Не, ЕС не разрешава добавка от човешка коса в хляба

Снимка: БГНЕС

От началото на март т.г. във Facebook широко се разпространява твърдение за наличие в хляба на аминокиселината L-цистеин, която се произвежда от животински и човешки източници - пера и коса. Към 20 март публикацията е споделена над 1300 пъти. 

 

Към поста е прикачен скрийншот от заглавието на статия, което твърди, че "Не само буболечки, рога, копита и човешка коса има в заводския хляб с разрешение на ЕС. Запознайте се с Е-920. L-цистеин".

Твърдение: С разрешение на ЕС в заводския хляб се съдържа човешка коса

Информацията за L-цистеин, произведен от човешка коса, не е нова. Още през 2014 г. информационен сайт съобщава дори, че според учени най-голямо количество коса, използвана заради аминокиселината в нея, идва от Китай и се събира от тамошните бръснарници и фризьорски салони.

За да провери информацията, БНР се обърна към специалист в областта на "Технология на хляба" от Университета по хранителни технологии (УХТ) в гр. Пловдив. Доц. Цветана Гогова определи като "абсурдно" твърдението, че заради наличието на аминокиселината следва, че в хляба се съдържа човешка коса, рога, перушина.

Какво е L-цистеин?

L-цистеинът е заменима аминокиселина, която се синтезира от човека и участва в изграждането на косата, кожата, ноктите. В аптеките се предлага на таблетки като добавка, получена по микробиологичен път. Кодира се като E 920.

За приложение в хранително-вкусовата промишленост под формата на добавка Е 920 е одобрен с РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 1333/2008 на Европейския парламент и на Съвета посредством създаване на Списък на Съюза на добавките и храните. 

А в РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 231/2012 на ЕК от 9 март 2012 г. за определяне на спецификации на добавките в храните е ясно записано, че "като източник за това вещество не може да се използва човешка коса". Регламентът е публикуван в брой L 83/1 от 22.3.2012 на Официалния вестник на ЕС.


Говорител на ЕК също потвърждава пред AFP, че законодателството на ЕС не позволява използването на човешка коса в производството на L-цистеин като хранителна добавка в Европа. 

"Перата са сред основните източници за производството на L-цистеин. Те могат да се използват, но само от животни, които могат да бъдат консумирани, и след подходяща хигиенна обработка. (...) Правилата на ЕС изискват производителят да гарантира безопасността, като елиминира всеки риск за общественото здраве или здравето на животните, дължащ се на обработката."

В България L-цистеинът е разрешен за употреба и чрез НАРЕДБА 8/16.04.2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните, издадена от Министерството на здравеопазването, за приложение в бисквитки за кърмачета и малки деца с препоръчителна доза 1g/kg.

Какво е количеството L-цистеин в хляба?

Като специалист в областта доц. Цветана Гогова от УХТ уточни, че в хлебопроизводството L-цистеинът се използва като подобрител по време на тестозамесване с цел намаляване на еластичността на силния глутен и увеличаване на неговата разтегливост, което оказва влияние върху целия технологичен процес и най-вече по време на окончателната ферментация на хляба. 

От това следва, че се използва при употребата на много силни брашна, а такива в България са рядкост. В хляба се добавя в количества 0,001%, спрямо количество на брашното по рецептура. В един хляб количеството му е около 380 mg. Препоръчителната дневна доза на L-цистеина за човешкия организъм е от 600 до 1200 mg. Съдържанието на тази аминокиселина в един цял хляб е почти два пъти по-малко от минималната дневна препоръчителна доза.

Като цяло L-цистеинът е един от скъпите подобрители в хлебопроизводството и рядко някои производители си позволяват да го използват, твърди доц. Гогова. При използването му хлебопроизводителите са задължени да го опишат в етикета на хляба.

Относно рисковете от консумация на тестени изделия, съдържащи Е 920, доц. Гогова заяви, че всеки човешки организъм е различен и по различен начин приема различните хранителни продукти. Освен това тя отново подчерта, че количествата, които се прилагат в хлебопроизводството, са минимални.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ 

Твърдението за наличие на човешка коса в хляба е НЕВЯРНО. В хлебопроизводството L-цистеинът се използва за омекотяване на тестото и се прилагат минимални количества. Добавката е разрешена от Европейския съюз, но е изрично забранено използването на аминокиселината, добита от човешка коса.

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Каква е връзката между цифровото евро и Антихриста?

