Спира ли Италия военната помощ за Украйна?

В дните, в които Народното събрание обсъждаше и одобри в парламентарните комисии и пленарната зала решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, в най-малко пет сайта (виж примери тук и тук) беше публикувано твърдението, че новото правителство на Италия, оглавявано от Джорджа Мелони, замразява изпращането на поредния пакет военна помощ за Киев. Като източник е посочена руската информационна агенция РИА Новости, която пък се позовава на публикация в италианския сайт Il Messaggero.

Твърдение: Италия замразява военната помощ за Украйна


Публикацията в сайта на Il Messaggero, която може да бъде прегледана само ако потребителят има платен абонамент, е от 1 ноември тази година, а същата статия, отпечатана във вестника, е от 2 ноември. Преводът, публикуван в "РИА Новости", също е от 2 ноември. Публикациите в българските сайтове са направени почти веднага след това - на 2-ри и от 3 ноември, в дните, в които в българския парламент беше обсъдено и прието решението за изпращане на военна помощ на Украйна. 

Откъде идва твърдението за "замразяването"?

В оригиналната публикация в Il Messaggero са посочени три причини за замразяването на указа за нова военната помощ за нападнатата страна. Първата, според изданието, са поисканите от украинския външен министър Дмитро Кулеба зенитни ракети земя-въздух SAMP-T, от които Италия разполага с малка бройка и ако даде част от тях, рискува да загуби отбранителна способност. Вторият проблем е, че до момента се изпълняват поръчките от 4-тия и 5-ия пакет помощи, а 6-ият засега не може да бъде подготвен, защото новото правителство все още не е създало необходимата за това комисия. Третият препъникамък е "необходимостта от консултации с НАТО, по време на които обещават да разгледат подробно военните искания и нужди на Украйна". 

Като източник на твърденията не се посочва конкретна личност, а се цитира неназован източник от италианското министерство на отбраната. В статията обаче изрично се отбелязва, че Италия ще продължи да подкрепя Украйна във военно отношение и това не се подлага на съмнение. В текста така и не става ясно по категоричен начин защо щом 4-jият и 5-ият пакет са в процес на изпълнение и се изразява намерение за продължаване на подкрепата, се говори за "замразяване", тоест спиране, на нов пакет военната помощ. 

В преводните публикации от РИА Новости в българските сайтове липсват втората и третата причина за хипотетичното замразяване на новия пакет, като е посочена само първата, т.е. искането на Украйна на SAMP-T. Обсъждането на един или друг тип оръжия обаче е конфиденциално и списъкът с оборудване, изпратено от Италия е класифициран.

Без замразяване на доставките на италианско оръжие за Киев

На 3 ноември италианските медии съобщават за онлайн разговор между министъра на отбраната Гуидо Крозето с украинския му колега Олексий Резников, в който Крозето изразява дълбоката солидарност с украинския народ.

"Италия ще продължи да подкрепя Украйна и нейните въоръжени сили с убеденост и решителност. Ние ще бъдем готови да продължим усилията си толкова дълго, колкото е необходимо. Няма да ви оставим сами в тази война в защита на ценностите на демокрацията и свободата, защото те са принципите, на които се основава съвместното съществуване и сътрудничеството между държавите."

Министър Крозето отбеляза още, че 5-ият указ за военна помощ се изпълнява в рамките на договорения срок и след това потвърждава готовността си да оцени всички допълнителни искания на Украйна.

В допълнение, на следващия ден, 4 ноември, италианската ansa.it съобщава, че министърът на отбраната Гуидо Крозето е обявил, че Италия ще изпрати 6-и пакет военна помощ за Украйна.

"В такава сложна ситуация, в която се намираме, единственото нещо, което не можем да си позволим, е да загубим контакт с нашите съюзници, ЕС и НАТО и следователно има само един начин да постъпим - ако ситуацията в Украйна няма да се промени, ще има шести указ за ново изпращане на военна помощ“.


Разликата между оригиналната статия и интерпретацията ѝ

В оригиналната статия в италианското издание Il messaggero се споменават бившият италиански премиер Силвио Берлускони и лидерът на крайнодясната партия "Лига" и вицепремиер Матео Салвини, които станаха известни с близките си отношения с Москва. Отбелязва се, че Салвини продължава да призовава за мирна конференция и край на намесата на Италия в украинския конфликт, а Берлускони е цитиран с думите, че само ако Украйна разбере, че вече не може да разчита на оръжия, а на средства за възстановяване, Зеленски може да се съгласи да седне на маса за преговори. Статията завършва с позицията на правителството на премиера Джорджа Мелони, което дойде на власт след парламентарните избори през септември, че ще продължи политиката на военна помощ за Киев. 

Преводният на материала в руската РИА Новости завършва с пропагандната позицията на Русия спрямо войната.

"Москва многократно е заявявала, че доставките на оръжия само удължават конфликта, а транспортирането на оръжие се превръща в законна цел за руските военни. Както подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, действията на Запада ще имат само негативен ефект." Така завършва и публикацията в Glasove.com, докато в Pogled.info - официалната позиция на Русия - отсъства.

