Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще кандидатства за партньор на "Зелена седмица" в Берлин

Откриване на "Зелената седмица"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България ще кандидатства за страна-партньор на най-голямото световно изложение за храни и напитки "Зелена седмица" в Берлин. Целта е да бъдем символичен домакин на изложението през 2018-та година, съобщи министърът на земеделието Димитър Греков. Така ще се повиши интересът към страната ни и възможностите за износ на земеделска продукция. 

Статутът на страната-партньор, каквато е Естония на тазгодишното изложение, е на съорганизатор и символичен домакин, редом с Германия. Това дава шанс за широко рекламиране на постиженията в културата, икономиката и туризма на съответната държава. Цената на такова партньорство, според министър Греков, е поносима и далеч по-ниска от ползите, а условията ще се договарят между земеделските министерства на България и Германия. 

През 2013-а година в Германия са реализирани български земеделски стоки на стойност 142 милиона долара, като изнасяме предимно сирене, череши и краставици, но сме загубили традиционния пазар на плодове. До 2018-а година България трябва да навакса количествата, които земеделският пазар на Германия може да поеме.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!