На над 1000 години ли е българският лев?

Снимка: Ани Петрова

В споделена над 1000 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че българският лев "е на над 1000 години" (виж скрийншота по-долу"). Твърдението е част от кампания срещу членството на страната ни в еврозоната.


Твърдение: Българският лев е на над 1000 години

В информационна брошура за Музейната сбирка на Българската народна банка се посочва, че владетелите от Първото българско царство не секат свои парични знаци, а за нуждите на размяната се употребяват предимно византийски монети. От времето на цар Борис II (970–971) и Роман (977–991) са известни т.нар. подражателни монети, наподобяващи византийските.

През XI–XII век владичеството на империята в българските земи налага трайно нейната парична и търговско-платежна система.

След възстановяването на българската държава първите държавни бюджети за финансовите 1879 г. и 1880 г. са съставени във френски франкове, се казва още в информацията на БНБ. През 1880 г. е приет "Закон за правото на резание монети в Княжеството", с който се създава националната парична единица - „лев“, разделен на сто „стотинки“.

През 1881 г. в Бирмингам, Великобритания, са отсечени първите монети на Княжество България – медните 2, 5 и 10 стотинки, а през следващата година в Русия - сребърните 1 и 2 лева.

Законът за БНБ от 1885 г. за първи път дава на банката изключителното право да емитира банкноти, "осигурени със злато в количество, равно на 1/3 от номиналната им стойност".

Първите български банкноти от 20 и 50 лева са със златно покритие. Те са отпечатани през 1885 г. в руската държавна печатница за ценни книжа, „Экспедиция заготовления государственных бумаг“, в Санкт Петербург, посочват още от БНБ.

Първата българска банкнота се пази в Историческия музей на Габрово. Датата, посочена на нея, е 1 август 1885 г., а серийният номер е 000001.

Снимка: Уикипедия/БНБ

Най-старата валута в света, която все още се използва, е британската лира, наричана още паунд, а също и лира стерлинг. Използва се поне от 775 г., сочи информация на Енциклопедия Британика.

Първите хартиени банкноти пък са създадени в Китай. Смята се, че това е станало по време на управлението на император Чжънцзун (997-1022 г.)

Използването на метал за пари може да бъде проследено чак до Вавилон преди 2000 г. пр. н.е., но стандартизирани и сертифицирани монети едва ли е съществувало до VII в. пр. н.е., пише още Енциклопедия Британика.

Заключение

Твърдението, че българският лев е на над 1000 години е НЕВЯРНО. През 1880 г. у нас е приет "Закон за правото на резание монети в Княжеството", с който се създава националната парична единица - "лев", равен на сто "стотинки". Българската народна банка разполага с подробна информация за създаването на българската национална парична единица, както и за парите, използвани в исторически план в България и на територията на днешните български земи. 
------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Готви ли се НАТО да нападне Русия?

Темата за евентуално нападение на НАТО над Русия стана все по-коментирана през последния месец. Повод се превърна започналото в края на януари учение "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще продължи до края на май.  Българският сайт  lupa.bg тълкува учението като подготовка за нападение над Русия и съобщава в заглавие от..

публикувано на 26.02.24 в 06:00

Не е вярно, че президентът Радев рекламира криптоплатформа

Сайт, имитиращ интернет страницата на телевизия бТВ, е публикувал текст с фалшиво интервю от предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Неин гост уж е президентът Румен Радев, представен и като предприемач и филантроп, който "натрупал богатство от нова програма за автоматична търговия с криптовалута", се твърди в публикацията (виж..

публикувано на 22.02.24 в 06:00

Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март. "Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и..

публикувано на 19.02.24 в 06:00

Може ли българската литература да стане скучна и ленива?

Споделяна над 1200 пъти публикация във Фейсбук критикува провелата се наскоро конференция в Софийския университет "Св. Климент Охридски" на тема "Леност и скука в българската литература" . Изразеното мнение  в социалната мрежа за конференцията е, че целта ѝ е "да превърне българската литература в синоним на леност, скука, глупост и безумие" (виж..

публикувано на 12.02.24 в 06:00

Докога ще бъдат сечени български монети?

В споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация се твърди, че възпоменателната монета "Света Богородица - Златна ябълка" , която наскоро бе пусната в обращение, ще бъде една от последните български монети. Посочва се, че след това монети с номинали в български лев няма да се секат никога повече.  "Ако правителството остане до края на годината е..

публикувано на 05.02.24 в 06:00

Участват ли деца от столично училище в проукраинска акция?

„Днес в 12:00 часа в 150-то училище в Дружба 2 се прави това от снимката. Деца веят украинското знаме и викат "Слава Украйна" под съпровода на възпитатели, които ги снимат,“ пише във Фейсбук общинският съветник от партия "Възраждане" Деян Николов. Той публикува и снимка в доказателство на думите си. Този пост от събота, 20 януари, е споделен над..

публикувано на 01.02.24 в 06:00

Стара снимка внушава, че в София има безплатно паркиране за украински автомобили

Снимка, споделена през последните дни стотици пъти във Фейсбук, внушава, че на паркинг до Националния дворец на културата са обособени безплатни места за паркиране на автомобили с украинска регистрация.  Твърдение: На паркинга до НДК са обособени безплатни места за автомобили с украинска регистрация След началото на войната на Русия в Украйна..

публикувано на 29.01.24 в 06:00

Болест Х не съществува, в Давос обсъждат хипотетични сценарии при нова пандемия

Във връзка с дискусия на Световния икономически форум в Давос на 17 януари на тема "Подготовка за Болест Х", многобройни публикации в социалните и традиционните медии алармират, че въпросната Болест Х е реална и непосредствена заплаха за обществото. Една от публикациите гласи: "Световният икономически форум ни готви среща с "Болестта Х" и..

публикувано на 22.01.24 в 06:00

Не е вярно, че Столичната община е отменила честванията за 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев

Широк отзвук получи през последните дни темата за честването на 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев в София. В множество публикации в социалните медии, както и в онлайн изданията на всекидневници, бяха публикувани статии, в които се твърди, че Столичната община е отменила официалните чествания за Деня на Христо Ботев. Първоизточникът на..

публикувано на 15.01.24 в 06:00

Има ли план за демонтиране на Паметника на свободата на Шипка?

Преди повече от 7 години Инспекторатът към министерството на културата с цел опазване на културно-историческото наследство и със заповед на кмета на Казанлък екипът на Национален парк-музей "Шипка – Бузлуджа" разработва цялостен проект за реставрация на паметника. След дълъг период на подготовка официално започва ремонтът на Паметника на свободата..

публикувано на 11.01.24 в 06:00