На над 1000 години ли е българският лев?

Снимка: Ани Петрова

В споделена над 1000 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че българският лев "е на над 1000 години" (виж скрийншота по-долу"). Твърдението е част от кампания срещу членството на страната ни в еврозоната.


Твърдение: Българският лев е на над 1000 години

В информационна брошура за Музейната сбирка на Българската народна банка се посочва, че владетелите от Първото българско царство не секат свои парични знаци, а за нуждите на размяната се употребяват предимно византийски монети. От времето на цар Борис II (970–971) и Роман (977–991) са известни т.нар. подражателни монети, наподобяващи византийските.

През XI–XII век владичеството на империята в българските земи налага трайно нейната парична и търговско-платежна система.

След възстановяването на българската държава първите държавни бюджети за финансовите 1879 г. и 1880 г. са съставени във френски франкове, се казва още в информацията на БНБ. През 1880 г. е приет "Закон за правото на резание монети в Княжеството", с който се създава националната парична единица - „лев“, разделен на сто „стотинки“.

През 1881 г. в Бирмингам, Великобритания, са отсечени първите монети на Княжество България – медните 2, 5 и 10 стотинки, а през следващата година в Русия - сребърните 1 и 2 лева.

Законът за БНБ от 1885 г. за първи път дава на банката изключителното право да емитира банкноти, "осигурени със злато в количество, равно на 1/3 от номиналната им стойност".

Първите български банкноти от 20 и 50 лева са със златно покритие. Те са отпечатани през 1885 г. в руската държавна печатница за ценни книжа, „Экспедиция заготовления государственных бумаг“, в Санкт Петербург, посочват още от БНБ.

Първата българска банкнота се пази в Историческия музей на Габрово. Датата, посочена на нея, е 1 август 1885 г., а серийният номер е 000001.

Снимка: Уикипедия/БНБ

Най-старата валута в света, която все още се използва, е британската лира, наричана още паунд, а също и лира стерлинг. Използва се поне от 775 г., сочи информация на Енциклопедия Британика.

Първите хартиени банкноти пък са създадени в Китай. Смята се, че това е станало по време на управлението на император Чжънцзун (997-1022 г.)

Използването на метал за пари може да бъде проследено чак до Вавилон преди 2000 г. пр. н.е., но стандартизирани и сертифицирани монети едва ли е съществувало до VII в. пр. н.е., пише още Енциклопедия Британика.

Заключение

Твърдението, че българският лев е на над 1000 години е НЕВЯРНО. През 1880 г. у нас е приет "Закон за правото на резание монети в Княжеството", с който се създава националната парична единица - "лев", равен на сто "стотинки". Българската народна банка разполага с подробна информация за създаването на българската национална парична единица, както и за парите, използвани в исторически план в България и на територията на днешните български земи. 
------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наистина ли учени от БАН са установили, че ракията лекува 7 болести?

Публикация, в която се твърди, че учени от БАН и Медицинския университет в София са установили, че ракията лекува 7 болести, обикаля интернет пространството в последните години. Текстът се появява периодично, като последният е от края на месец април тази година, с твърдението, че ракията лекува не 7, а 9 болести. Публикациите могат да бъдат видени..

публикувано на 04.06.23 в 06:00

Повече ли са чиновниците в България в сравнение с Нидерландия и САЩ?

В споделяна над 1400 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че съотношението между държавните служители и населението в САЩ, Холандия (Нидерландия) и България е най-високо именно у нас. "САЩ: 312 млн. население, 800 000 държавни служители; ХОЛАНДИЯ: 16 млн. население, 20 000 държавни служители; БЪЛГАРИЯ: 7 млн. население, 440 000 държавни служители...

публикувано на 01.06.23 в 06:00

Продава ли се опасна за здравето трапезна сол?

Пост във Фейсбук изразява съмнение за качеството на трапезна сол, продавана в търговски обекти във Видин, както и предположението, че е опасна за здравето на хората. Твърди се, че контролните органи не обръщат внимание на предлагания продукт, който може да причини сърдечни заболявания. Публикацията, придружена със снимки, е споделена в групи в..

публикувано на 31.05.23 в 06:00

Съдържат ли мидите микропластмаса и има ли кой да ги изследва?

Учени от БАН твърдят, че дивите миди по българското Черноморие имат увредено ДНК, а всички миди съдържат микропластмаси. Това е установено при голямо изследване на черните миди и няколко вида бели миди, започнало още през 2016 година.  Твърдение: Всички миди съдържат микропластмаса Учени от БАН са направили проучване в български..

публикувано на 30.05.23 в 11:30

Ще бъдат ли премахнати парите в брой заради нова дигитална валута?

Постове във Фейсбук и публикации в различни сайтове споделяни и коментирани десетки и стотици пъти твърдят, че държави като България, Гърция, Португалия и други са във фаза "проучване", като банковия сектор и инфраструктурата постепенно се подготвят за въвеждането на нова дигитална валута и за премахването на парите в брой. Твърдение:..

публикувано на 29.05.23 в 06:00

Може ли със заповед на НАТО да има мобилизация в България?

В социалните мрежи се появи съобщение че НАТО разпорежда мобилизацията на 30 000 български военни от 20 май 2023 г. Цитира се и номер на заповедта - № 123-НАТО-2023.  Разпространението е чрез препечатване на текст, а не чрез споделяне на документа.  Според съобщението „заповедта“ на НАТО е „на основание чл. 5, ал. 1 от Протокола за действия на НАТО..

публикувано на 23.05.23 в 06:00

Има ли нови изисквания за влизане и пътуване с автомобил в Турция?

Нови изисквания на турските власти за влизане и пътуване в страната предизвикаха стотици споделяния в социалните мрежи. Те се появиха първо в групите за почивка в Турция във Фейсбук, където за източник на информацията е посочено Генералното ни консулство в Истанбул. Най-много коментари провокира следното разпореждане:  "При влизане на турска..

публикувано на 16.05.23 в 06:00

Вярно ли е, че собствениците на нови автомобили вече няма да ги притежават?

В публикации в „Автомедия“ и „България Он Еър“ се твърди, че традиционният бизнес модел за продажба на автомобили е напът да се промени. Това, което досега е било обичайна практика – клиентът купува колата си от търговеца и тя става негова, се оказва пречка за новите стратегии за екологична устойчивост и опазване на околната среда, се..

публикувано на 12.05.23 в 06:00

Възползват ли се украински бежанци от българското здравеопазване?

Публикации във Фейсбук коментират история отпреди два месеца, когато 59-годишна бежанка от Украйна, която сега живее в България, роди чрез Цезарово сечение. Част от тях внушават, че по този начин жената се възползва от безплатното българско здравеопазване, тъй като няма здравни осигуровки. Валерия Яроцкая е бивша балерина, която в разгара..

публикувано на 08.05.23 в 06:00
През лятото на 2020 г. Министерството на туризма сезира МВР за масово паркиране на автомобили върху дюни на плаж „Крапец-север“ и в района.

Позволяват ли административни пропуски унищожаване на дюните на плажа "Крапец-север"?

Дюните са публична държавна собственост и като такава не могат да се приватизират. Основните видове дюни са зараждащи се дюни, подвижни ( бели ) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност ( сиви дюни ) и облесени дюни. Белите, сивите и облесените дюни са обект на по-строго опазване и според Закона за устройството на Черноморското..

публикувано на 05.05.23 в 06:00