Проф. Иво Петров не е изобретявал медикамент за лечение на хипертония

Проф. Иво Петров
Снимка: БГНЕС

Рекламата на чудодейни лекове в интернет обикновено обещава изцяло природно лечение на значими и често определяни от медицината като нелечими заболявания. Рекламата във Facebook и на различни сайтове обикновено е от името на компании, без обявен адрес и възможност за пряк контакт. Често, за да се докаже значимостта на подобни продукти се използва името на лекар, понякога известен на обществото. Макар в последните години различни разследвания да разкриха, че обикновено или няма такъв лекар, или е злоупотребено с нечие име, факт е, че тази практика продължава.

Една от мащабните реклами в последните месеци в интернет и в социалните медии е на поредния "лек" за сърдечносъдови заболявания, който се продава под търговското название Welltone. В тази реклама е замесено името на известен български медик - професор Иво Петров.

Твърдение: Проф. Иво Петров е изобретил иновационен метод за лечение на високото кръвно налягане с медикамента Welltone, който лекува хипертония и други смятани за "нелечими" заболявания 

Всички реклами на такъв тип продукти обещават  успешно лечение на редица заболявания като диабет, псориазис, хипертония, простатит и още, и още... Повечето от рекламираните лекове се представят като алтернатива на познатите в аптеките лекарства, зад които стоят фирми-производители с опит, отговорност и признати от световната медицинска наука. 

Ако се доверите на рекламата, единственият начин да бъде закупен продукта е купувача да оставите име и телефонен номер, като обикновено след няколко минути следва обаждане на представител  на  фирмата, чието име е идентично с това на  продукта.

Welltone е рекламиран като медикамент, обещаващ алтернативно лечение на социално-значими заболявания, без никакви странични ефекти заради предимно билковите му съставки.

С името на медикамента е създаден и сайт за поръчки със секции на различни езици.  

Никъде в сайта, продаващ продукта, не се споменава кой е създал медикамента, къде е тестван лабораторно, нито се уточнява документ за разрешена употреба и търговия.  

В страница на онлайн търговеца във Facebook от няколко месеца се тиражира интервю с професор Иво Петров, един от най-известните български кардиолози, медицински директор на сърдечносъдовия център в Аджибадем Сити Клиник и съпредседател на Българското дружество по интервенционална кардиология.

Във Facebook интервюто с проф. Иво Петров  е представено като публикация  в сайта nova-bg.info, който обаче е недостъпен, и брандирано с логото на Нова телевизия. Твърди се, че: "Професор Иво Петров е изобретил иновационен метод за лечение на високото кръвно налягане!....То удължава живота с 15-20 години, добавя енергия и отпуска. След такова пречистване на кръвоносните съдове се лекува хипертонията и много други смятани за "неизлечими" заболявания...Безопасен като билков чай".

Тъй като рекламата твърди, че въпросният медикамент е изобретение на реален български кардиолог и съдов хирург, с истинска негова снимка, потърсихме самия професор Иво Петров. 

Пред БНР той заяви: "За мое огромно съжаление нито аз, нито който и да е от моите колеги в световен мащаб не е могъл да създаде такова вълшебно средство, каквото се твърди в това измислено интервю". 

Професор Петров посочи свои притеснения, свързани със състава на този продукт: "Когато се лъже за нещо, може да се излъже за всичко и аз имам опасения, че както може да се излъже за потенциалния му ефект, така може да се излъже и за състава му....и нищо чудно да има в състава му и вредни съставки, което увеличава риска за хората".


Посредством БНР проф. Петров отправи призив към хората да не се поддават на фалшификации и да проверяват такива средства дали имат регистрации, вносител, производител.

Изходът от подобни ситуации, според него е да се създаде механизъм, по който такива фалшификации и спекулации да бъдат предотвратявани.

Професор Иво Петров посочи, че и в други подобни случаи е подавал сигнали до правоприлагащите органи- прокуратура, МВР, ГДБОП.

"Фалшификациите намират благоприятна почва, именно когато имаме голяма надежда. Това, което се случва в последните години, е това, което се очаква в периоди на криза…Аз още веднъж, настоятелно призовавам хората да не се поддават на такива фалшификации и да проверяват такива средства дали имат регистрации, вносител, производител...Проблемът с тези, които създават такива фалшиви новини те нямат лице. За съжаление и интернет регистрацията им постоянно се мени - от Панама през Намибия, през Русия и де факто нашата правораздаваща система е абсолютно безпомощна. Може би единственият начин е да се създава филтър. Трябва да се създаде механизъм, по който такива фалшификации и спекулации да бъдат предотвратявани", заяви още проф. Петров. 

