Не е вярно, че библиотеката в Дрезден ще гори книги от руски автори, за да се отоплява

Снимка: Pixabay

В публикация, споделена стотици пъти в различни социални платформи като Фейсбук и Туитър, се казва, че библиотеката в Дрезден моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата.

Публикацията е под формата на писмо, с логото на SLUB (Sächsische Landesbibliothek - Staats- und Universitätsbibliothek Dresden), с подател администрацията на библиотеката и контакт на генералния директор на SLUB - Катрин Стумп.


Ето и целият текст:

"Уважаеми, читатели! Справянето с руската агресия е наша обща кауза. Руската литература няма място на вашата лавица. Поради очакваните прекъсвания на отоплението през есента и зимата, Ви молим да дарите книги от руски автори, които да се използват за отопление в библиотеката. По този начин все още може да четете добри книги, дори ако Путин спре доставките на газ.

От управата на библиотеката“.

ТВЪРДЕНИЕ: В библиотеката в Дрезден ще горят книги от руски автори, за да да се отопляват

Само за няколко дни публикацията стана вайръл сред българските потребители във Фейсбук, които се възмущават на "инициативата" на дрезденската библиотека.

Екипът за проверка на факти на БНР се свърза с представители на библиотеката в Дрезден. Оттам категорично заявиха, че новината е фалшива. Поради това от библиотеката са подали официална жалба.

"Като библиотека, ние отстояваме демократичните ценности и достоверната информация!", пишат в отговора си до нас оттам.


Информацията се разпространява от началото на месец септември. Освен официален отговор до Екипа за проверка на факти, в блога си, от библиотеката в Дрезден са публикували опровержение на тиражираната информация:


„От вчера (1 септември 2022 г.) в социалните мрежи се разпространява невярна информация, която призовава от името на SLUB и генералния директор на SLUB Катрин Стумп да дарят руски книги на библиотеката за отопление. Моля, не разпространявайте тази дезинформация!

Подкрепете ни като повишите осведомеността, че това е целенасочена кампания за дезинформация. Книжните зали в Хамбург вече бяха засегнати от подобни атаки през последните няколко дни“.

Генералният директор на библиотеката в Дрезден Катрин Стyмп добавя, че няколко библиотеки вече са били засегнати от "манипулативна дезинформация през последните няколко дни и че организаторите не се стесняват от лични атаки".

"Това още веднъж показва какви опасности крие това за нашето демократично устроено общество. SLUB предприема решителни действия срещу невярна информация като тази и ще продължи да използва събития и изложби, за да повиши осведомеността за това как да се справяме с дезинформацията по отговорен и бдителен начин.“

Заключение

Твърдението, че библиотеката в Дрезден - Sächsische Landesbibliothek - Staats- und Universitätsbibliothek Dresden моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата, е НЕВЯРНО. От библиотеката категорично отрекоха тази информация и добавят, че вече са подали официална жалба по случая.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дизайн на монетата: Friziodesign.it

Не е вярно, че БНБ предлага "стъпкан лъв" в дизайна на евромонетите

Фалшива новина разбуни духовете във Фейсбук в последната седмица - в социалната мрежа и няколко сайта се появи недействителен идеен проект на бъдещата българска монета от 2 евро. Изображението представлява гръб на монета, на която има войн на кон, а под копитата му - паднал лъв.  Изображението (горе) бе представено като предложение на Българската..

публикувано на 07.02.23 в 06:00

Ще има ли банкнота с лика на Меси в Аржентина?

През декември 2022 г. редица български медии твърдят, че Лионел Меси ще се появи на нова специална аржентинска банкнота. BTV Спорт съобщава на сайта и на профила си във Фейсбук, че "Банка слага лика на Меси на банкнота от 1000 песо", с което държавата иска да му се отплати за радостта от титлата на Световното първенство по футбол в Катар. В статията..

