Още за гласуването на сънародниците ни в САЩ

Избирателната секция във Вашингтон - 2 април 2023 г.
Снимка: Младен Петков

Гласуването на предсрочния парламентарен вот в метрорайона на американската столица премина спокойно, като конкретно в секцията в посолството бяха подадени по неофициални наблюдения около 440 бюлетини, което e по-малко от на миналите избори, когато е имало около 520 гласа. В същото време на около 30 минути от американската столица бе отворена и друга секция, все още от там не са оповестени всички официални данни, но нагласите са за като цяла по-слаба активност.  

Това може би е индикатор за по-слаба активност и на други места, защото по принцип секцията във Вашингтон е една от тези с най-активните избиратели. Очакванията са за по-малко избиратели, че въпреки че на няколко пъти по обед и в следобед се образуваха опашки и имаше хора, които казаха, че са чакали между 40 минути до час, за да гласуват.  

Евелина Хопсън, която каза, че е чакала около 45 минути поясни: 

"Според мен просто е сравнително бавно вътре се движеха нещата. Разделиха ни на две опашки вътре - за хората, за хартиена бюлетина и за тези, които искат да гласуват с машина. Аз лично казах, което е по-бързо, там да мина". 

В секцията имаше една машина и за някои това е довело до забавянето.  

Сред темите, които избирателите набелязаха като важни бяха корупцията, икономиката и външната политика: 

"Евроатлантическите ценности на България и ориентация. Не може и най-бедната държава в Европейския съюз да няма един осъден политик. Това е абсурд, абсурд! Искам да видя осъден политик в България, осъдени политици в затвора. Искам да видя, че другите политици си вършат съвестно работа, защото има някаква отговорност и наказуемост. За това гласувах аз. Искам България да спре да стои на два стола. Не може България да стои и на изток, и на Запад да очакват добри инвестиции", заяви един избирател, който пожела да остане анонимен.  

Нина Огнянова заяви, че е гласувала по същия начин, както и миналия път:  

"Ще видим какво ще се получи този път. Да се надяваме, че ще имаме парламент, който да се задържи. Искаме нещо по-различно. Искаме борба с корупцията. Искаме по нов начин се следват политиките в България, да се променят някои неща. Този вот, който да задвижи една промяна, която да идва от младите хора. За това гласувах аз." 

Огнянова отговори така на въпроса за регистрираното покачване в Съединените щати на броя на тези гласували с "не подкрепям никого" на вота през октомври: 

"Според мен това е много глупаво да се постави такъв вот, защото като не гласуваш за никого, ти фактически и казваш: "Не ме интересува какво се случва в тая страна." 

Иван настоя за промяна, която да включва борба с корупцията и също: 

"Едно нещо бих каза ако някой ме слуша по това предаване. Живеех в Швейцария и се прибрах в България с кола. Карах из цяла Европа, даже и през Сърбия минах, къде имаха война хората. Много хубави пътища и магистрали направени. От границата като влезнах в България ми беше ужас. Ще си потроша колата. Как може такова нещо?"

Темата за Украйна също бе в съзнанието на някои гласоподаватели като Ивайло Гачев, който каза, че е гласувал различно от миналия вот: 

"Войната в Украйна промени решението ми за за кого да гласувам. Смятам, че много от партиите водят пагубна политика за нашата държава. И днес пуснах гласа си за партия, която поне на думи не изглежда, че се стреми да ни вкара в конфликта, който се случва в тази част от света."

Сред дошлите да гласуват в посолството бе и Моника Евстатиева от Американското обществено радио, която живее в Съединените Щати от 17 години и гласува всеки път:  

"Аз съм журналист и вярвам в демокрацията. Разбира се, че ще гласувам всеки път. Сега последните 2 години това ми е 5ти път и разбира се е много по-сложно. Днес имахме само една машина, имаше много по-дълга опашка. Но трябва да изразяваш демократичния си глас." 

Евстатиева коментира и увеличения брой на миналите избори на гласувалите „не подкрепям никого:“  

"Хората според мен са загубили малко надеждата, че нещо може да се случи, защото в продължение на 2 години коалиционно правителство се опитва да бъде сформирано и не може да се случи това. И ние виждаме през последните две години някои тенденции, които са много притеснителни. Една от които е, че България е заплашва малко да се изолира от Запада с различни мнения, изразявани, които не са много сходни с тези на Европейския съюз и на Щатите. И от друга страна хората също така малко са загубили вяра, че има въобще възможност политиците в България да направят достатъчно компромиси, за да можем всъщност да продължим напред." 

Все още няма официални резултати от САЩ. На миналите избори в Щатите през октомври водещи бяха "Продължаваме промяната", последвани от Възраждане и "Демократична България" - обединение. Гласували тогава бяха около 10 300, което е сравнителна добра за САЩ активност.

