Не е вярно, че всеки избягал от Израел у нас ще получи 5000 лв.

Снимка: БТА

В споделена стотици пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук се твърди, че правителството подготвя финансова помощ от 5000 лева за всеки човек от Израел, който би потърсил закрила в България. „КАБИНЕТА ГОТВИ ПОМОЩИ ОТ 5000 ЛЕВА ЗА ВСЕКИ БЕЖАНЕЦ ОТ ИЗРАЕЛ!“ се казва в публикацията (без редакторска намеса).


Твърдение: Всеки бежанец от Израел ще получи по 5000 лева

От пресцентъра на Министерския съвет посочиха пред БНР, че информацията е невярна и че не се подготвя финансова мярка, благодарение на която на всеки потенциален бежанец от Израел да бъде предоставена финансова помощ от по 5000 лева. „При нужда за лица от Израел, които могат да получат закрила в страната, държавата може да осигури първоначално настаняване, храна, здравни услуги, услуги за достъп до образование и до пазара на труда“, уточняват още от Министерския съвет.

„В момента няма индикации за бежанска вълна към България заради войната на „Хамас“ срещу Израел“, допълват още от пресцентъра.

От пресслужбата на Държавната агенция за бежанците също потвърдиха за БНР, че не се подготвят "помощи по 5000 лева за всеки бежанец от Израел". Освен това от институцията увериха, че за момента няма данни да има бежанска вълна от Израел заради конфликта между Израел и „Хамас“.

Съгласно чл. 1 от Закона за убежището и бежанците закрилата, която България предоставя на чужденци, може да бъде убежище, международна закрила и временна закрила.

Международната закрила може да бъде статут на бежанец и хуманитарен статут. Убежището се дава на чужденци, които са преследвани заради техните убеждения или дейност в защита международно признати права и свободи. Ако държавните интереси налагат това, президентът може да даде убежище.

Временната закрила се предоставя в случай на масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат държавата си по произход заради причини като въоръжен конфликт, гражданска война и други видове агресия.

Съгласно чл. 39 от Закона за убежището и бежанците чужденците, ползващи се от временна закрила, имат право да останат на територията на България. Те също така има право на труд и професионално обучение, на подходящо настаняване или на средства за настаняване при необходимост, на социално подпомагане, както и на медицинска помощ при спешни състояния. 

Съответно съгласно чл. 32 чужденец с предоставена международна закрила има право да пребивава на територията на Република България за срока на валидността на издадените му български лични документи. Ако има предоставен статут на бежанец, той има правата и задълженията на български гражданин, с изключение на правото да участва в избори за държавни и местни органи, в национални и местни референдуми, както и да участва в създаването и да членува в политически партии. Той също така няма правото да заема длъжности, за които със закон се изисква българско гражданство, нито да бъде военнослужещ.

За лице с предоставен хуманитарен статут се предвиждат правата и задълженията на чужденец с разрешено постоянно пребиваване в България. 

Законът за убежището и бежанците не предвижда на бежанец или на което и да било лице, на което е дадено закрила, да бъдат давани по 5000 лева.

Заключение

Твърдението, че на всеки бежанец от Израел ще бъдат дадени по 5000 лева, е НЕВЯРНО. От Министерския  съвет посочиха, че информацията е невярна и че не предвиждат предоставянето на такива суми. От Държавната агенция за бежанците също подчертаха, че такава помощ няма и не се планира. Освен това такава мярка с даване на по 5000 лева не се предвижда и никога не се е предвиждала за което и да било лице, получило закрила съгласно Закона за убежището и бежанците. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Готви ли се НАТО да нападне Русия?

Темата за евентуално нападение на НАТО над Русия стана все по-коментирана през последния месец. Повод се превърна започналото в края на януари учение "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще продължи до края на май.  Българският сайт  lupa.bg тълкува учението като подготовка за нападение над Русия и съобщава в заглавие от..

публикувано на 26.02.24 в 06:00

Не е вярно, че президентът Радев рекламира криптоплатформа

Сайт, имитиращ интернет страницата на телевизия бТВ, е публикувал текст с фалшиво интервю от предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Неин гост уж е президентът Румен Радев, представен и като предприемач и филантроп, който "натрупал богатство от нова програма за автоматична търговия с криптовалута", се твърди в публикацията (виж..

публикувано на 22.02.24 в 06:00

Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март. "Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и..

публикувано на 19.02.24 в 06:00

Може ли българската литература да стане скучна и ленива?

Споделяна над 1200 пъти публикация във Фейсбук критикува провелата се наскоро конференция в Софийския университет "Св. Климент Охридски" на тема "Леност и скука в българската литература" . Изразеното мнение  в социалната мрежа за конференцията е, че целта ѝ е "да превърне българската литература в синоним на леност, скука, глупост и безумие" (виж..

публикувано на 12.02.24 в 06:00

Докога ще бъдат сечени български монети?

В споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация се твърди, че възпоменателната монета "Света Богородица - Златна ябълка" , която наскоро бе пусната в обращение, ще бъде една от последните български монети. Посочва се, че след това монети с номинали в български лев няма да се секат никога повече.  "Ако правителството остане до края на годината е..

публикувано на 05.02.24 в 06:00

Участват ли деца от столично училище в проукраинска акция?

„Днес в 12:00 часа в 150-то училище в Дружба 2 се прави това от снимката. Деца веят украинското знаме и викат "Слава Украйна" под съпровода на възпитатели, които ги снимат,“ пише във Фейсбук общинският съветник от партия "Възраждане" Деян Николов. Той публикува и снимка в доказателство на думите си. Този пост от събота, 20 януари, е споделен над..

публикувано на 01.02.24 в 06:00

Стара снимка внушава, че в София има безплатно паркиране за украински автомобили

Снимка, споделена през последните дни стотици пъти във Фейсбук, внушава, че на паркинг до Националния дворец на културата са обособени безплатни места за паркиране на автомобили с украинска регистрация.  Твърдение: На паркинга до НДК са обособени безплатни места за автомобили с украинска регистрация След началото на войната на Русия в Украйна..

публикувано на 29.01.24 в 06:00

Болест Х не съществува, в Давос обсъждат хипотетични сценарии при нова пандемия

Във връзка с дискусия на Световния икономически форум в Давос на 17 януари на тема "Подготовка за Болест Х", многобройни публикации в социалните и традиционните медии алармират, че въпросната Болест Х е реална и непосредствена заплаха за обществото. Една от публикациите гласи: "Световният икономически форум ни готви среща с "Болестта Х" и..

публикувано на 22.01.24 в 06:00

Не е вярно, че Столичната община е отменила честванията за 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев

Широк отзвук получи през последните дни темата за честването на 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев в София. В множество публикации в социалните медии, както и в онлайн изданията на всекидневници, бяха публикувани статии, в които се твърди, че Столичната община е отменила официалните чествания за Деня на Христо Ботев. Първоизточникът на..

публикувано на 15.01.24 в 06:00

Има ли план за демонтиране на Паметника на свободата на Шипка?

Преди повече от 7 години Инспекторатът към министерството на културата с цел опазване на културно-историческото наследство и със заповед на кмета на Казанлък екипът на Национален парк-музей "Шипка – Бузлуджа" разработва цялостен проект за реставрация на паметника. След дълъг период на подготовка официално започва ремонтът на Паметника на свободата..

публикувано на 11.01.24 в 06:00