Сравнява ли сп. "Тайм" Зеленски с Хитлер?

Снимка: president.gov.ua

Обявяването на украинския президент Володимир Зеленски за "Личност на годината" от американското списание "Тайм" предизвика разнопосочни коментари във Facebook. Редица потребители припомниха, че признанието "Личност на годината" е отредено и на Адолф Хитлер през 1938 г. 


Публикации със същото внушение има и в два сайта (тук и тук). Изглежда, че званието "Личност на годината", което списанието дава всяка година, се възприема противоречиво - или с негативни нюанси, или пък свързано категорично с добродетели и постижения. Прави се връзка между отличените през годините личности, с което се обяснява изборът им. 

Твърдение: Списание "Тайм" прави паралел между Зеленски и Хитлер, обявявайки ги за "Личност на годината" през 2022 и през 1938 г.

Какви са критериите за избор на "Личност на годината"?

В специална статия от редакцията на "Тайм" обясняват, че всяка година медията посочва личността или личностите, които са имали най-голямо влияние в света през последните 12 месеца. Тоест титлата откроява най-влиятелните личности или явления, които оформят света – за добро или за лошо. Или както 
през 1998 г. отговорният редактор на изданието уточнява - признанието е за "човека или хората, които най-много са повлияли на новините и живота ни - за добро или лошо, и въплъщават в себе си важните през годината неща".


Първата "личност на годината" през 1927 г. е американският пилот Чарлз Линдберг, който първи прелита без кацане над Атлантическия океан със своя самолет. След това носителите на отличието са предимно политици, сред тях три пъти е избиран американският президент Франклин Делано Рузвелт, емблематичният Махатма Ганди, британският премиер Уинстън Чърчил и много други. В списъка присъстват и руски лидери - Никита Хрушчов, Юрий Андропов, Михаил Горбачов, Владимир Путин. Отличени са били президентите на САЩ Джордж У. Буш, Бил Клинтън, Барак Обама, Доналд Тръмп, както и основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс. "Тайм" отбелязва влиянието и на персоналния компютър през 1982 г. и протестиращия през 2011 г. През 2004 г. "Личност на годината" става "Ти" (You) - тоест всички ние.

Изборът на "Тайм" на хората с най-голямо влияние не винаги е в тяхна чест. Адолф Хитлер е "Личност на годината" през 1938 г., което се обявява с корица, на която е изобразен като малка фигура, обърната с гръб, свиреща на орган. Заглавието на корицата е „От нечестивия органист, химн на омразата.” Изданието описва като Хитлер "най-голямата заплашителна сила, пред която демократичният, обичащ свободата свят е изправен днес".Решението украинският президент Володимир Зеленски да бъде "Личност на годината" за 2022 г. редакторите на списанието обясняват с неговото най-глобалното влияние през годината, като е ръководил Украйна в защитата ѝ от руската инвазия. 
"Независимо дали битката за Украйна изпълва човек с надежда или страх, Зеленски оживи света по начин, по който не сме виждали от десетилетия“, пише "Тайм" за лидера на Украйна.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че списание "Тайм" с избора си за "Личност на годината" за 2022 г. прави паралел между украинския президент Володимир Зеленски и Адолф Хитлер, също "Личност на годината" през 1938 г., е НЕВЯРНО. Изданието избира личностите на годината заради влиянието, което оказват през нея - в положителна или негативна посока. Няма връзка и между отделните личности, което да обяснява избора им. Това показва и самият списък с личности на годината от 1927 г. насам:
------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Останките от взривената лимузина на Алфред Херхаузен, Бад Хомбург, 30 ноември 1989 г.

Убитият шеф на "Дойче банк" Алфред Херхаузен не е бил противник на еврото

Споделян стотици пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) невярно твърди, че бившият председател на "Дойче банк" Алфред Херхаузен е бил противник на еврото и подкрепял запазване на марката. "Това е Алфред Херхаузен! Това е директора на Дойче Банк през 1989 година! Бил е противник на Еврото и за запзване на немската марка! Убит е на 30..

