Повече ли са чиновниците в България в сравнение с Нидерландия и САЩ?

Снимка: Ройтерс

В споделяна над 1400 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че съотношението между държавните служители и населението в САЩ, Холандия (Нидерландия) и България е най-високо именно у нас.

"САЩ: 312 млн. население, 800 000 държавни служители;

ХОЛАНДИЯ: 16 млн. население, 20 000 държавни служители;

БЪЛГАРИЯ: 7 млн. население, 440 000 държавни служители.

Чиновниците ни в относителен порядък ca 45 ПЪТИ ПОВЕЧЕ от американските и 51 ПЪТИ ПОВЕЧЕ от холандските", се посочва (без редакторска намеса) в поста (виж скрийншота по-долу).

Твърдение: 440 000 са държавните служители у нас при 7 млн. население, което е далеч по-високо от нивото в САЩ и Холандия (Нидерландия)

Дадената публикация във Фейсбук е от април 2023 г., но сходно твърдение може да бъде открито в социалната мрежа и от декември 2020 г.

От съпоставката на двете публикации може да бъде изведен погрешният извод, че населението на САЩ и Нидерландия е намаляло за последните две години.


По официални данни към 1 април 2020 г. населението на САЩ е било близо 331,5 милиона души, а към 1 януари 2023 г. вече е над 334,2 млн.

От официалния сайт на Бюрото по трудова статистика в САЩ става ясно, че към май 2022 г. общият брой на служителите във федералното и местното правителство и местната власт, включително държавните училища и пощенската служба са 21 370 430. 

Сходни данни дава през 2021 г. и неправителственият сайт usafacts.org – 23,7 млн. 

Така при усреднени сметки, ако приемем, че населението на САЩ е 332 млн. души от тях 21 млн. държавни служители са 1/15 или близо 6,33 на сто.

Официални статистически данни в Нидерландия сочат, че броят на служители в публичната администрация и сигурността през първото тримесечие на 2022 г. е 326 000 души.

Според местната официална статистика населението на кралството е малко над 17 864 000.

Това означава, че държавните служители в страната са около 1/55 или около 1,82%.

Колкото до държавните служители в България справка с дата 8 март т.г. в Националния статистически институт показва, че към декември 2022 г. те са 98 343 души. В тази бройка обаче не се включват служителите на МВР и Министерството на отбраната.


В МВР по официални данни към 31 декември 2022 г. работят около 48 000 души.

Точният брой на служителите в МО и числеността на Въоръжените сили официално не е известен, но за целите на настоящата проверка и въз основа на анализ на "Медиапул" и на Бялата книга за отбраната от 2010 г. приемаме, че става дума за около 40 000 души.

По този начин говорим за около 186 434 души при население от 6 519 789, според данните от последното преброяване на населението на България.

Така държавните служители у нас са 1/35 или 2,86%. 

Заключение

Твърдението, че броя на държавните служителите у нас е 440 000 души е НЕВЯРНО. Съотношението им с чиновниците спрямо населението в САЩ също не отговаря на истината. Колкото до Нидерландия съотношението е по-високо с около 1% в полза на България, но не "51 пъти", както се посочва в твърдението.

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пресконференция на Виктор Янукович в Москва, 2 март 2013 г.

Виктор Янукович не е отхвърлял "договор за присъединяване на Украйна към ЕС и НАТО"

Бившият украински президент Виктор Янукович (на поста от 25 февруари 2010 до 22 февруари 2014 г.) не е отхвърлял през 2013 г. "договор за присъединяване на Украйна към Европейския съюз и НАТО", както се твърди в препубликуван хиляди пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу).  Твърдение: Виктор Янукович е отхвърлил договор за..

публикувано на 02.10.23 в 06:00
Матеуш Моравецки

Полша не е призовавала Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна

Полша не е призовавала страните от Източна Европа да прекратят оръжейните доставки за Украйна, както се твърди в споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация. Публикацията е от сайт, който е без посочен собственик, редакция или адрес, и в нея не се уточнява кой именно представител на полските власти е отправил "призива към Източна Европа"...

публикувано на 23.09.23 в 06:00

Не е вярно, че НАТО и ХААРП стоят зад скорошните опустошителни наводнения

Безпрецедентните наводнения в Европа и в Либия през този месец провокираха разпространението на редица конспиративни теории.  НАТО не искат плажуващи и нарочно са предизвикали наводнението в Царево , се твърди в публикация, споделена многократно във Фейсбук. В друг текст , споделен стотици пъти, се казва, че американската система..

публикувано на 19.09.23 в 06:00

Има ли план за контрол над българите с помощта на цифровото евро?

В публикация в социалната мрежа Фейсбук, която има близо 3 хиляди споделяния, се твърди, че на 22.06.2023 г. министърът на финансите Асен Василев е заявил пред Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум, че България ще приеме дигиталното евро. Според автора на поста Асен Василев е казал пред "Клаук Шваб"..

публикувано на 11.09.23 в 06:00
Демонстрации на бойна техника в гарнизон Казанлък, 6 май 2021 г.

Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна. Според статията, която може да бъде прочетена  тук , информацията идва от украинската национална телевизия. От публикацията става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем,..

публикувано на 23.08.23 в 06:00

Искал ли е ЕС да забрани българския розов домат?

В българското обществено пространство периодично се появяват твърдения, че Европейският съюз ще забрани някой традиционен продукт, смятан за символ на „българщината“. През годините се разпространяваха такива митове за ракията, шкембе чорбата, розовия домат. Не беше подминат и дюнерът, който е популярна улична храна в много държави в Европа. Едно от..

публикувано на 16.08.23 в 06:00

Устремилa ли се е Франция към Фрекзит?

Споделена над 2800 пъти публикация във Фейсбук внушава, че Франция се насочила към Фрезкит (по аналогия с Брекзит - британското напускане на Европейския съюз – б.р.). "Началото на края - Франция иска Фрекзит. Френският народ вече иска да излиза от корумпирания и прогнил ЕС, но това не пречи на България да се натиска за еврозона и за..

публикувано на 10.08.23 в 06:00

Крият ли властите в Гърция умишлени палежи с дронове?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук уличава неизвестни в умишлени палежи на горите в Гърция. С предупреждение "Извънредно" и множество удивителни авторът пише: "Гърция днес. Нищо от това не се показва по телевизорите! Това е само началото!!! Умишлени палежи с дронове и 48 градуса скоро." Твърдение: Властите крият, че умишлени палежи с..

публикувано на 07.08.23 в 06:00

Не, това изображение не показва дали сте под стрес

През последния месец във Facebook отново се разпространява изображение, за което се твърди, че е създадено от японски невролог и показва състоянието на наблюдаващия го - спокойно или под напрежение. Изображението е споделяно от много потребители и различни страници още от 2020 г. Намират се и статии в сайтове от 2018 г., в които се твърди, че..

публикувано на 01.08.23 в 06:00
Диана Шошоака

Наистина ли в Полша са отчетени завишени нива на радиация, както твърди румънска сенаторка?

В публикация, споделена над 9000 пъти във Фейсбук, се твърди, че румънската сенаторка Диана Шошоака е коментирала експлозия в склад за боеприпаси в Хмелницки през май тази година като според нея е имало "взрив в складовете за ядрени боеприпаси на НАТО в Украйна". А вследствие на това в Полша са отчетени завишени нива на радиация. Въпреки че..

публикувано на 24.07.23 в 06:00