Заключение

Твърдението, че проф. Иво Петров е изобретил иновационен метод за лечение на високото кръвно налягане с медикамента Welltone, който лекува хипертонията и много други значими заболявания” е НЕВЯРНО. Според видния български кардиолог става дума за мащабна измама, а дори и престъпление. Пред БНР той посочи, че "нито той, нито който и да е от моите колеги в световен мащаб не е могъл да създаде такова вълшебно средство, за което се говори в това измислено интервю". 

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ
Матеуш Моравецки

Полша не е призовавала Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна

Полша не е призовавала страните от Източна Европа да прекратят оръжейните доставки за Украйна, както се твърди в споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация. Публикацията е от сайт, който е без посочен собственик, редакция или адрес, и в нея не се уточнява кой именно представител на полските власти е отправил "призива към Източна Европа"...

публикувано на 23.09.23 в 06:00

Не е вярно, че НАТО и ХААРП стоят зад скорошните опустошителни наводнения

Безпрецедентните наводнения в Европа и в Либия през този месец провокираха разпространението на редица конспиративни теории.  НАТО не искат плажуващи и нарочно са предизвикали наводнението в Царево , се твърди в публикация, споделена многократно във Фейсбук. В друг текст , споделен стотици пъти, се казва, че американската система..

публикувано на 19.09.23 в 06:00

Има ли план за контрол над българите с помощта на цифровото евро?

В публикация в социалната мрежа Фейсбук, която има близо 3 хиляди споделяния, се твърди, че на 22.06.2023 г. министърът на финансите Асен Василев е заявил пред Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум, че България ще приеме дигиталното евро. Според автора на поста Асен Василев е казал пред "Клаук Шваб"..

публикувано на 11.09.23 в 06:00
Демонстрации на бойна техника в гарнизон Казанлък, 6 май 2021 г.

Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна. Според статията, която може да бъде прочетена  тук , информацията идва от украинската национална телевизия. От публикацията става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем,..

публикувано на 23.08.23 в 06:00

Искал ли е ЕС да забрани българския розов домат?

В българското обществено пространство периодично се появяват твърдения, че Европейският съюз ще забрани някой традиционен продукт, смятан за символ на „българщината“. През годините се разпространяваха такива митове за ракията, шкембе чорбата, розовия домат. Не беше подминат и дюнерът, който е популярна улична храна в много държави в Европа. Едно от..

публикувано на 16.08.23 в 06:00

Устремилa ли се е Франция към Фрекзит?

Споделена над 2800 пъти публикация във Фейсбук внушава, че Франция се насочила към Фрезкит (по аналогия с Брекзит - британското напускане на Европейския съюз – б.р.). "Началото на края - Франция иска Фрекзит. Френският народ вече иска да излиза от корумпирания и прогнил ЕС, но това не пречи на България да се натиска за еврозона и за..

публикувано на 10.08.23 в 06:00

Крият ли властите в Гърция умишлени палежи с дронове?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук уличава неизвестни в умишлени палежи на горите в Гърция. С предупреждение "Извънредно" и множество удивителни авторът пише: "Гърция днес. Нищо от това не се показва по телевизорите! Това е само началото!!! Умишлени палежи с дронове и 48 градуса скоро." Твърдение: Властите крият, че умишлени палежи с..

публикувано на 07.08.23 в 06:00

Не, това изображение не показва дали сте под стрес

През последния месец във Facebook отново се разпространява изображение, за което се твърди, че е създадено от японски невролог и показва състоянието на наблюдаващия го - спокойно или под напрежение. Изображението е споделяно от много потребители и различни страници още от 2020 г. Намират се и статии в сайтове от 2018 г., в които се твърди, че..

публикувано на 01.08.23 в 06:00
Диана Шошоака

Наистина ли в Полша са отчетени завишени нива на радиация, както твърди румънска сенаторка?

В публикация, споделена над 9000 пъти във Фейсбук, се твърди, че румънската сенаторка Диана Шошоака е коментирала експлозия в склад за боеприпаси в Хмелницки през май тази година като според нея е имало "взрив в складовете за ядрени боеприпаси на НАТО в Украйна". А вследствие на това в Полша са отчетени завишени нива на радиация. Въпреки че..

публикувано на 24.07.23 в 06:00
Изплащане на еднократна помощ за украински бежанци.

Не е вярно, че за украинските бежанци са изхарчени почти 1 млрд. лв. от бюджета

В споделен стотици пъти пост в социалната мрежа Фейсбук от 20 май 2023 г. председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов твърди, че за украинските граждани, получили временна закрила в България, са предоставени близо 1 млрд. лв. от държавния бюджет. "До момента сме дали почти 1 млрд лв държавни пари за издръжка на украинските туристи",..

публикувано на 18.07.23 в 06:00