Не е вярно, че библиотеката в Дрезден ще гори книги от руски автори, за да се отоплява

Снимка: Pixabay

В публикация, споделена стотици пъти в различни социални платформи като Фейсбук и Туитър, се казва, че библиотеката в Дрезден моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата.

Публикацията е под формата на писмо, с логото на SLUB (Sächsische Landesbibliothek - Staats- und Universitätsbibliothek Dresden), с подател администрацията на библиотеката и контакт на генералния директор на SLUB - Катрин Стумп.


Ето и целият текст:

"Уважаеми, читатели! Справянето с руската агресия е наша обща кауза. Руската литература няма място на вашата лавица. Поради очакваните прекъсвания на отоплението през есента и зимата, Ви молим да дарите книги от руски автори, които да се използват за отопление в библиотеката. По този начин все още може да четете добри книги, дори ако Путин спре доставките на газ.

От управата на библиотеката“.

ТВЪРДЕНИЕ: В библиотеката в Дрезден ще горят книги от руски автори, за да да се отопляват

Само за няколко дни публикацията стана вайръл сред българските потребители във Фейсбук, които се възмущават на "инициативата" на дрезденската библиотека.

Екипът за проверка на факти на БНР се свърза с представители на библиотеката в Дрезден. Оттам категорично заявиха, че новината е фалшива. Поради това от библиотеката са подали официална жалба.

"Като библиотека, ние отстояваме демократичните ценности и достоверната информация!", пишат в отговора си до нас оттам.


Информацията се разпространява от началото на месец септември. Освен официален отговор до Екипа за проверка на факти, в блога си, от библиотеката в Дрезден са публикували опровержение на тиражираната информация:


„От вчера (1 септември 2022 г.) в социалните мрежи се разпространява невярна информация, която призовава от името на SLUB и генералния директор на SLUB Катрин Стумп да дарят руски книги на библиотеката за отопление. Моля, не разпространявайте тази дезинформация!

Подкрепете ни като повишите осведомеността, че това е целенасочена кампания за дезинформация. Книжните зали в Хамбург вече бяха засегнати от подобни атаки през последните няколко дни“.

Генералният директор на библиотеката в Дрезден Катрин Стyмп добавя, че няколко библиотеки вече са били засегнати от "манипулативна дезинформация през последните няколко дни и че организаторите не се стесняват от лични атаки".

"Това още веднъж показва какви опасности крие това за нашето демократично устроено общество. SLUB предприема решителни действия срещу невярна информация като тази и ще продължи да използва събития и изложби, за да повиши осведомеността за това как да се справяме с дезинформацията по отговорен и бдителен начин.“

Заключение

Твърдението, че библиотеката в Дрезден - Sächsische Landesbibliothek - Staats- und Universitätsbibliothek Dresden моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата, е НЕВЯРНО. От библиотеката категорично отрекоха тази информация и добавят, че вече са подали официална жалба по случая.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вярно ли е, че до 2025 г. България ще изхарчи 600 млн. евро за Covid ваксини?

В свое изказване от парламентарната трибуна на 10 ноември 2023 г. проф. Андрей Чорбанов от партия "Има такъв народ" заявява, че "за целия период до 2025 г., България ще изхарчи 600 милиона евро за ваксини срещу Covid-19 ". Депутатът отправи това твърдение при изключването на заболяването от обхвата на особено опасните инфекции, което Народното..

публикувано на 04.12.23 в 06:00

Не, дрождите в хляба не са опасни за здравето

Твърдение за вредни дрожди в хляба се тиражира с голям интерес в социалната мрежа Facebook. Публикация от юли тази година е споделяна над 23 000 пъти. В нея се т върди, че, ако ядем хляб с мая, "дрождите, попадайки в кръвта ни, започват да се размножават, консумират нашите витамини, микроелементи, протеини". И в същото време "отделят токсини и..

