Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит".

"Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от скрийншот с публикация от западно издание (виж по-долу).


Твърдение: Япония иска разследване за геноцид, извършен чрез иРНК ваксините

Проверка показва, че посоченият за автор на цитираната статия – Шон Адл-Табатабаи, стои зад сайт за фалшиви новини (NewsPunch и Your News Wire), който нееднократно е бил разобличаван и обвиняван в разпространение на дезинформация от традиционни медии и организации за проверка на факти (виж тук  , тук, тук и тук. Което самият той отрича, макар че вестник "Таймс" го нарича в свое заглавие през 2017 г. "майстор на фалшивите новини".

Сайтът днес се казва People's Voice и именно в него е публикувана и въпросната статия за Япония (виж тук).

Ето какво пише за Адл-Табатабаи по времето на Your News Wire британският в. "Таймс":

"Мъжът зад един от най-големите сайтове за фалшиви новини в САЩ е бивш служител на Би Би Си от Лондон, чиято майка пише много от неговите истории. Шон Адл-Табатабаи ръководи YourNewsWire.com, източник на множество съмнителни истории, включително твърдения, че кралицата ще абдикира, ако британците гласуват против Брекзит…". 

Цитираният в статията на People's Voice д-р Масанори Фукушима всъщност е съавтор на публикуваното през април проучване "Increased Age-Adjusted Cancer Mortality After the Third mRNA-Lipid Nanoparticle Vaccine Dose During the COVID-19 Pandemic in Japan".

Авторите правят статистически анализ на публично достъпни национални данни за смъртността от рак по време на пандемията (2020-2022 г.) в сравнение с очакваната смъртност, базирана на предпандемичните данни за 2010-2019 г. И обсъждат "възможни обяснения" на разкритията си, включително връзка с ваксините.

"Но тези изводи не са клинично валидирани и е нужен допълнителен анализ на ваксинационния статус", се казва в изследването.

Колкото до споменатите в статията случаи на "турбо рак" вследствие на иРНК ваксините срещу Covid-19, за подобен феномен няма никакви доказателства. Няколко експерти посочват пред Ройтерс, че подобни твърдения са "абсолютно скалъпени" (виж тук) и неведнъж развенчавани от различни организации за проверка на факти (виж тук).

Заключение

Твърдението, че Япония иска разследване за геноцид, извършен чрез иРНК ваксините, е НЕВЯРНО. "Новината" произлиза от сайт с фалшиви новини. С автор, който неведнъж е бил разобличаван, че разпространява дезинформация. Няма никакви доказателства за наличието на "турбо рак", нито за връзка между ваксините срещу Covid-19 и случаи на рак. Няма доказателства и че Covid-ваксините са довели до "прекомерна смъртност" (виж тук).

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Авиационната база в Граф Игнатиево отвори врати за посетители по повод 50- годишнината от първия полет на самолет МиГ-21 в България, 12 ноември 2013 г.

Снимка показва германски, а не български изтребители

Публикувана миналата седмица снимка във Фейсбук група уж показва изтребители на българските военновъздушни сили от близкото минало (виж скрийншота по-долу). Само за няколко дни публикацията има над 2500 споделяния, над 20 хиляди реакции и повече от 3100 коментара. "Такава беше стоянката на летище Граф Игнатево когато имаше ВВС.", гласи..

публикувано на 23.09.24 в 06:00
Коте на тротоар в Спрингфийлд, Охайо, 15 септември 2024 г.

Наистина ли мигранти ядат котки и кучета в Спрингфийлд, Охайо?

По-рано този месец твърдения, че мигранти от Хаити ядат котки, кучета, патици и гъски в Спрингфийлд, американския щат Охайо, получиха широко разпространение в социалните мрежи в САЩ, но и в други страни. Първоначално се разпространява снимка на чернокож мъж, който носи гъска. Постът (виж по-долу) е придружен от съобщението, че..

