Сравнява ли сп. "Тайм" Зеленски с Хитлер?

Снимка: president.gov.ua

Обявяването на украинския президент Володимир Зеленски за "Личност на годината" от американското списание "Тайм" предизвика разнопосочни коментари във Facebook. Редица потребители припомниха, че признанието "Личност на годината" е отредено и на Адолф Хитлер през 1938 г. 


Публикации със същото внушение има и в два сайта (тук и тук). Изглежда, че званието "Личност на годината", което списанието дава всяка година, се възприема противоречиво - или с негативни нюанси, или пък свързано категорично с добродетели и постижения. Прави се връзка между отличените през годините личности, с което се обяснява изборът им. 

Твърдение: Списание "Тайм" прави паралел между Зеленски и Хитлер, обявявайки ги за "Личност на годината" през 2022 и през 1938 г.

Какви са критериите за избор на "Личност на годината"?

В специална статия от редакцията на "Тайм" обясняват, че всяка година медията посочва личността или личностите, които са имали най-голямо влияние в света през последните 12 месеца. Тоест титлата откроява най-влиятелните личности или явления, които оформят света – за добро или за лошо. Или както 
през 1998 г. отговорният редактор на изданието уточнява - признанието е за "човека или хората, които най-много са повлияли на новините и живота ни - за добро или лошо, и въплъщават в себе си важните през годината неща".


Първата "личност на годината" през 1927 г. е американският пилот Чарлз Линдберг, който първи прелита без кацане над Атлантическия океан със своя самолет. След това носителите на отличието са предимно политици, сред тях три пъти е избиран американският президент Франклин Делано Рузвелт, емблематичният Махатма Ганди, британският премиер Уинстън Чърчил и много други. В списъка присъстват и руски лидери - Никита Хрушчов, Юрий Андропов, Михаил Горбачов, Владимир Путин. Отличени са били президентите на САЩ Джордж У. Буш, Бил Клинтън, Барак Обама, Доналд Тръмп, както и основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс. "Тайм" отбелязва влиянието и на персоналния компютър през 1982 г. и протестиращия през 2011 г. През 2004 г. "Личност на годината" става "Ти" (You) - тоест всички ние.

Изборът на "Тайм" на хората с най-голямо влияние не винаги е в тяхна чест. Адолф Хитлер е "Личност на годината" през 1938 г., което се обявява с корица, на която е изобразен като малка фигура, обърната с гръб, свиреща на орган. Заглавието на корицата е „От нечестивия органист, химн на омразата.” Изданието описва като Хитлер "най-голямата заплашителна сила, пред която демократичният, обичащ свободата свят е изправен днес".Решението украинският президент Володимир Зеленски да бъде "Личност на годината" за 2022 г. редакторите на списанието обясняват с неговото най-глобалното влияние през годината, като е ръководил Украйна в защитата ѝ от руската инвазия. 
"Независимо дали битката за Украйна изпълва човек с надежда или страх, Зеленски оживи света по начин, по който не сме виждали от десетилетия“, пише "Тайм" за лидера на Украйна.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че списание "Тайм" с избора си за "Личност на годината" за 2022 г. прави паралел между украинския президент Володимир Зеленски и Адолф Хитлер, също "Личност на годината" през 1938 г., е НЕВЯРНО. Изданието избира личностите на годината заради влиянието, което оказват през нея - в положителна или негативна посока. Няма връзка и между отделните личности, което да обяснява избора им. Това показва и самият списък с личности на годината от 1927 г. насам:
------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вярно ли е, че до 2025 г. България ще изхарчи 600 млн. евро за Covid ваксини?

В свое изказване от парламентарната трибуна на 10 ноември 2023 г. проф. Андрей Чорбанов от партия "Има такъв народ" заявява, че "за целия период до 2025 г., България ще изхарчи 600 милиона евро за ваксини срещу Covid-19 ". Депутатът отправи това твърдение при изключването на заболяването от обхвата на особено опасните инфекции, което Народното..

публикувано на 04.12.23 в 06:00

Не, дрождите в хляба не са опасни за здравето

Твърдение за вредни дрожди в хляба се тиражира с голям интерес в социалната мрежа Facebook. Публикация от юли тази година е споделяна над 23 000 пъти. В нея се т върди, че, ако ядем хляб с мая, "дрождите, попадайки в кръвта ни, започват да се размножават, консумират нашите витамини, микроелементи, протеини". И в същото време "отделят токсини и..

