Вярно ли е, че въвеждането на еврото вкарва Испания в дългова криза?

6
Снимка: Алами/Ройтерс

Публикация във Фейсбук, получила стотици споделяния, твърди, че приемането на еврото в Испания е вкарало страната в дългова криза. Както и че Испания е била в подем след управлението на Франко, но ЕС "я унищожава постоянно и търпеливо." Текстът обяснява още, че в момента страната е обхваната от евроскептицизъм. Както и че загубата на песетата и приемането на еврото са нанесли най-големия икономически удар върху страната, която изживявала подем след управлението на Франко (след 1975 г.).


ТВЪРДЕНИЕ: Въвеждането на еврото вкарва Испания в дългова криза

Тази графика на националния дълг на Испания през годините 1998-2021 показва състоянието на дълга след приемането на еврото в страната през 1999 г. Вижда се, че през първите години след влизането в еврозоната (до 2003 г.) размерът му дори намалява. Дългът започва стабилно да нараства след 2007 г., когато започва Световната икономическа криза.

Източник - Worlddata.info

Според Енциклопедия Британика дългова криза е ситуация, при която дадена държава не е в състояние да изплати държавния си дълг. Страната може да изпадне в дългова криза, когато данъчните приходи на правителството са по-малки от разходите му за продължителен период от време. Когато данъчните приходи са недостатъчни, правителството може да компенсира разликата чрез емитиране на дълг. Това се прави главно чрез продажба на държавни съкровищни бонове.

Визуалната демонстрация на състоянието на националния дълг Испания преди и след влизането на страната в еврозоната е достатъчно категорична, но все пак нека направим опит да обясним защо дългът нараства и какво през годините е довело до сегашното икономическо състояние на страната. Намираме го в доклад на трима икономисти – публикуван през 2017 г. в International Journal of Econometrics and Financial Management:

"Понастоящем Испания е изправена пред най-тежката финансова и икономическа криза през последните петдесет години. Икономическата рецесия в Испания започна през 2008 г. по време на световната финансова криза от 2007-2008 г. Основната причина за кризата в Испания беше спукването на ипотечния балон. Рецесията предполага силно нарастване на безработицата в Испания, което през 2012 г. надхвърля 25% - най-високото равнище в западните икономики през тази година."

Да подчертаем, че изследването е правено преди Covid пандемията и войната в Украйна да нанесат своя удар върху световната икономика.

"Испания преживя една от най-дълбоките рецесии сред европейските страни, засегнати от икономическата криза. - пишат още авторите. - Като четвъртата по големина икономика в Европейския съюз (ЕС) тя се счита за "твърде голяма, за да фалира", но и "твърде голяма, за да бъде спасена“.“

Подробно обяснение на причините за състоянието до 2017 г., подкрепено с данни и цитати, може да прочетете тук (статията е на английски).

В резултат на тръгналата от САЩ икономическа криза в края на 2011 г. държавният дълг на Испания възлиза на 736 468 милиона евро или 68% от БВП. Това всъщност не е толкова зле на фона на други държави - Италия (120% от БВП), Франция (86% от БВП). Съотношението между дълг и БВП на Испания тогава дори е по-ниско от това на Германия, чийто дълг е 80% от БВП, според Евростат

До световната криза се стигна, когато балонът на прекалено оптимистичното кредитиране в сегмента на жилищните ипотеки в САЩ се спука и се наложи Lehman Brothers и стотици други банки да бъдат спасявани от данъкоплатците. Това ограничи кредитирането до такава степен, че потреблението и глобалната търговия се свиха драстично. Кризата се прехвърли по цял свят.

Кралският институт за международни и стратегически изследвания "Елкано" предлага оценка на ролята на еврото за икономическото състояние на Испания. 

Статията е озаглавена „20-те години на Испания в еврозоната: полезна усмирителна риза“ и описва понижаването на лихвените проценти след влизането в еврозоната, което е довело да по-неразумни харчове на хората. Но изданието подчертава, че "самото евро не може да бъде обвинявано за безразсъдните и безотговорни кредитни практики на банките... Също така, еврото не е виновно за постоянно високата безработица в Испания (тя достига 24% през 1994 г., пет години преди въвеждането на еврото, и никога не е падала под 8% след приемането на еврото). Днес равнището на безработица е 15%, което е спад спрямо върховата стойност от 27% през 2013 г.“ 

Следващата графика може да бъде сметната за още едно доказателство, че приемането на еврото няма вина за дълговете на Испания. Тя показва тенденциите в нарастването на националния дълг на Испания,  съпоставен с този на България, която, както е известно, не е в еврозоната. В маркираните с правоъгълник зони се вижда как расте дългът на двете държави през 2010-2022 г. Графиката за България (вдясно) е за периода от 1998 г., докато статистиката от Испания е от 1980 г. Годината 1998 е отбелязана с точка на графиката за Испания. Сходството в двете графики за периода 2010-2022 г. показва че други фактори, извън евровалутата, влияят на икономическите процеси в двете държави - едната член на еврозоната, другата - не. Вижда се още, че въпреки цитирания от автора на публикацията "подем", 5 години след края на управлението на Франко дългът на Испания стабилно расте.

Източник: https://countryeconomy.com/

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

С оглед на посоченото по-горе твърдението, че влизането в еврозоната вкарва Испания в дългова криза е НЕВЯРНО. Данните показват, че непосредствено след приемането на еврото икономическото състояние на страната дори се стабилизира, а дългът дори намалява. Не влизането в еврозоната, а Световната икономическа криза (2008-2014) вкарва Испания в дългова криза. А причината за сегашното икономическо състояние на страната отново е глобална - отражението на Covid пандемията и войната в Украйна.

А че испанците не гледат със скептицизъм към еврото, показва последното проучване на Евробарометър. Според него 79% от испанците смятат, че еврото е нещо добро за ЕС, а 68% - че е добро за страната им. (В тъмносиньо е процентът на анкетираните, които смятат че еврото е добро за ЕС (страната им), в оранжево - тези, които го смятат, че е лошо, а в светлосиньо и сиво - хората, отговорили с "не мога да преценя" и "не знам")



------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00