Какво ни очаква на фондовите пазари през седмицата

През предстоящата седмица на световните финансови пазари фокусът на инвеститорите ще бъде насочен изцяло към заседанието по паричната политика на Федералния резерв на САЩ във вторник и сряда, на което ще се вземе решение за повишаването на основния лихвен процент. Спекулациите относно действията на Джанет Йелън и колегите и са водеща тема за фондовите борси по принцип и особено в последно време, след като няколко изказвания на управителите на централната банка значително повишиха вероятността за затягане на паричната политика още през септември.

Все пак, имайки в предвид последните данни за американската икономика, очакванията на пазарите са да няма промяна през септември, така че изненадващо решение в полза на вдигане на лихвите би довело до доста сериозни спадове за акциите по света.

Друго очаквано събитие тази седмица е заседанието на Японската централна банка, която е под натиск да засили стимулиращите си мерки, тъй като икономиката на Страната на изгряващото слънце не показва търсения икономически растеж и инфлация.

Съкратената работна седмица на Българска фондова борса едва ли ще бъде изпълнена с множество интересни събития, имайки в предвид ниската ликвидност на родния пазар, но добрата новина за инвеститорите е, че представянето на основния индекс SOFIXдо момента през месец септември е доста добро и той се намира на най-високите си нива от повече от една година насам. През тази седмица можем да очакваме индексите на разходите за труд през второто тримесечие от годината, както и паричната статистика за месец август.

ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД, www.bulltrend.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

SOFIX прекъсна печелившата си серия, но въпреки това скача с 8.6% през септември

Българска фондова борса си взе малка почивка от поредицата силни повишения през тази седмица и завърши последния ден от месеца оцветена в червено. SOFIX прекъсна 9-дневната си печеливша серия и отстъпва с 1.09% до ниво от 504.58 пункта, но въпреки това записва значителен ръст от 8.6% през месец септември. По-голямата част от оборота за..

публикувано на 30.09.16 в 17:30

Червено настроение за капиталовите пазари в последния търговски ден от месеца

В последната търговска сесия за този месец световните капиталови пазари се обагриха в червено. Азиатските и европейските индекси отчитат между 1 и 2% понижение, а стартът на негативната посока бе даден още вчера от другата страна на океана, където акциите на Deutsche Bank се сринаха с над 9%, повличайки след себе си и останалите компании от..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

"Софарма" АД е изкупила обратно още 97 705 собствени акции

"Софарма" АД информира, че от 27 септември до и включително 28 септември 2016 г. Дружеството е изкупило обратно 97 705 броя собствени акции представляващи 0,07%  от капитала на дружеството. Обща стойност на обратно изкупените на БФБ – София АД книжа, възлиза на 285 115,51 лева, при средна цена от 2,91 лева за брой. Търговията с акции на..

публикувано на 30.09.16 в 11:17

SOFIX върна спечеленото преди обяд и завършва без изменение

След силно положителното начало на деня на Българска фондова борса и добрите резултати от началото на седмицата, в следобедната част от сесията родните акции върнаха натрупаното по-рано днес и завършват с минимални изменения в близост до вчерашните си нива на затваряне. Макар и с минимален ръст от 0,05% SOFIX удължава печелившата си серия на..

публикувано на 29.09.16 в 17:41

Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД-Варна свиква извънредно общо събрание на акционерите

Управителният съвет на Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД-Варна представи покана за свикване на Извънредно общо събрание на акционерите и материали за общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 01.11.2016 г. Целта на събранието е разглеждане на предложение и приемане на решение за освобождаване на член на Надзорния съвет на..

публикувано на 29.09.16 в 17:02