Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит".

"Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от скрийншот с публикация от западно издание (виж по-долу).


Твърдение: Япония иска разследване за геноцид, извършен чрез иРНК ваксините

Проверка показва, че посоченият за автор на цитираната статия – Шон Адл-Табатабаи, стои зад сайт за фалшиви новини (NewsPunch и Your News Wire), който нееднократно е бил разобличаван и обвиняван в разпространение на дезинформация от традиционни медии и организации за проверка на факти (виж тук  , тук, тук и тук. Което самият той отрича, макар че вестник "Таймс" го нарича в свое заглавие през 2017 г. "майстор на фалшивите новини".

Сайтът днес се казва People's Voice и именно в него е публикувана и въпросната статия за Япония (виж тук).

Ето какво пише за Адл-Табатабаи по времето на Your News Wire британският в. "Таймс":

"Мъжът зад един от най-големите сайтове за фалшиви новини в САЩ е бивш служител на Би Би Си от Лондон, чиято майка пише много от неговите истории. Шон Адл-Табатабаи ръководи YourNewsWire.com, източник на множество съмнителни истории, включително твърдения, че кралицата ще абдикира, ако британците гласуват против Брекзит…". 

Цитираният в статията на People's Voice д-р Масанори Фукушима всъщност е съавтор на публикуваното през април проучване "Increased Age-Adjusted Cancer Mortality After the Third mRNA-Lipid Nanoparticle Vaccine Dose During the COVID-19 Pandemic in Japan".

Авторите правят статистически анализ на публично достъпни национални данни за смъртността от рак по време на пандемията (2020-2022 г.) в сравнение с очакваната смъртност, базирана на предпандемичните данни за 2010-2019 г. И обсъждат "възможни обяснения" на разкритията си, включително връзка с ваксините.

"Но тези изводи не са клинично валидирани и е нужен допълнителен анализ на ваксинационния статус", се казва в изследването.

Колкото до споменатите в статията случаи на "турбо рак" вследствие на иРНК ваксините срещу Covid-19, за подобен феномен няма никакви доказателства. Няколко експерти посочват пред Ройтерс, че подобни твърдения са "абсолютно скалъпени" (виж тук) и неведнъж развенчавани от различни организации за проверка на факти (виж тук).

Заключение

Твърдението, че Япония иска разследване за геноцид, извършен чрез иРНК ваксините, е НЕВЯРНО. "Новината" произлиза от сайт с фалшиви новини. С автор, който неведнъж е бил разобличаван, че разпространява дезинформация. Няма никакви доказателства за наличието на "турбо рак", нито за връзка между ваксините срещу Covid-19 и случаи на рак. Няма доказателства и че Covid-ваксините са довели до "прекомерна смъртност" (виж тук).

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00