Мис Алабама Сара Миликен е коронясана, но в друг вид конкурс

Сара Миликен (в средата) заедно с подгласнички в конкурса.
Снимка: Instagram/thenamalmiss

Скорошното коронясване на наднормената госпожица Сара Миликен за Мис Алабама предизвика информационно земетресение и вълна от вторични трусове във всички социални мрежи, сайтове, електронни медии, таблоиди и дори по-сериозни периодични издания.

В България снимката на Миликен също обиколи както социалните мрежи, така и някои вестници и телевизии. Само във Фейсбук оригиналните публикации са десетки, споделяни и харесвани и коментирани повече или по-малко в зависимост от популярността на автора си. И това е обяснимо - шокът от това, че на един представителен конкурс в Страната на наднорменото тегло е избрано това момиче при наличието на изящни и красиви подгласнички, не е малък.

Тонът на постовете в социалната мрежа в повечето случаи е негативен: "Новата Мис Алабама изглежда така, сякаш е изяла останалите състезателки в конкурса за красота…"

"Мис Алабама е жена, това е голям успех!"

Включва се дори и профилът на известна клиника за отслабване, като пояснява, че това не е много добър пример.


"Проблемът е здравословен - пише Фейсбук потребителка. - Все едно да направим конкурс Мис Дископатия. С моите две големи дискови хернии съм сериозна претендентка за приза. И съм вътрешно много красива. Прилагам снимки от ЯМР."

За някои изборът вещае краха на Западната цивилизация: "Мис Вселена Русия 2024, Мис Алабама 2024, Мис Германия 2024. Няма да ви показвам Мис Саудитска Арабия, че съвсем ще се уплашите за бъдещето на гаснещата западна цивилизация..."

Дори лорд Евгени Минчев се включи с остроумен и относително умерен коментар от страниците на в. "Труд": "Взеха короната на Мис България, която била нещо от Украйна, заляха цялото онлайн пространство с изявления, мнения и циркове от страна на коментиращите. Всяко чудо за три дни, три дни и половина, докато не се появи госпожицата от Алабама…," пише Евгени Минчев в статията "В ложата на Лорда: Мис Ала-Бала или мис... Алабама?"

Малцина от авторите са се сетили да проверят за какъв точно конкурс става дума.

Твърдение: 23-годишната Сара Миликен е спечелила конкурса за красота Мис Алабама

Веднага можем да кажем, че не - това не е напълно вярно. Объркването идва от това, че в Америка има много конкурси за красота с подобни имена. Мис Алабама САЩ е конкурс за красота и победителката за 2024 се нарича Даян Уестховен – типична русокоса и синеока американка.  

Даян Уестховенл Снимка: Инстаграм/  auburnalphagam

Моделът на дрехи размер XL Сара Миликен е спечелила короната на "Мис Алабама 2024" в друг конкурс, наречен National American Miss (NAM). Тоест, тя е NAM Мис Алабама, а не Мис Алабама САЩ. Разликата е в това, че докато Мис Алабама САЩ е типичен конкурс за красота, идеята на NAM е не толкова в култа към физическата красота.

Момичетата, които се явяват в този конкурс, трябва да имат други личностни качества, различни от чисто физическата хубост. Те трябва да са уравновесени, да умеят да говорят добре пред публика, да имат някакъв талант, да са доброволки в благотворителни каузи, "първопроходци", според сайта на конкурса. NAM (Национален американски конкурс Мис) "е нещо повече от конкурс, това е програма, която се занимава с повишаване на увереността. Ние наблягаме на значението на развиването на умения в реалния свят и формираме бъдещите лидери на утрешния ден. Забравете всичко, което сте си мислили, че знаете за конкурсите за красота".

Така става ясно, че Сара Миликен все пак не е победителка в стандартен конкурс за красота.

Заключение

Информацията, че Сара Миликен е станала Мис Алабама, е ПОДВЕЖДАЩА, тъй като не изяснява, че момичето е спечелило в друг вид конкурс, различен от традиционните Мис, в които кандидатките дефилират по бански и размерите са от голямо значение.  

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheckПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо цената на електроенергията в България на 25 юни 2024 г. достигна рекордни стойности?

В публикация, споделена в социалните мрежи над 4300 пъти, се твърди, че цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро /MWh, при цена 70-80 евро в други страни. Твърдението провокира стотици негативни коментари. Твърдение: Цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро/MWh В сайта..

публикувано на 15.07.24 в 06:00

Има ли инвазия на медузи по българското Черноморие?

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 01.07.24 в 06:00
Батмобилът от филма

Украинци парадират с Батмобил в Монако?

Споделена наскоро над 1800 пъти публикация с видео във Фейсбук твърди, че неизвестни украинци парадират в Монако с реплика на Батмобила от филма на Тим Бъртън "Батман" (1989 г.), в който супергероят е изигран от Майкъл Кийтън. "Украинските "служители" вече се чудят как да демонстрират богатството си. Батмобил в Монако, с украински..

публикувано на 24.06.24 в 06:00

Принтери или компютри са машините за гласуване?

Дискусията по въпроса принтери или компютри са машините за гласуване у нас се разгоря с пълна сила миналата година, когато имаше и парламентарни и местни избори, но коментари имаше и в месеците преди очакваните евроизбори на 9, които се оказаха вот 2 в 1 (виж тук , тук и тук ). В публикации, разпространени в социалните мрежи, се..

публикувано на 17.06.24 в 06:00

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00