Мистериите на Древен Египет – къде е гробът на Нефертити?

БНР Новини
Доц. Теодор Леков в студиото на предаването.
Снимка: Мария Костова

От няколко месеца насам световните медии следят с интерес един културен сюжет, финалът на който би могъл да доведе до разкриването на една от най-големите загадки в световната археология – а именно къде е гробът на Нефертити!
През август миналата година британският изследовател Никълъс Рийвс оповести, че е намерил мястото за вечен покой на известната царица, скрито зад една от стените на погребалната камера на доведения й син – Тутанкамон. Тогава това прозвуча като поредната екстравагандна теория на човек, търсещ медийна популярност, но към днешна дата скептиците по отношение на цитираната хипотеза, са значително по-малко. Причина за това станаха официални проучвания на египетските власти, според които специални изследвания, направени с радар, са показали, че има шанс от над 90 % зад стените на погребалната камера да има скрито помещение!
Дали в него е скрит и гробът на царица Нефертити, учените все още не могат да кажат. Със сигурност обаче се знае, че в самото помещение са засечени метални предмети и такива с органичен произход!
Дали се намираме на прага на най-голямото археологическо откритие в Древен Египет за последните десетилетия? – попитахме египтолога и преподавател в НБУ доц. Теодор Леков. Чуйте какво ни разказа той за теорията на Рийвс, за доказателствата по нея и за живота по поречието на Нил във времето на Ехнатон, Нефертити и Тутанкамон.





Бюст на Нефертити и маска на Тутанкамон.                 Снимки: ЕПА/БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!