Ще плаща ли България чужди дългове, ако влезе в еврозоната?

Снимка: Pexels/Neelam279

В пост, копиран и споделян стотици пъти в социалната мрежа Фейсбук от януари досега, се изброяват причини, според които България не трябва да приеме еврото. Същият текст е публикуван и на сайтовете "Вестник утро", The Sofia Times, Bulgarian Newspaper, списание "Зора". Като първа причина е посочено, че ако влезе в еврозоната, страната ни ще трябва да плаща дълговете на други държави, които са в нея, чрез Европейския механизъм за стабилност. Също така се твърди, че България става солидарен длъжник за дълговете на други държави, приели еврото.

Твърдение: България ще плаща чужди дългове, ако влезе в еврозоната

Да бъдеш солидарен длъжник означава, че ако дадено лице изтегли кредит и има солидарен длъжник, в случай че лицето не може да си плаща кредита, сумата ще бъде изискана от солидарния длъжник и то до изплащането ѝ в нейната цялост. Солидарните длъжници по смисъла на българското право, както и правната система в множество други държави, са отговорни за изплащането на цялата сума, взета като заем, при това независимо кой колко е ползвал от нея и дали въобще е ползвал. Ако вие вземете заем и най-добрият ви приятел се съгласи да ви стане солидарен длъжник, а по някаква причина вие спрете да изплащате вноските по заема, то институцията, дала ви заема, ще има право да иска от вашия приятел да поеме вашите вноски, така че да има пълно изплащане на сумата.

В случая с България това би означавало страната ни да има задължение да плаща държавния дълг, поет от други държави в еврозоната, а кредитори да могат да изискат от българските държавни власти да плащат националния дълг на други страни. Такива задължения не съществуват и никога не са съществували нито в Договора за Европейския съюз, нито в Договора за функциониране на Европейския съюз. В дял VIII от Договора за функциониране на Европейския съюз се съдържат разпоредбите за икономически и валутен съюз, както и за еврото. В тези текстове не се съдържа нищо за поемане на задължения на суверенен дълг на някоя държава членка на Европейския съюз или на еврозоната от други държави. Съответно такива задължения не възникват и никоя държава не е страна, нито солидарен длъжник по националния дълг на друга държава.

Следващ елемент от твърдението е плащането от България на дългове на други държави от еврозоната чрез Европейския механизъм за стабилност. Той е създаден с договор, подписан от правителствата на държавите от еврозоната през февруари 2012 г. Функцията му е да осигурява финансова помощ за държавите от еврозоната, които изпитват сериозни финансови проблеми или са застрашени от такива. Целта е по този начин той да помогне на страните от еврозоната да избягват и преодоляват финансови кризи и да поддържат финансова стабилност.

Как работи на практика Европейският механизъм за стабилност? Страните от еврозоната участват в него със записан капитал на обща стойност над 704 млрд. евро. От тях малко над 80 млрд. евро са внесен капитал, т.е. суми, които са били внесени от държавите. Вноските са различни за страните и зависят от населението и от размера на брутния вътрешен продукт на държавите. От тези 704 млрд. евро до 500 млрд. могат да бъдат използвани за предоставяне на финансова помощ на страни, които са изпаднали в затруднения. Останалите около 200 млрд. не се използват за даване на кредити, за да може финансовите инструменти (акции, полици и т.н.), издавани от Европейския механизъм за стабилност винаги да бъдат с най-високия възможен кредитен рейтинг ААА.

Когато държава от еврозоната има нужда от помощ от тази финансова институция, тя не получава пари на европейските данъкоплатци, които да харчи и никога да не върне. Напротив, тя кандидатства за предоставяне на помощ, която може да бъде под формата на различни кредитни инструменти, но винаги в замяна на изпълнение на мерки за финансово стабилизиране. Предимството на отпускането на кредит на нуждаеща се страна от Европейския механизъм за стабилност е, че това се случва при ниски лихви и падеж, който е с по-дълъг период. Така държавата има възможност да стабилизира икономиката си при по-благоприятни кредитни условия, но рано или късно трябва да изплати получения заем. Държавата не получава пари гратис като подарък от останалите членки на еврозоната.

Съответно, ако България влезе в еврозоната и участва в Европейския механизъм за стабилност, тя ще се включи във финансова институция, която може да ѝ помогне, ако има нужда и е съгласна да изпълни договорени фискални и икономически условия. В замяна на това тя може да получи кредит, който обаче ще трябва да върне. Никоя страна от еврозоната няма да покрие държавния дълг на България, нито страната ни ще плаща националния дълг на други държави.

Според доцент доктор Григорий Вазов твърдението, че България ще плаща дългове на други държави, ако влезе в еврозоната, е абсурдно. "Такава технология и такива финансови взаимоотношения, и то в състава на Евросъюза и на еврозоната, са абсурдни. Всички такива фондови задължения на чужди държави към други държави са в резултат на двустранни договори между тези държави", посочи Вазов, който е бивш ректор на Висшето училище по застраховане и финанси и негов настоящ ректор Емеритус.

България няма да стане солидарен длъжник за държавния дълг на останалите държави от еврозоната, подчерта и професор доктор Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата. "Как ще плаща чужди дългове? Не става дума за плащане на чужди дългове. Въпреки че има механизми за помощ в еврозоната, това не значи, че България става едва ли не солидарно отговорна със закъсалите длъжници. Няма такова нещо. Това са просто инсинуации", подчерта икономистът.

