Добромир Живков: Ще има видима консолидация в коалицията ПП-ДБ и тя ще излезе с общо послание

"Единствено ГЕРБ могат да формират по-широка коалиционна формула. Трябва да се види как ще бъде "продадена" такава коалиция на българските граждани"

Добромир Живков
Снимка: Савина Спасова

"Стратегически и двете политически сили - ПП и ДБ, се насочват към стабилизиране на коалицията след неуспеха, измервайки го през перспективата на първоначалните очаквания. Ще има видима консолидация в коалицията и тя ще излезе с общо послание, което предварително Кирил Петков и Асен Василев предпоставиха, за да затворят врата, докато е време и да не оставят пространство за спекулации."

Това мнение изрази пред БНР Добромир Живков, управител на социологическа агенция "Маркет линкс".

"Това, което Христо Иванов се опитва да започне като публичен разговор още преди изборите през октомври миналата година, остава неразбрано и среща силна съпротива не само вътре в коалицията, но и сред много от гласуващите за обединението", каза Живков.

Ключово ще бъде поведението на ГЕРБ и решението, което ГЕРБ ще вземе. Само от тях зависи дали ще има правителство, подчерта Живков. По думите му единствено ГЕРБ могат да формират следващ кабинет и по-широка коалиционна формула.

"Ако това не се случи, ще бъде тактическо решение на ГЕРБ в подготовка за следващите избори. ДПС със сигурност биха подкрепили ГЕРБ. ИТН също не изглежда да са проблемни. Остава въпросът с БСП. Но БСП има проблем с такава коалиция, докато тя все още видимо стои на позиции, които са в конфликт с евроатлантическата ориентация и на ГЕРБ, и на ДПС, отчасти и на Слави Трифонов. Затова трябва да се види как ще бъде "продадена" такава коалиция на българските граждани и дали ГЕРБ няма да използват именно тази особеност за да оправдаят несъставянето на кабинет", коментира социологът в предаването "Преди всички".

Добромир Живков не вижда перспектива за взаимодействие между ГЕРБ и коалицията ПП-ДБ.

"Възраждане" е в печеливша позиция, но винаги идва момент, в който трябва да се капитализира политическото влияние, посочи още Добромир Живков. Според него при "Възраждане" този момент ще дойде не когато са първа политическа сила и имат повече от половината депутати в Народното събрание, а по-рано.

"Не мисля, че ГЕРБ с победата си ще стигне дотам да оставят инициативата да премине, особено към