Стъпквано ли е знамето на т.нар. ДНР в Европейския парламент?

Публикация във Фейсбук, който е споделена над 500 пъти, твърди, че в Европейския парламент си изтриват обувките и тъпчат с крака знамето на ДНР. ДНР е абревиатура на самообявилата се Донецка народна република на територията на Украйна, която Русия обяви, че анексира след непризнат и нелегитимен референдум през септември 2022 г. Постът е придружен от видеозапис, чийто източник не е посочен, като внушението е, че показва поругаване на знамето в европейската институция.

ТВЪРДЕНИЕ: В Европейския парламент тъпчат с крака знамето на т.нар. ДНР


Главно действащо лице в клипа е мъж, който разпъва знамето на непризнатата република и обяснява на останалите присъстващи на английски език, че "конкретно това знаме е особено подходящо за лъскане на обувки и за подобни неща". Докато демонстрира как си чисти обувките с флага, около него се чуват смях и одобрителни възгласи от присъстващите. След това поставя знамето на земята, а той и присъстващите стъпват върху него и позират за снимка. Няма описание на действащите лица, кога е направен записът и къде точно. Посочва се само, че това е станало в Европейския парламент.

При търсене на "знаме обувки ДНР" във Фейсбук един от резултатите е пост, в който е вградено същото видео. Текстът обаче е различен.


В текста на този пост се твърди, че в него участва Кайл Паркър - служител на Конгреса на САЩ и ключов разработчик на закона Магнитски, и украински доброволци. На кадрите от този вариант на видеото се вижда воден знак „Пул N3“. В профил със същото име в Телеграм има пост със същото видео и текст на руски език, чието съдържание е идентично с българското, което подсказва откъде е взет текстът за българския пост.


Но и от тези постове не се разбира категорично къде е станало събитието.

При търсене в Гугъл с ключови думи "DNR flag Kyle Parker" сред първите резултатите е статията ‘DNR’ flag used to clean shoes in US Congress в агрегатора на новини на Yahoo. В тази публикация се посочва откъде е информацията - изданието The New Voice of Ukraine, както и съответният линк към нея

Още заглавието на статията - "Знамето на "ДНР" бе използвано за чистене на обувки в американския Конгрес", показва, че това е станало в Конгреса на САЩ.

Освен това в публикацията е вграден пост от Туитър с видео, показващо как знамето на ДНР е използвано за чистене на обувки и газено с крака. Това е същото видео, използвано в споменатите по-горе български и руски постове.

Видеото е публикувано в профила в Туитър на Серхий Притула, като съпровождащият текст е: "Дори Конгресът на САЩ знае, че има само една употреба на този парцал".  

Притула е украински активист, който заедно с други представители на Украинското доброволческо движение е бил поканен Притула, който е поканен в Конгреса на САЩ от Комисията за сигурност и сътрудничество в Европа (Правителствена агенция на САЩ, която насърчава правата на човека, военната сигурност и икономическото сътрудничество в 57 страни в Европа, Евразия и Северна Америка). Представител на тази агенция е Кайл Паркър, който според текста в The New Voice of Ukraine "решил да демонстрира отношението си към марионетките на Кремъл като използва знамето на "ДНР" да почисти обувките си, след което други присъстващи се присъединили към него".

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че в Европейския парламент си изтриват обувките и тъпчат с крака знамето на ДНР е НЕВЯРНО. Това става ясно от първоизточника на информацията - участвалия в събитието украински активист Серхий Притула, който е публикувал видеото от него в Туитър. То и съпътстващата информация показват, че случката със знамето е станала в американския Конгрес, а не в Европейския парламент.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Матеуш Моравецки

Полша не е призовавала Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна

Полша не е призовавала страните от Източна Европа да прекратят оръжейните доставки за Украйна, както се твърди в споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация. Публикацията е от сайт, който е без посочен собственик, редакция или адрес, и в нея не се уточнява кой именно представител на полските власти е отправил "призива към Източна Европа"...

