"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на отбраната се твърди, че се съобщава за "реалните" загуби на Въоръжените сили на Украйна в резултат на мащабното нахлуване на руските окупационни войски на територията на Украйна към датата 18 август. Документът, публикуван от сайтове и препубликуван в социалните мрежи, е адресиран до Олексий Мячеславович Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана. Публикацията може да видите тук.


Твърдение: Документ, подписан от Валерий Залужний, съобщава за реалните загуби на украинската армия до 18 август. Според него те са над 76 хил. загинали войници от Въоръжените сили на Украйна и над 42 хил. войници са загубили боеспособността си поради наранявания

Така нареченият "сканиран документ, изтекъл в мрежата", се разпространява активно от проруската пропаганда, както и от редица български медии и отделни хора в социалните мрежи. В него обаче има някои моменти, които предизвикват въпроси относно автентичността му. Докато подписът на върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний изглежда напълно автентичен, то съдържанието на документа буди съмнения относно грамотността на автора си или познанията му за украинския език.

Първата грешка е още в заглавието на документа. При проверка на екипа на БНР доста бързо стана ясно, че в обръщението «Шановний Олексій Мячеславовичу» („Уважаеми Олексий Мячеславович“) е сгрешен падежът. Търсене в Гугъл доведе до множество попадения с текста "Шановний Олексію Мячеславовичу" и на значително по-малко с текст, като на "секретния документ", който проверяваме. Повечето от вторите попадения бяха всъщност цитати на украински факт чекъри, които обясняват че сканираното писмо е пълно с елементарни граматически и пунктуационни грешки и русизми.  

Ето тук грешките са изредени:

  • «Секретарю Ради національної Безпеки і обороні України», вместо «Секретарю Ради національної безпеки й оборони України»; 
  • «Шановний Олексій Мячеславовичу», вместо «Шановний Олексію Мячеславовичу»; 
  • «інформації о загиблих», вместо «інформації про загиблих»;
  • «о отриманих поранення», вместо «про поранених»;
  • «76 640 чоловік», вместо «76 640 осіб».

Очевидно авторът на "документа" не говори украински и е прекарал текста през автоматичен преводач, след като го е написал, твърдят проверяващите украинци. 

Освен грешките има и несъответствие в оформлението на "секретния документ". По-специално, "документът" е написан на бланката на Министерството на отбраната на Украйна - ръководител на министерството е Олексий Резников, а пък носи подписа на генерал Валерий Залужний - главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна. Друга грешка е пренебрегването на официалните имена на украинските военни формирования. В такъв документ няма да пише само "въоръжени сили": официалното име на този орган е "Въоръжени сили на Украйна".

Генерал-майор Валерий Залужний завършва с отличие катедрата по комбинирани оръжия в Одеската висша командна академия. През 2005 г. постъпва в Националната академия по отбрана на Украйна и се дипломира със златен медал през 2007 г. Макар и да е малко вероятно човек, завършил със златен медал, да проявява огромна неграмотност, все пак не е напълно невъзможно. За да изключим евентуалното невежество на висшия военен, открихме други документи, подписани от него. Подписът е подобен на този в "секретния документ". Министерството на отбраната на Украйна опроверга информацията на руските медии за "секретния документ".

"Фалшификатът е написан от напълно невежи хора, които никога не са виждали как изглеждат истинските документи на нашия отдел. Фалшификатът е направен много грубо. Няма какво да обясняваме", заяви заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр.Ако оставим неграмотността и грешките в оформлението формулировките на "документа", елементарната логика също би опровергала някои от твърденията в него. Под въпрос е съотношението между ранени и убити.

Известно е че по време на военни действия винаги има повече ранени, отколкото убити (два или три пъти), докато в разпространеното сканирано копие убитите са повече от ранените.

Но нека не се основаваме само на логиката. Ето какво пише в изследване на харвардския Център за наука и международни отношения Белфер:

„...в исторически план съотношението между ранените и убитите по време на конфликти се движи около 3:1. С последните постижения на медицината обаче днес съотношението между ранените и убитите в САЩ варира от 10:1 до 17:1.“

Военните изследователи Купланд и Медингс установяват, че ако броят на убитите е по-голям от броя на ранените, това е показател за наличието на военно престъпление.