Заключение

Твърдението, че Италия замразява военната помощ за Украйна, е НЕВЯРНО и не почива на факти.

Няма доказателства, че Рим спира доставките за Киев, а дори напротив. Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето обяви, че 5-ият пакет се изпълнява в срок и изрази готовност Италия да продължи да подкрепя Украйна и нейните въоръжени сили.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тази снимка не е на украинче на име Марк

В публикация във Фейсбук се твърди, че момчето от снимката е 8-годишният Марк от Украйна, като внушението е, че външният му вид е резултат от войната в Украйна. Снимката е споделена от стотици потребители с един и същ текст, който гласи: „Украинчето Марк е само на 8 г! "Не ме е страх да умра! Аз съм много послушен и помагам на мама и знам, че ако..

публикувано на 02.02.23 в 06:00

Вярно ли е, че знак върху храните предупреждава за опасност от промяна на пола на мъжете?

В публикация, споделена хиляди пъти от потребители във Фейсбук, се твърди, че веществото Атразин, превръща младите мъже в жени. Само един от постовете е споделен над 1600 пъти и в него пише: „Не купувайте храните на които има логото на Rainforest Alliance. Атразин е хербицид и се използва усилено при отглеждането на какао и кафе. Точно по тая причина..

публикувано на 31.01.23 в 06:00
Останките от взривената лимузина на Алфред Херхаузен, Бад Хомбург, 30 ноември 1989 г.

Убитият шеф на "Дойче банк" Алфред Херхаузен не е бил противник на еврото

Споделян стотици пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) невярно твърди, че бившият председател на "Дойче банк" Алфред Херхаузен е бил противник на еврото и подкрепял запазване на марката. "Това е Алфред Херхаузен! Това е директора на Дойче Банк през 1989 година! Бил е противник на Еврото и за запзване на немската марка! Убит е на 30..

публикувано на 23.01.23 в 06:00

Сравнява ли сп. "Тайм" Зеленски с Хитлер?

Обявяването на украинския президент Володимир Зеленски за "Личност на годината" от американското списание "Тайм" предизвика разнопосочни коментари във Facebook. Редица потребители припомниха, че признанието "Личност на годината" е отредено и на Адолф Хитлер през 1938 г.  Публикации със същото внушение има и в два сайта ( тук и тук ). Изглежда,..

публикувано на 20.01.23 в 06:00

Не е вярно, че Европейският съюз ще се разпадне до пролетта

В началото на месец септември няколко български сайта публикуваха информация, свързана с разпадането на Европейския съюз, което според автора - историка Анастасия Гешева, ще се случи до пролетта.  Ето и цитат от началните ѝ думи: "ЕС ще се разпадне много бързо оттук нататък, според мен няма да изкара до пролетта. Процесите вътре в съюза, както в..

публикувано на 10.01.23 в 06:00

Стъпквано ли е знамето на т.нар. ДНР в Европейския парламент?

Публикация във Фейсбук, който е споделена над 500 пъти, твърди, че в Европейския парламент си изтриват обувките и тъпчат с крака знамето на ДНР. ДНР е абревиатура на самообявилата се Донецка народна република на територията на Украйна, която Русия обяви, че анексира след непризнат и нелегитимен референдум през септември 2022 г. Постът е придружен от..

публикувано на 30.12.22 в 06:00
Генерал Сергей Суровикин

Твърди ли "Нюзуик", че ген. Суровикин ще бъде пред портите на Киев през февруари?

Преводна публикация в българска медия (може да бъде прочетена тук ) набира популярност в канал   в YouTube, където е дословно прочетена без обяснения за какво точно става въпрос. И е изгледана десетки хиляди пъти, след като е споделена над 100 пъти от потребители във Фейсбук, както и в различни групи в социалната мрежа. Публикацията е на..

публикувано на 28.12.22 в 06:00

Наистина ли се подготвят промени в имунизационния календар на децата?

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че се подготвят промени, които касаят най-вече децата в България. В поста се казва, че "нашите деца вече ще имат допълнителни имунизации: задължителни и препоръчителни /препоръчителните в бъдеще също ще станат задължителни/". Като нови са посочени ваксините  - варицелна, менингококова, хепатит..

публикувано на 27.12.22 в 06:00

Не е вярно, че България е с най-евтините горива в Европа

"България в момента има най-евтините горива в Европа, което е сериозен успех. Ще продължим да работим в тази посока." Това заяви в началото на ноември вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев пред журналисти. Съответно думите му бяха цитирани от медиите , но дали това, което казва министърът е..

публикувано на 22.12.22 в 06:00

Вярно ли е, че през 2020 г. миграцията е била нулева, както твърди Бойко Борисов?

На пресконференцията в централата на ГЕРБ от 7-и декември лидерът на партията Бойко Борисов направи необосновано твърдение, че преди две години, когато той е бил министър-председател, миграция към България не е имало и тя е била "нулева". Твърдение: През 2020 година е имало нулева миграция По време на брифинг , който се провежда ден преди..

публикувано на 19.12.22 в 06:00