публикувано на 27.11.23 в 06:00

Румен Радев не е казвал, че "еврото може да съсипе българите"

Споделяна в десетки Фейсбук групи публикация от информационен сайт (виж тук ) цитира президента Румен Радев да казва, че "Еврото може да съсипе българите". Статията, която е без дата, се разпространява поне от юли 2021 г., а отскоро отново "набира скорост" в социалните мрежи (виж двата скрийншота по-долу).  Твърдение: Румен Радев..

публикувано на 20.11.23 в 06:00
Васил Терзиев

Васил Терзиев не е обещавал на посланика на САЩ да въведе Covid сертификат

В публикация, споделена няколкостотин пъти във Фейсбук, се твърди, че новоизбраният кмет на София Васил Терзиев се е срещнал с американския посланик в България и пред него е обещал, след поемането на поста, да въведе задължителни сертификати за Covid-19 за пътуващите в градския транспорт, за посетителите в моловете и заведенията. От поста става ясно, че..

публикувано на 13.11.23 в 06:00

Червеното сияние не е предвестник на земетресение

Споделена над 1000 пъти във Фейсбук статия на сайта "Портал 12" твърди в заглавие, че червеното северно сияние отпреди няколко дни е предвестник на земетресение.  Статията е озаглавена "Червеното северно сияние - означава начало на Квантовия преход. Възможно е голямо земетресение" , но освен в заглавието в текста няма и дума за очаквано..

публикувано на 08.11.23 в 06:00

Първоаприлска шега стои зад "пророчески стихове" на Вазов

Първоаприлска шега е взета на сериозно от хиляди потребители във Фейсбук, които са повярвали, че през 2016 г. е открито ново стихотворение на народния поет и Патриарх на българската литература Иван Вазов, уж написано през 1916 г., със заглавието "България ще ни презре!". Стиховете се публикуват и споделят от стотици периодично във Фейсбук..

публикувано на 26.10.23 в 06:00

Не е вярно, че всеки избягал от Израел у нас ще получи 5000 лв.

В споделена стотици пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук се твърди, че правителството подготвя финансова помощ от 5000 лева за всеки човек от Израел, който би потърсил закрила в България. „КАБИНЕТА ГОТВИ ПОМОЩИ ОТ 5000 ЛЕВА ЗА ВСЕКИ БЕЖАНЕЦ ОТ ИЗРАЕЛ!“ се казва в публикацията (без редакторска намеса). Твърдение: Всеки бежанец от..

публикувано на 24.10.23 в 06:00
Ерусалим, 13 октомври 2023 г.

Не е вярно, че сгради на Рокфелер и Ротшилд са взривени в Ерусалим

Споделяна стотици пъти в различни групи във Фейсбук публикация в интернет сайт твърди, че палестинци са взривили сгради на Рокфелер и Ротшилд в Ерусалим вечерта на 9 октомври. Кратката информация в телеграфен стил (виж скрийншота по-долу) е придружена от снимка и от два вградени видеоклипа.  Твърдение: Палестинци са взривили сгради..

публикувано на 19.10.23 в 06:00
Виктор Орбан

Не, Орбан не е казвал, че Унгария удължава закриването на своите ТЕЦ до 2060 г.

Широко разпространявана публикация във Facebook цитира изказване на премиера на Унгария Виктор Орбан, според когото закриването на ТЕЦ-овете в страната е удължено до 2060 г.  Прикачен е скрийншот от уебсайт с новина със заглавие „ОРБАН: НИЕ УДЪЛЖИХМЕ ЗАКРИВАНЕТО НА НАШИТЕ ТЕЦОВЕ ДО 2060! ПРОСТО СОРОС ИСКА ЕНЕРГЕТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ТОВА Е ТОВА..

публикувано на 11.10.23 в 06:00

Вярно ли е, че съвсем скоро ще бъде наложен нов локдаун и носене на маски?

В различни публикации, някои от които споделени над 1000 пъти в социалните мрежи, се твърди, че идва нова пандемия и отново ще бъде наложен локдаун. В част от постовете се внушава, че съвсем скоро ще бъде въведено задължително носене на маски, а зад всичко това стои премиерът Николай Денков. Според твърдението министър-председателят е казал, че „ако..

публикувано на 09.10.23 в 06:00