Наистина ли видео показва, че в Китай произвеждат изкуствени яйца за консумация?

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

В публикации в социалните мрежи се твърди и показва производството на изкуствени яйца в Китай, които след това се изнасят за консумация в други страни. Видеото е споделяно от много потребители във Facebook, среща се и в TikTok. В него се вижда как хора запълват яйцевидната структура с бял материал, наподобяващ белтък, и жълт, наподобяващ жълтък, и след това я запечатват. 

Твърдение: В Китай произвеждат изкуствени яйца за консумация

Проверка на БНР установи, че видеоклипът се разпространява в интернет от 2017 г. насам. Обратно търсене в Google на кадрите от изображението показва, че български уебсайт също е публикувал информация, според която "в някои китайски сайтове има много видеа за това как да направите $70 на ден от производството и продажбата на фалшиви яйца. Учените казват, че всичко това е измама: тъй като те не могат да станат по-евтини от истинските яйца, няма смисъл да се произвеждат."

Видеото е част и от публикация на българското "Списание Осем" от февруари тази година, в която се пита дали изкуствените яйца ще превземат пазара. 

В статията, която е споделяна над 200 пъти във Facebook, са описани основните различия между "естествения продукт и изкуствено забъркания". Поместено е и видео от YouTube за фалшиви китайски яйца, като в него се виждат и откъси от разпространяваното от 2017 г. видео:


При търсене в Google открихме част от видеото в по-добро качество в Dailymotion, както и в YouTube, където има над милион и 700 гледания. При търсене на източници на видеото попадаме на публикация на France 24, които, цитирайки базираната в Шанхай новинарска организация Jiefang Daily, още през 2018 г. развенчават видеоклипа и обясняват произхода му. Оказва се, че във видеото се произвеждат не фалшиви кокоши яйца, а "слайм" - гъста паста, подобна на желе или тесто, която не оставя петна и не залепва, предназначена за игра за деца, които да я месят и смесват. В този случай слаймът е направен от бяла и жълта слуз и се поставя в пластмасова черупка, която му придава яйцевидна форма. Във видеото е показано как се приготвя слузта, а до работниците се виждат и етикети, които се залепват върху пластмасовата черупка, в която се съхранява слаймът.

снимка: France 24

Етикетът принадлежи на корейска компания, която продава слайм в различни сайтове за онлайн пазаруване, твърдят през 2018 г. от France 24 и посочват като примери китайския Taobao и американския Amazon. В Amazon се е посочвало, че играчките са изработени от смола и че са с размери 7 см. Към днешна дата откриваме играчката да се продава в турските сайтове Hepsiburada и Trendyol. Достъпни са били за продажба и в китайски сайтове:

Във видео, публикувано в YouTube през септември 2016 г., може да се види как дете играе с подобна играчка.

През 2018 г. при появата на подобни слухове за пластмасови яйца Индийският орган за безопасност на храните и стандартизация (FSSAI) публикува "Ръководство", за да развенчае митовете за фалшивите яйца. В документа се казва: "Пластмасовите яйца или изкуствените яйца са мит главно поради факта, че не съществува технология за производство на пластмасово/изкуствено яйце, което да наподобява напълно естествено яйце".

Заключение

Видеото, разпространявано с твърдението, че в Китай се произвеждат изкуствени яйца за консумация, е ПОДВЕЖДАЩО. Кадрите показват производството на играчка - слайм във формата на яйце, а не хранителен продукт за консумация.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фрапе срещу сянка на плажа. Вярно ли е, че в Гърция спират с тази практика?

В началото на активния летен сезон една новина притесни сънародниците ни, готвещи се за плаж в Гърция. Позовавайки се на информация в предаването „Тази сутрин“ на bTV изданието за туризъм Travelnews съобщи за „край на практиката - кафе срещу шезлонг в Гърция“. „ 24 часа “ също публикува информацията, но заглавието там е, че се очаква..

публикувано на 08.06.23 в 06:00

Наистина ли учени от БАН са установили, че ракията лекува 7 болести?

