Продаден ли е българският химн "Мила Родино"?

Илюстрация: Алами/Ройтерс

Едно твърдение отпреди години, че българското правителство е продало правата за излъчване на националния химн на Република България – "Мила Родино", за 25 години напред за 7 млн. долара и за всяко изпълнение се дължат авторски права на чужди компании, отново "възкръсна" във Фейсбук. Това твърдение се разпространяваше упорито през 2020 г. от различни потребители на социалната мрежа и циркулираше в различни групи. По неясни причини две години по-късно обаче това съмнително и невярно твърдение отново се публикува във Фейсбук и получава немалък отзвук.


Твърдение: През 2010 г. българското правителство е продало правата за излъчване на националния химн за 25 години за 7 млн. долара

Темата, че компании притежават авторските права на българския химн и те може да са продадени тръгна от Пламен Пасков – политик и коментатор, известен с видеата си във Фейсбук, в които коментира теми от обществения и политически живот, бивш кандидат за депутат от "Възраждане", после премахнат от листите на партията, а на последните избори кандидат за депутат от коалиция "Справедлива България". На 9 февруари 2020 г. Пасков публикува пост в страницата си във Фейсбук, в който обяснява, че правата на българския химн "Мила Родино" са продадени на чужди компании. Той обаче не казва кой ги е продал, за какъв период и за каква сума.


Пасков стига до извода, че правата за химна са продадени при опит да качи две видеа от протеста на партия „Възраждане“ пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, провел се на 27 януари 2020 г., в които от колоните се пуска националния химн. Именно тези откъси от видеата, в които звучи "Мила Родино", са проблемни за YouTube и ботът за разпознаване на музиката сигнализира, че авторските права са нарушени.

Посочени са и откъсите, които се смятат за проблемни:

34:12 - 35:37 https://youtu.be/HyDsSccWCT4?t=2052

6:34 - 7:59 https://youtu.be/BdlzsoILjXs?t=394

Пасков посочва и кой е "правообладателят, който монетизира това "музикално произведение" и може да докладва за нарушение на авторските права". Това са три компании: APM (Publishing), EMI Music Publishing и The Royalty Network (Publishing). А като изпълнител е посочен - Bulgaria - Tommy Stig Sune Hansson.

Темата с "продадения" национален химн не е нова за медиите. Mediapool публикува статия по темата, в която проверяват кой е Tommy Stig Sune Hansson. Според проверката това е шведски музикант, който се занимава с различни аранжименти и е издал двоен албум със свой прочит на няколко национални химна, сред които и българският. Албумът се казва "Национални химни" и е издаден през 2004 г.

Твърдението се "развива"

Разпространената от Пасков информация на 9 февруари 2020 г. се "развива". Два дни по-късно - на 11 февруари 2020 г. сайтът informira.net прави публикация за "продажбата", като се позовава на блогър с псевдоним 4udoslav. Той твърди, че направил собствено проучване, при което компанията собственик на правата отговорила, че ги откупили от българското правителство през 2010 г. за период от 25 години - до 2035 г., като Бойко (Борисов - тогава премиер) получил от 7 млн. долара от сделката.

В публикацията на informira.net се посочва линк към публикацията на 4udoslav, впрочем и Mediapool посочва в разследването си такъв линк, но съдържанието в домейните на линковете е недостъпно. 4udoslav не посочва никакви доказателства за "проучването" си - т.е. отговора на "компанията собственик на правата", на които се базират твърденията. А проверка в интернет показва, че 4udoslav е източник и на други сензационни новини, като една от тях дори е опровергана при проверка на фактите от агенция Франс прес

Какво показва проверката

Успяхме да се свържем с една от посочените като "правообладатели" компании – APM Music. Оттам отговориха, че песента е част от музикалната библиотека на APM и е аранжимент на посоченото произведение – национален химн на Република България "Мила Родино". Според отговора на компанията – APM държи правата за този конкретен аранжимент на песента. Оттам ни пратиха и справка по какъв начин технически фигурира аранжимента в тяхната библиотека.

LIBRARY: KPM Main Series (KPM)
TRACK TITLE: Bulgaria
COMPOSER: Public Domain Unidentified (NS) 0% Tommy Stig Sune Hansson (STIM) 33.33% Ossi Bashiri (PRS) 33.33% Jan Hasenoehrl (OSA) 33.34%
PUBLISHER: KPM APM (ASCAP) 100%
TRACK ID: KPM_KPM_0574_01301

От APM ни изпратиха и линк с библиотеката им, където се вижда по какъв начин то фигурира. Както са отбелязали по-рано и колегите от Mediapool, песента е част от аранжименти на химни. Със сигурност тези десетки страни не са си "продали" химните на APM или на шведския музикант.


Коя обаче е версията на химна от клиповете с протеста?

След консултация със специалисти от "Музикална продукция и състави" в БНР стана ясно, че аранжиментът на българския химн, чиито права държи APM Music представлява инструментална версия за духов оркестър, в които липсват цигулки. Това личи и от описанието в библиотеката на компанията.

Оригиналната версия на химна на Република България се изпълнява от симфоничен оркестър и смесен хор. А – версията, която се чува във видеата от протеста на "Възраждане", е със солисти.

През 1964 г. песента "Мила Родино" по музика и текст на Цветан Радославов (1863-1931) официално е утвърдена за национален химн на България. Това става с указ на Президиума на Народното събрание от 8 септември 1964 г. За първи път химнът е изпълен ден по късно - по време на тържествата на тогава чествания официален празник 9 септември. През годините текстът претърпява редица промени.

До 1990 г. той се изпълнява със следния текст:

Горда Стара планина,
до ней Дунава синей,
слънце Тракия огрява,
над Пирина пламеней.

