Продаден ли е българският химн "Мила Родино"?

Илюстрация: Алами/Ройтерс

Едно твърдение отпреди години, че българското правителство е продало правата за излъчване на националния химн на Република България – "Мила Родино", за 25 години напред за 7 млн. долара и за всяко изпълнение се дължат авторски права на чужди компании, отново "възкръсна" във Фейсбук. Това твърдение се разпространяваше упорито през 2020 г. от различни потребители на социалната мрежа и циркулираше в различни групи. По неясни причини две години по-късно обаче това съмнително и невярно твърдение отново се публикува във Фейсбук и получава немалък отзвук.


Твърдение: През 2010 г. българското правителство е продало правата за излъчване на националния химн за 25 години за 7 млн. долара

Темата, че компании притежават авторските права на българския химн и те може да са продадени тръгна от Пламен Пасков – политик и коментатор, известен с видеата си във Фейсбук, в които коментира теми от обществения и политически живот, бивш кандидат за депутат от "Възраждане", после премахнат от листите на партията, а на последните избори кандидат за депутат от коалиция "Справедлива България". На 9 февруари 2020 г. Пасков публикува пост в страницата си във Фейсбук, в който обяснява, че правата на българския химн "Мила Родино" са продадени на чужди компании. Той обаче не казва кой ги е продал, за какъв период и за каква сума.


Пасков стига до извода, че правата за химна са продадени при опит да качи две видеа от протеста на партия „Възраждане“ пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, провел се на 27 януари 2020 г., в които от колоните се пуска националния химн. Именно тези откъси от видеата, в които звучи "Мила Родино", са проблемни за YouTube и ботът за разпознаване на музиката сигнализира, че авторските права са нарушени.

Посочени са и откъсите, които се смятат за проблемни:

34:12 - 35:37 https://youtu.be/HyDsSccWCT4?t=2052

6:34 - 7:59 https://youtu.be/BdlzsoILjXs?t=394

Пасков посочва и кой е "правообладателят, който монетизира това "музикално произведение" и може да докладва за нарушение на авторските права". Това са три компании: APM (Publishing), EMI Music Publishing и The Royalty Network (Publishing). А като изпълнител е посочен - Bulgaria - Tommy Stig Sune Hansson.

Темата с "продадения" национален химн не е нова за медиите. Mediapool публикува статия по темата, в която проверяват кой е Tommy Stig Sune Hansson. Според проверката това е шведски музикант, който се занимава с различни аранжименти и е издал двоен албум със свой прочит на няколко национални химна, сред които и българският. Албумът се казва "Национални химни" и е издаден през 2004 г.

Твърдението се "развива"

Разпространената от Пасков информация на 9 февруари 2020 г. се "развива". Два дни по-късно - на 11 февруари 2020 г. сайтът informira.net прави публикация за "продажбата", като се позовава на блогър с псевдоним 4udoslav. Той твърди, че направил собствено проучване, при което компанията собственик на правата отговорила, че ги откупили от българското правителство през 2010 г. за период от 25 години - до 2035 г., като Бойко (Борисов - тогава премиер) получил от 7 млн. долара от сделката.

В публикацията на informira.net се посочва линк към публикацията на 4udoslav, впрочем и Mediapool посочва в разследването си такъв линк, но съдържанието в домейните на линковете е недостъпно. 4udoslav не посочва никакви доказателства за "проучването" си - т.е. отговора на "компанията собственик на правата", на които се базират твърденията. А проверка в интернет показва, че 4udoslav е източник и на други сензационни новини, като една от тях дори е опровергана при проверка на фактите от агенция Франс прес

Какво показва проверката

Успяхме да се свържем с една от посочените като "правообладатели" компании – APM Music. Оттам отговориха, че песента е част от музикалната библиотека на APM и е аранжимент на посоченото произведение – национален химн на Република България "Мила Родино". Според отговора на компанията – APM държи правата за този конкретен аранжимент на песента. Оттам ни пратиха и справка по какъв начин технически фигурира аранжимента в тяхната библиотека.

