Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Смолян предупреди хотелиерите, че ще глобява за нарушения

Снимка: smolyan.bg

Община Смолян с последно предупреждение към хотелиерите, пристъпва към проверки и глоби. От 400 туристически обекта на територията на общината само 36 отчитат нощувки.

Събираемостта на този вид данък е много ниска, съобщи главният финансист на общината Венера Аръчкова.

Ръководството на общината се срещна с представители на туристическия бранш, за да ги запознае с промените в Закона за туризма, категоризирането на обектите и мерките, които ще се предприемат, за да се увеличи събираемостта от туристическия данък. Местните управници припомниха, че средствата от този вид данък се използват за подобряване на инфраструктурата, рекламата и участие в специализирани борси.

Според общинарите има туристически обекти, на които категоризацията е прекратена, а продължават да се рекламират по сайтове и на други места, което е сериозно нарушение. Стаи за нощувки се обявяват като хотели. Някои пък са намалили бройките, без да декларират промяна в обстоятелствата и продължават да се рекламират като туристически обекти с голям брой места. Глоби от 500 до 5000 лв. предвижда законодателят за физически лица, които предлагат туристически услуги в некатегоризиран обект, а за еднолични търговци санкцията е от 1000 до 10 000 лв. За хотелиер, който не води регистър, глобата е 1000 лв. за физическо лице, а за юридическо - 5000 лв. За улеснение на хотелиерите на сайта на общината ще бъдат качени необходимите документи за подаване и плащане на туристическия данък.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!