Васил Терзиев не е обещавал на посланика на САЩ да въведе Covid сертификат

Васил Терзиев
Снимка: БТА

В публикация, споделена няколкостотин пъти във Фейсбук, се твърди, че новоизбраният кмет на София Васил Терзиев се е срещнал с американския посланик в България и пред него е обещал, след поемането на поста, да въведе задължителни сертификати за Covid-19 за пътуващите в градския транспорт, за посетителите в моловете и заведенията. От поста става ясно, че Терзиев е заявил и че "ще премахне паметника на руската армия" и ще промени името на паметника на храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Твърдение: Васил Терзиев е обещал да въведе задължителни сертификати за Covid-19 за пътуващите в градския транспорт, за посетителите в моловете и заведенията

Екипът за проверка на факти на БНР се свърза с ПП-ДБ/СС, които издигнаха кандидатурата на новия кмет на София Васил Терзиев. В писмен отговор се посочва, че твърденията от публикацията във Фейсбук са абсурдни.

Подобни твърдения имат за цел да уплашат хората. Въвеждане на подобни сертификати изобщо не е в правомощията на общината и дори при сериозната Covid криза през 2021 г. не е имало изисквания за зелен сертификат за пътуване в градския транспорт, отговориха от ПП-ДБ/СС, откъдето отбелязаха още и че Терзиев не се е срещал с американския посланик у нас.

Публикуваме целия отговор на Васил Терзиев:

"В София паметник на руската армия няма. Има Паметник на съветската армия, но макар да има консенсус за неговото премахване, този процес не е в ръцете на кмета, а на областния управител на гр. София. Тя неколкократно заяви, че процедурата е стартирала, но със сигурност няма да стане от днес за утре, защото трябва да се спазят всички условия, особено тези по безопасността. По време на цялата кампания съм заявявал ясно позицията си, че паметникът трябва да се премести и ще се радвам да отиде в музея на тоталитарното изкуство. Общината ще направи всичко възможно да подпомогне този процес.

Не съм споменавал никога, че ще сменям името на катедралния храм "Свети Александър Невски". Единствено казах, че в София има улици, които носят имена на руски фигури със спорен принос в нашата история, които може да бъдат сменени. И то чак, след като говорим с хората, живеещи на тях, и обсъдим какво искат те самите.

Третото и четвъртото твърдение са толкова абсурдни, че не знам какво да отговоря. Освен че подобни твърдения имат за цел да уплашат хората. Въвеждане на подобни сертификати изобщо не е в правомощията на общината и да припомня, че дори при сериозната Ковид криза през 2021 г. не е имало изисквания за зелен сертификат за пътуване в градския транспорт.

И за финал искам да отбележа, че би било добре хората да вярват на сериозни източници на информация, като БНР, а не на анонимни неграмотни публикации в социалните мрежи", пише до нас новоизбраният кмет.

Потърсихме отговор и от посолството на САЩ в София. Оттам също категорично заявиха, че Васил Терзиев не се е срещал с американския посланик.

„Тези твърдения са неверни. Нито посланикът на САЩ, нито някой друг от Посолството е имал контакти с новоизбрания кмет Терзиев. Освен това САЩ следва политика на ненамеса във вътрешнополитически въпроси", пишат в отговор до нас от американската дипломатическа мисия.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че Васил Терзиев е обещал пред американския посланик да въведе задължителни сертификати за Covid-19 за пътуващите в градския транспорт, за посетителите в моловете и заведенията, е НЕВЯРНО. И от екипа на новоизбрания кмет на София, и от посолството на САЩ в България категорично опровергаха твърдението, че Терзиев се е срещал с посланика на САЩ. Такъв контакт никога не е осъществяван, заявиха и от двете страни. Освен това кметът на София няма правомощията да въвежда подобни сертификати. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали