Има ли план за контрол над българите с помощта на цифровото евро?

Снимка: БГНЕС

В публикация в социалната мрежа Фейсбук, която има близо 3 хиляди споделяния, се твърди, че на 22.06.2023 г. министърът на финансите Асен Василев е заявил пред Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум, че България ще приеме дигиталното евро. Според автора на поста Асен Василев е казал пред "Клаук Шваб" следното за цифровото евро: „За нас то е полезно защото ще знаем всеки българин, какво яде, какво обича да си купува и дори кога отива да прави секс! Като ги поставим под такъв контрол вече дори няма да могат да ни се противопоставят! Започва даден човек да ни критикува и утре парите ще му бъдат блокирани! Така ще бъде унищожена свободата им! Сега всеки изкарват пари по друг начин но със въвеждането на дигиталното евро само ние избраните от елита ще имаме контрол над тяхната съдба!“ (оригиналният правопис е запазен, както е в публикацията).


Твърдение: Асен Василев е заявил пред Клаус Шваб, че България ще приеме дигиталното евро, за да контролира гражданите

Финансовият министър Асен Василев не се е срещал с Клаус Шваб на 22.06.2023 г., посочиха за БНР от пресцентъра на Министерството на финансите. Проверка на БНР показва, че на тази дата Василев е бил във Варна заедно с министрите на отбраната Тодор Тагарев, на иновациите и растежа Милена Стойчева, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, депутати, офицери, представители на местната и държавната власт. В морската столица министърът на финансите е участвал в церемонията по залагане на кила на втория многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили в корабостроителницата „МТГ Делфин“. Събитието е отразено от редица български медии, включително от БНР, БТА, „Фокус“ и много други. Информация за него има и на сайта на Министерството на отбраната.

От Министерството на финансите също така заявиха, че Асен Василев не е изразявал мнения като тези в поста във Фейсбук нито пред Клаус Шваб, нито пред когото и да било друг. От ведомството подчертават, че финансовият министър никога не е казвал, че България ще приеме цифровото евро, "защото българите ще бъдат поставени под контрол, така че да няма да могат да се противопоставят, както и че ако някой е критичен към правителството, парите му ще бъдат блокирани".

За момента цифровото евро е само проект. То би представлявало цифрова валута на централната банка и електронен еквивалент на парите в брой. То не би заменило плащанията в брой, а би съществувало паралелно с тях. Така то би допълвало банкнотите и монетите, като предоставя на гражданите още един начин на плащане.

Цифровото евро все още не съществува дори на европейско ниво и съответно няма как да бъде въведено в България. Проучвателният етап за цифровото евро ще приключи през октомври 2023 г. След това ще има анализ как би могло да бъде разработено и разпространявано цифровото евро и какво въздействие би могло да окаже върху пазара. Едва след това ще бъде взето решение дали реално да започне процесът на разработването му, обясняват от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Относно това дали дигиталното евро би могло да бъде използвано за контрол на населението и дали използването му ще предоставя информация за извършените плащания на европейските или националните власти, от Европейската централна банка акцентират, че неприкосновеността на личния живот би била една от най-важните характеристики на цифровото евро. Евросистемата няма никакъв търговски интерес към личните данни за плащанията на гражданите, нито има интерес да споделя такива данни с трети страни. Ето защо тя няма да иска да наблюдава или съхранява лична информация на потребителите, пише на сайта на ЕЦБ в специални разяснения за проекта за цифрово евро. Цифровото евро би позволило на гражданите да извършват плащания, без да споделят данните си с трети лица, освен необходимите за предотвратяване на незаконни дейности, в съответствие с европейските разпоредби. Информацията за плащанията ще бъде известна само на платеца и получателя, т.е. българското Министерство на финансите няма да разполага с тези данни. Очаква се цифровото евро да осигури още по-висока степен на неприкосновеност на личния живот, разясняват от ЕЦБ.

Заключение 

Твърдението, че Асен Василев е заявил на 22.06.2023 г. пред шефа на Световния икономически форум, че страната ни ще въведе дигиталното евро с цел да контролира гражданите, е НЕВЯРНО. Същия ден Василев е бил във Варна с други български министри за церемонията по залагане на кила на втория многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили. От Министерството на финансите подчертават, че Асен Василев никога не е изразявал мненията, посочени в поста във Фейсбук, нито пред Клаус Шваб, нито пред когото и да било друг. Освен това цифровото евро все още не съществува, а е само проект на проучвателен етап. Ако бъде въведено, Министерството на финансите няма да разполага с информация за плащанията, извършени с него, нито да я използва за какъвто и да било контрол на гражданите. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пресконференция на Виктор Янукович в Москва, 2 март 2013 г.

