Не е вярно, че БНБ предлага "стъпкан лъв" в дизайна на евромонетите

Дизайн на монетата: Friziodesign.it

Фалшива новина разбуни духовете във Фейсбук в последната седмица - в социалната мрежа и няколко сайта се появи недействителен идеен проект на бъдещата българска монета от 2 евро. Изображението представлява гръб на монета, на която има войн на кон, а под копитата му - паднал лъв. 

Изображението (горе) бе представено като предложение на Българската народна банка (БНБ) за лика на бъдещата българска монета от 2 евро

"Скандално предложение за вид на българската евромонета направи БНБ. Изображението представя стъпкан лъв. Не е тайна, че това е символът на България, на нашата нация и 1342-годишната ни държава." Това пише в публикациите, които можете да видите тук и тук. В употреба влезе и метафората за стъпкания лев в образа на лъва. Както знаем, старата форма на думата "лъв" е името на нашата парична единица – лев.

Твърдение: БНБ е предложила бъдещата българска монета от 2 евро да изобразява конник със стъпкан лъв

Във Фейсбук се появиха публикации, които варират в интензитета си от остро осъждане на поругаването на "символа на България" до осмиващи статуси и дори вицове, че масово не се познават националните символи и дори стотинките, с които се разплащаме ежедневно. 

 Пост, който впоследствие бе изтрит

За по-наблюдателните стана ясно, че на спорния колаж е изобразен Мадарският конник - исторически паметник, скален барелеф, в близост до Шумен. Той представлява конник, лъв, куче, орел и надписи на гръцки език. С лявата си ръка конникът държи юздите на коня, който язди, а с дясната ръка хвърля късо копие върху повален лъв. Композицията символизира победа над врага. Нещо повече, изображението не само не е ново, а е и добре познато. То присъства на гърба на монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 стотинки, които са в обращение и в момента.


Всички метални европари имат еднаква лицева страна, а на гърба е изобразен символ, емблематичен за съответната държава. Повечето страни членки, приели еврото, избират специфични национални изображения, свързани с историята или културата им. Без съмнение това ще направи и България. Но още не го е направила.

Плановете на България за евромонетите

България обаче неотдавна прие план, по който да определи дизайна на евромонетите - Комуникационната стратегия за информация и публичност на присъединяването на България към еврозоната. Този план предвижда дизайнът на евромонетите да се изработи с конкурс, след което най-добрите 5 предложения ще бъдат подбрани от специално квалифицирано жури и/или чрез онлайн гласуване. Комуникационната стратегия е приета от Координационния съвет за подготовка за членство в еврозоната и публикувана от Министерството на финансите, така както и Националния план за въвеждане на еврото.

Какъв е истинският произход на снимката с монетата

Че изображението на така наречената евромонета не е ново и че негов автор не е БНБ, се установява сравнително лесно чрез обратното търсене на изображения в мрежата с помощта на инструмента TinEye. Проучването показва, че тя регистрирана за първи път през 2008 година в чуждестранни сайтове – за нумизмати и за дизайн на монети. Тъй като сайтът на първото засичане на изображението вече не е достъпен, търсене с друг инструмент - Wayback machine, който е архивирал милиарди интернет страници през годините, потвърждава, че публикации с монетата са архивирани през лятото на 2008 година.


Въпросът обаче е защо изображението се появява точно през 2008 г. Проверка в мрежата показва, че преди 15 години се е провела национална кампания "Български символи" с гласуване в интернет сайт за избиране на най-българския символ, който да бъде оставен на евромонетите. Най-много гласове събира именно Мадарският конник, като на второ място е кирилицата, а на трето – Царевец. Резултатите от кампанията обаче нямат задължителен характер. Има и критики към представителността на гласуването. Но новини, че Мадарският конник е избран от България за дизайна на евромонетите се публикуват и на английски език, като по този начин достигат по-голяма аудитория. Затова не е учудващо, че след тази новина евромонети с Мадарския конник се появяват в дизайнерски сайт.


Истерията с Мадарския конник и кампанията срещу еврото

Темата със "стъпкания лъв" на евромонетите влиза в обращение в момента, в който партия "Възраждане" води кампания срещу еврото и активно събира подписи в страната за провеждане на референдум за за запазване на българския лев, т.е. срещу въвеждането на еврото. Смяната на националната валута с европейската е заложена още в договора за присъединяване към Общността, но няма определен срок и дата, в които това да се случи. България планира да се присъедини към еврозоната и да въведе еврото от 1 януари 2024 г., но това зависи от изпълнение на определени критерии.

Публикация за "стъпкания лъв" направи във Фейсбук и свързания с "Възраждане" Кирил Стоянов.


В отговор историкът д-р Александър Стоянов написа във Фейсбук, че при Мадарския конник "лъвът символизира не България, а победените ѝ врагове и е класически пример за ловна сцена на владетел в традициите на античното изкуство".


Заключение

Твърдението, че БНБ е предложила дизайнът на бъдещата българска монета от 2 евро да изобразява конник със стъпкан лъв, е НЕВЯРНО. Защото БНБ не е правила предложение за дизайна - според комуникационната стратегия за въвеждане на единната европейска валута дизайнът на евромонетите ще бъде избран чрез конкурс, а след това от специално квалифицирано жури и/или чрез онлайн гласуване

Освен това спорното изображение, с което се внушава, че е предложение на БНБ, датира от 2008 г. в чуждестранни сайтове за дизайн на монети. То се появява след кампания и анкета за избор български символ, на които Мадарският конник е обявен за победител. Резултатите обаче нямат задължителен характер.  

И още, внушението, че еврото в образа на конник унищожава българския лев, постигнато чрез метафората за левът, като стъпкан лъв, също е ПОДВЕЖДАЩО. Образът на падналото животно в барелефа Мадарския конник, който съществува от десетилетия на гърба на нашите стотинки, се тълкува от историци като победа над врага, а не потъпкване на нашия национален символ.

----------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00

Готви ли се НАТО да нападне Русия?

Темата за евентуално нападение на НАТО над Русия стана все по-коментирана през последния месец. Повод се превърна започналото в края на януари учение "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще продължи до края на май.  Българският сайт  lupa.bg тълкува учението като подготовка за нападение над Русия и съобщава в заглавие от..

публикувано на 26.02.24 в 06:00

Не е вярно, че президентът Радев рекламира криптоплатформа

Сайт, имитиращ интернет страницата на телевизия бТВ, е публикувал текст с фалшиво интервю от предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Неин гост уж е президентът Румен Радев, представен и като предприемач и филантроп, който "натрупал богатство от нова програма за автоматична търговия с криптовалута", се твърди в публикацията (виж..

публикувано на 22.02.24 в 06:00

Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март. "Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и..

публикувано на 19.02.24 в 06:00