LIBRARY: KPM Main Series (KPM)
TRACK TITLE: Bulgaria
COMPOSER: Public Domain Unidentified (NS) 0% Tommy Stig Sune Hansson (STIM) 33.33% Ossi Bashiri (PRS) 33.33% Jan Hasenoehrl (OSA) 33.34%
PUBLISHER: KPM APM (ASCAP) 100%
TRACK ID: KPM_KPM_0574_01301

От APM ни изпратиха и линк с библиотеката им, където се вижда по какъв начин то фигурира. Както са отбелязали по-рано и колегите от Mediapool, песента е част от аранжименти на химни. Със сигурност тези десетки страни не са си "продали" химните на APM или на шведския музикант.


Коя обаче е версията на химна от клиповете с протеста?

След консултация със специалисти от "Музикална продукция и състави" в БНР стана ясно, че аранжиментът на българския химн, чиито права държи APM Music представлява инструментална версия за духов оркестър, в които липсват цигулки. Това личи и от описанието в библиотеката на компанията.

Оригиналната версия на химна на Република България се изпълнява от симфоничен оркестър и смесен хор. А – версията, която се чува във видеата от протеста на "Възраждане", е със солисти.

През 1964 г. песента "Мила Родино" по музика и текст на Цветан Радославов (1863-1931) официално е утвърдена за национален химн на България. Това става с указ на Президиума на Народното събрание от 8 септември 1964 г. За първи път химнът е изпълен ден по късно - по време на тържествата на тогава чествания официален празник 9 септември. През годините текстът претърпява редица промени.

До 1990 г. той се изпълнява със следния текст:

Горда Стара планина,
до ней Дунава синей,
слънце Тракия огрява,
над Пирина пламеней.

Припев:

Мила Родино, ти си земен рай,
твойта хубост, твойта прелест,
ах те нямат край

Паднаха борци безчет,
за народа наш любим.
Майко, дай ни мъжка сила,
пътя им да продължим!

(Припев...)

Дружно братя българи,
с нас Москва е в мир и бой!
Партия велика води,
нашият победен строй.

(Припев...)

След 1990 г. отпадат двата последни куплета и химнът се изпълнява без тях.

Според Чл. 168 от Конституцията - Химн на Република България е песента "Мила Родино". 

Изпълнението на химна, което е част от държавните символи на България, е строго дефинирано, става ясно и от справка на сайта на Народното Събрание.

Версията от протеста на "Възраждане" обаче включва единия от отпадналите след 1990 г. куплети.

След многократно прослушване, анализ и консултация с вече споменатия отдел на БНР "Музикална продукция и състави" и с помощта на проф. Георги Еленков - музикален продуцент „Вокална музика“ в БНР и преподавател по "Хорово дирижиране" в НМА "Панчо Владигеров", беше идентифицирана версията на химна на Република България, която звучи в качените от Пламен Пасков видеа.

Това е нов запис, осъществен от Софийската филхармония, със солисти Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Роберта и Орлин Горанов. Гост-диригент е Найден Тодоров, а автор на аранжимента е композиторът Ценко Минкин, настоящ председател на Съюза на българските композитори. Записът с тази версия на химна е качена от няколко потребители в YouTube и може свободно да се чуе там.

Както вече споменахме, в нея е оставен един от двата куплета, които претърпяват редакция след 1990 г.

Свързахме с маестро Минкин, който подробно ни обясни историята на създаването, записването и разпространението на този аранжимент на „Мила Родино“.

Записът е осъществен на 29 септември 2004 г. в зала "България". На сцената са били близо 200 души – 120 души оркестъра на Софийска филхармония, 80 души от Националния филхармоничен хор, хоровата капела "Светослав Обретенов", както и вече изброените солисти. Диригент е Найден Тодоров. Продуценти на записа са Александър Александров – Шерифа (солист на група "Стил") и Христо Богданов.

Текстът на "Мила Родино" е с допълнителен куплет – единият от отпадналите след 1990 г.:

Паднаха борци безчет,
За народа наш любим.
Майко, дай ни мъжка сила
Пътя им да продължим!

