Искал ли е ЕС да забрани българския розов домат?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В българското обществено пространство периодично се появяват твърдения, че Европейският съюз ще забрани някой традиционен продукт, смятан за символ на „българщината“. През годините се разпространяваха такива митове за ракията, шкембе чорбата, розовия домат. Не беше подминат и дюнерът, който е популярна улична храна в много държави в Европа. Едно от доказателствата, че тези опасения са били неоснователни, е фактът, че тези храни и напитки продължават да присъстват необезпокоявани в менюто ни.

Въпреки това обаче тезата, че Брюксел иска да забрани нещо "изконно българско", отново започна да се експлоатира в социалните мрежи. Такъв е случаят с любимите на много хора розови домати сорт „биволско сърце“. Преди близо 10 години активно се разпространяваше твърдението, че ЕС иска да ги забрани. Това не само, че не се случи, но беше и категорично опровергано от Министерството на земеделието. Сега същата дезинформация се появява отново във Фейсбук страница, където е споделена над 2600 пъти. Коментарите под публикацията са стотици, сред тях не липсват и такива, които заклеймяват ЕС.


Твърдение: ЕС е искал да забрани българския розов домат

Откъде тръгва всичко?

През 2014 година започват да се появяват редица идентични публикации в различни сайтове, включително и на интернет страницата на Българската стопанска камара, в които се твърди, че се подготвя нов европейски регламент, който може да забрани производството и продажбата на „най-любимите български зеленчуци“, сред които местни сортове чушки и розови домати. 

В повечето статии тогава се цитира зеленчукопроизводителят Данаил Стефанов, който е казал пред бТВ, „че ще има протести, ако забранят тези бабини сортове. Това е нашата история, няма как някой да ни я забрани". Не били компютри, а компоти

ЕС не е забранявал розовия домат. Това пише в позиция от 2016 г. на Министерството на земеделието по повод редица публикации, които предупреждават за такава опасност.  През май 2013 г. Европейската комисия предлага за обсъждане проект на регламент относно производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал, т.е. семена. Проектът е отхвърлен с огромно мнозинство от Европейския парламент през март 2014 г. и е оттеглен от ЕК. Предложението се е отнасяло за сертифициране, което е можело да доведе до допълнителни разходи за фермерите. В отхвърления проект на регламент не се съдържат разпоредби, които да забраняват достъпа до пазара на български зеленчуци, произведени от семена, които не са преминали процедура за сертификация.

В нова своя позиция, изпратена до БНР, от Министерството на земеделието потвърждават, че "Европейската комисия не е предлагала и приемала каквито и да е забрани по отношение на вида домат, в т.ч. розов." Оттам обаче добавят, че в началото на месец юни ЕК е предложила проект на законодателство за растителния репродуктивен материал: 

"Предложението е под формата на регламент и цели да замени настоящите 10 директиви за търговия със семена и посадъчен материал и множество други юридически инструменти, като в обхвата му не попада Директивата за горските видове за които е предложен отделен регламент. Законодателното предложение има за цел да направи юридическите и технически изисквания към растителния репродуктивен материал по-лесни за разбиране и прилагане, да хармонизира практиките в държавите членки, както и да даде по-големи права на бизнес операторите да извършват дейности под официален надзор. Законодателното предложение дава по-добри възможности за запазване на био разнообразието, облекчения, които ще се прилагат за крайни клиенти и обмен между генетични банки и неправителствени организации. Предстои обсъждане на проекта за регламент в работни групи в Съвета на ЕС."


Заключение:

Твърдението, че ЕС е искал да забрани българския розов домат, е НЕВЯРНО. Спекулациите по темата започват през 2014 г. заради предложения през 2013 г. от ЕК проект на регламент относно производството и предлагането на пазара на семена, който впоследствие е отхвърлен от Европарламента. В своята същност обаче той не е съдържал забрана за търговия на български зеленчуци дори и те да са несертифицирани. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пресконференция на Виктор Янукович в Москва, 2 март 2013 г.