Публикация, в която се твърди, че учени от БАН и Медицинския университет в София са установили, че ракията лекува 7 болести, обикаля интернет пространството в последните години. Текстът се появява периодично, като последният е от края на месец април тази година, с твърдението, че ракията лекува не 7, а 9 болести. Публикациите могат да бъдат видени..

публикувано на 04.06.23 в 06:00

Повече ли са чиновниците в България в сравнение с Нидерландия и САЩ?

В споделяна над 1400 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че съотношението между държавните служители и населението в САЩ, Холандия (Нидерландия) и България е най-високо именно у нас. "САЩ: 312 млн. население, 800 000 държавни служители; ХОЛАНДИЯ: 16 млн. население, 20 000 държавни служители; БЪЛГАРИЯ: 7 млн. население, 440 000 държавни служители...

публикувано на 01.06.23 в 06:00

Продава ли се опасна за здравето трапезна сол?

Пост във Фейсбук изразява съмнение за качеството на трапезна сол, продавана в търговски обекти във Видин, както и предположението, че е опасна за здравето на хората. Твърди се, че контролните органи не обръщат внимание на предлагания продукт, който може да причини сърдечни заболявания. Публикацията, придружена със снимки, е споделена в групи в..

публикувано на 31.05.23 в 06:00

Съдържат ли мидите микропластмаса и има ли кой да ги изследва?

Учени от БАН твърдят, че дивите миди по българското Черноморие имат увредено ДНК, а всички миди съдържат микропластмаси. Това е установено при голямо изследване на черните миди и няколко вида бели миди, започнало още през 2016 година.  Твърдение: Всички миди съдържат микропластмаса Учени от БАН са направили проучване в български..

публикувано на 30.05.23 в 11:30

Ще бъдат ли премахнати парите в брой заради нова дигитална валута?

Постове във Фейсбук и публикации в различни сайтове споделяни и коментирани десетки и стотици пъти твърдят, че държави като България, Гърция, Португалия и други са във фаза "проучване", като банковия сектор и инфраструктурата постепенно се подготвят за въвеждането на нова дигитална валута и за премахването на парите в брой. Твърдение:..

публикувано на 29.05.23 в 06:00

Може ли със заповед на НАТО да има мобилизация в България?

В социалните мрежи се появи съобщение че НАТО разпорежда мобилизацията на 30 000 български военни от 20 май 2023 г. Цитира се и номер на заповедта - № 123-НАТО-2023.  Разпространението е чрез препечатване на текст, а не чрез споделяне на документа.  Според съобщението „заповедта“ на НАТО е „на основание чл. 5, ал. 1 от Протокола за действия на НАТО..

публикувано на 23.05.23 в 06:00

Има ли нови изисквания за влизане и пътуване с автомобил в Турция?

Нови изисквания на турските власти за влизане и пътуване в страната предизвикаха стотици споделяния в социалните мрежи. Те се появиха първо в групите за почивка в Турция във Фейсбук, където за източник на информацията е посочено Генералното ни консулство в Истанбул. Най-много коментари провокира следното разпореждане:  "При влизане на турска..

публикувано на 16.05.23 в 06:00

Вярно ли е, че собствениците на нови автомобили вече няма да ги притежават?

В публикации в „Автомедия“ и „България Он Еър“ се твърди, че традиционният бизнес модел за продажба на автомобили е напът да се промени. Това, което досега е било обичайна практика – клиентът купува колата си от търговеца и тя става негова, се оказва пречка за новите стратегии за екологична устойчивост и опазване на околната среда, се..

публикувано на 12.05.23 в 06:00

Възползват ли се украински бежанци от българското здравеопазване?

Публикации във Фейсбук коментират история отпреди два месеца, когато 59-годишна бежанка от Украйна, която сега живее в България, роди чрез Цезарово сечение. Част от тях внушават, че по този начин жената се възползва от безплатното българско здравеопазване, тъй като няма здравни осигуровки. Валерия Яроцкая е бивша балерина, която в разгара..

публикувано на 08.05.23 в 06:00