Иван Вазов не е автор на стихотворението “Аз мога“

Снимка: ДА "Архиви"

През последните няколко години мотивиращо стихотворение, за което се твърди, че е написано от Иван Вазов, е публикувано и споделено хиляди пъти от потребители в социалните мрежи и в различни сайтове. Творбата е озаглавена „Аз мога“. Стихотворението се публикува периодично, а само един от първите постове през 2015 г. има над 3400 споделяния.


Стихотворението се появява в различни формати, но винаги е посочен един и същи автор - Иван Вазов. Под някои публикации потребителите коментират, че Вазов е само преводач на творбата.


Различни сайтове също са копирали стихотворението, но без да проверят истината за него и автора му. В интернет могат да бъдат намерени десетки варианти, включително и рецитал на ученици от 10 клас от българско училище на „Аз мога“.

Снимка с „Аз мога“ с „автор Иван Вазов“ се открива и в  Pinterest. Тя може да бъде намерена заедно с редица символи, свързани с Националния празник на България - 3 март.

Твърдение: Стихотворението „Аз мога“ е написано от Иван Вазов

Още през 2015 г. Биляна Сокурова, филолог и собственик на книжарница, посочва в собствено проучване по темата, че стихотворението не е на Иван Вазов и най-вероятно и преводът му на български не е негов.

"Вазов наистина е правил доста преводи. Аз знаех за руски, но е превеждал бегло и от френски, за английски не намерих набързо данни. Така или иначе в онази епоха много често се е превеждало през друг език…Но такова стихотворение в публично известните му преводи не открих", пише Сокурова и допълва:

"От друга страна Walter D. Wintle (Уолтър Д. Уинтъл) е слабо известен американски поет, прочул се най-вече точно с това си стихотворение".

Оригиналното стихотворение е със заглавие "Thinking" и е с автор Уолтър Д. Уинтъл. За този поет не се знае почти нищо, освен че е живял в САЩ края на XIX и началото на XX век. За живота и творчеството му липсват и най-основни факти. Стихотворението, с което остава известен в литературната история на САЩ, е известно още и като "The man who thinks he can". То е и най-значимото и известното от автора.

Една от първите публикации на "Thinking" е в месечно издание на West Virginia Collegiate Institute от 1916 г. и може да бъде видяна тук.

В началото на 20-и век са публикувани различни версии на поемата, като няма точна информация коя от тях е оригиналната. По данни от Уикипедия най-ранното й отпечатване е през 1905 г. в месечен християнски вестник.

Ето и текстът стихотворението, което вероятно е в оригиналната си версия:

If you think you are beaten, you are;
If you think you dare not, you don't.
If you'd like to win, but you think you can't,
It is almost a cinch you won't.

If you think you'll lose, you've lost;
For out in this world we find
Success begins with a fellow's will
It's all in the state of mind.

If you think you're outclassed, you are;
You've got to think high to rise.
You've got to be sure of yourself before
You can ever win the prize.

Life's battles don't always go
To the stronger or faster man;
But soon or late the man who wins
Is the one who thinks he can!

Ако Иван Вазов не е автор на стихотворението „Аз мога“, възможно ли е преводът да е негов?

Потърсихме директора на Националния литературен музей - известният поет Атанас Капралов. След проверка в архивите на музея той категорично заяви, че даденото стихотворение - „Аз мога“, не е на Иван Вазов. В архивите няма подобен ръкопис, каза Капралов.

По отношение на това дали е възможно преводът да е дело на Патриарха на българската литература Атанас Капралов обясни, че като познавач на стила на писане на Вазов, това по никакъв начин не би могъл да бъде неговият изказ. Стилът му е с по-остарели от днешна гледна точка думи и коренно различен от публикуваното стихотворение, докато „Аз мога“ звучи съвременно и няма как Иван Вазов да е направил превода му.

Според Атанас Капралов няма никаква логика стиховете „Аз мога“ да са от Вазов, а името на големия български писател се използва, за да бъде внушена на читателя по-голяма авторитетност. „Подобни фалшификации вървят постоянно“, добави Капралов.

Заключение

Твърдението, че стихотворението "Аз мога" е написано от Иван Вазов е НЕВЯРНОПатриархът на българската литература не е автор на поемата, той не е и преводач на стиховете, смята директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов, тъй като езикът, който използва Вазов в последните си стихове, е коренно различен. Стихотворението "Аз мога" е на американския поет Уолтър Д. Уинтъл, за когото се знае, че е живял в края на XIX и началото на XX век. Преводачът на „Аз мога“ на български език остава неизвестен.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фрапе срещу сянка на плажа. Вярно ли е, че в Гърция спират с тази практика?

