Не, тестовете за Covid-19 не изменят човешката ДНК

Публикация в сайта Obedineni.com обяснява, че истинската опасност се крие не във Covid ваксините, а в тестовете за заболяването, които изменяли човешкото ДНК. Публикацията е споделяна в множество групи в социалните мрежи. 


Ето цитат от статията без редакторска намеса:

"В Тестовете за ковид (а не във ваксините!) се съдържа вещество тритон х 100, което изменя ДНК. Това е най-голямата манипулация в човешката история. Ваксините бяха преекспонирани за да може хората да се подлъжат, че тестовете са безопасни. И да се подлагат на тестове за да избегнат подлагането на ваксини. Сега се оказа, че именно в тестовете за ковид се съдържат вещества, които изменят молекулата на ДНК. Дори само една молекула от това токсично вещество може да бъде гено-токсична".

ТВЪРДЕНИЕ: Тестовете за Covid-19 изменят молекулата на ДНК

Obedineni.com цитира австрийско проучване, което според сайта доказва това твърдение. "Австрийското правителство се опита да заглуши резултатите от експертизите и да изтрие информацията от медиите... На сайта https://www.testfrei-gesund.at/... са публикувани резултатите от експертизите на тестовете за ковид, проведени в Австрия", пише Obedineni.

Но цитираната връзка води към статия с различно съдържание. В нея се описва проверката на 4 от антигенните тестове, които са били осигурявани за децата в Австрия през последните три години. В течността на изследваните 4 теста наистина има токсични веществаВ статията на сайта се споменава че Тритон х-100 е бил открит по-рано единствено в теста на Roche, който е бил изтеглен от мрежата. Наистина, според авторите на австрийското проучване, проверката на тестовете срещнала съпротива от институциите. Наложило се да използват хитрост, за да ги предадат за изследване в официална лаборатория – пише testfrei-gesund.at. Но след изследването резултатите са били заверени нотариално с четирима свидетели. Резултатите от тестовете се намират тук

Въпросът е, че според статията в Obedineni.com "резултатите от изследванията на проф. Prof. Hockertz доказват че в тестовете се съдържат НАНО-ЧАСТИЦИ, увреждащи човешката ДНК и токсичното вещество: ,  Alpha-(4-(1,1,3,3‑Tetramethylbutyl)phenyl)-omegahydroxypoly(oxy‑1,2‑ethanediyl) CAS-Nummer: 9002–93‑1 / 9036–19‑5, Besonders besorgniserregend nach REACH, Artikel 59, наречено за краткост Triton X‑100".

Най-добрата лъжа винаги съдържа доза истина. Да, testfrei-gesund.at пише че тритон х-100 има, но само в един от тестовете. Дори и да използвате точно този тест той няма да увреди ДНК-то ви, освен ако не нарушите указанията на производителя да не докосвате течността в тубичката. 

БНР се допита и до експерт - проф. д-р Савина Хаджидекова, която е ръководител на Генетична лаборатория в МБАЛ "Надежда" и на катедра "Медицинска генетика" към Медицински университет – София. Ето какво каза проф. Хаджидекова за вероятността тестовете за Covid-19 да променят човешкото ДНК:

"Тритон х-100 е вещество, което помага да се лизират клетките. Тоест, при тестовете за Covid-19 в носа и гърлото се бърка с памучен тампон - от чист памук. Това вещество се намира в разтвора, в който след това се потапя клечката, за да се извлекат протеините. Така че, дори и да има някакъв такъв ефект, той (тритон х-100 - бел. ред.) няма контакт с човешкото тяло. Няма как препаратът да влезе във вас. Екстракцията на протеините се прави в пластмасовата епруветка, която върви с теста. Вие не натопявате памука в разтвора и след това да си бъркате в гърлото или носа, а обратното. Така че това твърдение е абсолютна манипулация. Нужно време да проверя ефектя на това вещество върху ДНК, твърде възможно е да има мутагенен ефект, но много от препаратите, които се ползват в лабораториите, имат такъв ефект. Затова и има предупреждение да не влизат в контакт с кожа, лигавица, дихателни пътища и така нататък".

Тритон Х-100 се използва за лабораторни изследвания и за почистване на лаборатории. Продава се свободно в стотици сайтове, например тук, тук и тук. Според предупрежденията на производителите той е "вреден при поглъщане (H302), причинява сериозно дразнене на очите (H319), Triton-X 100 се счита за доста силен дразнител на кожата. Той е силно токсичен за водните организми с дълготрайни ефекти (H411)."  

Безспорно наночастиците – в тестовете, в които ги има – също са опасни. Само че те се намират в пластмасовата кутийка, по-точно в отворчето, където се накапва течността, след като сме си бръкнали в носа, вкарали сме пръчицата с памуче в шишенце с прозрачна течност и сме го подържали там да реагира. Може да се увредите само ако бръкнете с пръст в дупчицата на теста, в която се накапва течността. При правилно боравене няма да ви сполети беда.

