Възползват ли се украински бежанци от българското здравеопазване?

Снимка: Алами/Ройтерс

Публикации във Фейсбук коментират история отпреди два месеца, когато 59-годишна бежанка от Украйна, която сега живее в България, роди чрез Цезарово сечение. Част от тях внушават, че по този начин жената се възползва от безплатното българско здравеопазване, тъй като няма здравни осигуровки.

Валерия Яроцкая е бивша балерина, която в разгара на войната в Украйна разбира, че е бременна и бяга от страната. Тя има една дъщеря на 25 години, която е бежанка в Канада.

Ето част от коментарите по случая във Фейсбук (правописът е запазен - б.р):

"Всички знаем, откакто е отпочнала тази псевдо война, какво виждаме по Черноморието. Големи скъпи коли с тъмни стъкла, живеещи на помощи (уж) бежанци в скъпи комплекси. Нали си направиха някаква общност... а не могат да помогнат на свой, защо ние да помагаме, защо ние да сме потърпевшите?";

"Аха, идва сама и ражда на 60 години... племе са тия нахалници, идват и чакат всичко наготово";

"Днес поискаха сведения от БЧК Несебър за тази жена... това е съмнително. Сигурно е някаква измяна... не може да бъде открита".

Бременната Валерия Яроцкая, която e бивша балерина, и част от коментарите по неин адрес във Фейсбук.

Твърдение: Бежанка от Украйна е дошла в България да роди, за да се възползва от безплатното ни здравеопазване

Публикациите в различни сайтове "стъпват" на информация от учредителката на фондация Ukraine support & renovation Наталия Еллис, която през март набираше средства за раждането и операцията на Валерия.

Наталия е основен двигател за помощта за украинските бежанци в Пловдив и благодарение на нейните усилия в града бе създаден "Втори дом" в бившата Белодробна болница, която община Пловдив предостави безвъзмездно за настаняване на украинци.

За секциото на Валерия бяха нужни между 3000 и 6000 лв. Само за няколко дни бяха събрани 10 715 лв. по банкова сметка, 453 евро в Pay Pal и още 7000 украински гривни. Осигурените пари бяха достатъчни както за операцията, така и за покриване на първите нужди на майката и бебето.

В интервю за Радио Пловдив Наталия Еллис категорично опроверга тиражираната информация, че жената е пристигнала в България, за да роди тук безплатно. Тя допълва, че украинките могат да изберат и други държави. В Германия например дори могат да родят безплатно и да получат 2000 евро финансова помощ.

"Всичко е наред благодарение на хората, които се отзоваха....Жената се чувства много добре. Абсолютно не е вярно, че е дошла в България да роди безплатно."

Наталия Еллис допълва:

"Украинците идват в България, защото тук много от хората говорят и руски език, който е близък до украинския.... При нас беше Кели Клементс, заместник на генералния секретар на ООН, и тя отбеляза, че всички украински жени и деца говорят 4 езика - украински, руски, български и английски. Представете си бежанец с 4 езика. Жена с 4 езика може да намери къде да роди", коментира Наталия Еллис.

Заключение

Твърдението, че украински жени идват в България, за да родят безплатно, е НЕВЯРНО.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще бъдат ли премахнати парите в брой заради нова дигитална валута?

Постове във Фейсбук и публикации в различни сайтове споделяни и коментирани десетки и стотици пъти твърдят, че държави като България, Гърция, Португалия и други са във фаза "проучване", като банковия сектор и инфраструктурата постепенно се подготвят за въвеждането на нова дигитална валута и за премахването на парите в брой. Твърдение:..

публикувано на 29.05.23 в 06:00

Може ли със заповед на НАТО да има мобилизация в България?

В социалните мрежи се появи съобщение че НАТО разпорежда мобилизацията на 30 000 български военни от 20 май 2023 г. Цитира се и номер на заповедта - № 123-НАТО-2023.  Разпространението е чрез препечатване на текст, а не чрез споделяне на документа.  Според съобщението „заповедта“ на НАТО е „на основание чл. 5, ал. 1 от Протокола за действия на НАТО..

