Не, България не е дала заем на Франция от 145 милиона златни лева през 1907 г.

Облигация от държавен заем в злато на Княжество България от 1907 г., предложена на онлайн търг през ноември 2022 г.
Снимка: balkanauction.com

През последните седмици все по-голяма популярност в социалните мрежи набира публикация, в която се твърди, че през 1907 г. България е дала заем на Франция в размер на 145 милиона златни лева за срок от 60 години.

Всъщност текстът, който се тиражира наред със снимка на документа, който "доказва" предоставянето на заема, не е нов. Той има хиляди споделяния още преди 3-4 години, като оттогава периодично се появява във Фейсбук с един и същи текст. Само един от постовете е споделен над 17 000 пъти. Новите постове са от края на октомври 2022 г.

В публикацията се твърди още, че споделеният документ показва оригиналната полица от договора на 4 езика. "После ще ни втълпяват, че сме били бедняци и диваци. Да се знае, че ние сме Европа, а не те", е масово тиражираният текст.

Потребителите коментират колко богата държава е била България в началото на XX век, за да може да си позволи заем от 145 млн. лева към Франция.


Твърдение: България е дала заем на Франция през 1907 г. на стойност 145 000 000 златни лева

Какво показват фактите?

В официалния справочник „История на външния държавен дълг на България, 1878 – 1990“ на Българската народна банкакойто е достъпен публично в интернет, в 255 страници са описани всички заеми, които страната ни получава за период от 112 години.

Проверка в него показва, че през февруари 1907 г. правителството на Димитър Петков сключва договор за заем от френската банка "Париба", за 145 милиона лева с 4,5% лихва. Той е обвързан и с доставки на артилерия от "Шнайдер-Крьозо", както и с изграждане на железопътна инфраструктура.

След дълги преговори френското Министерство на финансите дава разрешение за котирането в Париж на българския заем. В официалния справочник на БНБ е записано, че от българска страна за подписване на договора биват оторизирани финансовият министър по това време Лазар Паяков и министърът на търговията и земеделието д-р Никола Генадиев. От френска страна са оторизирани да подпишат договора Албер Тюретини и Анри Шавер, които пристигат в България на 2 февруари 1907 г. Те идват с представители на Дойче банк. След уточняване на последните въпроси около лихвения процент на заема "Париба" отстъпва на 4,5% за срок от 60 години, вместо предварително фиксираните от нея 6%. На секретно заседание се уточняват и доставките от Шнайдер. На 13/26.02.1907 г. "Париба" и българското правителство подписват двойния меморандум. В справочника на Българската народна банка е описано, че договореното е пълна тайна и за това не са уведомени дори представителите на Дойче банк.

На 16.02/01.03.1907 г. е свикана извънредна сесия на Народното събрание. Финансовата сделка е мотивирана пред депутатите – 145 млн. лева, с лихва 4,5%, за 60 години. Средствата са за извършване на "конверсия на неамортизираните титри от заемите от 1888 и 1889 г.“ и за строителство на нови жп линии в 10 отсечки – Радомир – Кюстендил – границата; Левски – Свищов; Девня – Добрич; Борущица – Стара Загора; Мездра – Враца – Фердинанд – Превала – Видин; Фердинанд – Борущица – Лом; Габрово – Трявна; Радомир – Бобов дол – Дупница; Стара Загора – Търново Сеймен". Като секретен, контрактът с Шнайдер не се внася за одобрение в Народното събрание.


Данните в справочника „История на външния държавен дълг на България, 1878 – 1990“ на Българската народна банка доказват, че не България дава заем на Франция през 1907 г., а точно обратното - страна ни взима заем от 145 млн. лева. Това е видно и от доклад на френската банка "Париба" за финансовата 1907 година (копие от този доклад е качено на сайта на банката). 

Ако се зачетем в публикувания документ в социалната мрежа ще видим, че това е облигация (документ за дълг за предоставена парична сума на кредит от притежателя на облигацията) за български държавен заем от 1907 г., написан на 4 езика. Такива облигации се предлагат на онлайн търгове, като два такива имаше и през ноември 2022 г. с единична цена на облигация 12,5 лв. и 25 лв. (виж тук и тук архивирани страници от търга). 


Заключение

Твърдението, че България е дала заем на Франция през 1907 г. на стойност 145 000 000 златни лева, за срок от 60 г., е НЕВЯРНО. През февруари 1907 г., правителството на Димитър Петков сключва договор за заем от френската банка "Париба" за 145 милиона лева с 4,5% лихва. Той е обвързан и с доставки на артилерия от „Шнайдер-Крьозо“, както и за изграждане на железопътна инфраструктура. Това доказва, че не България дава заем на Франция, а обратното - взима заем на същата сума. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00

Готви ли се НАТО да нападне Русия?

Темата за евентуално нападение на НАТО над Русия стана все по-коментирана през последния месец. Повод се превърна започналото в края на януари учение "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще продължи до края на май.  Българският сайт  lupa.bg тълкува учението като подготовка за нападение над Русия и съобщава в заглавие от..

публикувано на 26.02.24 в 06:00

Не е вярно, че президентът Радев рекламира криптоплатформа

Сайт, имитиращ интернет страницата на телевизия бТВ, е публикувал текст с фалшиво интервю от предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Неин гост уж е президентът Румен Радев, представен и като предприемач и филантроп, който "натрупал богатство от нова програма за автоматична търговия с криптовалута", се твърди в публикацията (виж..

публикувано на 22.02.24 в 06:00

Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март. "Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и..

публикувано на 19.02.24 в 06:00