Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

Американска бойна машина на пехотата "Брадли" на съвместни учения в Полша.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в България. Твърдението беше опровергано от Екипа на проверка на факти на БНР, който установи, че преминаването на военнослужещите е стандартна процедура. 

За да не се стига до грешни интерпретации, Министерството на отбраната регулярно предупреждава за подобни планирани процедури - придвижването на военна техника и военнослужещи, което обикновено се налага заради учения и паради. 

Въпреки предупрежденията обаче преминаващите по пътищата военни конвои потребители продължават да всяват паника в социалните мрежи и внушават, че се готви изпращане на български войници на бойното поле в Украйна.

Така например в широко споделяно във Фейсбук видео от 12 март се виждат камиони с чужда регистрация, които превозват тежка военна техника. В описанието на клипа се посочва, че той е заснет по пътя за Сливен и се превозват танкове. Авторът на видеото пита "За каде са, и дали не ни готвят за разчленен въглен на бойното поле?“ (оригиналният правопис е запазен, бел. ред.)"


Коментиращите под видеото възприемат по различен начин заснетото, но най-често като действия по изпращане на военна техника в Украйна.


Твърдение: Чуждестранни камиони превозват на 12 март през наша територия танкове до Украйна

В отговор до БНР от пресцентъра на Министерството на отбраната уточниха, че на 12 март, когато се твърди, че е заснето публикуваното видео, е извършвано предислоциране на бойни машини на пехотата, каквато всъщност е техниката, заснета във видеото.

Още на 8 март пресцентърът на МО е разпространил информация за предстоящо придвижване на личен състав и военна техника по републиканската пътна мрежа във връзка с ротация на военни формирования от съюзнически армии, които участват в съвместната подготовка с военнослужещи от Българската армия.

"Военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ ще се транспортират от 10 март до края на месеца от граждански летища в столицата и страната", посочват още от МО.

В периода от 11-17.03 военна техника на италианския контингент от състава на Многонационалната бойна група на НАТО в България се е придвижвала по републиканската пътна инфраструктура от границата с Република Гърция към учебен полигон „Ново село“. Автоколоните са били ескортирани от екипи на служба "Военна полиция".

В петък, 22 март, българското Министерство на отбраната отново предупреди за придвижване на военна техника:

"В последната седмица на март и в началото април 2024 г. военнослужещи и военна техника от състава на българския военен контингент, който ще се включи в състава на Регионално командване "Запад" на операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR), ще се придвижват по републиканската пътна мрежа към границата с Република Северна Македония. Колоните ще бъдат ескортирани от екипи на Служба "Военна полиция".

Заключение

Твърдението, че на 12 март през наша територия се транспортира военна техника до Украйна, е НЕВЯРНО. В този ден е извършвано предислоциране на бойни машини на пехотата във връзка с ротация на военни формирования от съюзнически армии, които участват в съвместната подготовка с военнослужещи от Българската армия. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00

Готви ли се НАТО да нападне Русия?

Темата за евентуално нападение на НАТО над Русия стана все по-коментирана през последния месец. Повод се превърна започналото в края на януари учение "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще продължи до края на май.  Българският сайт  lupa.bg тълкува учението като подготовка за нападение над Русия и съобщава в заглавие от..

публикувано на 26.02.24 в 06:00