно-базирани терапии.

Екзозомите могат да бъдат проектирани така, че да доставят различни терапевтични товари, включително къси интерфериращи РНК, химиотерапевтични агенти и имунни модулатори, с възможност за насочване на товара им към желаната цел.

Изводите, които се налагат след изчитането на материалите, са:

1. Може да се каже че човешката клетка излъчва екзозоми, но не само ако е под стрес, а през цялото време.  

2. Екзозомите пренасят генетичен материал, но не са нито човешко, нито вирусно ДНК.

3. Това на снимката определено е вирус, а не "парченца ДНК". Разбрахме, че така изглежда вирусът на вариолата.

4. Не е вярно, че никой никога не е виждал вирус. Микроскопски изображения на най-различни вируси могат да се разгледат в различните научни издания, при това след най-обикновено търсене в гугъл (вижте тук).

Изследователите Синтия Голдсмит (вдясно) и д-р Руселис Мартинес (вляво) които използват електронен микроскоп, за да изследват клетъчна култура, заразена с вируса на вариола - причинителя на едра шарка.

Ето още няколко вируса, заснети от Синтия Голдсмит (на снимката вдясно). 

Така изглежда причинителят на херпеса.

Вирус на херпеса

А ето и снимка на вириони на Тежкия остър респираторен синдром, който е от семейството на коронавирусите, какъвто и Covid-19. Името коронавирус идва от факта, че под микроскоп всеки вирион (някои от тях са посочени с черни стрелки) е обграден от колона или ореол. Вирион е извънклетъчната форма на вируса, която не е активна.

Снимка на тъкан от изолирана култура показва няколко вириона, причиняващи Тежък остър респираторен синдром (SARS). Някои от тях са посочени със стрелки Снимка: CDC/ С. Голдсмит, Т. Ксяжек

Вирусът на еболата се отличава с продълговатата си форма.

Снимка: CDC/ Синтия Голдсмит, Пиер Ролин

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че никой не е виждал вирус, дори под микроскоп, е НЕВЯРНО. Разбира се, че вируси са наблюдавани Това е неоспорим научен факт. Учените виждат вирусите за първи път през 30-те години на миналия век. Тогава е изобретен електронният микроскоп. А още през 1915 г. английският бактериолог Фредерик Творт открива бактериофагите - вирусите, които атакуват бактериите.

Също НЕВЯРНО е второто твърдение - че сп. Lancet се опитва да подведе читателя, като тенденциозно представя снимка, на която има екзозоми, но твърди че са вируси. Снимката наистина е на вирус - това е трансмисионна електронна микроскопия на тъканен разрез, съдържащ вируса на вариола с автори Фред Мърфи и Силвия Уитфийлд.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00