Виктор Янукович не е отхвърлял "договор за присъединяване на Украйна към ЕС и НАТО"

Бившият украински президент Виктор Янукович (на поста от 25 февруари 2010 до 22 февруари 2014 г.) не е отхвърлял през 2013 г. "договор за присъединяване на Украйна към Европейския съюз и НАТО", както се твърди в препубликуван хиляди пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу).  Твърдение: Виктор Янукович е отхвърлил договор за..

публикувано на 02.10.23 в 06:00
Матеуш Моравецки

Полша не е призовавала Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна

Полша не е призовавала страните от Източна Европа да прекратят оръжейните доставки за Украйна, както се твърди в споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация. Публикацията е от сайт, който е без посочен собственик, редакция или адрес, и в нея не се уточнява кой именно представител на полските власти е отправил "призива към Източна Европа"...

публикувано на 23.09.23 в 06:00

Не е вярно, че НАТО и ХААРП стоят зад скорошните опустошителни наводнения

Безпрецедентните наводнения в Европа и в Либия през този месец провокираха разпространението на редица конспиративни теории.  НАТО не искат плажуващи и нарочно са предизвикали наводнението в Царево , се твърди в публикация, споделена многократно във Фейсбук. В друг текст , споделен стотици пъти, се казва, че американската система..

публикувано на 19.09.23 в 06:00

Има ли план за контрол над българите с помощта на цифровото евро?

В публикация в социалната мрежа Фейсбук, която има близо 3 хиляди споделяния, се твърди, че на 22.06.2023 г. министърът на финансите Асен Василев е заявил пред Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум, че България ще приеме дигиталното евро. Според автора на поста Асен Василев е казал пред "Клаук Шваб"..

публикувано на 11.09.23 в 06:00
Демонстрации на бойна техника в гарнизон Казанлък, 6 май 2021 г.

Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна. Според статията, която може да бъде прочетена  тук , информацията идва от украинската национална телевизия. От публикацията става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем,..

публикувано на 23.08.23 в 06:00

Устремилa ли се е Франция към Фрекзит?

Споделена над 2800 пъти публикация във Фейсбук внушава, че Франция се насочила към Фрезкит (по аналогия с Брекзит - британското напускане на Европейския съюз – б.р.). "Началото на края - Франция иска Фрекзит. Френският народ вече иска да излиза от корумпирания и прогнил ЕС, но това не пречи на България да се натиска за еврозона и за..

публикувано на 10.08.23 в 06:00

Крият ли властите в Гърция умишлени палежи с дронове?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук уличава неизвестни в умишлени палежи на горите в Гърция. С предупреждение "Извънредно" и множество удивителни авторът пише: "Гърция днес. Нищо от това не се показва по телевизорите! Това е само началото!!! Умишлени палежи с дронове и 48 градуса скоро." Твърдение: Властите крият, че умишлени палежи с..

публикувано на 07.08.23 в 06:00

Не, това изображение не показва дали сте под стрес

През последния месец във Facebook отново се разпространява изображение, за което се твърди, че е създадено от японски невролог и показва състоянието на наблюдаващия го - спокойно или под напрежение. Изображението е споделяно от много потребители и различни страници още от 2020 г. Намират се и статии в сайтове от 2018 г., в които се твърди, че..

публикувано на 01.08.23 в 06:00
Диана Шошоака

Наистина ли в Полша са отчетени завишени нива на радиация, както твърди румънска сенаторка?

В публикация, споделена над 9000 пъти във Фейсбук, се твърди, че румънската сенаторка Диана Шошоака е коментирала експлозия в склад за боеприпаси в Хмелницки през май тази година като според нея е имало "взрив в складовете за ядрени боеприпаси на НАТО в Украйна". А вследствие на това в Полша са отчетени завишени нива на радиация. Въпреки че..

публикувано на 24.07.23 в 06:00
Изплащане на еднократна помощ за украински бежанци.

Не е вярно, че за украинските бежанци са изхарчени почти 1 млрд. лв. от бюджета

В споделен стотици пъти пост в социалната мрежа Фейсбук от 20 май 2023 г. председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов твърди, че за украинските граждани, получили временна закрила в България, са предоставени близо 1 млрд. лв. от държавния бюджет. "До момента сме дали почти 1 млрд лв държавни пари за издръжка на украинските туристи",..

публикувано на 18.07.23 в 06:00