публикувано на 04.02.23 в 06:00

Тази снимка не е на украинче на име Марк

В публикация във Фейсбук се твърди, че момчето от снимката е 8-годишният Марк от Украйна, като внушението е, че външният му вид е резултат от войната в Украйна. Снимката е споделена от стотици потребители с един и същ текст, който гласи: „Украинчето Марк е само на 8 г! "Не ме е страх да умра! Аз съм много послушен и помагам на мама и знам, че ако..

публикувано на 02.02.23 в 06:00

Вярно ли е, че знак върху храните предупреждава за опасност от промяна на пола на мъжете?

В публикация, споделена хиляди пъти от потребители във Фейсбук, се твърди, че веществото Атразин, превръща младите мъже в жени. Само един от постовете е споделен над 1600 пъти и в него пише: „Не купувайте храните на които има логото на Rainforest Alliance. Атразин е хербицид и се използва усилено при отглеждането на какао и кафе. Точно по тая причина..

публикувано на 31.01.23 в 06:00
Останките от взривената лимузина на Алфред Херхаузен, Бад Хомбург, 30 ноември 1989 г.

Убитият шеф на "Дойче банк" Алфред Херхаузен не е бил противник на еврото

Споделян стотици пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) невярно твърди, че бившият председател на "Дойче банк" Алфред Херхаузен е бил противник на еврото и подкрепял запазване на марката. "Това е Алфред Херхаузен! Това е директора на Дойче Банк през 1989 година! Бил е противник на Еврото и за запзване на немската марка! Убит е на 30..

публикувано на 23.01.23 в 06:00

Сравнява ли сп. "Тайм" Зеленски с Хитлер?

Обявяването на украинския президент Володимир Зеленски за "Личност на годината" от американското списание "Тайм" предизвика разнопосочни коментари във Facebook. Редица потребители припомниха, че признанието "Личност на годината" е отредено и на Адолф Хитлер през 1938 г.  Публикации със същото внушение има и в два сайта ( тук и тук ). Изглежда,..

публикувано на 20.01.23 в 06:00

Не е вярно, че Европейският съюз ще се разпадне до пролетта

В началото на месец септември няколко български сайта публикуваха информация, свързана с разпадането на Европейския съюз, което според автора - историка Анастасия Гешева, ще се случи до пролетта.  Ето и цитат от началните ѝ думи: "ЕС ще се разпадне много бързо оттук нататък, според мен няма да изкара до пролетта. Процесите вътре в съюза, както в..

публикувано на 10.01.23 в 06:00

Стъпквано ли е знамето на т.нар. ДНР в Европейския парламент?

Публикация във Фейсбук, който е споделена над 500 пъти, твърди, че в Европейския парламент си изтриват обувките и тъпчат с крака знамето на ДНР. ДНР е абревиатура на самообявилата се Донецка народна република на територията на Украйна, която Русия обяви, че анексира след непризнат и нелегитимен референдум през септември 2022 г. Постът е придружен от..

публикувано на 30.12.22 в 06:00
Генерал Сергей Суровикин

Твърди ли "Нюзуик", че ген. Суровикин ще бъде пред портите на Киев през февруари?

Преводна публикация в българска медия (може да бъде прочетена тук ) набира популярност в канал   в YouTube, където е дословно прочетена без обяснения за какво точно става въпрос. И е изгледана десетки хиляди пъти, след като е споделена над 100 пъти от потребители във Фейсбук, както и в различни групи в социалната мрежа. Публикацията е на..

публикувано на 28.12.22 в 06:00

Наистина ли се подготвят промени в имунизационния календар на децата?

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че се подготвят промени, които касаят най-вече децата в България. В поста се казва, че "нашите деца вече ще имат допълнителни имунизации: задължителни и препоръчителни /препоръчителните в бъдеще също ще станат задължителни/". Като нови са посочени ваксините  - варицелна, менингококова, хепатит..

публикувано на 27.12.22 в 06:00