Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията по изкупуването на картофите в Родопите отново спря

Хиляди тонове картофи залежават в Родопите. За поредна година кампанията по изкупуването им спря. Само в района на Доспат има около 700 тона картофи, които стоят по мазетата, каза заместник-кметът на община Доспат Бисер Чаушев:

Проблемът е в това, че пазарът е изключително стихиен и нелоялен като начин на търгуване, на изкупуване. Нещата са оставени почти на самотек.

Няма интерес към тази продукция, или ако има, е обвързан с крайно ниска цена - от 30 най-много до 40 стотинки за килограм. Освен това търговците имат претенции, свързани с качеството и сорта на картофите. Проблеми, които ежегодно се повтарят и не намират решение, допълва още заместник-кметът Чаушев:

Тази година по нищо няма да е по-различна като кампания за изкупуване на картофите от миналите години. Предполагам, че ще се изкупят картофите до края на април, но производителите няма да получат цената, която отговаря на качеството на тези картофи. При тези нива на разходи за производството не може да бъде по-ниска от 70-80 стотинки на килограм, защото тука се отглеждат изключително трапезни сортове картофи, които би следвало да имат чувствително по-висока изкупна цена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!