Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

Демонстрации на бойна техника в гарнизон Казанлък, 6 май 2021 г.
Снимка: БГНЕС

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна. Според статията, която може да бъде прочетена тук, информацията идва от украинската национална телевизия.

От публикацията става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем, че БТР-ите са описани като дронове, които „с нищо не са помогнали на Украйна“.

"100 БЪЛГАРСКИ БТР СА ВЗРИВЕНИ ОТ РУСКИ ДРОНОВЕ КАЗА УКРАЙНА!!

ТАЗИ СУТРИН Е СТАНАЛА АТАКАТА!

100-ТЕ БЪЛРГАРСКИ ДРОНОВЕ СА ВЗРИВЕНИ И НЕ ПОМОГНАХА С НИЩО НА УКРАЙНА!

ТОВА ПРЕДАДЕ УКРАИНСКАТА НАЦИНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ!", пише в сайта suprotiva.eu (без редакторска намеса - б.р.). Използваната снимка пък е с логото на в. "Сега".


Според написаното, става въпрос за БТР-ите, които парламентарната комисия по отбрана в България одобри на 19 юли 2023 г. да бъдат предоставени на Украйна, а два дни по-късно решението бе подкрепено и от Народното събрание със 148 гласа “за”, 52 “против” и нито един “въздържал се”.  

ТВЪРДЕНИЕ: 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна

Предоставянето на бронираната техника, която не се използва от МВР, е било договорено при посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България през миналия месец. 

Едва на 4 август 2023 г. Министерският съвет одобри проект на Споразумение между Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. Това означава, че няма как българските БТР-и да са били взривени в Украйна на 28 юли, тъй като те още не са били изпратени.

Вчера, 22 август, пък стана ясно, че тепърва трябва да бъде сключено споразумение между МВР на България и Министерството на отбраната на Украйна. Очаква се машините да бъдат предадени на Киев през есента - това стана ясно в рамките на визита на българския министър на отбраната Тодор Тагарев в Украйна.

Проверка в сайта на Украинската национална телевизия също показва, че няма никаква информация за взривяването на 100 български БТР-а нито на 28 юли 2023 г, нито преди или след това. Подобна информация няма и в други украински медии.

Проверката ни показва, че Въоръжените сили на Украйна също не съобщават в официалния си канал в Телеграм, използван от украински и чужди медии за информация за развитието на бойните действия, за взривени български БТР-и.

Заключение

Твърдението, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна на 28 юли, е НЕВЯРНО. Няма как подобно нещо да се е случило с българските БТР-и, тъй като те все още не са били изпратени на украинската страна. Министерският съвет на България одобри изпращането им едва на 4 август. Вчера, 22 август, стана ясно, че машините още не са предадени на Киев заради липса на споразумение между МВР на България и МО на Украйна.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00

Готви ли се НАТО да нападне Русия?

Темата за евентуално нападение на НАТО над Русия стана все по-коментирана през последния месец. Повод се превърна започналото в края на януари учение "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще продължи до края на май.  Българският сайт  lupa.bg тълкува учението като подготовка за нападение над Русия и съобщава в заглавие от..

публикувано на 26.02.24 в 06:00

Не е вярно, че президентът Радев рекламира криптоплатформа

Сайт, имитиращ интернет страницата на телевизия бТВ, е публикувал текст с фалшиво интервю от предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Неин гост уж е президентът Румен Радев, представен и като предприемач и филантроп, който "натрупал богатство от нова програма за автоматична търговия с криптовалута", се твърди в публикацията (виж..

публикувано на 22.02.24 в 06:00

Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март. "Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и..

публикувано на 19.02.24 в 06:00

Може ли българската литература да стане скучна и ленива?

Споделяна над 1200 пъти публикация във Фейсбук критикува провелата се наскоро конференция в Софийския университет "Св. Климент Охридски" на тема "Леност и скука в българската литература" . Изразеното мнение  в социалната мрежа за конференцията е, че целта ѝ е "да превърне българската литература в синоним на леност, скука, глупост и безумие" (виж..

публикувано на 12.02.24 в 06:00

Докога ще бъдат сечени български монети?

В споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация се твърди, че възпоменателната монета "Света Богородица - Златна ябълка" , която наскоро бе пусната в обращение, ще бъде една от последните български монети. Посочва се, че след това монети с номинали в български лев няма да се секат никога повече.  "Ако правителството остане до края на годината е..

публикувано на 05.02.24 в 06:00

Участват ли деца от столично училище в проукраинска акция?

„Днес в 12:00 часа в 150-то училище в Дружба 2 се прави това от снимката. Деца веят украинското знаме и викат "Слава Украйна" под съпровода на възпитатели, които ги снимат,“ пише във Фейсбук общинският съветник от партия "Възраждане" Деян Николов. Той публикува и снимка в доказателство на думите си. Този пост от събота, 20 януари, е споделен над..

публикувано на 01.02.24 в 06:00

Стара снимка внушава, че в София има безплатно паркиране за украински автомобили

Снимка, споделена през последните дни стотици пъти във Фейсбук, внушава, че на паркинг до Националния дворец на културата са обособени безплатни места за паркиране на автомобили с украинска регистрация.  Твърдение: На паркинга до НДК са обособени безплатни места за автомобили с украинска регистрация След началото на войната на Русия в Украйна..

публикувано на 29.01.24 в 06:00

Болест Х не съществува, в Давос обсъждат хипотетични сценарии при нова пандемия

Във връзка с дискусия на Световния икономически форум в Давос на 17 януари на тема "Подготовка за Болест Х", многобройни публикации в социалните и традиционните медии алармират, че въпросната Болест Х е реална и непосредствена заплаха за обществото. Една от публикациите гласи: "Световният икономически форум ни готви среща с "Болестта Х" и..

публикувано на 22.01.24 в 06:00

Не е вярно, че Столичната община е отменила честванията за 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев

Широк отзвук получи през последните дни темата за честването на 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев в София. В множество публикации в социалните медии, както и в онлайн изданията на всекидневници, бяха публикувани статии, в които се твърди, че Столичната община е отменила официалните чествания за Деня на Христо Ботев. Първоизточникът на..

публикувано на 15.01.24 в 06:00