Продаден ли е българският химн "Мила Родино"?

Илюстрация: Алами/Ройтерс

Едно твърдение отпреди години, че българското правителство е продало правата за излъчване на националния химн на Република България – "Мила Родино", за 25 години напред за 7 млн. долара и за всяко изпълнение се дължат авторски права на чужди компании, отново "възкръсна" във Фейсбук. Това твърдение се разпространяваше упорито през 2020 г. от различни потребители на социалната мрежа и циркулираше в различни групи. По неясни причини две години по-късно обаче това съмнително и невярно твърдение отново се публикува във Фейсбук и получава немалък отзвук.


Твърдение: През 2010 г. българското правителство е продало правата за излъчване на националния химн за 25 години за 7 млн. долара

Темата, че компании притежават авторските права на българския химн и те може да са продадени тръгна от Пламен Пасков – политик и коментатор, известен с видеата си във Фейсбук, в които коментира теми от обществения и политически живот, бивш кандидат за депутат от "Възраждане", после премахнат от листите на партията, а на последните избори кандидат за депутат от коалиция "Справедлива България". На 9 февруари 2020 г. Пасков публикува пост в страницата си във Фейсбук, в който обяснява, че правата на българския химн "Мила Родино" са продадени на чужди компании. Той обаче не казва кой ги е продал, за какъв период и за каква сума.


Пасков стига до извода, че правата за химна са продадени при опит да качи две видеа от протеста на партия „Възраждане“ пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, провел се на 27 януари 2020 г., в които от колоните се пуска националния химн. Именно тези откъси от видеата, в които звучи "Мила Родино", са проблемни за YouTube и ботът за разпознаване на музиката сигнализира, че авторските права са нарушени.

Посочени са и откъсите, които се смятат за проблемни:

34:12 - 35:37 https://youtu.be/HyDsSccWCT4?t=2052

6:34 - 7:59 https://youtu.be/BdlzsoILjXs?t=394

Пасков посочва и кой е "правообладателят, който монетизира това "музикално произведение" и може да докладва за нарушение на авторските права". Това са три компании: APM (Publishing), EMI Music Publishing и The Royalty Network (Publishing). А като изпълнител е посочен - Bulgaria - Tommy Stig Sune Hansson.

Темата с "продадения" национален химн не е нова за медиите. Mediapool публикува статия по темата, в която проверяват кой е Tommy Stig Sune Hansson. Според проверката това е шведски музикант, който се занимава с различни аранжименти и е издал двоен албум със свой прочит на няколко национални химна, сред които и българският. Албумът се казва "Национални химни" и е издаден през 2004 г.

Твърдението се "развива"

Разпространената от Пасков информация на 9 февруари 2020 г. се "развива". Два дни по-късно - на 11 февруари 2020 г. сайтът informira.net прави публикация за "продажбата", като се позовава на блогър с псевдоним 4udoslav. Той твърди, че направил собствено проучване, при което компанията собственик на правата отговорила, че ги откупили от българското правителство през 2010 г. за период от 25 години - до 2035 г., като Бойко (Борисов - тогава премиер) получил от 7 млн. долара от сделката.

В публикацията на informira.net се посочва линк към публикацията на 4udoslav, впрочем и Mediapool посочва в разследването си такъв линк, но съдържанието в домейните на линковете е недостъпно. 4udoslav не посочва никакви доказателства за "проучването" си - т.е. отговора на "компанията собственик на правата", на които се базират твърденията. А проверка в интернет показва, че 4udoslav е източник и на други сензационни новини, като една от тях дори е опровергана при проверка на фактите от агенция Франс прес

Какво показва проверката

Успяхме да се свържем с една от посочените като "правообладатели" компании – APM Music. Оттам отговориха, че песента е част от музикалната библиотека на APM и е аранжимент на посоченото произведение – национален химн на Република България "Мила Родино". Според отговора на компанията – APM държи правата за този конкретен аранжимент на песента. Оттам ни пратиха и справка по какъв начин технически фигурира аранжимента в тяхната библиотека.