Желанието на двамата продуценти е изпълнението на този куплет да е с един тон по-висока тоналност, т.нар. „модулация“, за да бъде звученето по-мащабно и пищно. Този елемент беше издаващ при разпознаването на тази версия на химна от екипа ни.

След записа химнът е презентиран пред една от големите частни телевизии. Новия аранжимент е записан и започва да се разпространява безплатно на компактдискове. "От ръка на ръка, а не в магазинната мрежа", казва Минкин.

Композиторът разказва още, че двамата продуценти са качили записа в YouTube, за да може всички да го слушат и ползват безплатноНикой нищо не дължи никому при изпълнението на този аранжимент на химна, потвърждава Ценко Минкин.

Как работи ботът за разпознаване на музика на YouTube

Потърсихме за отговор на този въпрос – Георги Костадинов, ръководител на направление „Изкуствен интелект“ в голяма технологична компания.

Ето какво обясни той:

"Тези ботове първо разделят самата песен на отделни секции. Всеки сегмент от тях се превръща в сигнал, защото аудиото е вълнови сигнал, който се кодира в битове. Всеки един такъв сегмент се запазва в голяма база от данни, като се отбелязва, че всеки от тях е от дадената песен. Например – сегмент химн 1, сегмент химн 2 и т.н. В случай, че се използва такава технология за търсене, начинът, по който го прави, е да търси по подобност на сигнала, т.е. подобност на самите битове. Там, където битовете имат съвпадение – в мелодията, в съответните тонове, в съответните вълни, се дава някакъв процент съвпадение – напр. 20% или 50%. Спрямо някакъв вид цифров праг се определя дали съвпадението е напълно идентично, т.е. дали става въпрос за една и съща песен или не. Това е проблем, защото този праг може да бъде нисък, а в базата данни да има само един аранжимент или вариант на тази песен, който да кажем е добавен преди време. В случай че се направи нов вариант на тази песен, а него го няма в базата данни, той все още ще върне първия вариант, защото все пак има някакво съвпадение на сигнала. Проблемът в случая е, че вариантът, който се търси в базата данни, просто не присъства там, а се взима някакъв, който вече са добавили“.

Заключение

НЯМА данни авторските права на българския химн да са продадени. Аранжиментът във видеата, които Пламен Пасков опитва да качи в YouTube е на композитора Ценко Минкин и се разпространява безплатно. Това не е част от официалната версия на химна, защото е добавен един от отпадналите след 1990 г. куплети, а и защото има включени солисти – елементи, които липсват в официалната версия, обнародвана и определена като един от държавните символи на България. От проверката стана ясно също, че ботът на YouTubе не дава 100-процентова сигурност за правилно разпознаване на музиката, тъй като може да допусне грешка, поради липса на достатъчно информация в базата данни за всички версия на всяка песен. Твърде възможно е версията на химна от 2004 г. да липсва там, но да има тази на APM Μusic, която е инструментална версия за духов оркестър. По близостта на мелодията е възможно да е решило, че именно това е песента, която звучи от видеата с протеста.

ЛИПСВАТ каквито и да било данни и доказателства, че което и да е българско правителство е продало права за изпълнение на националния ни химн "Мила Родино". НЯМА И ДАННИ това да е юридически и документално възможно, тъй като става въпрос за един от държавните символи на България.

От дотук наличните факти можем да заключим, че твърдението е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наистина ли учени от БАН са установили, че ракията лекува 7 болести?

Публикация, в която се твърди, че учени от БАН и Медицинския университет в София са установили, че ракията лекува 7 болести, обикаля интернет пространството в последните години. Текстът се появява периодично, като последният е от края на месец април тази година, с твърдението, че ракията лекува не 7, а 9 болести. Публикациите могат да бъдат видени..

публикувано на 04.06.23 в 06:00

Повече ли са чиновниците в България в сравнение с Нидерландия и САЩ?