Припев:

Мила Родино, ти си земен рай,
твойта хубост, твойта прелест,
ах те нямат край

Паднаха борци безчет,
за народа наш любим.
Майко, дай ни мъжка сила,
пътя им да продължим!

(Припев...)

Дружно братя българи,
с нас Москва е в мир и бой!
Партия велика води,
нашият победен строй.

(Припев...)

След 1990 г. отпадат двата последни куплета и химнът се изпълнява без тях.

Според Чл. 168 от Конституцията - Химн на Република България е песента "Мила Родино". 

Изпълнението на химна, което е част от държавните символи на България, е строго дефинирано, става ясно и от справка на сайта на Народното Събрание.

Версията от протеста на "Възраждане" обаче включва единия от отпадналите след 1990 г. куплети.

След многократно прослушване, анализ и консултация с вече споменатия отдел на БНР "Музикална продукция и състави" и с помощта на проф. Георги Еленков - музикален продуцент „Вокална музика“ в БНР и преподавател по "Хорово дирижиране" в НМА "Панчо Владигеров", беше идентифицирана версията на химна на Република България, която звучи в качените от Пламен Пасков видеа.

Това е нов запис, осъществен от Софийската филхармония, със солисти Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Роберта и Орлин Горанов. Гост-диригент е Найден Тодоров, а автор на аранжимента е композиторът Ценко Минкин, настоящ председател на Съюза на българските композитори. Записът с тази версия на химна е качена от няколко потребители в YouTube и може свободно да се чуе там.

Както вече споменахме, в нея е оставен един от двата куплета, които претърпяват редакция след 1990 г.

Свързахме с маестро Минкин, който подробно ни обясни историята на създаването, записването и разпространението на този аранжимент на „Мила Родино“.

Записът е осъществен на 29 септември 2004 г. в зала "България". На сцената са били близо 200 души – 120 души оркестъра на Софийска филхармония, 80 души от Националния филхармоничен хор, хоровата капела "Светослав Обретенов", както и вече изброените солисти. Диригент е Найден Тодоров. Продуценти на записа са Александър Александров – Шерифа (солист на група "Стил") и Христо Богданов.

Текстът на "Мила Родино" е с допълнителен куплет – единият от отпадналите след 1990 г.:

Паднаха борци безчет,
За народа наш любим.
Майко, дай ни мъжка сила
Пътя им да продължим!

Желанието на двамата продуценти е изпълнението на този куплет да е с един тон по-висока тоналност, т.нар. „модулация“, за да бъде звученето по-мащабно и пищно. Този елемент беше издаващ при разпознаването на тази версия на химна от екипа ни.

След записа химнът е презентиран пред една от големите частни телевизии. Новия аранжимент е записан и започва да се разпространява безплатно на компактдискове. "От ръка на ръка, а не в магазинната мрежа", казва Минкин.

Композиторът разказва още, че двамата продуценти са качили записа в YouTube, за да може всички да го слушат и ползват безплатноНикой нищо не дължи никому при изпълнението на този аранжимент на химна, потвърждава Ценко Минкин.

Как работи ботът за разпознаване на музика на YouTube

Потърсихме за отговор на този въпрос – Георги Костадинов, ръководител на направление „Изкуствен интелект“ в голяма технологична компания.

Ето какво обясни той:

"Тези ботове първо разделят самата песен на отделни секции. Всеки сегмент от тях се превръща в сигнал, защото аудиото е вълнови сигнал, който се кодира в битове. Всеки един такъв сегмент се запазва в голяма база от данни, като се отбелязва, че всеки от тях е от дадената песен. Например – сегмент химн 1, сегмент химн 2 и т.н. В случай, че се използва такава технология за търсене, начинът, по който го прави, е да търси по подобност на сигнала, т.е. подобност на самите битове. Там, където битовете имат съвпадение – в мелодията, в съответните тонове, в съответните вълни, се дава някакъв процент съвпадение – напр. 20% или 50%. Спрямо някакъв вид цифров праг се определя дали съвпадението е напълно идентично, т.е. дали става въпрос за една и съща песен или не. Това е проблем, защото този праг може да бъде нисък, а в базата данни да има само един аранжимент или вариант на тази песен, който да кажем е добавен преди време. В случай че се направи нов вариант на тази песен, а него го няма в базата данни, той все още ще върне първия вариант, защото все пак има някакво съвпадение на сигнала. Проблемът в случая е, че вариантът, който се търси в базата данни, просто не присъства там, а се взима някакъв, който вече са добавили“.

Заключение

НЯМА данни авторските права на българския химн да са продадени. Аранжиментът във видеата, които Пламен Пасков опитва да качи в YouTube е на композитора Ценко Минкин и се разпространява безплатно. Това не е част от официалната версия на химна, защото е добавен един от отпадналите след 1990 г. куплети, а и защото има включени солисти – елементи, които липсват в официалната версия, обнародвана и определена като един от държавните символи на България. От проверката стана ясно също, че ботът на YouTubе не дава 100-процентова сигурност за правилно разпознаване на музиката, тъй като може да допусне грешка, поради липса на достатъчно информация в базата данни за всички версия на всяка песен. Твърде възможно е версията на химна от 2004 г. да липсва там, но да има тази на APM Μusic, която е инструментална версия за духов оркестър. По близостта на мелодията е възможно да е решило, че именно това е песента, която звучи от видеата с протеста.

ЛИПСВАТ каквито и да било данни и доказателства, че което и да е българско правителство е продало права за изпълнение на националния ни химн "Мила Родино". НЯМА И ДАННИ това да е юридически и документално възможно, тъй като става въпрос за един от държавните символи на България.

От дотук наличните факти можем да заключим, че твърдението е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00