LIBRARY: KPM Main Series (KPM)
TRACK TITLE: Bulgaria
COMPOSER: Public Domain Unidentified (NS) 0% Tommy Stig Sune Hansson (STIM) 33.33% Ossi Bashiri (PRS) 33.33% Jan Hasenoehrl (OSA) 33.34%
PUBLISHER: KPM APM (ASCAP) 100%
TRACK ID: KPM_KPM_0574_01301

От APM ни изпратиха и линк с библиотеката им, където се вижда по какъв начин то фигурира. Както са отбелязали по-рано и колегите от Mediapool, песента е част от аранжименти на химни. Със сигурност тези десетки страни не са си "продали" химните на APM или на шведския музикант.


Коя обаче е версията на химна от клиповете с протеста?

След консултация със специалисти от "Музикална продукция и състави" в БНР стана ясно, че аранжиментът на българския химн, чиито права държи APM Music представлява инструментална версия за духов оркестър, в които липсват цигулки. Това личи и от описанието в библиотеката на компанията.

Оригиналната версия на химна на Република България се изпълнява от симфоничен оркестър и смесен хор. А – версията, която се чува във видеата от протеста на "Възраждане", е със солисти.

През 1964 г. песента "Мила Родино" по музика и текст на Цветан Радославов (1863-1931) официално е утвърдена за национален химн на България. Това става с указ на Президиума на Народното събрание от 8 септември 1964 г. За първи път химнът е изпълен ден по късно - по време на тържествата на тогава чествания официален празник 9 септември. През годините текстът претърпява редица промени.

До 1990 г. той се изпълнява със следния текст:

Горда Стара планина,
до ней Дунава синей,
слънце Тракия огрява,
над Пирина пламеней.

Припев:

Мила Родино, ти си земен рай,
твойта хубост, твойта прелест,
ах те нямат край

Паднаха борци безчет,
за народа наш любим.
Майко, дай ни мъжка сила,
пътя им да продължим!

(Припев...)

Дружно братя българи,
с нас Москва е в мир и бой!
Партия велика води,
нашият победен строй.

(Припев...)

След 1990 г. отпадат двата последни куплета и химнът се изпълнява без тях.

Според Чл. 168 от Конституцията - Химн на Република България е песента "Мила Родино". 

Изпълнението на химна, което е част от държавните символи на България, е строго дефинирано, става ясно и от справка на сайта на Народното Събрание.

Версията от протеста на "Възраждане" обаче включва единият от отпадналите след 1990 г. куплети.

След многократно прослушване, анализ и консултация с вече споменатия отдел на БНР "Музикална продукция и състави" и с помощта на проф. Георги Еленков - музикален продуцент „Вокална музика“ в БНР и преподавател по "Хорово дирижиране" в НМА "Панчо Владигеров", беше идентифицирана версията на химна на Република България, която звучи в качените от Пламен Пасков видеа.

Това е нов запис, осъществен от Софийската филхармония, със солисти Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Роберта и Орлин Горанов. Гост-диригент е Найден Тодоров, а автор на аранжимента е композиторът Ценко Минкин, настоящ председател на Съюза на българските композитори. Записът с тази версия на химна е качена от няколко потребители в YouTube и може свободно да се чуе там.

Както вече споменахме, в нея е оставен един от двата куплета, които претърпяват редакция след 1990 г.

Свързахме с маестро Минкин, който подробно ни обясни историята на създаването, записването и разпространението на този аранжимент на „Мила Родино“.

Записът е осъществен на 29 септември 2004 г. в зала "България". На сцената са били близо 200 души – 120 души оркестъра на Софийска филхармония, 80 души от Националния филхармоничен хор, хоровата капела "Светослав Обретенов", както и вече изброените солисти. Диригент е Найден Тодоров. Продуценти на записа са Александър Александров – Шерифа (солист на група "Стил") и Христо Богданов.

Текстът на "Мила Родино" е с допълнителен куплет – единият от отпадналите след 1990 г.:

Паднаха борци безчет,
За народа наш любим.
Майко, дай ни мъжка сила
Пътя им да продължим!

Желанието на двамата продуценти е изпълнението на този куплет да е с един тон по-висока тоналност, т.нар. „модулация“, за да бъде звученето по-мащабно и пищно. Този елемент беше издаващ при разпознаването на тази версия на химна от екипа ни.

След записа химнът е презентиран пред една от големите частни телевизии. Новия аранжимент е записан и започва да се разпространява безплатно на компактдискове. "От ръка на ръка, а не в магазинната мрежа", казва Минкин.

Композиторът разказва още, че двамата продуценти са качили записа в YouTube, за да може всички да го слушат и ползват безплатноНикой нищо не дължи никому при изпълнението на този аранжимент на химна, потвърждава Ценко Минкин.

Как работи ботът за разпознаване на музика на YouTube

Потърсихме за отговор на този въпрос – Георги Костадинов, ръководител на направление „Изкуствен интелект“ в голяма технологична компания.

Ето какво обясни той:

"Тези ботове първо разделят самата песен на отделни секции. Всеки сегмент от тях се превръща в сигнал, защото аудиото е вълнови сигнал, който се кодира в битове. Всеки един такъв сегмент се запазва в голяма база от данни, като се отбелязва, че всеки от тях е от дадената песен. Например – сегмент химн 1, сегмент химн 2 и т.н. В случай, че се използва такава технология за търсене, начинът, по който го прави, е да търси по подобност на сигнала, т.е. подобност на самите битове. Там, където битовете имат съвпадение – в мелодията, в съответните тонове, в съответните вълни, се дава някакъв процент съвпадение – напр. 20% или 50%. Спрямо някакъв вид цифров праг се определя дали съвпадението е напълно идентично, т.е. дали става въпрос за една и съща песен или не. Това е проблем, защото този праг може да бъде нисък, а в базата данни да има само един аранжимент или вариант на тази песен, който да кажем е добавен преди време. В случай че се направи нов вариант на тази песен, а него го няма в базата данни, той все още ще върне първият вариант, защото все пак има някакво съвпадение на сигнала. Проблемът в случая е, че вариантът, който се търси в базата данни, просто не присъства там, а се взима някакъв, който вече са добавили“.

Заключение

НЯМА данни авторските права на българския химн да са продадени. Аранжиментът във видеата, които Пламен Пасков опитва да качи в YouTube е на композитора Ценко Минкин и се разпространява безплатно. Това не е част от официалната версия на химна, защото е добавен един от отпадналите след 1990 г. куплети, а и защото има включени солисти – елементи, които липсват в официалната версия, обнародвана и определена като един от държавните символи на България. От проверката стана ясно също, че ботът на YouTubе не дава 100-процентова сигурност за правилно разпознаване на музиката, тъй като може да допусне грешка, поради липса на достатъчно информация в базата данни за всички версия на всяка песен. Твърде възможно е версията на химна от 2004 г. да липсва там, но да има тази на APM Μusic, която е инструментална версия за духов оркестър. По близостта на мелодията е възможно да е решило, че именно това е песента, която звучи от видеата с протеста.

ЛИПСВАТ каквито и да било данни и доказателства, че което и да е българско правителство е продало права за изпълнение на националния ни химн "Мила Родино". НЯМА И ДАННИ това да е юридически и документално възможно, тъй като става въпрос за един от държавните символи на България.

От дотук наличните факти можем да заключим, че твърдението е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жозеп Борел не е казвал, че "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу ценностите на ЕС"

Разпространявани активно във Фейсбук публикации от български информационни сайтове цитират върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел да казва, че поддържането на "над 17 градуса в апартаментите е престъпление срещу европейските ценности". "Изправени сме пред избора между свободата и комфорта. Говорихме много..

публикувано на 24.11.22 в 09:00
Облигация от държавен заем в злато на Княжество България от 1907 г., предложена на онлайн търг през ноември 2022 г.

Не, България не е дала заем на Франция от 145 милиона златни лева през 1907 г.

През последните седмици все по-голяма популярност в социалните мрежи набира публикация, в която се твърди, че през 1907 г. България е дала заем на Франция в размер на 145 милиона златни лева за срок от 60 години. Всъщност текстът, който се тиражира наред със снимка на документа, който "доказва" предоставянето на заема, не е нов. Той има хиляди..

публикувано на 14.11.22 в 06:00

Путин не е коментирал решението на българския парламент за военна помощ за Украйна

Според споделян над 1000 пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) руският президент Владимир Путин е коментирал решението на Народното събрание в София  за оказване на военна помощ на Украйна. "Имам да казвам толкова много , но нямам толкова време за това накратко бих искал да коментирам тяхното решение относно това да предоставят оръжие на..

публикувано на 11.11.22 в 06:00

Спира ли Италия военната помощ за Украйна?

В дните, в които Народното събрание обсъждаше и одобри в парламентарните комисии и пленарната зала решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, в най-малко пет сайта (виж примери  тук и тук ) беше публикувано твърдението, че новото правителство на Италия, оглавявано от Джорджа Мелони, замразява изпращането на поредния пакет военна помощ..

публикувано на 09.11.22 в 06:00

Не е вярно, че видео показва как батальонът "Азов" изтезава бесарабски българи

На 11 август 2022 г. на сайта faktibg.eu беше публикувана статия, в която се твърди, че бесарабски българи са били вързани и бити от членове на украинския батальон „Азов“. Твърдение: Украинският батальон "Азов" е изтезавал бесарабски българи В публикацията се посочва също, че инцидентът с насилие, който е заснет на видеото, е станал в..

публикувано на 06.10.22 в 07:05

"Секретен документ" за "истинските" жертви на украинската армия се оказва неистински

В мрежата се разпространява документ, подписан от върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за повече от 76 хил. загинали, повече от 42 хил. ранени и почти 3 хил. изчезнали украински военнослужещи от началото на пълномащабната руска инвазия. Според така наречения "сканиран секретен документ" от Министерството на..

публикувано на 01.10.22 в 07:00

Еднакви ли са щетите от разпадането на СССР със загубите от Втората световна война?

В интервю  за програма "Хоризонт" на БНР проф. Иво Христов сравни последиците от Втората световна война с постсъветската действителност, като посочи, че щетите за страните от бившия Съветски съюз, след разпадането му, са съизмерими с тези по времето на най-кръвопролитната война в човешката история. Твърдение: Преките и косвени физически, човешки..

публикувано на 28.09.22 в 07:00
Снимка: Крис Йънг/Прес асосиейшън

Снимка на кралица Елизабет II се разпространява с невярно описание

Новината за кончината на кралица Елизабет II предизвика в социалните мрежи вълна от публикуване на нейни снимки. Такъв е фотосът, на който кралицата се смее, докато минава покрай съпруга си принц Филип, облечен в униформа на Гренадирската гвардия.  Според различни български страници във Facebook поводът за широката усмивка на Кралица Елизабет II е..

публикувано на 22.09.22 в 07:00
Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц не е казвал, че Източна Европа ще е двойно по-богата, ако излезе от ЕС

Споделян хиляди пъти пост във Фейсбук съдържа предполагаемо изказване на Нобеловия лауреат за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Ето какво пише в поста (виж и скрийншота по-долу), публикуван без редакторска намеса: "Абсолютна "атомна бомба" в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той..

публикувано на 19.09.22 в 07:00

Не е вярно, че библиотеката в Дрезден ще гори книги от руски автори, за да се отоплява

В публикация, споделена стотици пъти в различни социални платформи като Фейсбук и Туитър, се казва, че библиотеката в Дрезден моли читателите си да дарят книги от руски автори, които да се използват за отопление на библиотеката през зимата. Публикацията е под формата на писмо, с логото на SLUB ( Sächsische Landesbibliothek - Staats- und..

публикувано на 15.09.22 в 07:00