"Много некоректно е така да се каже", коментира твърдението, че България ще плаща чужди дългове доцент Виктор Йоцов, преподавател в катедра "Финанси" на УНСС. "Участваме в общ фонд, в който се набират ресурси, от който могат да се плащат за други страни, за други банки. Да, вярно е. Но не трябва да се тълкува, че ние едва ли не ще плащаме чужди дългове", каза той.

Заключение

България няма да стане солидарен длъжник на държавните дългове на други страни от еврозоната, ако влезе в нея. Страната ни няма да плаща чужд държавен дълг и чрез Европейския механизъм за стабилност. Той е финансова институция, която може да отпусне кредит на страна от еврозоната, но в замяна на реформи за стабилизиране на икономиката ѝ. Отпуснатият кредит се връща и това не са пари, които се дават безвъзмездно. Следователно твърдението, че България ще плаща чужди дългове, ако влезе в еврозоната, е НЕВЯРНО.

-------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

МО изпраща повиквателни на запасни, няма обявена мобилизация

Темата за мобилизация в Българската армия, каквато няма, за пореден път разбуни духовете във Facebook.  Миналата седмицата снимка на документ - повиквателна заповед, бързо се разпространи в социалната мрежа. Към нея е приложен разказ на получателя ѝ, който е озадачен от получената заповед, въпреки че, по думите му, не е част от редиците на..

публикувано на 04.10.23 в 06:00
Пресконференция на Виктор Янукович в Москва, 2 март 2013 г.

Виктор Янукович не е отхвърлял "договор за присъединяване на Украйна към ЕС и НАТО"

Бившият украински президент Виктор Янукович (на поста от 25 февруари 2010 до 22 февруари 2014 г.) не е отхвърлял през 2013 г. "договор за присъединяване на Украйна към Европейския съюз и НАТО", както се твърди в препубликуван хиляди пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу).  Твърдение: Виктор Янукович е отхвърлил договор за..

публикувано на 02.10.23 в 06:00
Матеуш Моравецки

Полша не е призовавала Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна

Полша не е призовавала страните от Източна Европа да прекратят оръжейните доставки за Украйна, както се твърди в споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация. Публикацията е от сайт, който е без посочен собственик, редакция или адрес, и в нея не се уточнява кой именно представител на полските власти е отправил "призива към Източна Европа"...

публикувано на 23.09.23 в 06:00

Не е вярно, че НАТО и ХААРП стоят зад скорошните опустошителни наводнения

Безпрецедентните наводнения в Европа и в Либия през този месец провокираха разпространението на редица конспиративни теории.  НАТО не искат плажуващи и нарочно са предизвикали наводнението в Царево , се твърди в публикация, споделена многократно във Фейсбук. В друг текст , споделен стотици пъти, се казва, че американската система..

публикувано на 19.09.23 в 06:00

Има ли план за контрол над българите с помощта на цифровото евро?

В публикация в социалната мрежа Фейсбук, която има близо 3 хиляди споделяния, се твърди, че на 22.06.2023 г. министърът на финансите Асен Василев е заявил пред Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум, че България ще приеме дигиталното евро. Според автора на поста Асен Василев е казал пред "Клаук Шваб"..

публикувано на 11.09.23 в 06:00
Демонстрации на бойна техника в гарнизон Казанлък, 6 май 2021 г.

Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна. Според статията, която може да бъде прочетена  тук , информацията идва от украинската национална телевизия. От публикацията става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем,..

публикувано на 23.08.23 в 06:00

Искал ли е ЕС да забрани българския розов домат?

В българското обществено пространство периодично се появяват твърдения, че Европейският съюз ще забрани някой традиционен продукт, смятан за символ на „българщината“. През годините се разпространяваха такива митове за ракията, шкембе чорбата, розовия домат. Не беше подминат и дюнерът, който е популярна улична храна в много държави в Европа. Едно от..

публикувано на 16.08.23 в 06:00

Устремилa ли се е Франция към Фрекзит?

Споделена над 2800 пъти публикация във Фейсбук внушава, че Франция се насочила към Фрезкит (по аналогия с Брекзит - британското напускане на Европейския съюз – б.р.). "Началото на края - Франция иска Фрекзит. Френският народ вече иска да излиза от корумпирания и прогнил ЕС, но това не пречи на България да се натиска за еврозона и за..

публикувано на 10.08.23 в 06:00

Крият ли властите в Гърция умишлени палежи с дронове?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук уличава неизвестни в умишлени палежи на горите в Гърция. С предупреждение "Извънредно" и множество удивителни авторът пише: "Гърция днес. Нищо от това не се показва по телевизорите! Това е само началото!!! Умишлени палежи с дронове и 48 градуса скоро." Твърдение: Властите крият, че умишлени палежи с..

публикувано на 07.08.23 в 06:00

Не, това изображение не показва дали сте под стрес

През последния месец във Facebook отново се разпространява изображение, за което се твърди, че е създадено от японски невролог и показва състоянието на наблюдаващия го - спокойно или под напрежение. Изображението е споделяно от много потребители и различни страници още от 2020 г. Намират се и статии в сайтове от 2018 г., в които се твърди, че..

публикувано на 01.08.23 в 06:00