публикувано на 23.01.23 в 06:00

Не е вярно, че Европейският съюз ще се разпадне до пролетта

В началото на месец септември няколко български сайта публикуваха информация, свързана с разпадането на Европейския съюз, което според автора - историка Анастасия Гешева, ще се случи до пролетта.  Ето и цитат от началните ѝ думи: "ЕС ще се разпадне много бързо оттук нататък, според мен няма да изкара до пролетта. Процесите вътре в съюза, както в..

публикувано на 10.01.23 в 06:00

Стъпквано ли е знамето на т.нар. ДНР в Европейския парламент?

Публикация във Фейсбук, който е споделена над 500 пъти, твърди, че в Европейския парламент си изтриват обувките и тъпчат с крака знамето на ДНР. ДНР е абревиатура на самообявилата се Донецка народна република на територията на Украйна, която Русия обяви, че анексира след непризнат и нелегитимен референдум през септември 2022 г. Постът е придружен от..

публикувано на 30.12.22 в 06:00
Генерал Сергей Суровикин

Твърди ли "Нюзуик", че ген. Суровикин ще бъде пред портите на Киев през февруари?

Преводна публикация в българска медия (може да бъде прочетена тук ) набира популярност в канал   в YouTube, където е дословно прочетена без обяснения за какво точно става въпрос. И е изгледана десетки хиляди пъти, след като е споделена над 100 пъти от потребители във Фейсбук, както и в различни групи в социалната мрежа. Публикацията е на..

публикувано на 28.12.22 в 06:00

Наистина ли се подготвят промени в имунизационния календар на децата?

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че се подготвят промени, които касаят най-вече децата в България. В поста се казва, че "нашите деца вече ще имат допълнителни имунизации: задължителни и препоръчителни /препоръчителните в бъдеще също ще станат задължителни/". Като нови са посочени ваксините  - варицелна, менингококова, хепатит..

публикувано на 27.12.22 в 06:00

Не е вярно, че България е с най-евтините горива в Европа

"България в момента има най-евтините горива в Европа, което е сериозен успех. Ще продължим да работим в тази посока." Това заяви в началото на ноември вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев пред журналисти. Съответно думите му бяха цитирани от медиите , но дали това, което казва министърът е..

публикувано на 22.12.22 в 06:00

Вярно ли е, че през 2020 г. миграцията е била нулева, както твърди Бойко Борисов?

На пресконференцията в централата на ГЕРБ от 7-и декември лидерът на партията Бойко Борисов направи необосновано твърдение, че преди две години, когато той е бил министър-председател, миграция към България не е имало и тя е била "нулева". Твърдение: През 2020 година е имало нулева миграция По време на брифинг , който се провежда ден преди..

публикувано на 19.12.22 в 06:00

Филм подвеждащо внушава пряка връзка между Covid ваксините и случаи на внезапна смърт

Излязъл през ноември филм подвеждащо внушава, че има пряка връзка между ваксините срещу Covid-19 и случаи на внезапна смърт, често сред млади хора. И това е част от план за обезлюдяване на света, според едночасовата лента, която на места повтаря неверни твърдения, които вече са опровергани от сайтове и организации за проверка на фактите...

публикувано на 15.12.22 в 06:00

Има ли в испански учебник карта на Европа с нови граници на Русия?

В публикации във Facebook и Telegram се разпространява снимка на карта от учебник по география, за който се твърди, че е испански и от тази година. Според картата Норвегия, Швейцария, Македония и Украйна са част от Европейския съюз, а областите Крим, Херсон, Запорожие и т. нар. Луганска и Донецка народни републики (ЛДНР) принадлежат на Русия. Информация..

публикувано на 08.12.22 в 06:00

Не е вярно, че вдигат цената на всички билети в столичния градски транспорт

В медийни публикации от 28 ноември 2022 г. се твърди, че от 1 януари 2023 г. цената на еднократния билет в столичния градски транспорт се увеличава от 1,60 лева на 2,00 лева, както може да се види тук и тук . Внушава се, че поскъпват всички билети, което наша проверка показва, че не е вярно. Публикациите се позовават на официалния Фейсбук профил..

публикувано на 03.12.22 в 06:00