Не, България не е дала заем на Франция от 145 милиона златни лева през 1907 г.

Облигация от държавен заем в злато на Княжество България от 1907 г., предложена на онлайн търг през ноември 2022 г.
Снимка: balkanauction.com

През последните седмици все по-голяма популярност в социалните мрежи набира публикация, в която се твърди, че през 1907 г. България е дала заем на Франция в размер на 145 милиона златни лева за срок от 60 години.

Всъщност текстът, който се тиражира наред със снимка на документа, който "доказва" предоставянето на заема, не е нов. Той има хиляди споделяния още преди 3-4 години, като оттогава периодично се появява във Фейсбук с един и същи текст. Само един от постовете е споделен над 17 000 пъти. Новите постове са от края на октомври 2022 г.

В публикацията се твърди още, че споделеният документ показва оригиналната полица от договора на 4 езика. "После ще ни втълпяват, че сме били бедняци и диваци. Да се знае, че ние сме Европа, а не те", е масово тиражираният текст.

Потребителите коментират колко богата държава е била България в началото на XX век, за да може да си позволи заем от 145 млн. лева към Франция.


Твърдение: България е дала заем на Франция през 1907 г. на стойност 145 000 000 златни лева

Какво показват фактите?

В официалния справочник „История на външния държавен дълг на България, 1878 – 1990“ на Българската народна банкакойто е достъпен публично в интернет, в 255 страници са описани всички заеми, които страната ни получава за период от 112 години.

Проверка в него показва, че през февруари 1907 г. правителството на Димитър Петков сключва договор за заем от френската банка "Париба", за 145 милиона лева с 4,5% лихва. Той е обвързан и с доставки на артилерия от "Шнайдер-Крьозо", както и с изграждане на железопътна инфраструктура.

След дълги преговори френското Министерство на финансите дава разрешение за котирането в Париж на българския заем. В официалния справочник на БНБ е записано, че от българска страна за подписване на договора биват оторизирани финансовият министър по това време Лазар Паяков и министърът на търговията и земеделието д-р Никола Генадиев. От френска страна са оторизирани да подпишат договора Албер Тюретини и Анри Шавер, които пристигат в България на 2 февруари 1907 г. Те идват с представители на Дойче банк. След уточняване на последните въпроси около лихвения процент на заема "Париба" отстъпва на 4,5% за срок от 60 години, вместо предварително фиксираните от нея 6%. На секретно заседание се уточняват и доставките от Шнайдер. На 13/26.02.1907 г. "Париба" и българското правителство подписват двойния меморандум. В справочника на Българската народна банка е описано, че договореното е пълна тайна и за това не са уведомени дори представителите на Дойче банк.

На 16.02/01.03.1907 г. е свикана извънредна сесия на Народното събрание. Финансовата сделка е мотивирана пред депутатите – 145 млн. лева, с лихва 4,5%, за 60 години. Средствата са за извършване на "конверсия на неамортизираните титри от заемите от 1888 и 1889 г.“ и за строителство на нови жп линии в 10 отсечки – Радомир – Кюстендил – границата; Левски – Свищов; Девня – Добрич; Борущица – Стара Загора; Мездра – Враца – Фердинанд – Превала – Видин; Фердинанд – Борущица – Лом; Габрово – Трявна; Радомир – Бобов дол – Дупница; Стара Загора – Търново Сеймен". Като секретен, контрактът с Шнайдер не се внася за одобрение в Народното събрание.


Данните в справочника „История на външния държавен дълг на България, 1878 – 1990“ на Българската народна банка доказват, че не България дава заем на Франция през 1907 г., а точно обратното - страна ни взима заем от 145 млн. лева. Това е видно и от доклад на френската банка "Париба" за финансовата 1907 година (копие от този доклад е качено на сайта на банката). 

Ако се зачетем в публикувания документ в социалната мрежа ще видим, че това е облигация (документ за дълг за предоставена парична сума на кредит от притежателя на облигацията) за български държавен заем от 1907 г., написан на 4 езика. Такива облигации се предлагат на онлайн търгове, като два такива имаше и през ноември 2022 г. с единична цена на облигация 12,5 лв. и 25 лв. (виж тук и тук архивирани страници от търга). 