Рекорден интерес бе отбелязан през ноември 2021 от близо 11 200. По принцип е необичайно гласовете в Америка да минат 10 хиляди, но дори рекордните над 11 хиляди фона на общата картина не е много като се има предвид, че по неофициални данни българите в Америка са около 350 хиляди.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви поименния списък на избраните народни представители

Централната избирателна комисия обяви поименния състав на избраните народните представители по изборни райони , след като прие заявленията на кандидатите от две листи за предпочитания изборен район. Решението предстои да се обнародва в Държавен вестник. С друго решение ЦИК прие заявлението на избрания за депутат Светослав Трифонов да бъде..

публикувано на 08.04.23 в 15:23
Слави Трифонов

Слави Трифонов няма да е депутат

ЦИК взе решение, с което прие заявлението на избрания за депутат Станислав Трифонов да бъде заличен от списъка с депутатите в 49-ото народно събрание. Трифонов от "Има такъв народ" беше избран в две листи в Благоевградския и Старозагорския район. Решението беше прието с 12 гласа "за", против него се обяви Цветозар Томов.

публикувано на 08.04.23 в 14:00

4-мата депутати от избирателен район Ямбол са същите, като в предходния парламент

Четиримата народни представители от ямболския избирателен район са същите като в предходния парламент. Депутати излъчват коалициите ГЕРБ- СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", БСП и "Възраждане". В 49-ото народно събрание от Ямболския избирателен район влизат Димитър Иванов (ГЕРБ – СДС), Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната..

публикувано на 08.04.23 в 13:55

Четирите мандата в област Ловеч са за четири различни партии и коалиции

В област Ловеч четирите мандата за народни представители в 49-ия парламент са разпределени между четири партии и коалиции. За първи път "Възраждане" ще имат свои депутат от 11-и Многомандатен избирателен район. Организационният секретар и член на Националния съвет на партията Николай Дренчев ще е представителят на "Възраждане" в Народното събрание..

публикувано на 07.04.23 в 16:13

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско, другите двама са от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В 49-ото Народно събрание влизат досегашните народни представители от Смолян. Решението на Централната избирателна комисия разкри за кого е четвъртият мандат за народен представител от 22-ри МИР. С него за втори път депутат става инж. Анджей Джандев, който..

публикувано на 07.04.23 в 15:57

Вижте разпределението на мандатите от региона в 49-то НС

Късно снощи ЦИК обяви разпределението на мандатите в 49-то Народно събрание. Победителите на изборите ГЕРБ – СДС получават 69 мандата, втората политическа сила ПП – ДБ – 64, ПП „Възраждане“ – 37. Четвъртата парламентарна група ще бъде на ДПС с 36 депутати, БСП ще има 23-ма народни представители, а ИТН – 11. ПП – ДБ ще имат 4-ма народни..

публикувано на 07.04.23 в 14:07

Диана Дамянова: Очевидно отиваме на избори

" Очевидно отиваме на избори . Очевидно партиите ще трябва да поемат отговорността за това България да бъде оставена поне още 4 месеца в безвремие. Дано това да няма изключително тежки последици. Моята прогноза е, че най-нещастният народ в света – българският, е в състояние, под формата на протест, да направи избор, много скъп избор, който..

публикувано на 07.04.23 в 13:30

ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ

"Всички партии в коалицията, след решения на националните им органи, са взели решение, че коалицията няма да подкрепи правителство с мандат или участие на политическа партия ГЕРБ". Това заяви Асен Василев от ПП на брифинг на коалицията.  От формацията са започнали и своя анализ на резултатите  "В тази кампания ние обиколихме над 1000 населени..

публикувано на 07.04.23 в 12:29

ГЕРБ ще има трима депутати от Стара Загора, по двама влизат от ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане"

Трима депутати от Стара Загора ще има ГЕРБ - СДС в бъдещия парламент. Това става ясно от окончателното решение на ЦИК за разпределението на мандатите.  По двама влизат от „Продължаваме промяната-Демократична България“, "Възраждане" и ДПС - двама. По един депутат ще имат БСП и „Има такъв народ“. Избор в кой район ще останат депутати..

публикувано на 07.04.23 в 12:01
Добромир Живков

Добромир Живков: Ще има видима консолидация в коалицията ПП-ДБ и тя ще излезе с общо послание

"Стратегически и двете политически сили - ПП и ДБ, се насочват към стабилизиране на коалицията след неуспеха, измервайки го през перспективата на първоначалните очаквания. Ще има видима консолидация в коалицията и тя ще излезе с общо послание , което предварително Кирил Петков и Асен Василев предпоставиха, за да затворят врата, докато е време..

публикувано на 07.04.23 в 11:11