Готви ли се НАТО да нападне Русия?

Снимка: nato.int
Чуй новината! Чуй новината:

Темата за евентуално нападение на НАТО над Русия стана все по-коментирана през последния месец. Повод се превърна започналото в края на януари учение "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще продължи до края на май. 

Българският сайт lupa.bg тълкува учението като подготовка за нападение над Русия и съобщава в заглавие от 14.01.2024 г., че "НАТО се готви за нападение над Русия: 90 000 военнослужещи започват учение". 

В публикацията се цитира информация от ДПА, според която "сценарият на учението е руско нападение на съюзническа територия, което задейства член 5 от Северноатлантическия договор, съдържащ обещанието за колективна отбрана".

Чл. 5 гласи, че въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от страните в Алианса, ще се разглежда като нападение срещу всички тях.

Заглавието противоречи на съдържанието в публикацията, от което става ясно, че учението ще отработва хипотетично руско нападение срещу съюзническа територия и колективни действия в случай на атака, а не нападение от страна на НАТО.


Във видео в YouTube със заглавие "Въвличат ни във войната - НАТО измисли "учение" до украинската граница. Време е за бунт на младите!" маневрите на НАТО също се тълкуват като подготовка за нападение над Русия. Според автора Добри Божилов "НАТО е съсредоточило 90 000 души на украинската граница и няма никаква причина те да бъдат там, освен на някакъв етап Володимир Зеленски да поиска военна помощ и те да нахлуят, което означава пряк сблъсък на НАТО и Русия на украинска територия". 


Твърдение: С мащабно учение НАТО се готви за нападение над Русия

"Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024) е най-голямото учение на НАТО след края на Студената война. То започна в края на януари и ще продължи повече от четири месеца. От средата на февруари до края на май НАТО ще тренира разполагане на военни от Арктика и Източния фланг. В учението участват близо 90 000 военни. Сред тях има 16 000 британски военни, 15 000 от Полша и 10 000 от Германия. Отделно на полигон в Полша ще тренират и силите за бързо реагиране на НАТО. 

В рамките на голямото учение има и 16 по-малки по различно време и в различни региони. Основните маневри са в Германия, Полша и балтийските държави. 

Ученията ще отиграват изпълнението на регионалните планове на НАТО, които очертават механизмите за отбрана и възпиране, за да се изправят срещу различни заплахи, както хибридни, така и конвенционални. Плановете бяха одобрени на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г.

По време на серията от учения основно ще се тренира подсилването с американски войски на европейските съюзници в страните, граничещи с Русия, и по източния фланг на Алианса.

"Алиансът ще демонстрира умението си да подсилва евроатлантическото пространство чрез прехвърляне на сили от Северна Америка. Това ще стане чрез симулиране на сценарий за възникване на конфликт с близък по сила противник. Учението ще бъде ясна демонстрация на нашето единство, сила и решителност да се защитаваме взаимно, съобразно нашите ценности, правила в съответствие с международния ред", обясни върховният главнокомандващ силите на алианса в Европа генерал Крис Каволи пред репортери в Брюксел след двудневна среща на националните началници на отбраната.

Председателят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер предупреди, че е нужна подготовка. 

"Не всичко може да бъде планирано. Затова ние трябва да сме подготвени за конфликт, ако Русия или терористични групи ни нападнат. Ние не търсим конфликт, но трябва да бъдем подготвени, ако те ни атакуват. Трябва да осъзнаем, че мирът не е даденост. И затова ние, силите на НАТО, се подготвяме."

Необходимостта от "подготовка", заявена от Роб Бауер, дава повод на руската онлайн платформа Фонд за стратегическа култура да анализира казаното, от което излиза, че "в момента страните от НАТО не са готови за пряк военен конфликт с Русия". "Ако е така, колко време ще отнеме на Алианса да бъде напълно готов да започне война срещу страната ни?", се пита в анализа на Фонда, обявен от Държавния департамент на САЩ за един от основните източници на руска дезинформация и пропаганда. Платформата Factcheck.bg установява, че Фондът е първоизточник за много български сайтове за новини и политически анализи. Така например анализът на казаното от НАТО се открива и в българския сайт pogled.info.

България е участвала в планирането на учението с офицери, които служат в щабовете на НАТО, обясни зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той също потвърждава, че това е отбранително учение:

"НАТО няма никакви настъпателни намерения. Това учение е преди всичко насочено да покаже на Русия, че НАТО е готовa да защитава своята територия. То не е насочено към въздействие върху войната на Русия срещу Украйна".

Русия смята за заплаха учението на НАТО "Непоколебим защитник 2024". По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, Русия "еднозначно възприема" ученията на НАТО като заплаха, защото "НАТО е инструмент за конфронтация".

Опасенията от предстоящ конфликт между НАТО и Русия бяха подхранени и от информации в медии в Германия за разработени различни сценарии за евентуална война между Русия и НАТО. Вестник "Билд" твърди, че разполага с поверителен план на Бундесвера, разработен в случай на "драматичен сценарий на хибридно широкомащабно руско нападение по източния фланг на НАТО" през лятото на 2025 година.

Според говорител на германското министерство на отбраната "проучването на различни сценарии, колкото и невероятни да са те, е част от всекидневната работа на армията, особено по време на обучение".

В платформата "Екс" директорът на Центъра на НАТО за стратегически комуникации Янис Сартс, изтъкна, че в случая става дума за сценарий на учение, а не за поверителен разузнавателен анализ.

"Билд" се сдоби със сценарий за обучение, който винаги е въображаема ситуация за тестване на военни способности в една или друга област. Някога сценариите бяха напълно фиктивни с несъществуващи държави и географски райони. Сега е по-подходящо да се използват съществуващи държави и географски региони", пише Сартс.

Междувременно в интервю за в. "Тагесшпигел" германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че Германия и НАТО трябва да се подготвят за евентуално руско нападение през следващите няколко години, макар рискът да не е висок.

Експерти прогнозират, че подобен сценарий може да се случи през следващите 5 до 8 години.

Преди дни Германия изпрати бронирани превозни средства за учението "Непоколебим защитник 2024".

Заключение

Твърдението за подготвяно от НАТО нападение над Русия е НЕВЯРНО. Алиансът провеждат учения до края на май, в които се симулира изпълнението на регионалните защитни планове на НАТО. Според сценария маневрите "Непоколебим защитник 2024" отработват защита от нападение, а не атака. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00