публикувано на 23.09.23 в 06:00

Не е вярно, че НАТО и ХААРП стоят зад скорошните опустошителни наводнения

Безпрецедентните наводнения в Европа и в Либия през този месец провокираха разпространението на редица конспиративни теории.  НАТО не искат плажуващи и нарочно са предизвикали наводнението в Царево , се твърди в публикация, споделена многократно във Фейсбук. В друг текст , споделен стотици пъти, се казва, че американската система..

публикувано на 19.09.23 в 06:00

Има ли план за контрол над българите с помощта на цифровото евро?

В публикация в социалната мрежа Фейсбук, която има близо 3 хиляди споделяния, се твърди, че на 22.06.2023 г. министърът на финансите Асен Василев е заявил пред Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум, че България ще приеме дигиталното евро. Според автора на поста Асен Василев е казал пред "Клаук Шваб"..

публикувано на 11.09.23 в 06:00
Демонстрации на бойна техника в гарнизон Казанлък, 6 май 2021 г.

Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна. Според статията, която може да бъде прочетена  тук , информацията идва от украинската национална телевизия. От публикацията става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем,..

публикувано на 23.08.23 в 06:00

Искал ли е ЕС да забрани българския розов домат?

В българското обществено пространство периодично се появяват твърдения, че Европейският съюз ще забрани някой традиционен продукт, смятан за символ на „българщината“. През годините се разпространяваха такива митове за ракията, шкембе чорбата, розовия домат. Не беше подминат и дюнерът, който е популярна улична храна в много държави в Европа. Едно от..

публикувано на 16.08.23 в 06:00

Устремилa ли се е Франция към Фрекзит?

Споделена над 2800 пъти публикация във Фейсбук внушава, че Франция се насочила към Фрезкит (по аналогия с Брекзит - британското напускане на Европейския съюз – б.р.). "Началото на края - Франция иска Фрекзит. Френският народ вече иска да излиза от корумпирания и прогнил ЕС, но това не пречи на България да се натиска за еврозона и за..

публикувано на 10.08.23 в 06:00

Крият ли властите в Гърция умишлени палежи с дронове?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук уличава неизвестни в умишлени палежи на горите в Гърция. С предупреждение "Извънредно" и множество удивителни авторът пише: "Гърция днес. Нищо от това не се показва по телевизорите! Това е само началото!!! Умишлени палежи с дронове и 48 градуса скоро." Твърдение: Властите крият, че умишлени палежи с..

публикувано на 07.08.23 в 06:00

Не, това изображение не показва дали сте под стрес

През последния месец във Facebook отново се разпространява изображение, за което се твърди, че е създадено от японски невролог и показва състоянието на наблюдаващия го - спокойно или под напрежение. Изображението е споделяно от много потребители и различни страници още от 2020 г. Намират се и статии в сайтове от 2018 г., в които се твърди, че..

публикувано на 01.08.23 в 06:00
Диана Шошоака

Наистина ли в Полша са отчетени завишени нива на радиация, както твърди румънска сенаторка?

В публикация, споделена над 9000 пъти във Фейсбук, се твърди, че румънската сенаторка Диана Шошоака е коментирала експлозия в склад за боеприпаси в Хмелницки през май тази година като според нея е имало "взрив в складовете за ядрени боеприпаси на НАТО в Украйна". А вследствие на това в Полша са отчетени завишени нива на радиация. Въпреки че..

публикувано на 24.07.23 в 06:00
Изплащане на еднократна помощ за украински бежанци.

Не е вярно, че за украинските бежанци са изхарчени почти 1 млрд. лв. от бюджета

В споделен стотици пъти пост в социалната мрежа Фейсбук от 20 май 2023 г. председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов твърди, че за украинските граждани, получили временна закрила в България, са предоставени близо 1 млрд. лв. от държавния бюджет. "До момента сме дали почти 1 млрд лв държавни пари за издръжка на украинските туристи",..

публикувано на 18.07.23 в 06:00