Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

2
Мишел Обама
Снимка: Ройтерс

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук).
Твърдение: Мишел Обама се впуска в тазгодишната президентска надпревара в САЩ на мястото на Джо Байдън

Обширна статия на руската медия "Царьград", собственост на Константин Малофеев – руски бизнесмен, санкциониран от ЕС за подкрепа на сепаратистки движения в Източна Украйна, със заглавие "Нов президент вместо Байдън излиза от сянката: Бомбата, която готвеха отдавна" е преведена безкритично от българския сайт "Поглед.инфо". В текста се твърди, че се готви предстояща рокада – "Байдън ще обяви отказа си от втори мандат, което ще проправи пътя на Мишел Обама да спечели номинацията на демократите".

"Масло в огъня на предстоящата сензация налива и германското издание Der Spiegel, което наскоро, позовавайки се на източници от Демократическата партия, съобщи, че уж Мишел Обама вече е включила въпроса за кандидатурата си за президент на САЩ в социологически проучвания", се казва в преводния материал, публикуван от "Поглед.инфо".

В действителност последното социологическо проучване по темата е на медийната компания Rasmussen reports от февруари т.г. Според резултатите от него 20% от 960 гласоподаватели, участвали в допитването, подкрепят идеята именно Мишел Обама да замени Байдън, ако той се откаже от битката за Белия дом. Следват настоящата вицепрезидентка Камала Харис (15%) и Хилъри Клинтън (12%).

По повод възникнали твърдения за предстояща рокада Джо Байдън - Мишел Обама дни след проучването от офиса на Обама обявяват в специално становище, че тя няма да се кандидатира за президент през 2024 г. (виж тук и тук).

"Както бившата първа дама Мишел Обама нееднократно е казвала през годините, тя няма да се кандидатира за президент", казва Кристъл Карсън, директор на комуникациите на офиса ѝ: "Г-жа Обама подкрепя кампанията за преизбиране на президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис".

В голяма част от публикациите на български език се цитира статия на германското сп. "Шпигел" (виж скрийншота по-горе), което действително пише, че мнозина в САЩ виждат шанс да се надделее над Тръмп, ако Мишел Обама замени Байдън като кандидат-президент.

Темата коментира пред Радио Фокус и дългогодишният български посланик в САЩ Елена Поптодорова. Ето какво казва тя в отговор на въпроса Вярно ли е, че се налагат очакванията Джо Байдън да се откаже в полза на Мишел Обама?:

"Не. Краткият отговор е: не. Има такива спекулации, има така да кажа шумове в системата, но нищо като да го нарека партийно или достоверно предположение, което да идва от сериозни анализатори или от сериозни медии. Да, пак казвам, това върви по-паралелни дискусии или по-скоро внушения, но знаете ли, това е свързано по-скоро с, нека така да го определя - неудовлетворението от кандидата, който демократите имат. Т.е. желанието да бъде провидян друг профил на кандидат на демократите в този момент".

Колкото до възможността Джо Байдън (или друг кандидат) да се откаже от президентската надпревара, тази тема е подробно обяснена от специалния подсайт за изборите на тв Ей Би Си - 538. (виж тук)

"Във всяка година на президентски избори може да възникне внезапна трагедия или скандал, който да извади от участие кандидат. Но този въпрос е особено валиден за 2024 г., когато сондажи показват, че американците са обезпокоени от напредналата възраст на двамата основни кандидати – 77-годишният бивш президент Доналд Тръмп и 81-годишният настоящ държавен глава Джо Байдън", пишат авторите на статията. И подробно обясняват за разликите, ако кандидат се оттегли по една или причина – при двете партии и в зависимост от предизборния период.

"Замяната на партийна номинация или избран, но невстъпил в длъжност президент ще бъде трудна при всяко едно положение…но според експерти партиите имат планове за мнозинството подобни сценарии".  

Нито един от интервюираните експерти не описва ситуация с внезапна смърт или оттегляне на кандидат-президент като притеснителна възможност или конституционна криза.

Заключение

Твърдението, че бившата първа дама на САЩ Мишел Обама се впуска в тазгодишната президентска надпревара в САЩ, е НЕВЯРНО. На практика това не е невъзможно, както обясняват експерти пред специализирания предизборен подсайт на тв Ей Би Си 538. Но твърдението е отречено от офиса на Обама и към настоящия момент няма никакви доказателства за подобни намерения от страна на Мишел Обама. 
------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheckПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00