Червеното сияние не е предвестник на земетресение

Снимка: БТА

Споделена над 1000 пъти във Фейсбук статия на сайта "Портал 12" твърди в заглавие, че червеното северно сияние отпреди няколко дни е предвестник на земетресение. 

Статията е озаглавена "Червеното северно сияние - означава начало на Квантовия преход. Възможно е голямо земетресение", но освен в заглавието в текста няма и дума за очаквано земетресение.  

ТВЪРДЕНИЕ: Очаква се голямо земетресение в резултат на северното сияние, което наблюдавахме в неделя

Според статията планетата е пред т. нар. "Квантов преход", процес на трансформация, при който магнитните полюси на Земята ще си разменят местата. Описват се причините за червеното сияние. Цитира се духовния учител Петър Дънов, който също говори за трансформация. Накрая статията завършва с описание какво ще стане, когато настъпи време да се сменят полюсите. 


Става ясно, че темата за земетресението е подхвърлена като кукичка за читателя само в заглавието, вероятно по силата на тенденцията, че съвременният читател обикновено вижда заглавието на една статия, разглежда снимките и преминава на следващата публикация. 

Националният институт по геофизика, геодезия и география публикува на сайта си актуална информация и прогноза за геомагнитната активност. От графиката за 5 ноември се вижда, че по времето, когато е наблюдавано явлението, активността е била висока.


Слънцето буквално изхвърля в  космическото пространство малките частици корпускули и в резултат на огромни избухвания тази коронарна маса понякога навлиза в магнитното поле на Земята, което ни предпазва от радиацията, каза пред Радио Стара Загора климатологът Георги Рачев, който отхвърли всякакви спекулативни теории за очаквани катаклизми след сиянието:

"Когато този слънчев вятър, тези частици, които идва от Слънцето, попаднат в магнитосферата на Земята, се отправят към двата полюса - Aurora Borealis  и Aurora Аustralis (Южното сияние). Там започват да атакуват атомите на кислорода и азота във високата атмосфера и тези газове се йонизират и започват да отделят фотони. Когато е на височина над 240-300 км и когато интензитетът на този поток е много голям, се получава това червено светене".

У нас явлението е наблюдавано е и по-рано, например през 1989 г., но се вижда от места с по-ниско светлинно замърсяване, заяви пред Екипа за проверка на факти доц. д-р Любомир Илиев от Института по астрономия към БАН, който е категоричен, че няма връзка между червеното сияние и земните трусове.

"Тези сияния, които се наблюдават на юг, и изобщо северните сияния, са свързани много силно с проявите на слънчева активност, особено когато е в период на максимум на слънчевата активност, в какъвто се намираме в момента. Максимумът на 11-годишния цикъл на слънчевата активност се пада през първите три четвърти на 2024 година, но се смята, че този цикъл ще бъде с по-дълго проявена максимална активност, така че могат да се очакват и други такива явления – да се наблюдава полярно сияние на юг", каза д-р Илиев.

По думите му отдавна е проучена евентуалната връзка между слънчевата активност и земетресенията и те "определено нямат връзка".

"Земетресенията са процеси в земната кора, които са в доста тънък слой, други са процесите, които играят роля там", уточни той.

Заключение

Твърдението, че червеното сияние е предвестник на земетресение, е НЕВЯРНО . Аурора бореалис е независимо явление от тектоничната активност. Няма връзка между слънчевата активност, с която е свързано сиянието, и земетресенията, категоричен бе пред БНР и доц. д-р Любомир Илиев от Института по астрономия. Климатологът Георги Рачев също отхвърли теории, че явлението е предвестник на някакъв катаклизъм. Дори да има земетресение в близките дни, то няма да има връзка с наблюдаваното от България сияние. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вярно ли е, че до 2025 г. България ще изхарчи 600 млн. евро за Covid ваксини?

В свое изказване от парламентарната трибуна на 10 ноември 2023 г. проф. Андрей Чорбанов от партия "Има такъв народ" заявява, че "за целия период до 2025 г., България ще изхарчи 600 милиона евро за ваксини срещу Covid-19 ". Депутатът отправи това твърдение при изключването на заболяването от обхвата на особено опасните инфекции, което Народното..

публикувано на 04.12.23 в 06:00

Не, дрождите в хляба не са опасни за здравето

Твърдение за вредни дрожди в хляба се тиражира с голям интерес в социалната мрежа Facebook. Публикация от юли тази година е споделяна над 23 000 пъти. В нея се т върди, че, ако ядем хляб с мая, "дрождите, попадайки в кръвта ни, започват да се размножават, консумират нашите витамини, микроелементи, протеини". И в същото време "отделят токсини и..