Ето единственият пасаж, в който германският професор Вернер Бергхолц, цитиран от Obedineni.com, пише за наночастици. „Пластмасовата тестова кутия, която прилича на тест за бременност, съдържа златни наночастици. Наночастиците се смятат за изключително проблематични, натрупват се в организма, преодоляват всички бариери и не се разграждат. В Германия златните наночастици се считат за опасни вещества от класа на слабо радиоактивните вещества. Те водят до възпалителни процеси в белите дробове, доказано е, че увреждат генетичния материал и имат цитотоксичен ефект.“

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

С оглед на посоченото по-горе твърдението, че тестовете за Covid-19 изменят молекулата на ДНК, включително на човека, е НЕВЯРНО. До увреждане на ДНК може да се стигне единствено при неправилно боравене с тестовете.

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фрапе срещу сянка на плажа. Вярно ли е, че в Гърция спират с тази практика?

В началото на активния летен сезон една новина притесни сънародниците ни, готвещи се за плаж в Гърция. Позовавайки се на информация в предаването „Тази сутрин“ на bTV изданието за туризъм Travelnews съобщи за „край на практиката - кафе срещу шезлонг в Гърция“. „ 24 часа “ също публикува информацията, но заглавието там е, че се очаква..

публикувано на 08.06.23 в 06:00

Наистина ли учени от БАН са установили, че ракията лекува 7 болести?

Публикация, в която се твърди, че учени от БАН и Медицинския университет в София са установили, че ракията лекува 7 болести, обикаля интернет пространството в последните години. Текстът се появява периодично, като последният е от края на месец април тази година, с твърдението, че ракията лекува не 7, а 9 болести. Публикациите могат да бъдат видени..

публикувано на 04.06.23 в 06:00

Повече ли са чиновниците в България в сравнение с Нидерландия и САЩ?

В споделяна над 1400 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че съотношението между държавните служители и населението в САЩ, Холандия (Нидерландия) и България е най-високо именно у нас. "САЩ: 312 млн. население, 800 000 държавни служители; ХОЛАНДИЯ: 16 млн. население, 20 000 държавни служители; БЪЛГАРИЯ: 7 млн. население, 440 000 държавни служители...

публикувано на 01.06.23 в 06:00

Продава ли се опасна за здравето трапезна сол?

Пост във Фейсбук изразява съмнение за качеството на трапезна сол, продавана в търговски обекти във Видин, както и предположението, че е опасна за здравето на хората. Твърди се, че контролните органи не обръщат внимание на предлагания продукт, който може да причини сърдечни заболявания. Публикацията, придружена със снимки, е споделена в групи в..

публикувано на 31.05.23 в 06:00

Съдържат ли мидите микропластмаса и има ли кой да ги изследва?

Учени от БАН твърдят, че дивите миди по българското Черноморие имат увредено ДНК, а всички миди съдържат микропластмаси. Това е установено при голямо изследване на черните миди и няколко вида бели миди, започнало още през 2016 година.  Твърдение: Всички миди съдържат микропластмаса Учени от БАН са направили проучване в български..

публикувано на 30.05.23 в 11:30

Ще бъдат ли премахнати парите в брой заради нова дигитална валута?

Постове във Фейсбук и публикации в различни сайтове споделяни и коментирани десетки и стотици пъти твърдят, че държави като България, Гърция, Португалия и други са във фаза "проучване", като банковия сектор и инфраструктурата постепенно се подготвят за въвеждането на нова дигитална валута и за премахването на парите в брой. Твърдение:..

публикувано на 29.05.23 в 06:00

Може ли със заповед на НАТО да има мобилизация в България?

В социалните мрежи се появи съобщение че НАТО разпорежда мобилизацията на 30 000 български военни от 20 май 2023 г. Цитира се и номер на заповедта - № 123-НАТО-2023.  Разпространението е чрез препечатване на текст, а не чрез споделяне на документа.  Според съобщението „заповедта“ на НАТО е „на основание чл. 5, ал. 1 от Протокола за действия на НАТО..

публикувано на 23.05.23 в 06:00

Има ли нови изисквания за влизане и пътуване с автомобил в Турция?

Нови изисквания на турските власти за влизане и пътуване в страната предизвикаха стотици споделяния в социалните мрежи. Те се появиха първо в групите за почивка в Турция във Фейсбук, където за източник на информацията е посочено Генералното ни консулство в Истанбул. Най-много коментари провокира следното разпореждане:  "При влизане на турска..

публикувано на 16.05.23 в 06:00

Вярно ли е, че собствениците на нови автомобили вече няма да ги притежават?

В публикации в „Автомедия“ и „България Он Еър“ се твърди, че традиционният бизнес модел за продажба на автомобили е напът да се промени. Това, което досега е било обичайна практика – клиентът купува колата си от търговеца и тя става негова, се оказва пречка за новите стратегии за екологична устойчивост и опазване на околната среда, се..

публикувано на 12.05.23 в 06:00

Възползват ли се украински бежанци от българското здравеопазване?

Публикации във Фейсбук коментират история отпреди два месеца, когато 59-годишна бежанка от Украйна, която сега живее в България, роди чрез Цезарово сечение. Част от тях внушават, че по този начин жената се възползва от безплатното българско здравеопазване, тъй като няма здравни осигуровки. Валерия Яроцкая е бивша балерина, която в разгара..

публикувано на 08.05.23 в 06:00