Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внасят промени в Закона за тютюна, за да не се провали и следващата изкупна кампания

Снимка: БГНЕС

Едва пет процента от ориенталските тютюни, произведени в Южна България, са изкупени до момента. Това съобщи земеделският министър Димитър Греков. Според него още следващата седмица в парламентарната комисия по земеделие ще бъдат внесени промените в Закона за тютюна, които ще гарантират, че няма да се провали и следващата изкупна кампания.

Държавата не може да се намеси по никакъв начин и да регулира кампанията за изкупуване на тютюна, каза министър Греков, според когото до момента са изкупени едва пет процента от произведените количества. Един от големите проблеми според Греков е, че и тази година субсидията от сто милиона лева, осигурена от държавата, ще отиде при така наречените "виртуални производители", които не работят, но получават пари, само защото през референтната 2009 година са произвеждали тютюн.

Сред най-важните законови промени, които ще се дискутират, са задължителни договори между производители и изкупвачи, предварителна яснота какви количества ще изкупят търговците в България, определяне на начало и край на кампанията и въвеждане на независими оценители, които ще се произнасят за качеството на тютюна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!