Наистина ли се подготвят промени в имунизационния календар на децата?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че се подготвят промени, които касаят най-вече децата в България. В поста се казва, че "нашите деца вече ще имат допълнителни имунизации: задължителни и препоръчителни /препоръчителните в бъдеще също ще станат задължителни/". Като нови са посочени ваксините  - варицелна, менингококова, хепатит А, HPV (папилома вирус), противогрипна и Covid-19 ваксина, като се твърди, че последните две ще се поставят ежегодно.

Постът е публикуван от педиатъра д-р Иван Стаменов на 14 декември. Само за няколко дни неговата информация е споделена почти 700 пъти. В нея той твърди "Готвят ни нови промени в Имунизационния календар, касаещи най-вече децата на България. Изглежда отново ще бъдем поставени пред свършен факт, както при предишната драстична промяна, която уж бе подложена на обсъждане от педиатрите постфактум, след като вече бе публикувана в Държавен вестник. А обсъждането така и не се случи".


ТВЪРДЕНИЕ: Включват се нови задължителни и препоръчителни ваксини в имунизационния календар на децата

Обърнахме се към Министерството на здравеопазването, за да разберем дали се готвят промени в имунизационния календар на децата. В имейл, получен на 20 декември, се казва, че "на 14.12.2022 г. на официалната страница на Министерството на здравеопазването и на Портала за обществени консултации е публикуван за обществено обсъждане "Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България". Срокът на общественото обсъждане изтича на 13.01.2022 г.“.

В проекта за изменение се казва, че към министъра на здравеопазването се създава Национален експертен съвет по имунизации за подпомагане дейностите по имунопрофилактика. В него ще бъдат включени различни специалисти. Съветът ще има консултативна роля за всички ваксинопредотвратими заболявания.

В проекта никъде не е споменато, че менингококовата ваксина, ваксината срещу хепатит А и HPV стават задължителни или препоръчителни.

В момента има Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, който се причинява от HPV. Никъде в текста за изменение и допълнение на имунизациите не са споменати тези три ваксини.

В него е упоменато следното:

"В съответствие с процеса по разрешаване за употреба от Европейската агенция по лекарства на ваксини срещу Covid-19 за прилагане при деца на възраст на и над 6 месеца, в приложение № 2 към чл. 7, ал. 2 от Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България e допълнено, че имунизацията срещу Covid-19 се препоръчва за лица на и над 6-месечна възраст, в зависимост от показанията на съответния лекарствен продукт за активна имунизация за превенция на заболяването Covid-19, причинено от вируса SARS-CoV-2.

С оглед подобряване на дейностите по прилагане на ваксини срещу сезонен грип в същото приложение е посочено, че имунизации срещу грип могат да се извършат и по време на целия епидемичен сезон, като се запазва препоръката да се извършват ежегодно през есента преди началото на епидемичния сезон.

Поради допълнение на кратките характеристики на прилаганите лекарствени продукти в страната срещу варицела и морбили, в приложение № 4 към чл. 9, ал. 3 на наредбата се създава ред, указващ схемите за тяхното приложение като постекспозиционна профилактика".

В момента това е актуалният имунизационен календар в Република България

Направихме опит да се свържем с д-р Иван Стаменов, за да разберем откъде разполага с информация за споменаваните от него като задължителни или препоръчителни ваксини. От пресцентъра на болницата, в която работи обясниха, че той е отказал коментар, като уточниха, че всичко, което има да каже,ще бъде написано публично от него.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че се включват нови задължителни и препоръчителни варицелни, менингококови ваксини, срещу хепатит А, HPV (папилома вирус), противогрипна и Covid-19 ваксина в имунизационния календар на децата, е НЕВЯРНО. В момента е изготвен проект за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България, който е подложен на обществено обсъждане до 13.01.2023 г. В него обаче никъде не се споменава, че ще бъдат задължителни или препоръчителни менингококовите ваксини, ваксините срещу хепатит А и HPV. Правят се изменения и допълнения за ваксините против бяс, против морбили и варицела поради промени в кратките им характеристики. За ваксината срещу Covid-19 е посочено, че се препоръчва за лица на и над 6 месечна възраст, в зависимост от показанията на съответния лекарствен продукт. С оглед подобряване на дейностите по прилагане на ваксини срещу сезонен грип в същото приложение е посочено, че имунизации срещу грип могат да се извършат и по време на целия епидемичен сезон, като се запазва препоръката да се извършват ежегодно през есента преди началото на епидемичния сезон.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Това е снимка от Франция, а не на протест в София в защита на Паметника на Съветската армия

Статия, която информира за протест на граждани в защита на паметника на Съветската армия в София, е публикувана в информационен сайт . Авторът твърди, че хората развяват червени знамена и държат плакати с надпис: "Оставете паметниците намира". Информационният материал е подкрепен от снимка, на който се виждат хиляди хора, които са излезли на..