публикувано на 27.11.23 в 06:00

Румен Радев не е казвал, че "еврото може да съсипе българите"

Споделяна в десетки Фейсбук групи публикация от информационен сайт (виж тук ) цитира президента Румен Радев да казва, че "Еврото може да съсипе българите". Статията, която е без дата, се разпространява поне от юли 2021 г., а отскоро отново "набира скорост" в социалните мрежи (виж двата скрийншота по-долу).  Твърдение: Румен Радев..

публикувано на 20.11.23 в 06:00
Васил Терзиев

Васил Терзиев не е обещавал на посланика на САЩ да въведе Covid сертификат

В публикация, споделена няколкостотин пъти във Фейсбук, се твърди, че новоизбраният кмет на София Васил Терзиев се е срещнал с американския посланик в България и пред него е обещал, след поемането на поста, да въведе задължителни сертификати за Covid-19 за пътуващите в градския транспорт, за посетителите в моловете и заведенията. От поста става ясно, че..

публикувано на 13.11.23 в 06:00

Червеното сияние не е предвестник на земетресение

Споделена над 1000 пъти във Фейсбук статия на сайта "Портал 12" твърди в заглавие, че червеното северно сияние отпреди няколко дни е предвестник на земетресение.  Статията е озаглавена "Червеното северно сияние - означава начало на Квантовия преход. Възможно е голямо земетресение" , но освен в заглавието в текста няма и дума за очаквано..

публикувано на 08.11.23 в 06:00

Първоаприлска шега стои зад "пророчески стихове" на Вазов

Първоаприлска шега е взета на сериозно от хиляди потребители във Фейсбук, които са повярвали, че през 2016 г. е открито ново стихотворение на народния поет и Патриарх на българската литература Иван Вазов, уж написано през 1916 г., със заглавието "България ще ни презре!". Стиховете се публикуват и споделят от стотици периодично във Фейсбук..

публикувано на 26.10.23 в 06:00

Не е вярно, че всеки избягал от Израел у нас ще получи 5000 лв.

В споделена стотици пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук се твърди, че правителството подготвя финансова помощ от 5000 лева за всеки човек от Израел, който би потърсил закрила в България. „КАБИНЕТА ГОТВИ ПОМОЩИ ОТ 5000 ЛЕВА ЗА ВСЕКИ БЕЖАНЕЦ ОТ ИЗРАЕЛ!“ се казва в публикацията (без редакторска намеса). Твърдение: Всеки бежанец от..

публикувано на 24.10.23 в 06:00
Ерусалим, 13 октомври 2023 г.

Не е вярно, че сгради на Рокфелер и Ротшилд са взривени в Ерусалим

Споделяна стотици пъти в различни групи във Фейсбук публикация в интернет сайт твърди, че палестинци са взривили сгради на Рокфелер и Ротшилд в Ерусалим вечерта на 9 октомври. Кратката информация в телеграфен стил (виж скрийншота по-долу) е придружена от снимка и от два вградени видеоклипа.  Твърдение: Палестинци са взривили сгради..

публикувано на 19.10.23 в 06:00
Виктор Орбан

Не, Орбан не е казвал, че Унгария удължава закриването на своите ТЕЦ до 2060 г.

Широко разпространявана публикация във Facebook цитира изказване на премиера на Унгария Виктор Орбан, според когото закриването на ТЕЦ-овете в страната е удължено до 2060 г.  Прикачен е скрийншот от уебсайт с новина със заглавие „ОРБАН: НИЕ УДЪЛЖИХМЕ ЗАКРИВАНЕТО НА НАШИТЕ ТЕЦОВЕ ДО 2060! ПРОСТО СОРОС ИСКА ЕНЕРГЕТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ТОВА Е ТОВА..

публикувано на 11.10.23 в 06:00

Вярно ли е, че съвсем скоро ще бъде наложен нов локдаун и носене на маски?

В различни публикации, някои от които споделени над 1000 пъти в социалните мрежи, се твърди, че идва нова пандемия и отново ще бъде наложен локдаун. В част от постовете се внушава, че съвсем скоро ще бъде въведено задължително носене на маски, а зад всичко това стои премиерът Николай Денков. Според твърдението министър-председателят е казал, че „ако..

публикувано на 09.10.23 в 06:00