Позволяват ли административни пропуски унищожаване на дюните на плажа "Крапец-север"?

През лятото на 2020 г. Министерството на туризма сезира МВР за масово паркиране на автомобили върху дюни на плаж „Крапец-север“ и в района.
Снимка: Министерство на туризма

Дюните са публична държавна собственост и като такава не могат да се приватизират. Основните видове дюни са зараждащи се дюни, подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни. Белите, сивите и облесените дюни са обект на по-строго опазване и според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) върху тях се забранява строителството и поставянето на преместваеми обекти и съоръжения, промяната на предназначението и учредяването на ограничени вещни права, поставянето на шатри и палатки, както и преминаването, паркирането на превозни средства. Затова и е много важно картите да упоменават вида на дюните.

От инициативата "Зелени закони" са констатирали пропуск по отношение на определянето на типа дюни на плажа "Крапец-север", община Шабла, които са с площ от 452 декара. В Специализираната карта, която се изготвя от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), те са определени само като дюни, без да е изрично упоменат видът им (виж илюстрацията долу).


Твърдение: Липсата на категоризация позволява дюните на плажа „Крапец-север“ да бъдат безнаказано унищожавани

  От "Зелени закони" са сезирали Министерството на туризма за проблема, споделя експертът Стефан Аврамов.

"До 2025 година всички дюни трябва да се прекартират наново, но имайки предвид, че казусът е малко извънреден, ние се обръщаме с молба към Министерството на туризма да инициира тази процедура още тази пролет. Опасностите са, че всяко нарушение на тяхното опазване може да остане ненаказано, може да бъде лесно обжалвано, процедурите по опазването им стават много по-сложни и дюните са уж опазени ама неопазени. Колкото по-скоро бъдат отразени типа на дюните в специализираната карта, толкова по-рано те биха получили най-адекватната защита."

Наша проверка показва, че според Информационната система за защитени зони от Екологична мрежа Натура 2000 дюните на плажа "Крапец-север" са бели (виж илюстрацията долу).


Дюните на плажа "Крапец-север" са част от Защитена зона "Езеро Дуранкулак". Според специализираните документи подвижните или бели дюни, които се посочват чрез код 2120.


Поддържането на специализираните карти и регистри на обектите по чл.6, ал. 4 и 5 от Закона за управление на черноморското крайбрежие се извършва въз основа на проведено обновяване през период от десет години. За морските плажове органът, на който е било възложено управлението е Министерството на туризма.

По думите на арх. Мария Митрева Министерството на туризма вече изработва техническото задание за обществена поръчка, чрез която ще бъде възложено изменение на Специализираната карта, където вече ще бъде отразен и видът на дюните.

"Измененията са задължение и в правомощията на министъра на туризма по ЗУЧК. Министърът на туризма може да възлага изменение, което ще бъде направено за Крапец и за другите територии с неопределен тип дюни. А колкото до актуализацията – на всеки десет години АГКК прави такива обновявания. В случая с Крапец тази дейност ще бъде извършена от министъра на туризма и ще бъдат допълнени данните чрез изменения на специализираната карта."

За пропуска при актуализацията на специализираната карта да бъде определен видът на дюните на "Крапец-север" става ясно и от отговора на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от 1 ноември 2022 година на зададен въпрос от народни представители по същия сигнал. В него се посочва, че предвид обстоятелството, че Агенцията по геодезия, картография и кадастър няма правомощието да определя вида на пясъчните дюни, в специализираните карти са били отразени само границите им като отделни обекти. След влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие от 15 март 2013 г. към територията на морския плаж се включват и пясъчните дюни, което е наложило актуализация на част от съществуващите специализирани карти. За целта е била създадена междуведомствена работна група. Плажът "Крапец-север" обаче не е бил включен в обхвата на тази актуализация и за него данните не са бил променени.

Ако някой реши да провери бели ли са дюните на плажа "Крапец-север" по най-лесния възможен начин и напише в търсачката на страницата на МОСВ в интернет бели дюни, то излиза статия под заглавие „Най-често задавани въпроси за разположението и съществуващите класификации на дюните в България“, която обаче е недостъпна.

Заключение

Твърдението, че заради административни пропуски дюните на плажа „Крапец-север“ могат безнаказано да бъдат разрушени, е ВЯРНО.