В споделяна над 1400 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че съотношението между държавните служители и населението в САЩ, Холандия (Нидерландия) и България е най-високо именно у нас. "САЩ: 312 млн. население, 800 000 държавни служители; ХОЛАНДИЯ: 16 млн. население, 20 000 държавни служители; БЪЛГАРИЯ: 7 млн. население, 440 000 държавни служители...

публикувано на 01.06.23 в 06:00

Продава ли се опасна за здравето трапезна сол?

Пост във Фейсбук изразява съмнение за качеството на трапезна сол, продавана в търговски обекти във Видин, както и предположението, че е опасна за здравето на хората. Твърди се, че контролните органи не обръщат внимание на предлагания продукт, който може да причини сърдечни заболявания. Публикацията, придружена със снимки, е споделена в групи в..

публикувано на 31.05.23 в 06:00

Съдържат ли мидите микропластмаса и има ли кой да ги изследва?

Учени от БАН твърдят, че дивите миди по българското Черноморие имат увредено ДНК, а всички миди съдържат микропластмаси. Това е установено при голямо изследване на черните миди и няколко вида бели миди, започнало още през 2016 година.  Твърдение: Всички миди съдържат микропластмаса Учени от БАН са направили проучване в български..

публикувано на 30.05.23 в 11:30

Ще бъдат ли премахнати парите в брой заради нова дигитална валута?

Постове във Фейсбук и публикации в различни сайтове споделяни и коментирани десетки и стотици пъти твърдят, че държави като България, Гърция, Португалия и други са във фаза "проучване", като банковия сектор и инфраструктурата постепенно се подготвят за въвеждането на нова дигитална валута и за премахването на парите в брой. Твърдение:..

публикувано на 29.05.23 в 06:00

Може ли със заповед на НАТО да има мобилизация в България?

В социалните мрежи се появи съобщение че НАТО разпорежда мобилизацията на 30 000 български военни от 20 май 2023 г. Цитира се и номер на заповедта - № 123-НАТО-2023.  Разпространението е чрез препечатване на текст, а не чрез споделяне на документа.  Според съобщението „заповедта“ на НАТО е „на основание чл. 5, ал. 1 от Протокола за действия на НАТО..

публикувано на 23.05.23 в 06:00

Има ли нови изисквания за влизане и пътуване с автомобил в Турция?

Нови изисквания на турските власти за влизане и пътуване в страната предизвикаха стотици споделяния в социалните мрежи. Те се появиха първо в групите за почивка в Турция във Фейсбук, където за източник на информацията е посочено Генералното ни консулство в Истанбул. Най-много коментари провокира следното разпореждане:  "При влизане на турска..

публикувано на 16.05.23 в 06:00

Вярно ли е, че собствениците на нови автомобили вече няма да ги притежават?

В публикации в „Автомедия“ и „България Он Еър“ се твърди, че традиционният бизнес модел за продажба на автомобили е напът да се промени. Това, което досега е било обичайна практика – клиентът купува колата си от търговеца и тя става негова, се оказва пречка за новите стратегии за екологична устойчивост и опазване на околната среда, се..

публикувано на 12.05.23 в 06:00

Възползват ли се украински бежанци от българското здравеопазване?

Публикации във Фейсбук коментират история отпреди два месеца, когато 59-годишна бежанка от Украйна, която сега живее в България, роди чрез Цезарово сечение. Част от тях внушават, че по този начин жената се възползва от безплатното българско здравеопазване, тъй като няма здравни осигуровки. Валерия Яроцкая е бивша балерина, която в разгара..

публикувано на 08.05.23 в 06:00
През лятото на 2020 г. Министерството на туризма сезира МВР за масово паркиране на автомобили върху дюни на плаж „Крапец-север“ и в района.

Позволяват ли административни пропуски унищожаване на дюните на плажа "Крапец-север"?

Дюните са публична държавна собственост и като такава не могат да се приватизират. Основните видове дюни са зараждащи се дюни, подвижни ( бели ) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност ( сиви дюни ) и облесени дюни. Белите, сивите и облесените дюни са обект на по-строго опазване и според Закона за устройството на Черноморското..

публикувано на 05.05.23 в 06:00