Не, американски военни не са затваряли Летище София

Снимка: Ани Петрова

Десетки страници във Facebook и информационни сайтове публикуваха на 17 април т.г. и в следващите дни снимки и информация относно предполагаемо затваряне на Терминал 2 на Летище София заради присъствието на американски военни. 



Информационните сайтове (например тук, тук и тук) се позовават на сигнал на читатели, като се твърди, че никой не е обяснил какво се случва. Съобщава се, че блокадата е заради солидно количество американски военни, дислоцирани на аеропорта, а снимките показват военнослужещи, "окупирали гражданския терминал".


Твърдение: Терминал 2 в София е бил затворен заради американски военни


На 19 април в публикации във Facebook и Twitter посолството на САЩ в България опроверга твърденията и определи информацията като подвеждаща. От там посочват, че става дума за рутинно преминаване на американски военен персонал през летище София.

"Войниците, които са били тайно заснети, наистина пътуваха през България, но имаха само кратък престой на път за САЩ - спирането им в София е напълно съгласувано и одобрено от местните власти. Терминалът работеше през цялото време. Американски военнослужещи често преминават през България, защото нашите две страни работят съвместно за гарантирането на общата ни сигурност", посочват още от посолството. И насърчават последователите си да се доверяват на официални източници на информация, сред които и платформите на Посолството, за да бъдат информирани за работата им.


В отговор на запитване на БНР от пресцентъра на Летище София заявиха, че на 17 април Терминал 2 е функционирал при нормални условия. "Преминаването на военните лица през летище София е стандартна процедура и тя не е довела до отклонение в неговия работен режим", посочват още от летището.

Министерството на отбраната също няма информация за разполагането на американски сили в България. На 20 април от пресцентъра на МО съобщиха, че вертолети от Въоръжените сили на САЩ в Европа изпълняват полети в българското въздушно пространство при предислоциране от Гърция към Румъния. Придвижването им е в съответствие с предварителен полетен план във връзка с ротация на сили и средства. 

Заключение


Твърдението, че Терминал 2 на Летище София е бил затворен заради голям брой американски военни е НЕВЯРНО. На 17 април летището е работило при нормални условия, заявиха от столичния аеропорт и подчертаха, че преминаването на военнослужещите през летището е стандартна процедура. МО няма информация за разполагане на американски сили у нас.
------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00