публикувано на 18.09.24 в 06:00

Палатка подарък? Не точно

Реклама на Фейсбук страницата "Модерни палатки за вас" загатва на неправилен български за подарък палатка от верига магазини за спортни стоки. "Decathlon предлага 1 палатка на домакинство на български, за да се отървете от излишното  Отговорете на няколко въпроса и вижте дали отговаряте на условията", се казва публикацията, която вероятно е..

публикувано на 19.08.24 в 06:00

"Москвич" е участвал в ралито Лондон-Сидни през 1968 г.

Публикация във Фейсбук отпреди месец, събрала хиляди реакции, включително над 1200 споделяния, твърди, че "Москвич" е участвал и победил реномирани западни автомобилни марки на ралито Лондон – Сидни през 1968 г. "Помните ли рали Лондон- Сидни 1968? Мерцедес, Порше, БМВ, Лотос и мн. други го помнят, защото загубиха от Москвич!", се казва в..

публикувано на 12.08.24 в 06:00

Наистина ли "Тойота" изтегля рекламите си от олимпиадата?

Споделена близо 1000 пъти само за 2 дни публикация във Фейсбук група твърди, че спонсорът на олимпиадата – автомобилният производител "Тойота" е изтеглил рекламите си. Изображението към текста внушава, че решението за това е взето заради церемонията по откриване на Игрите в Париж на 26 юли, която бе подложена на мащабна критика   заради ЛГБТ..

публикувано на 31.07.24 в 06:00
Испански самолет за борба с пожарите се включи в борбата с огъня в района странджанското село Воден.

Румен Радев не е казвал, че съжалява за липсата на руска помощ за борба с пожарите

През последните дни в социалната мрежа Фейсбук се разпространяват публикации с предполагаемо изказване на президента Румен Радев, в което той осъжда правителството за прекъснатите връзки с Русия и невъзможността руски самолети да помогнат за пожарите в България.  "За съжаление днес не можем да поискаме помощ от Русия за гасене на пожари, защото..

публикувано на 29.07.24 в 06:00

Вярно ли е, че в борбата с пожарите е можело да ползваме БТР-ите, дарени на Украйна?

Съгласно множество публикации в онлайн издания и постове в социалните мрежи, както и според председателя на партия "Възраждане" Костадин Костадинов бронетранспортьорите, дарени от България на Украйна, е можело да се използват за гасене на пожарите, които бушуваха у нас през последните дни. Твърдение: В борбата с пожарите е..

публикувано на 24.07.24 в 06:00
Лидерите на Китай и на Русия Си Цзинпин и Владимир Путин.

Обещал ли е подкрепа за Русия Си Цзинпин при опасност от Трета световна война?

Публикация във Фейсбук приписва изказване на президента на Китай Си Цзинпин, че при опасност от Трета световна война Китай ще помогне на Русия, а "на вас и Бог няма да може да ви помогне", ако решим да помогнем на Москва.  "Стига сте обвинявали Китай . Китай не помага на Русия в момента , но ако реши да помогне Китай на Русия , на вас и Бог няма да..

публикувано на 22.07.24 в 06:00

Защо цената на електроенергията в България на 25 юни 2024 г. достигна рекордни стойности?

В публикация, споделена в социалните мрежи над 4300 пъти, се твърди, че цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро /MWh, при цена 70-80 евро в други страни. Твърдението провокира стотици негативни коментари. Твърдение: Цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро/MWh В сайта..

публикувано на 15.07.24 в 06:00
Сара Миликен (в средата) заедно с подгласнички в конкурса.

Мис Алабама Сара Миликен е коронясана, но в друг вид конкурс

Скорошното коронясване на наднормената госпожица Сара Миликен за Мис Алабама предизвика информационно земетресение и вълна от вторични трусове във всички социални мрежи, сайтове, електронни медии, таблоиди и дори по-сериозни периодични издания. В България снимката на Миликен също обиколи както социалните мрежи, така и някои вестници и..

публикувано на 08.07.24 в 06:00