Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньорите от ГОРУБСО-Мадан настояват за увеличение на заплатите със 100 лева

Снимка: БГНЕС

Миньорите от ГОРУБСО-Мадан настояват за увеличение на заплатите със 100 лева, а работодателят обещава ръст на възнагражденията от месец април. Това стана ясно след среща  между ръководството на миннодобивното предприятие, двете синдикални организации - КНСБ и КТ „Подкрепа“ и Комисията по условия на труд. 

Средната работна заплата в миннодобивното дружество е между 800 и 1 100 лева, а минималната е доста по-малко, каза лидерът на КНСБ Румен Каров:
Помощният персонал взима до 350 лева. Миньорите работят на норма, при тях е относително. Искаме минималната работна заплата, която е за дружеството, за помощния персонал да се увеличи и да настигне нивото за нормално живеене в порядъка на 350-450 лева.

Изпълнителният директор на ГОРУБСО-Мадан Сергей Атанасов заяви, че увеличението на заплатите е заложено в бизнес плана за тази година и обвързана с нарастването на производството:
Нарастването на производството ще дойде с включването в производството на рудник "Върба", с натоварване на новата техника, която сме закупили по рудниците, най-вероятно тази година да имаме един ръст от порядъка на седем до десет процента на работната заплата. На първо време през януари правим увеличение на минималната, месец април евентуално вече ще бъде регламентирано нарастването на производството, което ще доведе до нарастване на заплатите на всички работници.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!