публикувано на 27.11.23 в 06:00

Румен Радев не е казвал, че "еврото може да съсипе българите"

Споделяна в десетки Фейсбук групи публикация от информационен сайт (виж тук ) цитира президента Румен Радев да казва, че "Еврото може да съсипе българите". Статията, която е без дата, се разпространява поне от юли 2021 г., а отскоро отново "набира скорост" в социалните мрежи (виж двата скрийншота по-долу).  Твърдение: Румен Радев..

публикувано на 20.11.23 в 06:00
Васил Терзиев

Васил Терзиев не е обещавал на посланика на САЩ да въведе Covid сертификат

В публикация, споделена няколкостотин пъти във Фейсбук, се твърди, че новоизбраният кмет на София Васил Терзиев се е срещнал с американския посланик в България и пред него е обещал, след поемането на поста, да въведе задължителни сертификати за Covid-19 за пътуващите в градския транспорт, за посетителите в моловете и заведенията. От поста става ясно, че..

публикувано на 13.11.23 в 06:00

Първоаприлска шега стои зад "пророчески стихове" на Вазов

Първоаприлска шега е взета на сериозно от хиляди потребители във Фейсбук, които са повярвали, че през 2016 г. е открито ново стихотворение на народния поет и Патриарх на българската литература Иван Вазов, уж написано през 1916 г., със заглавието "България ще ни презре!". Стиховете се публикуват и споделят от стотици периодично във Фейсбук..

публикувано на 26.10.23 в 06:00

Не е вярно, че всеки избягал от Израел у нас ще получи 5000 лв.

В споделена стотици пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук се твърди, че правителството подготвя финансова помощ от 5000 лева за всеки човек от Израел, който би потърсил закрила в България. „КАБИНЕТА ГОТВИ ПОМОЩИ ОТ 5000 ЛЕВА ЗА ВСЕКИ БЕЖАНЕЦ ОТ ИЗРАЕЛ!“ се казва в публикацията (без редакторска намеса). Твърдение: Всеки бежанец от..

публикувано на 24.10.23 в 06:00
Ерусалим, 13 октомври 2023 г.

Не е вярно, че сгради на Рокфелер и Ротшилд са взривени в Ерусалим

Споделяна стотици пъти в различни групи във Фейсбук публикация в интернет сайт твърди, че палестинци са взривили сгради на Рокфелер и Ротшилд в Ерусалим вечерта на 9 октомври. Кратката информация в телеграфен стил (виж скрийншота по-долу) е придружена от снимка и от два вградени видеоклипа.  Твърдение: Палестинци са взривили сгради..

публикувано на 19.10.23 в 06:00
Виктор Орбан

Не, Орбан не е казвал, че Унгария удължава закриването на своите ТЕЦ до 2060 г.

Широко разпространявана публикация във Facebook цитира изказване на премиера на Унгария Виктор Орбан, според когото закриването на ТЕЦ-овете в страната е удължено до 2060 г.  Прикачен е скрийншот от уебсайт с новина със заглавие „ОРБАН: НИЕ УДЪЛЖИХМЕ ЗАКРИВАНЕТО НА НАШИТЕ ТЕЦОВЕ ДО 2060! ПРОСТО СОРОС ИСКА ЕНЕРГЕТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ТОВА Е ТОВА..

публикувано на 11.10.23 в 06:00

Вярно ли е, че съвсем скоро ще бъде наложен нов локдаун и носене на маски?

В различни публикации, някои от които споделени над 1000 пъти в социалните мрежи, се твърди, че идва нова пандемия и отново ще бъде наложен локдаун. В част от постовете се внушава, че съвсем скоро ще бъде въведено задължително носене на маски, а зад всичко това стои премиерът Николай Денков. Според твърдението министър-председателят е казал, че „ако..

публикувано на 09.10.23 в 06:00

МО изпраща повиквателни на запасни, няма обявена мобилизация

Темата за мобилизация в Българската армия, каквато няма, за пореден път разбуни духовете във Facebook.  Миналата седмицата снимка на документ - повиквателна заповед, бързо се разпространи в социалната мрежа. Към нея е приложен разказ на получателя ѝ, който е озадачен от получената заповед, въпреки че, по думите му, не е част от редиците на..

публикувано на 04.10.23 в 06:00