В началото на активния летен сезон една новина притесни сънародниците ни, готвещи се за плаж в Гърция. Позовавайки се на информация в предаването „Тази сутрин“ на bTV изданието за туризъм Travelnews съобщи за „край на практиката - кафе срещу шезлонг в Гърция“. „ 24 часа “ също публикува информацията, но заглавието там е, че се очаква..

публикувано на 08.06.23 в 06:00

Наистина ли учени от БАН са установили, че ракията лекува 7 болести?

Публикация, в която се твърди, че учени от БАН и Медицинския университет в София са установили, че ракията лекува 7 болести, обикаля интернет пространството в последните години. Текстът се появява периодично, като последният е от края на месец април тази година, с твърдението, че ракията лекува не 7, а 9 болести. Публикациите могат да бъдат видени..

публикувано на 04.06.23 в 06:00

Повече ли са чиновниците в България в сравнение с Нидерландия и САЩ?

В споделяна над 1400 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че съотношението между държавните служители и населението в САЩ, Холандия (Нидерландия) и България е най-високо именно у нас. "САЩ: 312 млн. население, 800 000 държавни служители; ХОЛАНДИЯ: 16 млн. население, 20 000 държавни служители; БЪЛГАРИЯ: 7 млн. население, 440 000 държавни служители...

публикувано на 01.06.23 в 06:00

Продава ли се опасна за здравето трапезна сол?

Пост във Фейсбук изразява съмнение за качеството на трапезна сол, продавана в търговски обекти във Видин, както и предположението, че е опасна за здравето на хората. Твърди се, че контролните органи не обръщат внимание на предлагания продукт, който може да причини сърдечни заболявания. Публикацията, придружена със снимки, е споделена в групи в..

публикувано на 31.05.23 в 06:00

Съдържат ли мидите микропластмаса и има ли кой да ги изследва?

Учени от БАН твърдят, че дивите миди по българското Черноморие имат увредено ДНК, а всички миди съдържат микропластмаси. Това е установено при голямо изследване на черните миди и няколко вида бели миди, започнало още през 2016 година.  Твърдение: Всички миди съдържат микропластмаса Учени от БАН са направили проучване в български..

публикувано на 30.05.23 в 11:30

Ще бъдат ли премахнати парите в брой заради нова дигитална валута?

Постове във Фейсбук и публикации в различни сайтове споделяни и коментирани десетки и стотици пъти твърдят, че държави като България, Гърция, Португалия и други са във фаза "проучване", като банковия сектор и инфраструктурата постепенно се подготвят за въвеждането на нова дигитална валута и за премахването на парите в брой. Твърдение:..

публикувано на 29.05.23 в 06:00

Може ли със заповед на НАТО да има мобилизация в България?

В социалните мрежи се появи съобщение че НАТО разпорежда мобилизацията на 30 000 български военни от 20 май 2023 г. Цитира се и номер на заповедта - № 123-НАТО-2023.  Разпространението е чрез препечатване на текст, а не чрез споделяне на документа.  Според съобщението „заповедта“ на НАТО е „на основание чл. 5, ал. 1 от Протокола за действия на НАТО..

публикувано на 23.05.23 в 06:00

Има ли нови изисквания за влизане и пътуване с автомобил в Турция?

Нови изисквания на турските власти за влизане и пътуване в страната предизвикаха стотици споделяния в социалните мрежи. Те се появиха първо в групите за почивка в Турция във Фейсбук, където за източник на информацията е посочено Генералното ни консулство в Истанбул. Най-много коментари провокира следното разпореждане:  "При влизане на турска..

публикувано на 16.05.23 в 06:00

Вярно ли е, че собствениците на нови автомобили вече няма да ги притежават?

В публикации в „Автомедия“ и „България Он Еър“ се твърди, че традиционният бизнес модел за продажба на автомобили е напът да се промени. Това, което досега е било обичайна практика – клиентът купува колата си от търговеца и тя става негова, се оказва пречка за новите стратегии за екологична устойчивост и опазване на околната среда, се..

публикувано на 12.05.23 в 06:00

Възползват ли се украински бежанци от българското здравеопазване?

Публикации във Фейсбук коментират история отпреди два месеца, когато 59-годишна бежанка от Украйна, която сега живее в България, роди чрез Цезарово сечение. Част от тях внушават, че по този начин жената се възползва от безплатното българско здравеопазване, тъй като няма здравни осигуровки. Валерия Яроцкая е бивша балерина, която в разгара..

публикувано на 08.05.23 в 06:00