Не, България не е дала заем на Франция от 145 милиона златни лева през 1907 г.

Облигация от държавен заем в злато на Княжество България от 1907 г., предложена на онлайн търг през ноември 2022 г.
Снимка: balkanauction.com

През последните седмици все по-голяма популярност в социалните мрежи набира публикация, в която се твърди, че през 1907 г. България е дала заем на Франция в размер на 145 милиона златни лева за срок от 60 години.

Всъщност текстът, който се тиражира наред със снимка на документа, който "доказва" предоставянето на заема, не е нов. Той има хиляди споделяния още преди 3-4 години, като оттогава периодично се появява във Фейсбук с един и същи текст. Само един от постовете е споделен над 17 000 пъти. Новите постове са от края на октомври 2022 г.

В публикацията се твърди още, че споделеният документ показва оригиналната полица от договора на 4 езика. "После ще ни втълпяват, че сме били бедняци и диваци. Да се знае, че ние сме Европа, а не те", е масово тиражираният текст.

Потребителите коментират колко богата държава е била България в началото на XX век, за да може да си позволи заем от 145 млн. лева към Франция.


Твърдение: България е дала заем на Франция през 1907 г. на стойност 145 000 000 златни лева

Какво показват фактите?

В официалния справочник „История на външния държавен дълг на България, 1878 – 1990“ на Българската народна банкакойто е достъпен публично в интернет, в 255 страници са описани всички заеми, които страната ни получава за период от 112 години.

Проверка в него показва, че през февруари 1907 г. правителството на Димитър Петков сключва договор за заем от френската банка "Париба", за 145 милиона лева с 4,5% лихва. Той е обвързан и с доставки на артилерия от "Шнайдер-Крьозо", както и с изграждане на железопътна инфраструктура.

След дълги преговори френското Министерство на финансите дава разрешение за котирането в Париж на българския заем. В официалния справочник на БНБ е записано, че от българска страна за подписване на договора биват оторизирани финансовият министър по това време Лазар Паяков и министърът на търговията и земеделието д-р Никола Генадиев. От френска страна са оторизирани да подпишат договора Албер Тюретини и Анри Шавер, които пристигат в България на 2 февруари 1907 г. Те идват с представители на Дойче банк. След уточняване на последните въпроси около лихвения процент на заема "Париба" отстъпва на 4,5% за срок от 60 години, вместо предварително фиксираните от нея 6%. На секретно заседание се уточняват и доставките от Шнайдер. На 13/26.02.1907 г. "Париба" и българското правителство подписват двойния меморандум. В справочника на Българската народна банка е описано, че договореното е пълна тайна и за това не са уведомени дори представителите на Дойче банк.

На 16.02/01.03.1907 г. е свикана извънредна сесия на Народното събрание. Финансовата сделка е мотивирана пред депутатите – 145 млн. лева, с лихва 4,5%, за 60 години. Средствата са за извършване на "конверсия на неамортизираните титри от заемите от 1888 и 1889 г.“ и за строителство на нови жп линии в 10 отсечки – Радомир – Кюстендил – границата; Левски – Свищов; Девня – Добрич; Борущица – Стара Загора; Мездра – Враца – Фердинанд – Превала – Видин; Фердинанд – Борущица – Лом; Габрово – Трявна; Радомир – Бобов дол – Дупница; Стара Загора – Търново Сеймен". Като секретен, контрактът с Шнайдер не се внася за одобрение в Народното събрание.


Данните в справочника „История на външния държавен дълг на България, 1878 – 1990“ на Българската народна банка доказват, че не България дава заем на Франция през 1907 г., а точно обратното - страна ни взима заем от 145 млн. лева. Това е видно и от доклад на френската банка "Париба" за финансовата 1907 година (копие от този доклад е качено на сайта на банката). 

Ако се зачетем в публикувания документ в социалната мрежа ще видим, че това е облигация (документ за дълг за предоставена парична сума на кредит от притежателя на облигацията) за български държавен заем от 1907 г., написан на 4 езика. Такива облигации се предлагат на онлайн търгове, като два такива имаше и през ноември 2022 г. с единична цена на облигация 12,5 лв. и 25 лв. (виж тук и тук архивирани страници от търга). 


Заключение

Твърдението, че България е дала заем на Франция през 1907 г. на стойност 145 000 000 златни лева, за срок от 60 г., е НЕВЯРНО. През февруари 1907 г., правителството на Димитър Петков сключва договор за заем от френската банка "Париба" за 145 милиона лева с 4,5% лихва. Той е обвързан и с доставки на артилерия от „Шнайдер-Крьозо“, както и за изграждане на железопътна инфраструктура. Това доказва, че не България дава заем на Франция, а обратното - взима заем на същата сума. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жозеп Борел не е казвал, че "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу ценностите на ЕС"

Разпространявани активно във Фейсбук публикации от български информационни сайтове цитират върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел да казва, че поддържането на "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу европейските ценности". "Изправени сме пред избора между свободата и комфорта. Говорихме много..

публикувано на 24.11.22 в 09:00
Илюстрация: Алами/Ройтерс

Продаден ли е българският химн "Мила Родино"?

Едно твърдение отпреди години, че българското правителство е продало правата за излъчване на националния химн на Република България – "Мила Родино", за 25 години напред за 7 млн. долара и за всяко изпълнение се дължат авторски права на чужди компании, отново "възкръсна" във Фейсбук. Това твърдение се разпространяваше упорито през 2020 г. от..

публикувано на 19.11.22 в 06:00

Путин не е коментирал решението на българския парламент за военна помощ за Украйна

Според споделян над 1000 пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) руският президент Владимир Путин е коментирал решението на Народното събрание в София  за оказване на военна помощ на Украйна. "Имам да казвам толкова много , но нямам толкова време за това накратко бих искал да коментирам тяхното решение относно това да предоставят оръжие на..

публикувано на 11.11.22 в 06:00

Спира ли Италия военната помощ за Украйна?

В дните, в които Народното събрание обсъждаше и одобри в парламентарните комисии и пленарната зала решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, в най-малко пет сайта (виж примери  тук и тук ) беше публикувано твърдението, че новото правителство на Италия, оглавявано от Джорджа Мелони, замразява изпращането на поредния пакет военна помощ..

публикувано на 09.11.22 в 06:00

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“. Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в..

публикувано на 06.10.22 в 07:05

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00

Не е вярно, че библиотеката в Дрезден ще гори книги от руски автори, за да се отоплява

В публикация, споделена стотици пъти в различни социални платформи като Фейсбук и Туитър, се казва, че библиотеката в Дрезден моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата. Публикацията е под формата на писмо, с логото на SLUB ( Sächsische Landesbibliothek - Staats- und..

публикувано на 15.09.22 в 07:00