Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци от Момчиловци започнаха ремонт на покрива на кулутурно-историческия музей в селото

Снимка: Румяна Цветкова

Доброволци от Момчиловци започнаха ремонт на покрива на кулутурно-историческия музей в селото. Парите за това - около 2000 лева, са събрани от дарения, но едва ли ще са достатъчни.

Музеят е една от атракциите в родопското село, но покривът му капе от години заради некачествен ремонт по "Красива България". При всеки силен дъжд водата попива и е повредила мазилката. Между изпотрошените керемиди на строената през 1980-а година институция е избуяла дори трева. Доброволците, заели се с ремонтните дейности, са трима майстори - Димитър Величков, Костадин Бояджиев и Георги Марков, от които е започнала акцията.

Културната институция е общинска собственост, но заради липса на пари миналата година от община Смолян отказали средства за неотложен ремонт, но обещали подкрепа със строителни материали, които така и не отпуснали.

В музея туристите се запознават с миналото на селото - въстания, войни, построяване на църква и училище, както и с бита на местното население. В него има картинна галерия с творби на Иван Мърквичка, Златьо Бояджиев и други художници.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!