Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

Снимка: Медиен център на батальона

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“.

Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи

В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в украинската столица Киев.

БНР разполага с архивирания оригинал на статията от faktibg.eu. Тук публикуваме само скрийншоти от нея, защото самото видео може да бъде стресиращо за читателите ни.

Скрийншот от статията на сайта faktibg.eu.

Снимката, която е сложена преди видеото в статията, е взета от сайта на Българската телеграфна агенция - кадърът е с логото на БТА. На снимката се виждат мъже във военни униформи, които носят знамена с логото на батальона "Азов". В далечината се вижда църквата "Свети Архангел Михаил" с характерните за нея златни куполи. Храмът е главната катедрала на Украинската православна църква и е част от манастира, който носи същото име - "Свети Архангел Михаил". Комплексът се намира в столицата на Украйна Киев, което доказва, че снимката е правена в съответния град. Снимката с известната за Киев църква обаче няма нищо със самото видео, за което в статията се твърди, че е правено в украинската столица. На записа не присъстват нито мъжете в униформи с лого на батальона "Азов", нито се вижда храмът или друга киевска забележителност.

Скрийншот от статията на сайта faktibg.eu.

Видеоматериалът е с дължина от 44 секунди, като качеството на записа не е високо. На него се виждат двама души, които са вързани за стълбове и са частично съблечени. Мъж, облечен в тениска, спортни шорти и спортни обувки, удря завързаните лица с предмет, който прилича на колан.

Самото видео е публикувано за първи път в приложението "Телеграм" в канала "Днепр Криминальный" на 7 август 2022 г. Коментарът към него гласи, че в "Павлоград са били заловени двама крадци, които до пристигането на полицията са били жестоко възпитани "по народен начин".


"Днепр Криминальный" е канал, в който се публикуват кадри от реални военни действия, новини, свързани с престъпления от района на град Днипро (Днепр) и Днепропетровска област, както и за ключови политически събития от Украйна и света.

Логото на канала "Днепр Криминальный" е сложено и във видеото, което след това е публикувано от сайта faktibg.eu.

Павлоград, за където е посочено, че е снимано видеото, е град в Днепропетровска област. Той няма нищо общо с Киев и се намира на над 500 километра разстояние от столицата.

Главен асистент Райна Камберова от Факултета по славянски филологии на Софийския университет, която преподава съвременен украински език, а владее също и руски език, анализира и преведе разговора, който се чува на видеото. Тя посочи, че изказванията са на руски език, като в нито един момент не става дума за българи, бесарабски българи или за батальона "Азов".

Превод на разговора можете да видите по-долу, като многоточията представляват недовършени изречения от страна на говорещите, а звездичките обозначават обидни думи и изрази, които сме избрали да не публикуваме.

– Направо сте изперкали.

– Недей.

– Какво "недей" ***?

– Какво си мислите  *** ***?

– Как крадете *** в страната ни? Срам нямате ***.

– А да отидете да се биете за пичовете, не можете ***.

– Не ме взимат.

– Защо не те взимат ***?

– Върви на ***. Всички ще ви... По-добре да отидеш за... вместо да крадеш.

– Всички взимат. *** Би могъл да отидеш лично да воюваш...

Сайтът faktibg.eu не е онлайн от края на месец август, като от компанията "СуперХостинг.БГ" уточниха пред БНР, че причината е неплатен домейн.

Заключение

Видеото, публикувано на сайта faktibg.eu, е от украинския канал “Днепр Криминальный“ в платформата "Телеграм". В този канал се споделят новини за престъпни деяния и бойни действия от Украйна и по-конкретно от Днепропетровска област. Материалът е и с логото на канала “Днепр Криминальный“. В оригиналното му описание в публикацията в "Телеграм" е посочено, че видеото е снимано в украинския град Павлоград в Днепропетровска област и представя саморазправа с двама крадци. Във видеото няма лица с униформи или с каквито и да било символи на батальона "Азов". В разговора, който се чува между сниманите лица, става дума за кражби. Бесарабски българи, България или Киев не са споменати нито в разговора във файла, нито в описанието на видео материала в "Телеграм". Твърдението, че видеото показва, че украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи, не е подкрепено от никакви доказателства и е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли в испански учебник карта на Европа с нови граници на Русия?

В публикации във Facebook и Telegram се разпространява снимка на карта от учебник по география, за който се твърди, че е испански и от тази година. Според картата Норвегия, Швейцария, Македония и Украйна са част от Европейския съюз, а областите Крим, Херсон, Запорожие и т. нар. Луганска и Донецка народни републики (ЛДНР) принадлежат на Русия. Информация..

публикувано на 08.12.22 в 06:00

Не е вярно, че вдигат цената на всички билети в столичния градски транспорт

В медийни публикации от 28 ноември 2022 г. се твърди, че от 1 януари 2023 г. цената на еднократния билет в столичния градски транспорт се увеличава от 1,60 лева на 2,00 лева, както може да се види тук и тук . Внушава се, че поскъпват всички билети, което наша проверка показва, че не е вярно. Публикациите се позовават на официалния Фейсбук профил..

публикувано на 03.12.22 в 06:00

Жозеп Борел не е казвал, че "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу ценностите на ЕС"

Разпространявани активно във Фейсбук публикации от български информационни сайтове цитират върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел да казва, че поддържането на "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу европейските ценности". "Изправени сме пред избора между свободата и комфорта. Говорихме много..

публикувано на 24.11.22 в 09:00
Илюстрация: Алами/Ройтерс

Продаден ли е българският химн "Мила Родино"?

Едно твърдение отпреди години, че българското правителство е продало правата за излъчване на националния химн на Република България – "Мила Родино", за 25 години напред за 7 млн. долара и за всяко изпълнение се дължат авторски права на чужди компании, отново "възкръсна" във Фейсбук. Това твърдение се разпространяваше упорито през 2020 г. от..

публикувано на 19.11.22 в 06:00
Облигация от държавен заем в злато на Княжество България от 1907 г., предложена на онлайн търг през ноември 2022 г.

Не, България не е дала заем на Франция от 145 милиона златни лева през 1907 г.

През последните седмици все по-голяма популярност в социалните мрежи набира публикация, в която се твърди, че през 1907 г. България е дала заем на Франция в размер на 145 милиона златни лева за срок от 60 години. Всъщност текстът, който се тиражира наред със снимка на документа, който "доказва" предоставянето на заема, не е нов. Той има хиляди..

публикувано на 14.11.22 в 06:00

Путин не е коментирал решението на българския парламент за военна помощ за Украйна

Според споделян над 1000 пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) руският президент Владимир Путин е коментирал решението на Народното събрание в София  за оказване на военна помощ на Украйна. "Имам да казвам толкова много , но нямам толкова време за това накратко бих искал да коментирам тяхното решение относно това да предоставят оръжие на..

публикувано на 11.11.22 в 06:00

Спира ли Италия военната помощ за Украйна?

В дните, в които Народното събрание обсъждаше и одобри в парламентарните комисии и пленарната зала решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, в най-малко пет сайта (виж примери  тук и тук ) беше публикувано твърдението, че новото правителство на Италия, оглавявано от Джорджа Мелони, замразява изпращането на поредния пакет военна помощ..

публикувано на 09.11.22 в 06:00

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00