БНР получи сигнал за разпространяването на дезинформация срещу цифровото евро в религиозни сайтове и социални групи. Проверката ми показва, че видеа с фалшиви новини срещу бъдещата единна цифрова валута наистина се разпространяват в подобни канали. Едно такова видео на страницата "Вяра с Мисъл" в социалната мрежа "Фейсбук" има 29 хиляди..

публикувано на 14.07.25 в 06:55

След приемането на еврото: ЕЦБ ли ще определя бюджета ни?

Във видео, публикувано от Костадин Костадинов в официалния му профил във Фейсбук, лидерът на "Възраждане" твърди, че ако от 1 януари 2026 г. България влезе в еврозоната, българските народни представители няма да могат да гласуват бюджет, който преди това не е одобрен от Европейската централна банка. На разпространеното видео се вижда надпис, от..

публикувано на 30.06.25 в 06:30

Кои са най-честите и абсурдни лъжи за приемането на еврото?

Присъединяването на България към еврозоната и приемането на еврото се приближава все повече, след като на 19.06.2025 г. всички страни от еврозоната одобриха препоръката за присъединяването на България към нея от 01.01.2026 г. На следващия ден, 20.06.2025 г.,  ЕКОФИН, т.е. министрите на икономиката и финансите на страните членки от еврозоната..

публикувано на 23.06.25 в 06:30

Трябва ли референдум за еврото в страна член на ЕС?

Темата "за" и "против" въвеждането на еврото за официална валута на България продължава да е водеща за потребителите на социалните мрежи.  Продължават и протестите в защита на българския лев из цялата страна, участниците в които призовават и за оставка на правителството , както и за провеждането на референдум. Идеята за обществено..

публикувано на 09.06.25 в 06:30

След протеста срещу еврото - вълна от дезинформация

На 31 май 2025 г. в цялата страна се проведоха протести за запазване на българския лев . В София събитието премина с шествие и демонстрация на пл. "Независимост“. Заедно с протестните действия не закъсня и дезинформацията, свързана с проявата. Във Фейсбук страницата "Референдум против еврото! Да запазим българският лев!“ се появи информация, че..

публикувано на 04.06.25 в 06:30

Кое почти унищожи и оскъпи нашенските череши?

С тотици споделяния, коментари и публикации в социалните мрежи, както и десетки в медиите, продължава да предизвиква цената на черешите тази година . Стойността на сладкия червен плод – символ на лятото, е подложена на постоянен обзор от онлайн потребителите, включително и на сравнения каква е тя у нас и в чужбина, ден за ден...

публикувано на 02.06.25 в 06:30

Има ли геноцид над белите фермери в Южна Африка?

По време на посещение на президента на Република Южна Африка Сирил Рамапоса в Белия дом на 21.05.2025 г. американският държавен глава Доналд Тръмп излезе с обвинения , че белите фермери в африканската държава са подложени на преследване. В Овалния кабинет Тръмп помоли своите служители да пуснат видео , публикувано след това в социалната мрежа..

публикувано на 27.05.25 в 06:30

Зелената енергия ли остави без ток Испания и Португалия?

На 28 април 2025 г. в 12:33 ч. местно време енергийните системи на Испания и Португалия преживяха пълен срив. Малък район на Франция, близо до границата с Испания, също беше засегнат от инцидента, но за много кратък период от време. Останалата част от европейската енергийна система не беше засегната от енергийния колапс. Малко след полунощ на..

публикувано на 19.05.25 в 06:30

Наистина ли Путин е поздравил българите за Великден?

В публикации, споделени във Фейсбук, се твърди, че Владимир Путин е поздравил българите по повод Великден. В тях е цитиран руския президент, който приветства българите с думите (без редакторска намеса): "Христос воскресе, братя! Живот и здраве, мир и любов, щастие и благополучие в семействата и домовете. Помнете, че никой не може да ни раздели“...

публикувано на 12.05.25 в 06:30

Погребението на папата: Кучето Естебан, тв пророчество и "спящият" Тръмп

Папа Франциск почина на 21 април, а на 26 април се състоя погребението му в базиликата "Санта Мария Маджоре". Конклавът за избор на нов папа ще започне на 7 май, когато приключва деветдневния траур за покойния духовен водач на католиците по света.  "Папата на народа", както бе наричан преживе 266-ият глава на Римокатолическата църква, остава в сърцата..

публикувано на 05.05.25 в 06:30