Виктор Янукович не е отхвърлял "договор за присъединяване на Украйна към ЕС и НАТО"

Бившият украински президент Виктор Янукович (на поста от 25 февруари 2010 до 22 февруари 2014 г.) не е отхвърлял през 2013 г. "договор за присъединяване на Украйна към Европейския съюз и НАТО", както се твърди в препубликуван хиляди пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу).  Твърдение: Виктор Янукович е отхвърлил договор за..

публикувано на 02.10.23 в 06:00
Матеуш Моравецки

Полша не е призовавала Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна

Полша не е призовавала страните от Източна Европа да прекратят оръжейните доставки за Украйна, както се твърди в споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация. Публикацията е от сайт, който е без посочен собственик, редакция или адрес, и в нея не се уточнява кой именно представител на полските власти е отправил "призива към Източна Европа"...

публикувано на 23.09.23 в 06:00

Не е вярно, че НАТО и ХААРП стоят зад скорошните опустошителни наводнения

Безпрецедентните наводнения в Европа и в Либия през този месец провокираха разпространението на редица конспиративни теории.  НАТО не искат плажуващи и нарочно са предизвикали наводнението в Царево , се твърди в публикация, споделена многократно във Фейсбук. В друг текст , споделен стотици пъти, се казва, че американската система..

публикувано на 19.09.23 в 06:00
Демонстрации на бойна техника в гарнизон Казанлък, 6 май 2021 г.

Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна. Според статията, която може да бъде прочетена  тук , информацията идва от украинската национална телевизия. От публикацията става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем,..

публикувано на 23.08.23 в 06:00

Искал ли е ЕС да забрани българския розов домат?

В българското обществено пространство периодично се появяват твърдения, че Европейският съюз ще забрани някой традиционен продукт, смятан за символ на „българщината“. През годините се разпространяваха такива митове за ракията, шкембе чорбата, розовия домат. Не беше подминат и дюнерът, който е популярна улична храна в много държави в Европа. Едно от..

публикувано на 16.08.23 в 06:00

Устремилa ли се е Франция към Фрекзит?

Споделена над 2800 пъти публикация във Фейсбук внушава, че Франция се насочила към Фрезкит (по аналогия с Брекзит - британското напускане на Европейския съюз – б.р.). "Началото на края - Франция иска Фрекзит. Френският народ вече иска да излиза от корумпирания и прогнил ЕС, но това не пречи на България да се натиска за еврозона и за..

публикувано на 10.08.23 в 06:00

Крият ли властите в Гърция умишлени палежи с дронове?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук уличава неизвестни в умишлени палежи на горите в Гърция. С предупреждение "Извънредно" и множество удивителни авторът пише: "Гърция днес. Нищо от това не се показва по телевизорите! Това е само началото!!! Умишлени палежи с дронове и 48 градуса скоро." Твърдение: Властите крият, че умишлени палежи с..

публикувано на 07.08.23 в 06:00

Не, това изображение не показва дали сте под стрес

През последния месец във Facebook отново се разпространява изображение, за което се твърди, че е създадено от японски невролог и показва състоянието на наблюдаващия го - спокойно или под напрежение. Изображението е споделяно от много потребители и различни страници още от 2020 г. Намират се и статии в сайтове от 2018 г., в които се твърди, че..

публикувано на 01.08.23 в 06:00
Диана Шошоака

Наистина ли в Полша са отчетени завишени нива на радиация, както твърди румънска сенаторка?

В публикация, споделена над 9000 пъти във Фейсбук, се твърди, че румънската сенаторка Диана Шошоака е коментирала експлозия в склад за боеприпаси в Хмелницки през май тази година като според нея е имало "взрив в складовете за ядрени боеприпаси на НАТО в Украйна". А вследствие на това в Полша са отчетени завишени нива на радиация. Въпреки че..

публикувано на 24.07.23 в 06:00
Изплащане на еднократна помощ за украински бежанци.

Не е вярно, че за украинските бежанци са изхарчени почти 1 млрд. лв. от бюджета

В споделен стотици пъти пост в социалната мрежа Фейсбук от 20 май 2023 г. председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов твърди, че за украинските граждани, получили временна закрила в България, са предоставени близо 1 млрд. лв. от държавния бюджет. "До момента сме дали почти 1 млрд лв държавни пари за издръжка на украинските туристи",..

публикувано на 18.07.23 в 06:00