публикувано на 23.05.23 в 06:00

Има ли нови изисквания за влизане и пътуване с автомобил в Турция?

Нови изисквания на турските власти за влизане и пътуване в страната предизвикаха стотици споделяния в социалните мрежи. Те се появиха първо в групите за почивка в Турция във Фейсбук, където за източник на информацията е посочено Генералното ни консулство в Истанбул. Най-много коментари провокира следното разпореждане:  "При влизане на турска..

публикувано на 16.05.23 в 06:00

Вярно ли е, че собствениците на нови автомобили вече няма да ги притежават?

В публикации в „Автомедия“ и „България Он Еър“ се твърди, че традиционният бизнес модел за продажба на автомобили е напът да се промени. Това, което досега е било обичайна практика – клиентът купува колата си от търговеца и тя става негова, се оказва пречка за новите стратегии за екологична устойчивост и опазване на околната среда, се..

публикувано на 12.05.23 в 06:00
През лятото на 2020 г. Министерството на туризма сезира МВР за масово паркиране на автомобили върху дюни на плаж „Крапец-север“ и в района.

Позволяват ли административни пропуски унищожаване на дюните на плажа "Крапец-север"?

Дюните са публична държавна собственост и като такава не могат да се приватизират. Основните видове дюни са зараждащи се дюни, подвижни ( бели ) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност ( сиви дюни ) и облесени дюни. Белите, сивите и облесените дюни са обект на по-строго опазване и според Закона за устройството на Черноморското..

публикувано на 05.05.23 в 06:00

Прави ли се оглед по домовете по програмата за подмяна на отоплителните уреди?

Жители на плевенски села сигнализират, че има опити за измами по проекта за подмяна на печките на твърдо гориво с екологични уреди. Измамниците се представят за експерти на общината и настояват да направя оглед в жилищата, чийто собственици са заявили желание за подмяна на отоплителни уреди по проект за по чист въздух Измамници се..

публикувано на 04.05.23 в 14:29

Въвежда ли старозагорско училище "полово неутрални тоалетни"?

В публикации в няколко информационни сайта се появиха информации за "джендър толерантно училище" в Стара Загора (виж тук , тук и тук ).  Става дума за СУ „Максим Горки“, което според сайтовете се е обявило за подходящо за хора с различна сексуална ориентация и полова идентичност. В публикацията под снимка на СУ „Максим Горки“ дори..

публикувано на 03.05.23 в 06:00

Не, американски военни не са затваряли Летище София

Десетки страници във Facebook и информационни сайтове публикуваха на 17 април т.г. и в следващите дни снимки и информация относно предполагаемо затваряне на Терминал 2 на Летище София заради присъствието на американски военни.  Информационните сайтове (например тук , тук и тук ) се позовават на сигнал на читатели, като се твърди, че..

публикувано на 01.05.23 в 06:00

Отровна ли е внесената от Украйна пшеница?

Публикации в различни информационни сайтове, споделяни и коментирани десетки пъти, твърдят, че украинската пшеница, която се внасяше в страната ни до края на миналата седмица е отровна. Според публикациите доказателство за това твърдение е лабораторен анализ на партида, направен на 24 август 2022 г., който няма да бъде обявен официално, защото..

публикувано на 27.04.23 в 06:00

Има или няма дюни извън плажа на къмпинг "Каваците"?

Въпросът има или няма дюни на къмпинг "Каваците" извън плажните ивици вече десетилетия буди страсти и остава нерешен. Периодично се публикуват информации за сложния казус с дюните и тяхната площ (вижте тук и тук ). Много са интересите, които ще  бъдат засегнати при каквото и да е решение на въпроса - държавата, частните..

публикувано на 26.04.23 в 06:00