На този етап има очевидно разминаване в картирането на дюните на плажа „Крапец-север“, които според специализираната карта са пясъчни дюни, а според Информационната система за защитени зони от Екологична мрежа Натура 2000 дюните на плажа „Крапец-север“ са бели. Необходима е спешна актуализация на специализираната карта, за да могат 452 декара дюни да бъдат изцяло под зарилата на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ
Матеуш Моравецки

Полша не е призовавала Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна

Полша не е призовавала страните от Източна Европа да прекратят оръжейните доставки за Украйна, както се твърди в споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация. Публикацията е от сайт, който е без посочен собственик, редакция или адрес, и в нея не се уточнява кой именно представител на полските власти е отправил "призива към Източна Европа"...

публикувано на 23.09.23 в 06:00

Не е вярно, че НАТО и ХААРП стоят зад скорошните опустошителни наводнения

Безпрецедентните наводнения в Европа и в Либия през този месец провокираха разпространението на редица конспиративни теории.  НАТО не искат плажуващи и нарочно са предизвикали наводнението в Царево , се твърди в публикация, споделена многократно във Фейсбук. В друг текст , споделен стотици пъти, се казва, че американската система..

публикувано на 19.09.23 в 06:00

Има ли план за контрол над българите с помощта на цифровото евро?

В публикация в социалната мрежа Фейсбук, която има близо 3 хиляди споделяния, се твърди, че на 22.06.2023 г. министърът на финансите Асен Василев е заявил пред Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум, че България ще приеме дигиталното евро. Според автора на поста Асен Василев е казал пред "Клаук Шваб"..

публикувано на 11.09.23 в 06:00
Демонстрации на бойна техника в гарнизон Казанлък, 6 май 2021 г.

Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна. Според статията, която може да бъде прочетена  тук , информацията идва от украинската национална телевизия. От публикацията става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем,..

публикувано на 23.08.23 в 06:00

Искал ли е ЕС да забрани българския розов домат?

В българското обществено пространство периодично се появяват твърдения, че Европейският съюз ще забрани някой традиционен продукт, смятан за символ на „българщината“. През годините се разпространяваха такива митове за ракията, шкембе чорбата, розовия домат. Не беше подминат и дюнерът, който е популярна улична храна в много държави в Европа. Едно от..

публикувано на 16.08.23 в 06:00

Устремилa ли се е Франция към Фрекзит?

Споделена над 2800 пъти публикация във Фейсбук внушава, че Франция се насочила към Фрезкит (по аналогия с Брекзит - британското напускане на Европейския съюз – б.р.). "Началото на края - Франция иска Фрекзит. Френският народ вече иска да излиза от корумпирания и прогнил ЕС, но това не пречи на България да се натиска за еврозона и за..

публикувано на 10.08.23 в 06:00

Крият ли властите в Гърция умишлени палежи с дронове?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук уличава неизвестни в умишлени палежи на горите в Гърция. С предупреждение "Извънредно" и множество удивителни авторът пише: "Гърция днес. Нищо от това не се показва по телевизорите! Това е само началото!!! Умишлени палежи с дронове и 48 градуса скоро." Твърдение: Властите крият, че умишлени палежи с..

публикувано на 07.08.23 в 06:00

Не, това изображение не показва дали сте под стрес

През последния месец във Facebook отново се разпространява изображение, за което се твърди, че е създадено от японски невролог и показва състоянието на наблюдаващия го - спокойно или под напрежение. Изображението е споделяно от много потребители и различни страници още от 2020 г. Намират се и статии в сайтове от 2018 г., в които се твърди, че..

публикувано на 01.08.23 в 06:00
Диана Шошоака

Наистина ли в Полша са отчетени завишени нива на радиация, както твърди румънска сенаторка?

В публикация, споделена над 9000 пъти във Фейсбук, се твърди, че румънската сенаторка Диана Шошоака е коментирала експлозия в склад за боеприпаси в Хмелницки през май тази година като според нея е имало "взрив в складовете за ядрени боеприпаси на НАТО в Украйна". А вследствие на това в Полша са отчетени завишени нива на радиация. Въпреки че..

публикувано на 24.07.23 в 06:00
Изплащане на еднократна помощ за украински бежанци.

Не е вярно, че за украинските бежанци са изхарчени почти 1 млрд. лв. от бюджета

В споделен стотици пъти пост в социалната мрежа Фейсбук от 20 май 2023 г. председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов твърди, че за украинските граждани, получили временна закрила в България, са предоставени близо 1 млрд. лв. от държавния бюджет. "До момента сме дали почти 1 млрд лв държавни пари за издръжка на украинските туристи",..

публикувано на 18.07.23 в 06:00