публикувано на 22.03.23 в 06:00

Отпадат ли произведения на български автори от учебната програма?

Според споделян стотици пъти пост във Фейсбук от учебната програма на учениците в V и VI клас отпадат класически български произведения, сред които "Родната реч" на Иван Вазов, "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово", "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и други. Публикацията в социалната мрежа (виж скрийншота по-долу) внушава, че..

публикувано на 20.03.23 в 06:00

Не е вярно, че Българската армия се е обявила против приемането на еврото

В публикация , споделена в социалните мрежи се твърди, че Българската армия се е обявила против приемането на еврото у нас. В текста се казва още, че "полк 897 ще се бори срещу това". ТВЪРДЕНИЕ:  Полк 897 на Българската армия се обявява против приемането на еврото у  нас Екипът за проверка на факти потърси отговор от..

публикувано на 17.03.23 в 06:00
Протест в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални в Москва, 23 януари 2021 г.

Старо видео подвежда, че в Русия има масови протести срещу Путин

Публикация във Фейсбук погрешно осведомява, че в преди месец в Русия е започнала "революция" срещу президента Владимир Путин. Споделеният над 300 пъти пост в групата "Руската империя - главен враг на България"  датира от 8 февруари т.г. и включва  видеоклип от протести в руския Далечен изток, на който множество демонстранти във..

публикувано на 15.03.23 в 06:00

Наистина ли ЕК иска да забрани розовото масло или да го обяви за токсично?

Преди дни стана ясно, че българските евродепутати ще настояват розовото масло да се разглежда не като смес от химикали, а като едно вещество, което се използва от хилядолетия. Очаква се регламентът да бъде разгледан в Европейския парламент през май. Това не е първият опит за приравняване на етеричните масла към химическите продукти. Още..

публикувано на 13.03.23 в 06:00

Ще плаща ли България чужди дългове, ако влезе в еврозоната?

В пост, копиран и споделян стотици пъти в социалната мрежа Фейсбук от януари досега, се изброяват причини, според които България не трябва да приеме еврото. Същият текст е публикуван и на сайтовете "Вестник утро" , The Sofia Times , Bulgarian Newspaper, списание "Зора" . Като първа причина е посочено, че ако влезе в еврозоната, страната ни..

публикувано на 11.03.23 в 06:00

Вярно ли е, че се пращат призовки за мобилизация в Българската армия?

В пост със снимка във Фейсбук, получил стотици коментари и споделяния, пише, че "започва подготовката на пушечно месо", внушавайки извършване мобилизация за Българската армия и евентуалното използване на мобилизираните за чужди интереси (с поред Фразеологичния речник на българския език "пушечно месо" означава "неосъзната войнишка маса, която бива..

публикувано на 09.03.23 в 06:00

Наистина ли видео показва, че в Китай произвеждат изкуствени яйца за консумация?

В публикации в социалните мрежи се твърди и показва производството на изкуствени яйца в Китай, които след това се изнасят за консумация в други страни. Видеото е споделяно от много потребители във Facebook, среща се и в TikTok. В него се вижда как хора запълват яйцевидната структура с бял материал, наподобяващ белтък, и жълт, наподобяващ жълтък, и след..

публикувано на 07.03.23 в 06:00

Иван Вазов не е автор на стихотворението “Аз мога“

През последните няколко години мотивиращо стихотворение, за което се твърди, че е написано от Иван Вазов, е публикувано и споделено хиляди пъти от потребители в социалните мрежи и в различни сайтове. Творбата е озаглавена „Аз мога“. Стихотворението се публикува периодично, а само един от първите постове през 2015 г. има над 3400 споделяния...

публикувано на 04.03.23 в 06:00

Не, тестовете за Covid-19 не изменят човешката ДНК

Публикация в сайта Obedineni.com обяснява, че истинската опасност се крие не във Covid ваксините, а в тестовете за заболяването, които изменяли човешкото ДНК. Публикацията е споделяна в множество групи в социалните мрежи.  Ето цитат от статията без редакторска намеса: "В Тестовете за ковид (а не във ваксините!) се съдържа вещество..

публикувано на 02.03.23 в 06:00