Заключение

Твърдението, че България е дала заем на Франция през 1907 г. на стойност 145 000 000 златни лева, за срок от 60 г., е НЕВЯРНО. През февруари 1907 г., правителството на Димитър Петков сключва договор за заем от френската банка "Париба" за 145 милиона лева с 4,5% лихва. Той е обвързан и с доставки на артилерия от „Шнайдер-Крьозо“, както и за изграждане на железопътна инфраструктура. Това доказва, че не България дава заем на Франция, а обратното - взима заем на същата сума. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Матеуш Моравецки

Полша не е призовавала Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна

Полша не е призовавала страните от Източна Европа да прекратят оръжейните доставки за Украйна, както се твърди в споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация. Публикацията е от сайт, който е без посочен собственик, редакция или адрес, и в нея не се уточнява кой именно представител на полските власти е отправил "призива към Източна Европа"...

публикувано на 23.09.23 в 06:00

Не е вярно, че НАТО и ХААРП стоят зад скорошните опустошителни наводнения

Безпрецедентните наводнения в Европа и в Либия през този месец провокираха разпространението на редица конспиративни теории.  НАТО не искат плажуващи и нарочно са предизвикали наводнението в Царево , се твърди в публикация, споделена многократно във Фейсбук. В друг текст , споделен стотици пъти, се казва, че американската система..

публикувано на 19.09.23 в 06:00

Има ли план за контрол над българите с помощта на цифровото евро?

В публикация в социалната мрежа Фейсбук, която има близо 3 хиляди споделяния, се твърди, че на 22.06.2023 г. министърът на финансите Асен Василев е заявил пред Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум, че България ще приеме дигиталното евро. Според автора на поста Асен Василев е казал пред "Клаук Шваб"..

публикувано на 11.09.23 в 06:00
Демонстрации на бойна техника в гарнизон Казанлък, 6 май 2021 г.

Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна. Според статията, която може да бъде прочетена  тук , информацията идва от украинската национална телевизия. От публикацията става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем,..

публикувано на 23.08.23 в 06:00

Искал ли е ЕС да забрани българския розов домат?

В българското обществено пространство периодично се появяват твърдения, че Европейският съюз ще забрани някой традиционен продукт, смятан за символ на „българщината“. През годините се разпространяваха такива митове за ракията, шкембе чорбата, розовия домат. Не беше подминат и дюнерът, който е популярна улична храна в много държави в Европа. Едно от..

публикувано на 16.08.23 в 06:00

Устремилa ли се е Франция към Фрекзит?

Споделена над 2800 пъти публикация във Фейсбук внушава, че Франция се насочила към Фрезкит (по аналогия с Брекзит - британското напускане на Европейския съюз – б.р.). "Началото на края - Франция иска Фрекзит. Френският народ вече иска да излиза от корумпирания и прогнил ЕС, но това не пречи на България да се натиска за еврозона и за..

публикувано на 10.08.23 в 06:00

Крият ли властите в Гърция умишлени палежи с дронове?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук уличава неизвестни в умишлени палежи на горите в Гърция. С предупреждение "Извънредно" и множество удивителни авторът пише: "Гърция днес. Нищо от това не се показва по телевизорите! Това е само началото!!! Умишлени палежи с дронове и 48 градуса скоро." Твърдение: Властите крият, че умишлени палежи с..

публикувано на 07.08.23 в 06:00

Не, това изображение не показва дали сте под стрес

През последния месец във Facebook отново се разпространява изображение, за което се твърди, че е създадено от японски невролог и показва състоянието на наблюдаващия го - спокойно или под напрежение. Изображението е споделяно от много потребители и различни страници още от 2020 г. Намират се и статии в сайтове от 2018 г., в които се твърди, че..

публикувано на 01.08.23 в 06:00
Диана Шошоака

Наистина ли в Полша са отчетени завишени нива на радиация, както твърди румънска сенаторка?

В публикация, споделена над 9000 пъти във Фейсбук, се твърди, че румънската сенаторка Диана Шошоака е коментирала експлозия в склад за боеприпаси в Хмелницки през май тази година като според нея е имало "взрив в складовете за ядрени боеприпаси на НАТО в Украйна". А вследствие на това в Полша са отчетени завишени нива на радиация. Въпреки че..

публикувано на 24.07.23 в 06:00
Изплащане на еднократна помощ за украински бежанци.

Не е вярно, че за украинските бежанци са изхарчени почти 1 млрд. лв. от бюджета

В споделен стотици пъти пост в социалната мрежа Фейсбук от 20 май 2023 г. председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов твърди, че за украинските граждани, получили временна закрила в България, са предоставени близо 1 млрд. лв. от държавния бюджет. "До момента сме дали почти 1 млрд лв държавни пари за издръжка на украинските туристи",..

публикувано на 18.07.23 в 06:00