Не е вярно, че фирма на Ангел Кунчев е взелa 30 милиона лева за маски

Снимка: Nedret Binici/Unsplash

След увеличаването на случаите на коронавирус, което беше регистрирано през месец юли, в групи в социалната мрежа Фейсбук стана популярно твърдението, че повишаването на регистрираните случаи на Covid-19 е режисирано с цел финансово облагодетелстване на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според постовете и коментарите към тях благодарение на планирани противоепидемични мерки с изискване за носене на предпазни маски компания на Ангел Кунчев за маски срещу коронавирус ще получи 30 милиона лева държавни средства.

Твърдение: Ангел Кунчев има фирма за маски и от 1 август ще се сдобие с 30 милиона лева заради обществена поръчка за доставка на маски за цяла България

Твърдението произхожда от публикация на сайта faktibg.eu, в която пише също, че правителството е дало поръчка за маски за територията на цяла България на дружество на главния държавен здравен инспектор. Архивирана версия на статията можете да видите тук. Самият сайт faktibg.eu вече не е онлайн, като от компанията „СуперХостинг.БГ“ уточниха, че причината е неплатен домейн.

След запитване от БНР Ангел Кунчев заяви, че няма „никаква собственост в никакво търговско или производствено дружество“.

Справка в базата данни на АПИС и Търговския регистър показва, че Кунчев участва в Съвета на директорите на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Професор Иван Киров“. Той обаче няма собственост в това еднолично акционерно дружество. Едноличен собственик на капитала на болницата е Министерството на здравеопазването.

Друг елемент от твърдението на сайта faktibg.eu е, че предполагаемата обществена поръчка, за която става дума ще влезе в сила от 1 август 2022 г. Следователно тя е била обявена и одобрена по време на управлението на кабинета на Кирил Петков. Неговото правителство беше на власт от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. Съгласно Закона за обществените поръчки в онлайн Регистъра на обществените поръчки задължително се публикува обществено достъпна информация за обявените и възложени обществени поръчки.

Търсене в базата данни на електронния регистър по ключова дума „маски“ показва, че за периода на управлението на кабинета на Кирил Петков са били обявени пет обществени поръчки, които включват защитни маски. Те са били с възложители териториално поделение „Държавно горско стопанство Триград“ (на стойност 4200 лв.), „Държавно горско стопанство – Доспат“ (на стойност 8000 лв.), „Държавно горско стопанство – Широка лъка“ (на стойност 2000 лв.), „Държавно горско стопанство – Кормисош“ – гр. Лъки (на стойност 2000 лв.).

Справка в Търговския регистър за собствеността на дружествата, с които са били сключени договори по обществените поръчки, обявени от горските стопанства, показва, че Ангел Кунчев няма дялове или акции в нито едно от тях.

Петата обществена поръчка в съответния времеви период е била на ТЕЦ „Марица Изток 2“ от 20 юли 2022 г., но тя е била само за пазарни консултации. Публично състезание от ТЕЦ „Марица Изток 2“ за доставка на защитни маски срещу Ковид-19 на стойност 221 000 лв. е обявено чак на 26 август 2022 г., а срокът за получаване на оферти е до 16 септември 2022 г., т.е. повече от 40 дни след края на управлението на правителството на Кирил Петков.

Заключение

Няма никакви данни, че главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев притежава дялове или акции в дружество, което е спечелило държавна поръчка за доставка или производство на защитни маски срещу Covid-19. Също така няма доказателства за това Кунчев да има собственост в каквото и да било дружество, регистрирано на територията на България. В регистъра за обществени поръчки няма данни поръчка за маски срещу коронавирус на стойност 30 милиона лева да е била обявявана по време на управлението на кабинета на Кирил Петков. Твърдението, че фирма на Ангел Кунчев е получила 30 милиона лева при обществена поръчка за маски е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жозеп Борел не е казвал, че "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу ценностите на ЕС"

Разпространявани активно във Фейсбук публикации от български информационни сайтове цитират върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел да казва, че поддържането на "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу европейските ценности". "Изправени сме пред избора между свободата и комфорта. Говорихме много..

публикувано на 24.11.22 в 09:00
Илюстрация: Алами/Ройтерс

Продаден ли е българският химн "Мила Родино"?

Едно твърдение отпреди години, че българското правителство е продало правата за излъчване на националния химн на Република България – "Мила Родино", за 25 години напред за 7 млн. долара и за всяко изпълнение се дължат авторски права на чужди компании, отново "възкръсна" във Фейсбук. Това твърдение се разпространяваше упорито през 2020 г. от..

публикувано на 19.11.22 в 06:00
Облигация от държавен заем в злато на Княжество България от 1907 г., предложена на онлайн търг през ноември 2022 г.

Не, България не е дала заем на Франция от 145 милиона златни лева през 1907 г.

През последните седмици все по-голяма популярност в социалните мрежи набира публикация, в която се твърди, че през 1907 г. България е дала заем на Франция в размер на 145 милиона златни лева за срок от 60 години. Всъщност текстът, който се тиражира наред със снимка на документа, който "доказва" предоставянето на заема, не е нов. Той има хиляди..

публикувано на 14.11.22 в 06:00

Путин не е коментирал решението на българския парламент за военна помощ за Украйна

Според споделян над 1000 пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) руският президент Владимир Путин е коментирал решението на Народното събрание в София  за оказване на военна помощ на Украйна. "Имам да казвам толкова много , но нямам толкова време за това накратко бих искал да коментирам тяхното решение относно това да предоставят оръжие на..

публикувано на 11.11.22 в 06:00

Спира ли Италия военната помощ за Украйна?

В дните, в които Народното събрание обсъждаше и одобри в парламентарните комисии и пленарната зала решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, в най-малко пет сайта (виж примери  тук и тук ) беше публикувано твърдението, че новото правителство на Италия, оглавявано от Джорджа Мелони, замразява изпращането на поредния пакет военна помощ..

публикувано на 09.11.22 в 06:00

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“. Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в..

публикувано на 06.10.22 в 07:05

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00