Такова съотношение (например 76 хил. загинали срещу 42 хил. ранени) може да има, когато огнестрелните оръжия са използвани срещу хора, които са обездвижени, намират се на затворено място или не могат да се защитят.

"Тази разлика в смъртността от огнестрелни оръжия има значение за признаването на военните престъпления и за внедряването във войната на нови оръжия, предназначени за обезвреждане на противници," пишат авторите на стр. 407 от своя труд Mortality associated with use of weapons in armed conflicts, wartime atrocities, and civilian mass shootings („Смъртност, свързана с използването на оръжия във въоръжени конфликти, жестокости по време на война и масови разстрели на цивилни лица“).

Заключение

Изтеклият в интернет "секретен документ" с данни за "истински загуби" на армията на Украйна се оказва неистински, което се потвърждава от изнесените по-горе  аргументи. Включително множество граматически грешки и русизми, които нямат място в официален украински документ. Твърдението, че това са „истинските загуби“ няма как да бъде проверено, тъй като на етапа от военните действия към датата на публикуване на документа е невъзможно да се цитира точен брой на загиналите или ранените. Следователно твърдението е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли в испански учебник карта на Европа с нови граници на Русия?

В публикации във Facebook и Telegram се разпространява снимка на карта от учебник по география, за който се твърди, че е испански и от тази година. Според картата Норвегия, Швейцария, Македония и Украйна са част от Европейския съюз, а областите Крим, Херсон, Запорожие и т. нар. Луганска и Донецка народни републики (ЛДНР) принадлежат на Русия. Информация..

публикувано на 08.12.22 в 06:00

Не е вярно, че вдигат цената на всички билети в столичния градски транспорт

В медийни публикации от 28 ноември 2022 г. се твърди, че от 1 януари 2023 г. цената на еднократния билет в столичния градски транспорт се увеличава от 1,60 лева на 2,00 лева, както може да се види тук и тук . Внушава се, че поскъпват всички билети, което наша проверка показва, че не е вярно. Публикациите се позовават на официалния Фейсбук профил..

публикувано на 03.12.22 в 06:00

Жозеп Борел не е казвал, че "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу ценностите на ЕС"

Разпространявани активно във Фейсбук публикации от български информационни сайтове цитират върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел да казва, че поддържането на "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу европейските ценности". "Изправени сме пред избора между свободата и комфорта. Говорихме много..

публикувано на 24.11.22 в 09:00
Илюстрация: Алами/Ройтерс

Продаден ли е българският химн "Мила Родино"?

Едно твърдение отпреди години, че българското правителство е продало правата за излъчване на националния химн на Република България – "Мила Родино", за 25 години напред за 7 млн. долара и за всяко изпълнение се дължат авторски права на чужди компании, отново "възкръсна" във Фейсбук. Това твърдение се разпространяваше упорито през 2020 г. от..

публикувано на 19.11.22 в 06:00
Облигация от държавен заем в злато на Княжество България от 1907 г., предложена на онлайн търг през ноември 2022 г.

Не, България не е дала заем на Франция от 145 милиона златни лева през 1907 г.

През последните седмици все по-голяма популярност в социалните мрежи набира публикация, в която се твърди, че през 1907 г. България е дала заем на Франция в размер на 145 милиона златни лева за срок от 60 години. Всъщност текстът, който се тиражира наред със снимка на документа, който "доказва" предоставянето на заема, не е нов. Той има хиляди..

публикувано на 14.11.22 в 06:00

Путин не е коментирал решението на българския парламент за военна помощ за Украйна

Според споделян над 1000 пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) руският президент Владимир Путин е коментирал решението на Народното събрание в София  за оказване на военна помощ на Украйна. "Имам да казвам толкова много , но нямам толкова време за това накратко бих искал да коментирам тяхното решение относно това да предоставят оръжие на..

публикувано на 11.11.22 в 06:00

Спира ли Италия военната помощ за Украйна?

В дните, в които Народното събрание обсъждаше и одобри в парламентарните комисии и пленарната зала решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, в най-малко пет сайта (виж примери  тук и тук ) беше публикувано твърдението, че новото правителство на Италия, оглавявано от Джорджа Мелони, замразява изпращането на поредния пакет военна помощ..

публикувано на 09.11.22 в 06:00

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“. Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в..

публикувано на 06.10.22 в 07:05

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00