Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Последен ден на "Макдоналдс" в Исландия, 31 октомври 2009 г.
Снимка: АФП

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене".

В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в публикацията (виж скрийншота по-долу).


Твърдение: Исландците са изгонили "Макдоналдс" от страната си, защото отхвърлят културата на бързото хранене

Проверка показва, че снимката, използвана за илюстрация в публикацията, е автентична. Исландецът Хьортур Смарасон решил през 2009 г. да провери дали наистина храната от "Макдоналдс" никога не се разлага. Три години по-късно, след малка промяна в състава на храната, оставена в хартиен плик в гаража му, Смарасон, собственик на хостела "Снотра хаус", я дава в Националния музей на Исландия.

Но оттам му казват, че нямат оборудване за съхраняване на сандвича и картофките и му ги връщат. Десет години след началото на експеримента, храната, която на външен вид е почти непокътната, става медиен хит - (виж тук), като от Снотра хаус предлагат и стрийминг излъчване на "експоната" си.

Има ли Исландия или няма "Макдоналдс"?

Исландия е основополагащ член на НАТО. Част е и от Европейското икономическо пространство, но не и от Евросъюза. Населението ѝ е около 387 000 души, по-голямата част от които живеят в столицата Рейкявик.

"Макдоналдс" стъпва на исландския пазар през 1993 г., като първото отворено заведение е в столицата, а първи клиент е тогавашният премиер Тавид Отсон. Първоначално веригата разчита на доставки от местно месо, но впоследствие, заради недостиг, започва да разчита на внос от Германия. В началото на финансовата криза в страната през 2008 г. исландската крона отслабва, а митата върху вноса още повече оскъпяват продукцията.

Така на 26 октомври 2009 г. "Макдоналдс" обявява, че затваря бизнеса си в Исландия заради финансовата криза в страната, заявявайки, че икономиката и други предизвикателства превръщат правенето на бизнес в страната финансово невъзможно, предава Ройтерс. С изтичането на месеца веригата затваря, а още на следващия ден - 1 ноември 2009 г. заведенията са отворени под името на новия местен бранд - "Метро".

Обичат ли в Исландия фаст фууд?

Проучване от 2016 г. показва, че исландците на възраст между 16 и 25 г. харчат месечно по 26 000 исландски крони (173 евро) за фаст фууд и посещават тези заведения средно 18 дни в месеца. 

Следващата възрастова група – от 26 до 35 г., харчат за бърза закуска съответно по 30 000 крони на месец (близо 200 евро).

Заключение

Твърдението, че исландците са изгонили "Макдоналдс" от страната си, защото отхвърлят културата на бързото хранене, е НЕВЯРНО. Веригата сама напуска Исландия заради финансови и икономически проблеми и веднага на мястото ѝ се появява местен бранд. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheckПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00