Наистина ли пускат нова лека кола "Лада" за 7000 лева?

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна доведоха до различни икономически и социални изменения. След започването на войната на 24 февруари редица водещи чужди компании напуснаха и продължават да се изтеглят от територията на Русия.

Това се случи и с повечето големи автомобилни производители, които спряха дейността си на руския пазар, като Daimler, Ferrari, Ford, Hyundai, Mercedes-Benz, Nissan, Toyota, Volkswagen и Volvo. Този бойкот в резултат на руското нахлуване в Украйна и наложените сурови западни санкции затрудниха доставките на ключови компоненти в Русия, в това число и за автомобилната индустрия.

На този фон продължава да има твърдения, че се планират евтини коли, руско производство, включително за българския пазар.

Твърдение: Пускат нова "Лада" за 7000 лв.

Според публикации в социалните мрежи и редица сайтове (тук, тук, тук, тук, туктук, и тук), руският автомобилостроител "АвтоВАЗ" се очаква да пусне на пазара нов икономичен и бюджетен автомобил, който ще се предлага на цена от 7 хил. лв.


Има ли такъв модел и каква е неговата цена?

В почти идентичните публикации - някои сравнително нови, други отпреди години, се посочва, че новият модел ще е базиран върху бюджетния модел Kwid на Рено, "предназначен за бедния индийски пазар". Колата ще е с 0,8-литров бензинов мотор с мощност от 54 конски сили.

Проверяваме в индийската секция на официалния сайт на Renault. Да, предлагат се автомобили от модела Kwid с тази конфигурация на двигателя. Този вариант е най-евтиният от предлаганата гама.

Според текстовете "адаптираната Lada ще разполага с друг мотор, както и с различно окачване, но идеята е да бъде запазена същата цена. За целта се предвижда локализирана сборка на възлите и агрегатите, които също ще се правят в Русия. Все още не е ясно кога ще бъде задвижен проекта, но е ясно, че цената ще бъде съвсем приемлива за бедните пазари“.

Нека видим каква е цената на Renault Kwid в Индия. По логиката на текста – новата "Лада" ще струва толкова, тъй като целта е да бъде запазена същата ниска цена на съответния модел.

В индийската версия на официалния сайт на Renaultе е посочена ценова листа за различните конфигурации на двигатели за модела Kwid. Този, който е посочен в статията е и най-евтиния вариант – RXL 0.8, като цената му е ₹464 400 индийски рупии, равняващи се на 5852,78 евро. Така в български левове цената става - 11 381,90 лв. Далеч не е 7000 лв., нито е между 7 и 10 хил. лв., както се твърди в някои публикации.Кой е първоизточникът на твърдението?

Под различни форми, но със същото съдържание статии, в която се твърди, че "АвтоВАЗ" подготвя нов бюджетен автомобил, който ще унищожи конкуренцията, се разпространява от 2016 г. до август тази година, като периодично се „освежава“. Ето как се разпространява тя през годините.


Свързахме се с българското сдружение Lada Club Bulgaria, което има близо 4 хил. последователи, силно отдадени и обичащи марката, познаващи нейната история и следящи всичко, което се случва около "Лада" и "АвтоВАЗ".

Оттам определиха тези публикации, като отдавна разпространяващ се слух, чиято цел е генериране на кликове, а не предоставянето на вярна и коректна информация.

Ето и самият отговор от Lada Club Bulgaria.


Посочената като вероятен първоизточник на последвалите информации статия в сайта "За рулем" извежда своята новина на база споделена по време на събитие идея в неясното бъдеще, а не официално взето решение за започване на разработки на такъм модел от страна, както на компанията "АвтоВАЗ", така и на Renault.Според публикацията ръководителят на "АвтоВАЗ" Нокола Мор е казал:

„Такава кола — добра, красива и евтина, беше направена от Renault в Индия. И ако това може се случи в Индия, не виждам причина защо да не направим такава и в Русия.“

Изказването на Мор, според публикацията, е направено по време на разговор между него и пълномощника на президента на Руската федерация в Приволжкия федерален окръг Михаил Бабич по време на младежки форум.

Всичко това се случва през 2016 г. За времето от 6 години тази споделена идея така е не намира реализация.

Особено в настоящата ситуация. През март Renault обяви, че спира своята дейност в Русия, а през май прехвърли собствеността си в руската "АвтоВАЗ" (67,69 на сто от компанията, която произвежда Lada) на Руската федерация и правителството на Москва. Renault обаче е запазила опция в бъдеще отново да изкупят акциите.

Заключение

Твърденията, че "АвтоВАЗ" разработва нов бюджетен модел на Lada, който ще струва на българския пазар 7000 лв., е НЕВЯРНО, тъй като няма от изложеното по-горе се вижда, че няма никакви данни, които да го потвърждават.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дизайн на монетата: Friziodesign.it

Не е вярно, че БНБ предлага "стъпкан лъв" в дизайна на евромонетите

Фалшива новина разбуни духовете във Фейсбук в последната седмица - в социалната мрежа и няколко сайта се появи недействителен идеен проект на бъдещата българска монета от 2 евро. Изображението представлява гръб на монета, на която има войн на кон, а под копитата му - паднал лъв.  Изображението (горе) бе представено като предложение на Българската..

публикувано на 07.02.23 в 06:00

Ще има ли банкнота с лика на Меси в Аржентина?

През декември 2022 г. редица български медии твърдят, че Лионел Меси ще се появи на нова специална аржентинска банкнота. BTV Спорт съобщава на сайта и на профила си във Фейсбук, че "Банка слага лика на Меси на банкнота от 1000 песо", с което държавата иска да му се отплати за радостта от титлата на Световното първенство по футбол в Катар. В статията..

публикувано на 04.02.23 в 06:00

Тази снимка не е на украинче на име Марк

В публикация във Фейсбук се твърди, че момчето от снимката е 8-годишният Марк от Украйна, като внушението е, че външният му вид е резултат от войната в Украйна. Снимката е споделена от стотици потребители с един и същ текст, който гласи: „Украинчето Марк е само на 8 г! "Не ме е страх да умра! Аз съм много послушен и помагам на мама и знам, че ако..

публикувано на 02.02.23 в 06:00

Вярно ли е, че знак върху храните предупреждава за опасност от промяна на пола на мъжете?

В публикация, споделена хиляди пъти от потребители във Фейсбук, се твърди, че веществото Атразин, превръща младите мъже в жени. Само един от постовете е споделен над 1600 пъти и в него пише: „Не купувайте храните на които има логото на Rainforest Alliance. Атразин е хербицид и се използва усилено при отглеждането на какао и кафе. Точно по тая причина..

публикувано на 31.01.23 в 06:00
Останките от взривената лимузина на Алфред Херхаузен, Бад Хомбург, 30 ноември 1989 г.

Убитият шеф на "Дойче банк" Алфред Херхаузен не е бил противник на еврото

Споделян стотици пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) невярно твърди, че бившият председател на "Дойче банк" Алфред Херхаузен е бил противник на еврото и подкрепял запазване на марката. "Това е Алфред Херхаузен! Това е директора на Дойче Банк през 1989 година! Бил е противник на Еврото и за запзване на немската марка! Убит е на 30..

публикувано на 23.01.23 в 06:00

Сравнява ли сп. "Тайм" Зеленски с Хитлер?

Обявяването на украинския президент Володимир Зеленски за "Личност на годината" от американското списание "Тайм" предизвика разнопосочни коментари във Facebook. Редица потребители припомниха, че признанието "Личност на годината" е отредено и на Адолф Хитлер през 1938 г.  Публикации със същото внушение има и в два сайта ( тук и тук ). Изглежда,..

публикувано на 20.01.23 в 06:00

Не е вярно, че Европейският съюз ще се разпадне до пролетта

В началото на месец септември няколко български сайта публикуваха информация, свързана с разпадането на Европейския съюз, което според автора - историка Анастасия Гешева, ще се случи до пролетта.  Ето и цитат от началните ѝ думи: "ЕС ще се разпадне много бързо оттук нататък, според мен няма да изкара до пролетта. Процесите вътре в съюза, както в..

публикувано на 10.01.23 в 06:00

Стъпквано ли е знамето на т.нар. ДНР в Европейския парламент?

Публикация във Фейсбук, който е споделена над 500 пъти, твърди, че в Европейския парламент си изтриват обувките и тъпчат с крака знамето на ДНР. ДНР е абревиатура на самообявилата се Донецка народна република на територията на Украйна, която Русия обяви, че анексира след непризнат и нелегитимен референдум през септември 2022 г. Постът е придружен от..

публикувано на 30.12.22 в 06:00
Генерал Сергей Суровикин

Твърди ли "Нюзуик", че ген. Суровикин ще бъде пред портите на Киев през февруари?

Преводна публикация в българска медия (може да бъде прочетена тук ) набира популярност в канал   в YouTube, където е дословно прочетена без обяснения за какво точно става въпрос. И е изгледана десетки хиляди пъти, след като е споделена над 100 пъти от потребители във Фейсбук, както и в различни групи в социалната мрежа. Публикацията е на..

публикувано на 28.12.22 в 06:00

Наистина ли се подготвят промени в имунизационния календар на децата?

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че се подготвят промени, които касаят най-вече децата в България. В поста се казва, че "нашите деца вече ще имат допълнителни имунизации: задължителни и препоръчителни /препоръчителните в бъдеще също ще станат задължителни/". Като нови са посочени ваксините  - варицелна, менингококова, хепатит..

публикувано на 27.12.22 в 06:00